Att brinna för ÖIS 2/3

Berätta lite mer om ekonomin. Ni har sagt att ÖIS aldrig ska landa på röda siffror igen.

Martin Larsson: – Det är inte så svårt egentligen. Vi är allihopa företagare i fotbollsstyrelsen och vi spenderar aldrig mer pengar än vad vi har. Vi är en förening och då företräder vi medlemmarnas intresse. Deras största intresse är att föreningen ska finnas kvar. ÖIS är Sveriges första fotbollsförening och då blir det intresset mångdubbelt såklart. Vi har en budget i balans nu och det kommer inte visas några röda siffror.
Det är många som har sagt det att det är synd att vi inte kan skriva kontrakt med den och den och den spelaren men det är en icke-fråga för oss. Vi har inte råd med mer än vad vi har.

Vad blir den sportsliga målsättningen för i år?

Martin Larsson: - Om vi går upp så är det bra och gör vi inte det så är det inte hela världen. Vi har räknat med att vi kan få spela flera år i Division Ett. Vi hoppas såklart inte på det men vi har räknat med det.
Jag tror att vi egentligen borde ha en rätt så stor chans att gå upp redan i år. Det känns som att vi har starkast trupp i serien.

Mattias Asserståhl: - Det viktiga är egentligen att vi ska få ihop någon eller några vinster nu och få igång självförtroendet igen. Vi måste få igång vinnarkänslan igen och få momentum. Nu har vi egentligen allting att vinna istället för som det var innan då vi hade allting att förlora i Allsvenskan och lite samma sak i Superettan.

Martin Larsson: - Det är lite som vilket företag som helst. Man måste skaffa en god stämning. Det är lite, som Mattias säger, att det sitter i huvudet. Vi har trots allt många unga också och de har väl kanske inte riktigt fått samma erfarenhet att ta motgångar på samma sätt som de mer rutinerade killarna.

Då gissar jag på att ni inte har lagt upp någon långsiktig plan för att komma tillbaka till Allsvenskan?

Martin Larsson: - Nej, inte för Champions League heller för den delen.

Hur tror ni det kommer vara när/om vi kommer upp till Allsvenskan igen? Kommer vi få det svårare att hålla budgeten samtidigt som vi håller oss kvar i Allsvenskan? Kommer vi göra samma misstag som många andra Allsvenska klubbar gjort de senaste åren som gjort att de också börjar närma sig en ekonomisk kris?

Martin Larsson: - Det har inte med serie att göra, det har med oss och hur duktiga vi är på att hålla oss på rätt nivå. Vi måste våga ta beslut som vi kan stå för.

Och övertala duktiga spelare att spela för mindre lön?

Martin Larsson, Henrik Peterson, Mattias Asserståhl: - (skratt)

Finns det plats för fyra allsvenska lag från Göteborg?

Henrik Peterson: – Ja, varför inte? Det finns i alla fall plats för ÖIS. Jag tror att ifall man får växa försiktigt och satsa på egna produkter och inte sväva ut. Då kan vi absolut ta oss tillbaka.

Martin Larsson: - Det hade varit en fantastisk grej för oss i ÖIS. Det är som när man själv blev entreprenör och fick göra den resan samtidigt som man har en budget i balans och inte riskerar någonting. Att komma upp till Allsvenskan igen hade varit fantastiskt.

Mattias Asserståhl: – Det ligger i vår natur att driva företag och att utvecklas. Sen får vi såklart se var det slutar, men jag tror definitivt att det finns underlag för det. Det bor väl en 600-700 000 i Göteborg och delar man det på fyra så har varje lag ungefär 150 000. Det finns flera städer i den storleksordningen som har ett allsvenskt lag. Det gäller egentligen bara att locka både publiken och sponsorerna till sig då.

Hur ska man locka till sig dessa då?

Mattias Asserståhl: – Det var som när jag kom hit. Man måste erbjuda en bra produkt bredvid a-laget genom att ha ett starkt ungdomsengagemang. Att ge alla nya ungdomar och föräldrar ett bra mottagande tror jag är väldigt viktigt. Då kommer det också bli på sikt att vi får bra påfyllning uppåt i åldrarna också.

Martin Larsson: - Vi har ett fantastiskt nätverk kring ÖIS. Jag tror att ÖIS är ett av de starkaste varumärkena i Sverige kring idrott. Då gäller det att vi drar nytta av det.

Kan vi hoppas på att få se lite mer sambalir i framtiden nu när vi bland annat har fått in Roberto Jacobsson med sin fotbollsfilosofi, som liknar sambaliret från 2000-talets början väldigt mycket?

Martin Larsson: - Absolut. Vi ska faktiskt träffa Roberto [Jacobsson], Tomas [Östlund] och Sören [Börjesson] imorgon och diskutera kring detta. Vi känner själva att vi sitter på en resurs som är fantastisk och då ska man optimera den också.
Men sen får man väl ta att det kanske blir en del baljor i fel mål ibland också. Men det räddar Valter upp ganska bra med att köra någon snygg brytning som sista man.

Hur går det med kontraktsförhandlingarna just nu?

Martin Larsson: - Det är egentligen Ronny Bjärnlind som sköter det och vi har ingen dag-till-dag-uppdatering kring det. Däremot kan jag säga att vi tänker sätta en trupp de närmaste dagarna. Sen är det allra främst Markus Gustafsson, Peter Abrahamsson, Jakob Olsson och Steinthor Thorsteinsson som vi diskuterar med. Ifall vi inte kommer fram till något med dem de närmaste dagarna så kommer de inte vara med i den truppen.

Hur blir det då om någon av de spelarna knackar på dörren två dagar innan seriepremiären och säger ”Jag kan skriva på det där kontraktet nu”? Kommer ni gå med på det då eller är det kört för den spelaren då?

Martin Larsson: - Om vi inte har hittat någon ersättare så tar vi såklart emot spelaren. När vår budget är fylld så är den fylld. Så som jag har förstått det så kommer Ronny börja leta efter ersättare så fort tidsfristen har gått ut.

Är det några mer spelare som kommer för att provspela?

Martin Larsson: - Vi har kontaktat och blivit kontaktade av ett gäng. Det kommer komma en imorgon (läs: idag) men jag kommer tyvärr inte ihåg vad han heter. Tydligen så ringer det spelare hela tiden som vill vara med och provspela. Ta David Björkeryd som exempel. Han är en väletablerad spelare med många års spel på hög nivå bakom sig. Att han vill komma och spela för en Division Ett säger ganska mycket om spelarmarknaden.
Vi försökte sälja flera spelare när vi först kom in i ÖIS men det fanns ingen marknad i varken Sverige, Norge eller Danmark. Men å andra sidan så kan man se det som något bra för oss i ÖIS eftersom vi kan behålla och kanske till och med förstärka ett redan bra lag.
Sen får vi se om vi kanske kan förstärka under sommaren också om det skulle behövas. Vi kanske kan knyta några sena kontrakt med sponsorer och på så sätt jacka upp våran budget något snäpp.

Henrik Peterson: – Fast det kvittar egentligen med transferfönstret eftersom vi spelar i Division Ett och därmed inte tillhör elitfotbollen. Men samtidigt så ska bra spelare ha en någorlunda hög lön eftersom de spelat i Superettan eller kanske Allsvenskan. Men alla spelare som hör av sig till oss som vi tycker verkar intressanta lägger vi i en databank och sen får de komma och provträna.
David Björkeryd fick till exempel komma och provträna direkt naturligtvis. Det här kan Ronny och Roberto svara på mer egentligen.

Sen kan vi väl också klargöra att Roberto är huvudtränare? Det har varit lite tveksamheter kring det verkar det som.

Martin Larsson: - Ja, han är huvudtränare. Fast sen kanske Mattias hoppar in och tar sina erfarenheter från att ha coachat pojkarna födda 02.

Mattias Asserståhl: – Då blir det mycket anfallsspel och mycket mål kan jag säga. Det blir nog som dagens (läs: gårdagens) match varje gång då tyvärr (skratt).

Hur går det med Öisgården som hemmaarena?

Henrik Peterson: – Det går bra. Vi har varit väldigt snabba med att få in alla tillstånd för folköl, hamburgare, korv och allt sånt där. Nu håller vi på med räddningstjänsten och ett tillfälligt byggråd. Får vi bara klart det så räknar vi med att vi helt klart spelar på Öisgården den här säsongen.

Kommer Öisgården fortsätta vara hemmaarena även om vi går upp i Superettan?

Henrik Peterson: – Ja, det tycker vi. Det finns så mycket fördelar kring att spela på Öisgården kontra att hyra in oss på någon av de andra arenorna (Valhalla IP eller Gamla Ullevi). Kalkylen ser helt enkelt alldeles för bra ut när det gäller att spela på Öisgården. Det finns bara saker att vinna kring att spela på Öisgården tycker jag.

Och ifall vi går upp i Allsvenskan?

Henrik Peterson: – Det är något vi får tänka på då. Det är tyvärr lite avlägset att tänka på det just nu. Men självklart kan vi stärka arenan ytterligare om vi går upp i Superettan eller Allsvenskan och sen måste vi då få till belysning och då satsar vi såklart på en belysning som klarar av Allsvenskan. Varför inte?

Martin Larsson: - Vi har väldigt mycket kompetens och erfarenhet kring det här genom Henrik och Christer Hult, som driver Swedish Open i Båstad och Stockholm Open i Stockholm. Vi spelar hellre på en knôkfull arena som är lite mindre och sen ifall vi skulle komma så långt att vi spelar ett derby så kan vi lägga de på Gamla Ullevi. Vi för en dialog med Got Event just nu där vi inte avsäger oss en framtida möjlighet att komma tillbaka till Gamla Ullevi. De vill såklart att vi ska spela på någon av deras arenor.

Det är många som har varit väldigt glada över att ni har gjort en såpass försiktig kalkyl som bara använder 800 i publiksnitt. Berätta lite mer om hur ni tänkte där

Henrik Peterson: – Vi tänkte att vi börjar där och vi kan visa en kalkyl som ser otroligt bra ut för 800 personer om vi lirar på Öisgården. Allt utöver det blir bara en bonus och vi blir otroligt glada om vi kan dubbla det publiksnittet naturligtvis.

Om 800 personer i publiken står på kalkylen, vad hoppas vi då på egentligen?

Henrik Peterson: – Vi hoppas naturligtvis på att det ska vara 2 000 människor på varje match. På premiären blir det kanske uppemot 3000 som vill komma men det kan vi tyvärr inte få in då och vi kan tyvärr inte bygga ut arenan till det bara för en match. Men realistiskt sett så ser jag inte 1500 i publiksnitt som en omöjlighet.


'Att brinna för ÖIS 2/3' have 17 comments

 1. 20 mars, 2011 @ 13:09 Vergilius

  Har man blivt för cynisk när man tycker att det här låter lite för bra för att det inte ska finnas någon hake någonstans?

  Svara

  • 20 mars, 2011 @ 13:48 AlexU

   Nej, men man har haft Ranäng vid rodret för länge och helt enkelt vant sig vid hakar.. men visst låter det för bra för att vara sant!

  • 20 mars, 2011 @ 14:05 PriMax_ÖIS

   haha.. så kan det vara.
   Jag är inte lika förtjust i tanken att matcherna skall spelas på öisgården vid avancemang. I söderettan tror jag att det kan bli bra men går vi uppåt i seriesystemet tycker jag att man skall planera för att spela i stan igen. Därmed inte sagt att vi måste spela på GU igen. Jag menar bara att om vi bygger en riktig arena så kan man väl även kolla upp om det går att bygga den mer centralt..

  • 20 mars, 2011 @ 17:18 Rude Boy

   PriMax: Poängen är väl just att det är på Öisgården. Att köpa mark och bygga en arena på Heden blir nog ”lite” dyrt.

  • 20 mars, 2011 @ 20:53 PriMax_ÖIS

   Sant! jag kanske drömmer men tänk om man kunde få kommunen att inse att vi behöver en modern arena för 5-7000.

  • 20 mars, 2011 @ 20:55 SB

   Vi får åka till södra Italien på studieresa för att lära oss hur man får kommunen att ”ändra uppfattning i känsliga frågor”.

  • 20 mars, 2011 @ 21:10 Oskar Ängermark

   Det är bara att bjuda på massa grappa och be några snygga tjejer dela ut ”glädje”. Jag har hört att det brukar funka.

 2. 20 mars, 2011 @ 16:18 Sushi

  Kommer det fortfarande säljas biljetter (och årskort) eller kommer det vara först till kvarn som gäller om ”3000 som vill komma”?

  Svara

  • 20 mars, 2011 @ 16:30 Oskar Ängermark

   Det kanske kommer svara på det i del 3 :)

  • 20 mars, 2011 @ 16:55 yodabul

   Eller hur! Tänker inte missa premiären på något sätt… Då plankar jag in i såna fall ;)

  • 20 mars, 2011 @ 18:55 Håkan Wall

   Såg ju en svartabörsenhaj på Ängelholmsmatchen ifjol (i Ängelholm, ej Valhallamatchen). Detta kan bli första gången en sådan finns på en div 1-match :)

 3. 20 mars, 2011 @ 18:44 Rude Boy

  Ge oss trean….blir det något med Skjutet?

  Svara

 4. 20 mars, 2011 @ 21:46 Sörn

  Inte direkt för det här har något med de här att göra men vad händer med anderberg ? killen är skitgrym! kan spela både ytter och forward, tror han kan stänka in endel i ettan !

  Svara

  • 20 mars, 2011 @ 23:10 Anonym

   Bara han får ordning på sina fötter som spökat i 2 år. Annars blir det inte lätt.

 5. 21 mars, 2011 @ 12:23 tml

  Ge mig del tre ;)

  Gillar inte riktigt att man siktar på att fortsätta på gården även vid spel i SE och en avlägsen AS. Ska inte underskatta värdet i att spela matcherna i centrala Gbg.

  Svara

 6. 21 mars, 2011 @ 16:06 Garotta de Ansjovis!

  800 i snitt är det betalande publik då eller? Verkar ju som vi ska ”ge” bort mycket fribiljetter… Spela i Superettan och ev i allsvenskan på Öis-gården… Sluta nu…

  Svara

  • 21 mars, 2011 @ 16:28 Oskar Ängermark

   Så som jag förstått det så ska de ha räknat på 800 i betalande publik.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se