Att brinna för ÖIS 1/3

För några dagar sedan så fick ni chansen att mejla in frågor ämnade för Martin Larsson att svara på. Jag kan säga att ni hade så jävla mycket tur att ni fick inte bara Martin Larsson att svara på dem, ni fick även Mattias Asserståhl (ansvarig för marknad och sponsorer) och Henrik Peterson (främst engagerad i arenafrågan) att svara på dem också.

Are you a bunch of lucky sons of bitches or what!?

Det blev till slut 50 minuter som vi satt längst inne i hörnet på McDonalds och snackade och därför får ni den här stora intervjun i tre delar. Bara för att ni inte ska bli alltför trötta i ögonen. Jag är ganska snäll egentligen.

Så varsågoda. Läs och njut så kommer den andra delen imorgon.

***

Ni kan väl kanske berätta lite mer om er själva och om eran bakgrund så att vi vet lite mer vilka ni alla är?

Henrik Peterson: – Ja, jag har drivit företag i över 20 år nu tillsammans med min bror. Vi driver en järn, bygg och marinhandel ute på Hisingen som heter Järnbröderna. Vi driver även en båtimport också och det har vi gjort i fyra år nu.
Vad ska man säga mer egentligen? Jag gillar utmaningar, givetvis, det måste man väl göra för att åta sig något sådan här. Jag är väldigt uthållig, envis och har mycket energi också och det gör att jag lyckas få saker gjorda.
Just nu kommer det mest vara arenafrågan jag jobbar med och jag känner att det är väldigt viktigt att vi kan spela på Öisgården. Det känner väl vi alla i den nya styrelsen och det känns rätt för en nystart också. Det verkar faktiskt som att det inte bara är vi som har gått igång på den här idéen utan det har även sponsorerna också gjort. Det ska bli back to basics och vi ska utgå från Öisgården och ha den som en bas.
Men det har såklart blivit mycket jobb också. Det ska sys ihop läktare och fixas många tillstånd så just nu är det mycket jobb. Men det är bara kul och en liten utmaning.

Martin Larsson: – Jag jobbar inom finansbranschen och har gjort det sen jag slutade på Handels för 20 år sedan. Då var jag anställd i 13-14 år och sen har jag drivit en egen verksamhet som heter Svenska Garantiprodukter i 7 år.
Min första kontakt med ÖIS var för 5-6 år sedan via en god vän till mig som heter Sven Norfeldt som driver Dunross & Co som var och fortfarande är en av våra allra största sponsorer, som de flesta Öisare säkert känner till. Så på den vägen är det.

Mattias Asserståhl: – Min bakgrund börjar väl med att jag är från Karlstad, hockeystaden nummer ett (skratt).

Martin Larsson: – Det där stryker vi!

Mattias Asserståhl: – Nej, men sen blev jag väl Öisare när min grabb började spela i ÖIS pojkar födda 02 tillsammans med Martins grabb för 3-4 år sedan. Då var jag först en sidlinjefarsa och sedan hoppade jag in som tränare när en av de gamla tränarna slutade för 2 år sedan. Då blev jag mer och mer engagerad och märkte att det är en väldigt trevlig klubb att bli mer och mer engagerad och insyltad i. Så jag är uröisare sedan 3 år tillbaka (skratt).

Det gör dig alltså till den yngsta Öisaren i styrelsen då?

Mattias Asserståhl: – Ja det kan man väl säga. Man kan väl nästan säga som så att det är lite mer sådana som mig som behövs i klubben. Jag halkade in i klubben lite på ett bananskal och fick ett jättebra mottagande samtidigt som jag också driver företag. Då fick jag följa med Martin på ett par företagarträffar där jag insåg att det här var ett jättebra sätt att knyta upp kontakter och bygga vidare på sitt nätverk. Det är lite det jag kommer arbeta med, att få in den typen av företagare. Samtidigt tror jag att vi har ett väldigt stort engagemang för klubben som vi inte riktigt tagit tillvara på, tills nu då. Det är där jag kommer in och ska strukturera upp den försäljningen och titta på vilka vägar vi ska ta för att få en mycket, mycket större bredd i föreningen. Både partnermässigt med sponsorförsäljningen men också få ett engagemang i föreningen.
Man märker att ÖIS har ett jättefint namn som betyder mycket för många människor runt om i hela Sportsverige, och jag tror att om fler kommer in som jag och fastnar för det så har vi en jättebra bas att stå på.

Skulle man kunna säga att ÖIS har varit en förening som har varit för sluten och internt för en liten grupp?

Mattias Asserståhl: – Ja det kan man säga. Eller rättare sagt så kan jag säga att det jag har märkt så har det varit väldigt mycket ”De” och ”Vi” på något sätt. Det vill vi ändra på nu så att det blir mer öppet för supportrar och för föräldrar. Det tror jag skapar ett ännu starkare engagemang och delaktighet. Det kommer vi vinna på i det långa loppet, partnermässigt också. Sen är vi en ideell förening också och då behöver vi all kraft vi kan få. Sen får vi tänka på att merparten och ÖIS verksamhet är ungdomarna. A-laget är bara en väldigt liten del men det tar såklart väldigt mycket resurser.

Vad gjorde så att ni blev Öisare då?

Martin Larsson: – Jag har gillat fotboll väldigt länge och därmed också ÖIS men främst så är det mina grabbar som har gjort mig till Öisare de senaste åren. Jag har en som spelar och en som ska börja fotbollsskolan om en månad.

Henrik Peterson: – Jag blev väl Öisare genom min pappa, Lasse Peterson, som lirade med ÖIS en kort sejour i Allsvenskan. Men han är nog mer känd i ÖIS-kretsar som idrottsläkare då han har opererat många Öisare genom åren. Sen har jag själv lirat i ÖIS pojklag och trots att jag hade Bosse Backman som tränare så blev det inget av mig tyvärr (skratt). Sen lirar naturligtvis min äldste son i ÖIS pojkar födda 99. Där har jag varit involverad i ungefär 5 år som hjälptränare.

Mattias Asserståhl: – Ja, jag blev väl Öisare för 3-4 år sedan då när min grabb började spela i ÖIS och jag blev tränare för hans lag något år eller så senare. Men sedan dess är jag såklart uröisare som sagt (skratt).

Vad gjorde så att ni faktiskt tackade ja till att bli en del av ÖIS nya fotbollsstyrelse? Det är trots allt inte det lättaste uppdraget på jorden just nu.

Mattias Asserståhl: – Nej, det är det inte men jag har drivit företag länge och har en väl fungerande verksamhet med både med och motgångar i bakgrunden. Sen får jag såklart tacka min personal som har möjliggjort så att jag har blivit mer fri och kan genomföra det här och tacka ja till det här erbjudandet som jag fick från Martin. Det kunde jag inte tacka nej till när jag insåg att jag kunde tillföra någonting. Jag har trots allt sett ganska mycket av det som har gjorts och inte gjorts från en distans och ser det här som en jättespännande utmaning. Sen är jag såklart fullt medveten om att det kommer krävas extremt mycket tid och kraft. Men det hoppas vi att vi ska kunna lätta lite på genom att få till ett bra samarbete så att det inte blir så mycket personligt arbete utan att det blir mera som en maskin.
Jag tackade helt enkelt ja för att jag gillade utmaningen och för att jag kände att jag kunde bidra med mycket till en förening som jag verkligen gillar.

Martin Larsson: – Först och främst så är man väl lite halvkorkad men sen så brinner man för sina barn och föreningen såklart. Sen har jag varit med och sett hur det har gått innan och ärligt talat så såg det hemskt ut faktiskt. Det har varit för jäkligt och jag ville inte att föreningen skulle bli sån igen.
Sen tror jag att jag är bra att ha när det gäller att ta lite obekväma beslut som kan behöva tas. Det är viktigt att poängtera att vi ska arbeta som ett lag. Ingen får bli större än föreningen och alla vi i styrelsen ska gå att byta ut om det skulle ske något som gör att någon av oss måste sluta.

Henrik Peterson: – Framförallt så brinner jag för ÖIS och ska man hjälpa till så ska man göra det nu. Det var så jag kände och sen så pratade jag med Christer Hult. Det slutade med att vi började snacka om arena och då halkade jag in i det hela. Det är något som jag känner att jag kan driva på.

Hur ser ni på framtiden? Är det några tankar kring framtiden eller är det såpass mycket att göra nu att ni bara hinner tänka en dag i taget?

Mattias Asserståhl: – Det är först och främst att ta tag i de mest akuta frågorna nu som vi egentligen ligger ett halvår efter med eftersom det har hänt så mycket nu. Sen får vi sätta oss ner snart när vi har klarat av de här mest akuta och viktigaste bitarna och blicka framåt. Då får vi lägga fram en plan för ett år, tre år och fem år framöver, känner jag.
Allt som vi ska lösa nu kommer vi inte hinna lösa på en gång utan det får vi ta efterhand, om vi säger så.

Henrik Peterson: – Det är några punkter vi måste plocka ner rätt så omgående såklart och efter det får vi självklart blicka längre fram. Vi försöker trots allt bygga långsiktigt nu. Vi har väldigt många viktiga frågor som vi får fortsätta att arbeta med under den närmaste tiden. Allting börjar trilla på plats nu så snart hoppas vi väl kunna jobba lite mer med framtidsfrågorna också.

I dagsläget är det väl mest sponsorerna som ni har att jobba med, som jag har uppfattat det?

Martin Larsson: – Det går jättebra faktiskt och egentligen är det väl nästan arenafrågan som det är mest jobb kring just nu. När det gäller våra stora sponsorer så tror jag faktiskt inte att det är någon som sagt att den inte ska vara med i år. Vi har skrivit avtal med några av dem men inte alla. Vi träffade några förra veckan och ska träffa några nu i veckan också. De som vi har pratat med har varit väldigt positiva till allt och vi har fått väldigt bra bemötande av dem, så det känns faktiskt jättebra. Jag hyser jättestora förhoppningar kring våra sponsorer och deras engagemang för i år också.
Just nu jobbar vi såklart med att få ordning på våra stora sponsorer och skriva avtal med dem men jag tror inte att mer än högst någon ensam kommer att hoppa av i år. Om ens det.

Hur går det med hotellplanerna?

Martin Larsson: – De lever men de ligger långt ner på prioriteringslistan just nu. Men självklart kommer vi ta tag i det också.

Henrik Peterson: – Ja, allt material finns redan klart för mer eller mindre allting. Det har Kjell Arefjäll tagit hand om och tagit fram jättebra material för. Först och främst måste vi fixa de mer akuta bitarna men sen kommer vi självklart ta tag i det också. Det är klart att vi ska bygga ett sporthotell om det är möjligt.

Berätta lite mer om den här röda tråden som ska få alla delar av Örgryte IS Fotboll att fungera i symbios.

Martin Larsson: – Det kan jag som är fastighetsägare säga att det är en del som ÖIS måste ha. Speciellt gällande Öisgården. Det ska först och främst bedrivas ungdomsverksamhet där och då måste vi sätta dem i främsta ledet. Därav måste den röda tråden då vara ungdomsbaserad.
Vi ska försöka bygga kring Öisgården så att vi kan spela – alla – våra hemmamatcher där. Vi ska försöka bygga en sjumannaplan med konstgräs bredvid den stora konstgräsplanen.
Detta är något som Mats Janson (nybliven klubbchef för fotbollssektionen) kan allt om. Där borta i Lindome som han har suttit innan har de en av de största anläggningarna i Göteborg med konstgräs.


'Att brinna för ÖIS 1/3' have 12 comments

 1. 19 mars, 2011 @ 20:05 x-et på räcket

  Det här låter väldigt lovande! Pigga och öppenhjärtliga grabbar, det gillas…trots att det tydligen är FBK och inte Bofors på en av dem;=).

  Svara

 2. 19 mars, 2011 @ 23:16 S Gerrard

  Mycket bra text Oskar. Du, Martin och Håkan gör ett jättebra jobb som håller sidan levande med intressanta, välskrivna och informativa texter. Hoppas ni orkar fortsätta med detta. I övrigt så känns det väldigt positivt just nu och jag tycker man känner att föreningen verkligen har fått en nytändning. Nu gäller det bara att truppen spikas och att det blir helt klart med att matcherna kan spelas på ÖIS-gården så tror jag att det kommer bli en rolig säsong och att ÖIS kommet gå stärkta ur krisen och resa sig likt fågeln Fenix ur askan.

  Svara

 3. 20 mars, 2011 @ 08:51 Mendel

  Kanon!

  Svara

 4. 20 mars, 2011 @ 09:13 rödblått!

  Mycket bra skriven text! :)

  Svara

  • 20 mars, 2011 @ 10:02 Oskar Ängermark

   Jag får nog tacka killarna för de bra svaren där :)

 5. 20 mars, 2011 @ 10:04 Rude Boy

  Härligt att läsa! Mer mer…

  Svara

 6. 20 mars, 2011 @ 13:27 Jakob

  Henrik Peterson kör Lamborghini hehe

  Svara

  • 20 mars, 2011 @ 17:22 Rude Boy

   Lite svennigt tyvärr. Om det inte är en veteran.

  • 20 mars, 2011 @ 18:42 Håkan Wall

   …sa mannen som kör moppe :)

  • 20 mars, 2011 @ 18:43 Rude Boy

   *host* tung MC *host*

 7. 20 mars, 2011 @ 13:40 Markus B

  Alltid roligt att gå in och läsa på sambadefensiv, tack for det!

  Svara

 8. 21 mars, 2011 @ 16:27 Garotta de Ansjovis!

  Vi får hoppas på dessa gubbar, säkert kompetenta i sina yrkesroller. Men styrelse i Öis är ngt annat kanske… Annars får jag lite känslan av dagis/lågstadiet när det ska göras ngn utflykt/grilla osv. (Behöver inte vara negativt) Man undrar vilka pappor/mammor som kan hjälpa till… (Typ Emils pappa är bagare så han ordnar bröd, osv…)

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se