Händelsefattig match med en väntad utgång

Nu är den fjärde träningsmatchen avklarad. Den här gången stod Halmstads BK för motståndet och matchen påminde en del om den mot Elfsborg. Dock blev ÖIS inte utspelade till riktigt samma grad.

Halmstad kom till matchen efter att ha haft en ganska så blandad försäsong, resultatmässigt. Efter att ha spelat sina tre första matcher i Color Line Cup och vunnit alla tre så har det gått sämre. En vinst (Trelleborg), en förlust (Ängelholm) och två oavgjorda matcher (J-Södra och Helsingborg) har det bara blivit. Halmstads nya tränare, Josep Clotet Ruiz, har alltså inte skördat de där förväntade framgångarna riktigt än. Dock såg hans spanska nyförvärv väldigt bra ut i dagens match.

ÖIS ställde upp med ett ganska skadesargat lag, till exempel hade man bara med sex avbytare av de nio man får ställa upp med. Avbytarna var Fredrik Andersson, Robin Raunegger, Pontus Otterstedt, Ludvig Brisby-Jeppsson, Mikael Odin och Seif Kadhim. ÖIS ställde upp med denna startelva:

Redan i den första minuten fick hemmaspelarna se prov på hur hård Danny Ervik kan vara då han tog i för alla vantar i världen och tryckte till en Halmstadsspelare så att han flög som en vante. Resultatet: en resultatlös frispark för hemmalaget.

Förutom Dannys smäll bjöd inte inledningen av matchen på så mycket mer än spel på mittplanen och enstaka halvchanser för Halmstad. Jakob Olsson och Niclas Elving fick förvisso till ett snygg väggspel på vänsterkanten, men det gav inte mer än en inspark för Halmstad efter att bollen lekt flipperspel mellan Elving och en hemmaförsvarare nere vid kortlinjen.

I den elfte minuten kom matchens första riktiga målchans då Halmstads Joe Sise faktiskt får bollen att smeka nätmaskorna. Efter att Sise fått en riktigt snygg pass att löpa på mellan dagens mittbackar, Ervik och Leinar, så kommer han helt fri mot Peter Abrahamson i ÖIS mål. Dock blir han avblåst för offside direkt efter att han skjutit bollen i mål. Tråkigt för Halmstad, skönt för ÖIS.

Matchen fortsätter i samma stil som innan. Spel på mittplanen och en och annan boll som letar sig fram till något av lagens straffområden. Det blir dock aldrig något intressantare än att Oskar Wallén visar att han visst vågar ta för sig genom att trycka till Halmstadsspelare lite titt som tätt och vinna nickdueller mot ingen mindre än Tomas Zvirgzdauskas. Inte fy skam det!

I den 31:a minuten kommer matchens första gula kort. Det tilldelas Michael Görlitz efter att han gjort en ful glidtackling på Jakob Olsson strax utanför eget straffområde. Jakob tjafsar så klart lite med Görlitz, sådant är bara skönt att se. Frisparken slås sedan av Jonathan Lindström och rensas lätt undan av en hemmaförsvarare.

Två minuter senare, i den 33:e minuten, var det dags för matchens första (godkända) mål. Halmstad gjorde 1-0 efter att Salomonsson sprungit ner på högerkanten och sedan slagit ett lågt inlägg som Michael Görlitz kunde peta in i öppet mål vid den bortre stolpen. Surt för de Öisare som var på plats, men sett till spelet ändå rättvist.

Det dröjde sedan inte länge förrän Halmstad gjorde 2-0. En minut tog det faktiskt bara och även den här gången hade Görlitz en väldigt stor betydelse för målet. Görlitz drar på skott rakt utanför ÖIS straffområde och träffar klockrent i ribban. Bollen går rätt ut till Joe Sise som klipper till bollen mer eller mindre direkt och gör mål. Ännu surare för ÖIS, men fortfarande rättvist.

Jakob Olsson fick smaka på en spansk tryckare

Efter målen gick matchen tillbaka och blev väldigt händelsefattig – tills Raul Ruiz fick bollen i den fyrtiofjärde minuten. Ruiz drog ner på sin vänsterkant och dribblade av inte mindre än tre stycken ÖIS-spelare innan han drog till ett skott från kortlinjen. Skottet letade sig förbi Peter Abrhamsson men rullade ut på andra sidan målet och det blev bara en resultatlös hörna av det hela.

Halvleksvilan blev inte lång. Efter fem minuter blåste domaren i gång matchen igen och matchen fortsatte som innan förutom att Pontus Otterstedt bytte av Mathias Johanneson, Jakob gav igen på Görlitz och drog på sig ett gult kort efter att han satsat från halva planen och Halmstad fick en farlig frispark. Annars hände det inte mycket i början av de andra halvleken heller.

Seif Kadhim bytte sedan av Jonathan Lindström i den 58:e minuten och i den 60:e minuten fick Luka Mijaljevic en halvfarlig chans efter att en pass bröts på mittplanen och letade sig fram till Luka. Luka vann sedan en efterföljande närkamp med sin mittback och fortsatte att avancera mot målvakten. Tyvärr fick han inte någon riktigt bra träff på bollen och den smet förbi målvaktens vänstra stolpe med någon meter.

I den 68:e minuten fick David Leinar matchens tredje gula kort efter att han dragit ner Joe Sise strax utanför ÖIS straffområde. Halmstad fick dock inget annat än en frispark som resulterade i en hörna som resulterade i ingenting.

Det gör ont att möta Danny Ervik, det gör ont att möta ÖIS

I den 70:e minuten är Jakob Olsson relativt nära att göra mål för ÖIS när han ser att målvakten står lite ur position och drar på ett långskott. Skottet är hårt och skruvar sig neråt och Nauzet Perez får sträcka på sig rejält för att peta bollen över ribban. Den efterföljande hörnan når knappt fram till målområdet utan  rensas enkelt undan av en hemmaförsvarare.

I den 77:e minuten fortsatte Jakob Olsson med att visa upp sina konster. En passning letar sig fram till Jakob som i stället för att ta emot bollen bestämmer sig för att klacka vidare bollen bakom ryggen. Nicolas Sandberg såg det hela väldigt snabbt och tog en löpning direkt och kom väldigt fri men blev avblåst för offside. Något som inte gjorde Sandberg särskilt glad:

Den där offsiden var oerhört tveksam! Jag vet att jag har sprungit offside många gånger, men det där var inte offside. Jag ser motståndaren framför mig när Jakob klackar bollen och då kan det inte vara offside.

I samband med Nicolas målchans bytte ÖIS in Mikael Odin i stället för Nicolas. Odin tog Jakobs plats på innermittfältet och Jakob gick upp i anfallet med Oskar Wallén och Luka Mijaljevic fick spela på vänstermittfältet resten av matchen.

I den 80:e minuten blev det ett ordentligt gruff efter att Oskar Wallén kört en lite småful tackling bakifrån på en motståndare. Emil Salomonsson blev arg och började bråka med Oskar som snabbt fick stöd av Jakob Olsson. Snart anslöt flera hemmaspelare och domarna blev tvungna att bryta upp klungan som bildats. Man måste ändå säga att det är skönt att se att Oskar ta för sig mer i den här matchen än vad han har gjort under tidigare matcher.

I den 84:e minuten får Görlitz till ett skott som tar i ställningen för amerikansk fotboll som stod precis bakom målet efter att Salomonsson sprungit längs högerkanten och dragit in ett inlägg. Väldigt farligt.

Niclas Elving försöker sätta stopp för Halmstads Raul Ruiz

I den 87:e minuten byts Robin Raunegger in i stället för Niclas Elving och tre minuter senare får Jakob Olsson rött kort. Jakob drar till med både en hand och armbåge i en hemmaspelares ansikte/hals och blir visad det röda kortet direkt. Inget snack om saken. ÖIS klack skriker Jakobs namn medan han stiger av planen.

En minut efter det röda kortet blåser domaren av en väldigt händelsefattig match.

Några spelare som är värda att nämna är Oskar Wallén, Sebastian Johansson och hela försvaret med Pontus Otterstedt i spetsen.

Nästa träningsmatch är mot IFK Värnamo på Valhalla IP den 12 mars 11.30. Ni måste vara där, annars är ni tråkiga. Ni vill väl inte vara tråkiga? Vet ni vad resultatet blir i den matchen förresten?

5-0 till ÖIS och hattrick av Leinar!


'Händelsefattig match med en väntad utgång' have 26 comments

 1. 5 mars, 2011 @ 17:22 Martin Johansson

  Oskar, bara så att du vet det, Görlitz skott i slutet av matchen tog inte i ribban utan i målställningen för amerikansk fotboll som stod bakom målet. Det blev inspark för ÖIS. Det såg farligare ut än vad det var. :-)

  Svara

  • 5 mars, 2011 @ 17:29 Håkan Wall

   Jag tänkte på det, borde vi inte refererat i banorna ”Jakob Olsson sköt från 20:e yardlinjen”, de linjerna var ju lättare att se i solen:)

  • 5 mars, 2011 @ 17:39 Oskar Ängermark

   Jaså fan? Då får jag ändra det fortare än du hinkar i dig fyra pannkakor med bacon på Egg&Milk!

 2. 5 mars, 2011 @ 21:57 Janbanan92

  Återinför spelarbetyg! :)

  Svara

  • 5 mars, 2011 @ 22:33 Oskar Ängermark

   Duger det inte att vi säger vilka spelare som varit bäst för dagen?

  • 5 mars, 2011 @ 22:48 Håkan Wall

   Tyvärr, det är absolut 0% sannolikhet att vi kommer att göra det under försäsongen. Om vi sedan gör det under säsongen, det återstår att se. Sannolikheten för det är (mitt eget tips) ca 25%. Men jag tror inte vi har tagit något beslut på det än…

  • 5 mars, 2011 @ 22:56 Oskar Ängermark

   Jag skulle nog tro att sannolikheten för det är ännu lägre. Ingen av oss vill väl det så vitt jag vet och det enda som skulle kunna ändra det är väl ifall någon skulle få en knäpp och vilja skriva spelarbetygen helt plötsligt. Är jag helt ute och cyklar nu Håkan?
   Jag säger i alla fall att sannolikheten är typ 5%.

  • 6 mars, 2011 @ 12:54 AuriSakraFame

   5-25%? Får man fråga om det är pga tidsbrist eller något annat, för jag mfl tyckte det var just spelarbetygen som gjorde SD till best.öisblogg.ever. Ni får nog vara så snälla att fortsätta med det, tror jag :)

  • 6 mars, 2011 @ 13:38 Martin Johansson

   Jag är också lite förvånad över de här uppgifterna. Vi har diskuterat spelarbetygens vara eller inte vara, men inte fattat något beslut. Kanske kommer Håkans och Oskars bedömningar från mitt eviga gnällande och att ingen egentligen är sugen på att ta hela ansvaret för spelarbetygen?

   Min gissning är ändå att de kommer att finnas där när säsongen väl drar i gång (jag vet hur jag själv fungerar, tycker någon att något behövs och ingen annan är beredd att göra jobbet, så är det något för Sambadefensiv, det är liksom det som är grundtanken, om du frågar mig vill säga).

   Under försäsongen kommer vi dock inte att ge några spelarbetyg. Det hoppas jag att ni har överseende med. Inga spelarbetyg så länge kontraktssituationen är som den är.

  • 6 mars, 2011 @ 14:21 AuriSakraFame

   Nej, betyg för försäsongsmatcher är lite overkill. Det positiva med spelarbetyg är dock att det brukar bli så pass mycket debatt kring dem, så några romaner till inlägg behöver ni knappst skriva. Du får försöka övertala dina kumpaner helt enkelt :)

  • 7 mars, 2011 @ 07:10 Martin Johansson

   Min enda tveksamhet när det gäller spelarbetygen är om man verkligen ska utsätta spelare som inte ens är heltidsproffs för samma behandling som landslagsmän och allsvenska spelare. Är det verkligen rimligt? Dessutom har ju spelarbetygen skapat vissa problem tidigare med spelare som reagerat på sådant vi har skrivit i samband med betygsättning.

  • 7 mars, 2011 @ 09:31 AuriSakraFame

   Tror man kan sätta spelarbetygen ungefär som innan. Situationen är ju som den är, och så länge man tar i beräkning att spelarna är deltidsproffs och pga det har en jävla massa annat runt om kring fotbollen så ska det nog funka. I nuläget kan man exempelvis inte ha några som helst förväntningar på spelare eller resultat mtp allt som hänt, och det verkar inte inte heller finnas. Om nu spelarna går in och läser, så kan man ju hoppas att de isf fokuserar på det NI skriver, och försöker bortse från diverse negativa kommentarer, för dom kommer ju trots allt alltid att finnas, med eller utan spelarbetyg.

  • 7 mars, 2011 @ 10:54 Martini

   Menar du att spelare verkligen hört av sig till er på SD efter betygsättning?

  • 7 mars, 2011 @ 11:14 Magnus Börjesson

   Jag misstänker att jag är i minoritet här, men för min del har spelarbetyg inget läsvärde överhuvudtaget. Det blir ju alltid en mer eller mindre godtycklig nuffra, som dessutom i en liten trång betygsskala omöjligt kan fånga några nyanser.

   En mening eller tre om varje spelares insats – ja, absolut. Det kan vara mycket intressant att läsa, trots att man förstås måste vara medveten om att det är en eller flera personers subjektiva bedömning som ligger bakom. Men en betygssiffra – nej tack. Tycker jag, alltså!

  • 7 mars, 2011 @ 12:20 Martin Johansson

   Magnus, jag håller i stort med dig, men jag tror ändå att det där sifferbetyget kommer att vara kvar i sammanställningarna. Kanske ska vi se över skalan och förändra den denna säsong? Som jag har skrivit åtminstone 45 gånger så är det inte betyget man ska stirra sig blind på utan den efterföljande kommentaren som är det intressanta och viktiga. :-)

  • 7 mars, 2011 @ 11:45 Johan Gellerman

   Martini: Ja, men inte in person utan via kaptenen/spelarrådet. Martin har även varit på möte uppe på ÖIS-gården där han har fått ”stå till svars” för spelarbetygen.

  • 7 mars, 2011 @ 12:12 Martin Johansson

   Nu ska vi inte överdriva; ”stå till svars” låter kanske lite väl starkt. Men det stämmer att jag blivit ombedd att ta ett snack med lagkapten och ”pressansvarig” med anledning av spelarbetygen. Det skedde under hösten 2010. Anledningen var att några spelare reagerat på saker som vi hade skrivit och eftersom läget var som det var just då ville man ta ett snack med oss.

   Jag kan väl erkänna att det kändes lite småkonstigt att bli ”uppkallad” till ÖIS-gården för en skitsak som Sambadefensiv, men eftersom det var Björn Anklev som satt på andra sidan bordet blev det ett bra snack. Vad kritiken egentligen handlade om vet jag inte riktigt, men jag tror att de ogillade att vi även gav negativ kritik – och att vi i vissa fall fällde rätt hårda omdömen (jag vet en del saker som jag har skrivit som jag i dag inte är särskilt stolt över, men jag har alltid hoppats att alla har förstått att det som skrivs här på SD skrivs med kärlek och att de hårda omdömena mer är att se som någon form av kärleksgnabb: en kärleksfull gliring till någon man vill väl och som man vet är så mycket bättre än vad de visade senast man såg dem, kanske får jag låta spelarna gå i skola hos L så att de lär sig hur mina kommentarer ska tolkas och förstås) – och att de ställde sig frågande till om de verkligen skulle ställa upp på intervjuer etc. när de ändå bara ”fick skit” av oss i spelarbetygen (något man ändå kan förstå). Jag förklarade hur vi såg på saken och att om någon/några hade några som helst problem med något som vi hade skrivit så var det bara att ta upp det med mig. Att de (Jocke och Björn) hade mitt nummer eller att det var OK att framföra sina synpunkter i samband med träning (under säsong ser jag åtminstone två träningar i veckan). Jag gjorde också klart att vi kommer att fortsätta med spelarbetygen, men att vi ska tänka oss för vad vi skriver när det gäller de yngre spelarna. Som jag förstod det var det främst det yngre gardet som hade reagerat. De lite mer luttrade brydde sig inte. Dessutom har väl de över 25 lärt sig att inte läsa all skit som skrivs om dem.

   Till saken hör att jag tidigare under säsongen (2010) blivit uppringd två gånger av Janne Andersson med anledning av saker som jag eller någon annan skrivit. Första gången gällde det mina matchreferat. Janne gillade inte att jag gjorde analyser/uttalanden om vad som var bra eller dåligt. Jag uppmuntrades att vara mer objektiv (då snackar vi objektivitet i Bagdad Bob-skolan). Det var ett roligt samtal. Vi enades om att vi inte var ense. Efter det hörde jag inget mer, men jag hade aldrig några problem med Janne därefter. Man kan säga mycket om JA men han var rak, ärlig och pålitlig. Han sa vad han tyckte och tänkte men lyssnade också på vad man hade att säga.

  • 6 mars, 2011 @ 22:38 Håkan Wall

   Ja, mitt sannolikhetsmått var baserat på att du var den som var mest negativ till spelarbetyg. Normalt sett är ju jag den som är mest negativ till… eh ja nästan allt så när mr positiv Martin himself uttrycker negativa känslor angående något så känns det ju än mer trovärdigt. Och det verkar uppenbarligen som om Oskar köpt det med hull och hår.

  • 6 mars, 2011 @ 22:42 Oskar Ängermark

   Jag älskar hull och jag älskar hår. Självklart passar jag på att köpa det när både hull och hår följer med i köpet!

  • 7 mars, 2011 @ 07:05 Martin Johansson

   Jag är ledsen, Håkan, I fucked up. Det måste varit vintermörkret.

 3. 5 mars, 2011 @ 23:46 Johan Gellerman

  Det var väl tur för Nico att Linus vinkade av honom så han inte behöver få ytterligare ett missat friläge på sitt cv…

  Svara

 4. 6 mars, 2011 @ 22:21 Afshin

  Tycker att vi har bra försvarare, men vi gör inga mål framåt!
  Försvaret och vårt mittfält är bra, men så har vi spelare som Nicolas Sandberg, då gör man inga mål!
  Han är kvar i ÖIS just för att inga andra lag vill ha honom. Han håller inte ens för division 5!!

  Svara

  • 7 mars, 2011 @ 07:06 Martin Johansson

   Kan vi inte bara sluta att hacka på Nico och låta honom visa vad han går för i Division 1? Ge honom ett par matcher; håller han inte lär Roberto och Bengt peta honom.

 5. 7 mars, 2011 @ 12:45 Håkan Wall

  ”Örgrytefansen skickade upp nödraketer stående utanför staketet på Sannarp och det kan väl ses som ett tecken i tiden för den krisdrabbade föreningen.” från Hallandsposten. Lite kul skrivet faktiskt:)

  Svara

  • 7 mars, 2011 @ 12:53 Martin Johansson

   Martin Johansson gillar detta.

   Å andra sidan kan man ju tycka att en klubb som blöder så mycket ekonomiskt som Halmstad gör borde visa prov på lite mer självinsikt än att håna oss.

  • 8 mars, 2011 @ 15:45 Anonym

   Bra värdemätare idag hur går matchen idag på Spannarp när LSK kommer på besök och möter HBK.
   Hallandsposten var fyndiga om nödraket. Det ligger även uppe en liten filmsnut från matchen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se