Gott och blandat från veckan som gått #2

Back once again is the wildly amazing gott och blandat-påsen från veckan som gått. Till skillnad från Malacos godisversion har vi bara gott godis, vilket betyder att du inte behöver slänga de där äckliga lakritsbitarna eller ge dem till någon som saknar raffinerade smaklökar.
Man skulle kunna säga att gott- och blandat-påsen kommer tillbaka på allmän begäran. Förra helgens inlägg som samlade veckans ÖIS-händelser drog nämligen ned sådana öronbedövande applåder att vi bestämde oss för att fortsätta med skiten. Den gångna veckan har kanske inte varit riktigt lika händelserik som föregående veckor, men det har ändå hänt en hel del i vårt lilla rödblå universum. Så håll nu hårt om din käresta och dina ägodelar för nu kör.

***

Veckan inleddes (jepp, här på Sambadefensiv kör vi lördag till fredagsvecka, ingen stor sak och det är lika bra att ni vänjer er vid det för vi kommer aldrig att ändra på oss) med årets första hemmamatch. Äntligen! Hyfsat väder och hyfsat med folk på Valhalla IP:s läktare. Och även om det inte blev en rödblå seger så måste det sägas att ÖIS tog ett rejält kliv framåt i och med matchen mot Ljungskile SK. Något som Jakob Olsson också höll med om:

Det känns helt klart som att vi tar steg framåt hela tiden. Vi har inte tränat så mycket fotboll men nu hade vi matchningen mot Elfsborg i benen och där kändes det som att det blev en positiv vändning, jämfört med J-Södra. Idag tycker jag att vi ska komma undan med minst ett oavgjort resultat. Det är för dåligt, men så är det. Det är bara att bygga på och kämpa mer nästa match.

Förutom att spelet såg mycket bättre ut än i de tidigare träningsmatcherna så gjorde Sebastian Johansson ett riktigt snyggt mål:

I den 36:e minuten lyckas ÖIS till slut kvittera och det på ett mycket vackert anfall. Mathias Johannesson får bollen på sin högerkant i höjd med mittlinjen och passar in centralt i banan till Danny Ervik. Danny tittar upp och sätter en passning tillbaka mot högerkanten där Jakob Olsson sprungit för att möta bollen, men istället för att ta emot bollen så hoppar Jakob över bollen. På högerkanten så har nämligen Mathias påbörjat en ny löpning och han får bollen snyggt i steget. Mathias tar sig ned mot hörnflaggan och släpper bollen kort till Jakob Olsson som får bollen ungefär vid straffområdets högra hörn. Jakob fintar att han ska gå mot mål, men drar bollen bakom stödbenet förbi sin nu helt förvirrade motståndare och innan nästa Ljungskilespelare hinner stöta fram så slår Jakob ett inlägg mot Sebastian Johansson vid den bortre stolpen. Sebastian går upp i en nickduell med en Ljungskileback, vinner den och lobbnickar bollen i det högra krysset helt otagbart för målvakten. Det var så vackert att man i några sekunder började tänka på glansdagarna från början av detta sekel.

Lite tråkigare var då att ÖIS släppte in två tämligen enkla mål och att unge och lovande ytterbacken Joakim Hall tvingades kliva av planen redan efter fyra spelade minuter. Ljungskiles första mål kom efter att man spelat sig fram på ÖIS vänsterkant och Aleksandar Kitic fått skottläge någon meter in i ÖIS straffområde. Avslutet satt lågt och välplacerat i närheten av den högra stolpen. Och trots att en offsidestående Johan Patriksson eller Gabriel Altemark-Vannemyr hade en tå på bollen innan den passerade mållinjen godkändes Kitics rökare. Inte mycket att orda om. Under inledningen av den andra halvleken gjorde sedan Johan Patriksson 1-2 i samband med en högerhörna. Hela ÖIS-försvaret inklusive Peter Abrahamsson var försjunkna i djup sömn och Patriksson kunde helt ensam hoppa upp och nicka in segermålet för Bohusläns stolthet.

Förlusten till trots så gjorde alltså ÖIS en bra match och om sanningen ska fram borde man åtminstone ha klarat oavgjort. Under den första halvleken hade bland annat Oskar Wallén ett friläge bara någon meter framför mål:

Jag skulle förstås gjort mål på min jättechans, men det blev ett djävla avslut. Jag lutade mig bakåt på nåt konstig sätt och sköt i marken, så det blev en konstig studs. Nej, det var inget bra.

I matchens slutskede brände också Nicolas Sandberg två frilägen. Först efter en jag-tror-knappt-att-det-är-sant-du-menar-inte-att-han-just-gjorde-det-jag-tror-att-han-gjorde-passning från Jakob Olsson och sedan efter en påpasslig framspelning av Jonathan Lindström. Både gångerna gick Sandbergs avslut mitt på Ljungskiles målvakt Andreas Samuelsson.

Läs mer:

Ett steg i rätt riktning på Valhalla (matchreferat)

Danny Ervik: ”Det känns som att jag stannar”

Oskar Wallén: ”Nu börjar vi komma på fötter”

Liverapportering: ÖIS – Ljungskile SK

”Det gör ont i hela kroppen” (ÖIS.se)

Olsson går från klarhet till klarhet (ÖIS.se)

Hedersam förlust på Valhalla IP (ÖIS.se)

***

Under veckan som gått har Örgryte IS – tillsammans med BK Häcken, GAIS, IFK Göteborg och Jitex – tagit ställning i frågan om bolagisering. I ett gemensamt årsmötesuttalande meddelade Göteborgs Fotbollsförbund, som är ett av landets mest inflytelserika distriktsförbund, att man inte ser en förändring av 51-procentsreglen som en väg till himmelriket:

- Vi tror att det finns betydande värden av att ha kvar reglerna som de ser ut i dag. Idrotten är kanske den sista folkrörelsen, och då vill vi att majoriteten som bestämmer ska vara relaterad till idrotten och inte till kapitalet. Sedan är jag högst personligen skeptisk överlag, för jag förstår inte vem som skulle stoppa in alla de här nya pengarna i svensk fotboll.

Därmed är årsmötet sannolikt två frågor fattigare. Först försvann frågan om sammanslagningen med Qviding FIF från dagordningen och nu ser det alltså ut som att även 51-procentsfrågan blir något av en parentes. I frågan om delegerad beslutsrätt och regler för bolagisering har det annars kommit in en del motioner till årsmötet, men dessa ser nu att ”missa målet”. Och kanske är det lika bra det, eftersom vi sannolikt har viktigare saker att diskutera på årsmötet.

När vi ändå är inne på årsmötet vill vi passa på att uppmana alla att betala in medlemsavgiften och att sedan bege sig till IHM Business Schools lokaler på Fabriksgatan 21-25 i Gårda. Datumet är som sagt den 9 mars och tiden som gäller är 19:00. Medlemskap fixar du enklast genom att sätta in 350 kronor (eller 175 kronor om du är under 18 år eller pensionär eller 800 kronor om du vill anmäla hela familjen) på Örgryte IS plusgirokonto 920 65 43-2.

Läs mer:

Göteborgsklubbarna sätter ner foten

Göteborgsklubbarna säger ifrån

Göteborgs fotbollsförbunds årsmötesuttalande

***

Som de flesta av er säkert känner till har ÖIS fått en ny tränare och i tisdags gjorde Roberto Jacobsson äntligen sin första träning som ”huvudtränare”:

Hur blir era nya roller?

- Jag har inte hunnit prata så mycket med Bengt. Han har ju fördärvat revbenen och var inte med på matchen senast och inte idag. Bosse kommer att ta hand om sponsorer och saker omkring, men inte med laget.

Nån form av sportchef alltså?

- Ja, och inget med matchning eller träning utan det är Bengt och jag som sköter det.

Och du är huvudtränaren?

- Vi har som sagt inte pratat så mycket om det, men jag hoppas att jag kan tillföra fotbollsbiten ganska mycket för det är min styrka.

Av rapporterna att döma fick Jacobsson en tämligen lätt första arbetsdag. Träningen inleddes med vad som skulle kunna kallas för en Conny Winge-inspirerad övning där spelarna värmde upp genom att jogga med boll fem meter för att sedan passa till en mötande spelare, ta emot den mötande spelarens passing och fortsätta fem meter till sin medspelares utgångspunkt. Ingen särskilt avancerad övning med andra ord.

Efter det gick man över till att spela fyramålsspel där målen placerades ut så att de bildade en fyrkant på planen. Sedan var det meningen att spelarna skulle passa bollen genom målet till en spelare i det egna laget. Om man lyckades med det fick man poäng. Så vitt vi kunde se och förstå sopade Nicolas Sandberg, Mathias Johannesson, Jakob Olsson, David Leinar, Niclas Elving och Pontus Otterstedt mattan med Seif Kadhim, Danny Ervik, Dennis Jonsson, Sebastian Johansson, Oskar Wallen och Luka Mijaljevic. En enkel överslags- och huvudräkning gör gällande att slutresultatet blev något i stil med 10-2 till de förstnämnda.

Träningen avslutades sedan med tvåmålsspel med sju spelare i varje lag. Lagen blev desamma som vid tidigare övning, men den här gången blev matchen bra mycket jämnare. Lag Kadhim-Ervik-Jonsson-Johansson-Wallen-Mijaljevic kunde till och med gå vinnande från planen efter att man gjort sista målet efter att Roberto basunerat ut ”sista målet vinner”.

Läs mer:

Roberto Jacobsson : ÖIS är klubben i mitt hjärta”

***

På onsdagen så var det då äntligen dags för byggnadsnämnden i Mölndals kommun att behandla Örgryte IS bygglovsansökan för sporthotellet. Veckan innan gav Göteborgs stad klartecken för tomträtten när kommunfullmäktige röstade igenom förslaget. Eftersom hotellplaceringen, storleken av hotellet och ritningarna tagits fram i nära dialog med Mölndals kommun så godkändes också bygglovet. Allt som nu återstår innan man kan påbörja byggnationen av hotellet är de ekonomiska förhandlingarna. Det är bara att hålla tummarna.

***

Tyvärr innehöll också den gångna veckan riktigt tråkiga nyheter. Runt lunchtid i går (fredag ) nåddes vi av beskedet att Robin Jonsson bestämt sig för att lämna ÖIS och skriva på för Ljungskile SK. Under de senaste två säsongerna har Robin varit mer eller mindre given i startelvan, vilket givetvis gör det oerhört tungt att se honom lämna klubben. Men i och med degraderingen till division 1 och att Robin gjort klart att han helst vill spela i en högre serie är beskedet inte så svårt att förstå:

– Helst av allt ville jag att det skulle lösa sig med ÖIS. Jag hade hoppats på Qvidinglösningen men när den försvann och Ljungskile dök upp så var det Superettan som lockade.

Robin Jonsson blir därmed andra Öisare att flytta till Bohuslän denna säsong. Tidigare i år har Alexander Mellqvist gjort samma resa.

Läs mer:

Robin Jonsson + Ljungskile = Sant

Robin Jonsson klar för Ljungskile (LSK.se)

Robin Jonsson till Ljungskile (ÖIS.se)

***

På fredagen kom kanske den gladaste nyheten av dem alla. Martin Larsson, ordförande i den nya interimstyrelsen, har via ett av sina bolag köpt Öisgården från Örgryte Fotboll ABs konkursbo:

Öisgården har köpts av ett investmentbolag med stort ÖIS-hjärta ägt av Martin Larsson. Detta säkerställer att ÖIS ungdoms- och seniorverksamhet kommer att fortsätta bedrivas på Öisgården.

Läs mer:

Öisgården är säkrad (ÖIS.se)

***

Fredagen bjöd även på en till positiv nyhet när Kode IFs hemsida avslöjade att Oskar Wallén skrivit på ett treårskontrakt för Örgryte. Oskar har ju som bekant provspelat för Sällskapet sedan november och det enda som hindrat parterna att komma överens om ett kontrakt har varit ÖIS struliga ekonomiska situation. Nu blir Oskar den andre klara spelaren i det lag där endast David Leinar har kontrakt sedan tidigare.

Läs mer:

Tre år för Oskar Wallén

Oskar klar för ÖIS (KodeIF.se)

***

Vi kan även avslöja att det under den gångna veckan också viskats om att ÖIS är på väg att knyta upp ett antal av de mer rutinerade och erfarna spelarna från fjolårets trupp. Och det får väl ändå betraktas som lite glädjande nyheter. Än så länge är inget klart, så hur det går och vilka spelare det rör sig om får vi sannolikt se under den kommande veckan.

När vi ändå är inne på löst prat och allmän ryktesspridning kan vi väl också passa på att avslöja att vi i går nåddes av ett tämligen lustigt rykte: att ÖIS för tillfället arbetar med tre olika lösningar när det gäller var årets hemmamatcher ska spelas. Tre? Japp, tre! Vi känner alla till de gamla vanliga alternativen: Gamla Ullevi och Valhalla Idrottsplats. Det intressanta är att man den här gången också tittar på möjligheten att spela hemmamatcherna på – hör och häpna – ÖIS-gården! Om vi skulle ta oss friheten av lista de tre alternativen skulle listan se ut ungefär på följande vis:

  1. Valhalla Idrottsplats
  2. ÖIS-gården
  3. Gamla Ullevi

Vi lovar att försöka gräva lite ytterligare i detta under helgen och hoppas kunna återkomma med någon form av artikel i ämnet under nästa vecka.

***

Och du, kom nu ihåg att du inte får missa dagens träningsmatch mot Halmstads BK. Matchen börjar klockan 13:00 och spelas på konstgräset på Sannarps Idrottsplats.

Läs mer:

Premiär för Roberto mot Halmstad (ÖIS.se)

Liverapportering: Halmstads BK – ÖIS (från kl. 12:30)


'Gott och blandat från veckan som gått #2' have 16 comments

  1. 5 mars, 2011 @ 13:18 Fredrik

    Finns det något bättre än lösa rykten såhär års?

    Svara

  2. 5 mars, 2011 @ 15:29 ;-)

    som sagt Bengtsson och Seb är klara

    Svara

  3. 6 mars, 2011 @ 23:56 Martini

    Ingen mer som går loss på ryktet om att spela seriematcher på ÖIS-gården?
    Det låter jättespännande, men skulle det funka rent praktiskt? Jag ska inte rabbla upp alla saker som måste beaktas inför ett sånt arrangemang, men det skulle kunna bli en riktig höjdare! Snacka om att ha en egen hemmaplan.

    Svara

    • 7 mars, 2011 @ 07:04 Martin Johansson

      Jag är kluven. På pappret kan det vara en bra idé, men jag känner mig osäker på om det verkligen är det. Visst, det blir verkligen ”hemmaplan” och ÖIS kan sannolikt ta alla stålar som man drar in på en match. Samtidigt sätter man också området runt ÖIS-gården på kartan, vilket kan vara bra med tanke på hotellplanerna. Men man undrar om folk verkligen kommer att bege sig upp till ÖIS-gården för att se matcherna; förbindelserna är förvisso hyfsade men man lägger till ytterligare ett moment när det gäller att ta sig till matchen. Med matcher på Gamla Ullevi kan folk ta en shopping inklusive shoppinglunch på stan innan match och sedan glida ner till GU lagom till matchstart. Finns det inte en risk att vi tappar väldigt mycket publik på att inte spela i ”stan”? Och vad säger sponsorerna, ÖIS-gårdens styrka är väl inte kanapéer, champagneflöjter och mingelhäng? Kan verkligen Jungman Jansson fixa biffen? Sedan har vi allt det praktiska: kommer man hinna klart med allt på sex veckor, läktare ska byggas, tillstånd ska sökas, förbund ska övertygas. Och klarar ÖIS-gårdens parkering av att det kommer 2 000 personer till första hemmamatchen (om det nu skulle göra det) och hur tusan ska alla de som inte tar bilen till matchen ta sig hem inom rimlig tid (ska Västtrafik sätta in extra bussar eller blir det långa köer för de som väljer att åka kollektivt). Finns säkert 17 andra saker som man kan ställa sig frågande till. Men överlag, kul idé, men tveksamt om den inte kommer i senaste laget.

    • 7 mars, 2011 @ 09:06 timberhochmandie

      Hm…

      * Shopping före match är idiotiskt – var ska man göra av kassarna?

      * Folk som är beredda att se div. 1 är väl så pass hard core att de också kan ta sig till ÖIS-gården?

      * 200 pers på GU är inte jätteupphetsande…

      * Är inte ÖIS-gården tänkt som ett sponsorvänligt alternativ till Valhalla? Viktigpettrarna kan sitta uppe i huset och göra affärer och äta medan de slänger en blick ner på planen nån gång i kvarten.

    • 7 mars, 2011 @ 09:27 Anonym

      1. I bilen eller i ett förvaringsskåp på centralen? Om matchen spelas på GU finns det gott om plats för ”påsförvaring”. Du kan köpa hela NK och ändå få plats med alla påsar.

      2. Säkert, men vi har väl lite större ambitioner än så? Vi vill väl försöka behålla så många som möjligt och inte göra det allt för svårt för folk att bli hardcore?

      3. Har väl knappast något med saken att göra. Dessutom 200 personer är ungefär lika upphetsande där som någon annanstans. 200 personer är 200 personer. Platsen påverkar inte.

      4. Kanske. Inte en aning faktiskt. Man kan väl dessutom lägga till att eftersom matcherna i Ettan spelas på helger är det där med viktigpettrarnas mat inte så viktigt. Det sägs att en anledning till att klubbarna vill ha matcher på vardagar och inte på helgdagar är för att sponsorerna vill ha det så (eller det är inte aktuellt att bjuda med gäster på helgerna eftersom business sker på vardagar).

    • 7 mars, 2011 @ 09:43 timberhochmandie

      1. Ok, bilen funkar. (Om man nu har tagit med sig den på shoppingrundan…) Men då kan den lika gärna stå parkerad vid ÖIS-gården. ;-) Billigare parkering där dessutom.

      2. Jag tror inte att en sejour i Ettan är rätt läge att locka nya supportrar… Att man däremot kan lyckas dra med sig en redan frälst – men slö – polare är väl en annan sak. Men det funkar nog på ÖIS-gården också.

      3. Nåja, 200 suger var det än är, men det skulle ju suga betydligt mer på Nya än på Valhalla…

      4. Ok, det är möjligt att det är lite stiltje på affärsfronten under helgerna men jag tror att det finns ett gäng viktigpettrar som ska underhållas ändå. Som inte går på matchen för att göra affärer men som ändå är för tjusiga för att beblanda sig med oss andra… :-/

    • 7 mars, 2011 @ 10:36 Håkan Wall

      Det är nog shoppinglunchen du ska fokusera på i Martins kommentar, inte själva shoppingen. Just närheten till andra saker, som t.ex. caféer, restauranger, gå i affärer, mingla på stan etc. Åka till Öisgården är det bara fotboll som gäller, du kan inte locka med frun/maken etc på andra premisser. Bara en sån sak, var ska Rude Boy dricka sin öl? Ska han köpa en back folköl och bjuda in sig till campinggästernas darttävlingar kanske?
      200 suger betydligt mer på Valhalla än GU, det är lika tomt på Valhalla som GU med den siffran och då är det bättre med GUs bekvämligheter. Det finns förstås ingen exakt brytpunkt men… någonstans mellan 500-1000 pers kanske så är Valhalla bättre. Nu föredrar just jag GU oavsett.

      Jag gillar tanken att man vänder på varje sten och kollar nya idéer så hatten av för tänket, men jag tror resultatet av att spela på Öisgården kommer vara katastrofalt på lång sikt. Då är vi Västra Frölunda. Vi är Qviding. Och det när vi har potential att vara så mycket mer. Som tur är det för sent att rodda ihop det här. Det finns inte en chans i helvetet att man drar ihop det administrativt på fem veckor.

    • 7 mars, 2011 @ 11:11 Rude Boy

      Tack för omtanken Håkan.
      Spel på Öisgården känns som att stänga gränserna och gå Nordkorea. Jag ogillar alla försök att förminska vår klubb.
      Visst, bygger man en modern arena för 100 mille; ett intimt mini-Ullevi för 4000 åskådare med ståplats på ena långsidan så är jag med, men det är knappast det som är aktuellt. Snarare ranglig och farlig plockepinnläktare utan tak.
      Fokusera på att få ihop ett lag och en organisation och en ekonomi NU!

    • 7 mars, 2011 @ 11:55 timberhochmandie

      Jag är inte den som är den… :-) Jag trivs på GU. (Jag vet – jag har blivit förslappad. Förlåt!) Men jag tycker att det är bra att man funderar på oväntade alternativ. Sen förutsätter jag att det bara handlar om ett exotiskt påhitt för tiden som spetälska…

    • 7 mars, 2011 @ 12:23 Martin Johansson

      Men shoppinglunch och öl då? För att inte tala om utgång efter matchen? Var tusan ska man hänga innan match om vi spelar på ÖIS-gården? Det finns väl någon lunchrestaurang nere i Lackarbäcken men de har väl inte öppet på helgerna. Dessutom vad ska Flying ta sig till om vi drar från stan. De kommer få svårt att betala räkningarna. ;-)

      Jo, folk som ser ÖIS denna säsong är sannolikt lika dåraktiga som du och jag. Men vad jag menar är att vi vill behålla så många som möjligt av de som för närvarande går på matcherna och då tror jag att det är viktigt att spela inne i ”stan”. Om vi kör på ÖIS-gården kommer det högst att komma 300 personer och då är vi Qviding. Och vad tusan tjänar vi på det? Nej, jag har sagt det förr och jag säger det gärna igen:

      1. Valhalla IP
      2. Valhalla IP
      3. Valhalla IP
      4. Valhalla IP
      5. Valhalla IP
      6. Valhalla IP
      8. Valhalla IP
      9. ÖIS-gården
      10. Gamla Ullevi

    • 8 mars, 2011 @ 10:40 x-et på räcket

      Valhalla i nuvarande form är inte charmigt, inte på samma sätt som det var innan en viss läktare fick fnatt och räcket släppte. Jag värnar om säkra räcken – på så sätt har jag lyckats klara livhanken trots flertalet riskabla eskapader. MEN, Valhalla är lite roligare än ÖIS-gården, hjärteslagen till trots däruppe….det i kombination med att mången beslut som sett till att vi hamnat där vi hamnat fattats genom samtal i rummen på gården gör att jag ogärna ser vårt lag i seriematcher – skulle bli en alltför hårdför påminnelse om varför vi skall spöa IFK Skövde istf Aik etc.

      RudeBoy skall, precis som jag, få dricka sina öl i baren på Gamla Ullevi, såvida det inte blir ett bra ölbås på Vippen. Med Vippen menar jag en långsiktig upprustning av Valhalla som har ett grundsyfte som gynnar ÖIS och oss supportrar – annars är det Gamla som gäller, för min del.

    • 7 mars, 2011 @ 10:31 Slicen

      Förutom alla praktiska problem som radas upp tycker jag ändå att det viktigaste ändå handlar om vilka vi är och vilka vi vill vara. Öis är ju fortfarande i någon mån en storklubb och förknippad med Göteborg, spel i centrum, medlem i alliansen med mera. En flytt till Kallebäck gör att vi förvandlas till en kvartersklubb i stil med Häcken,Frölunda och Qviding. Visst är det lätt att tänka att man får behålla allt själv i form inträden, kaffe och korv osv osv. Men samtidigt går något viktigt förlorat samtidigt i form av en viktig del i vår själ. Det är en downsizing som är lite för mycket. Att däremot spela på Valhalla tror jag kan göra att vi får samla våra supportrar i likhet med 2008. Sponsorerna får nog finna sig i att bli misshandlade med korv&bröd under några år för att kanske kunna njuta av räkmackan på sikt.

    • 7 mars, 2011 @ 12:37 Voldemort

      Dom kan väl få en korv med räksallad? ;-)
      Btw, kan man inte, precis som tråkvitt, skrika för att man vill ha en clean court på VIP? Då kanske man kan lura någon stackare att köra reklam samt att man tar in pengarna för den sura korven själv istället för att kopperbergs tjejer skall göra det? (om dom nu gör det…)

  4. 7 mars, 2011 @ 15:27 Voldemort

    Frk Gustafsson (#5) ser inte Öis som ett alternativ längre. flörtar med Gais eller med något lag i något annat lands högstaliga. Som om han skulle platsa där när han knappt platsade i Öis….

    Svara

    • 7 mars, 2011 @ 20:24 PriMax_ÖIS

      Förstår inte detta heller. Han platsar ju inte ens på bänken i dessa lag. Han vägde ju för lite för superettan..


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se