Ingen solskenshistoria mot Ängelholm

Trots strålande vackert väder så var dagens match mot Ängelholm ingen solskenshistoria för ÖIS. Förlustsiffrorna stannade vid 1-4 efter att Ängelholm dominerat spelet under större delen av matchen.

Startelvan mot Ängelholm

Örgrytes lag mot Ängelholm

Ofta brukar en fotbollsmatch börja med lite avvaktande spel där lagen känner på varandra. Detta match var inte en sådan match. Efter en och en halv minut hade vi redan fått se ett mål och en dubbelchans som slutade i ett missat friläge.

Vi börjar med målet. Direkt på avspark startade ÖIS ett anfall och blev av med bollen. Ängelholm satte igång en av sina patenterade kontringar och bollen hamnade hos en innermittfältare som satte bollen i djupet. Trots att det var tre Ängelholmsspelare klart offside så missade linjedomaren detta (eller om han såg en ÖIS-spelare som inte vi såg får vi ändå låta vara osagt) och det blev därmed ett friläge för Johan Blomberg i Ängelholm. Peter Abrahamsson kom ut och gjorde sig stor och räddade det första avslutet med en fin fotparad, men returen gick rakt tillbaka till Blomberg som rakade in 0-1 innan den stora proteststormen från Öisarna bröt ut. Argast var nog Valter som gärna hade tagit ett enskilt snack med domaren i ett stängt rum utan vittnen om tillfälle erbjudits.

Direkt efter målet skapade ÖIS en dubbelchans, där Jakob Olsson fick ett skottläge strax innanför straffpunkten. Olsson lät vänstern tala men skottet täcktes och bollen hamnade hos Nicolas Sandberg som hårt trängd av både Ängelholms mittback och målvakt sköt i burgaveln.

Efter den intensiva starten på matchen så tog ÖIS över spelet totalt och spelade en väldigt bra fotboll den första tiominutersperioden av matchen. Man höll bollen längs med marken med ett bra och snabbt passningsspel och man hade stort tålamod i bearbetningen av Ängelholms försvar. Man skapade många halvchanser, främst genom Steinthor Thorsteinson och Nicolas Sandberg men ingen riktigt jättehet chans. Istället började Ängelholm äta sig in i matchen och man fick mer och mer utrymme för sina livsfarliga omställningar.

I den 27:e minuten så hände då det som inte fick hända, nämligen att Ängelholm ökade på sin ledning till 2-0. David Leinar nickrensade undan ett högerinlägg och bollen hamnade hos David Bennhage. Bennhage tog ned bollen på bröstet, lät bollen studsa två gånger och innan Pontus Otterstedt hann komma upp i press avlossade han ett skott från tio meter utanför straffområdet. Träffen blev perfekt och bollen fick den där härliga dykande bollbanan och trots att Peter Abrahamsson sträckte ut varenda en av sina 190 cm kunde han inte förhindra att bollen borrade sig in i det vänstra krysset. Det går inte att säga annat än att det var väldigt snygg även om det inte kändes lika bra inombords.

Från att Ängelholm gjort 2-0 så förändrades matchbilden. ÖIS började spela ängsligt, man fullföljde inte löpningarna offensivt och man tappade positionerna defensivt. Det var naturligtvis mumma för ett så skickligt lag som Ängelholm och det dröjde bara nio minuter innan trean kom. Efter några smånätta passningar på mittplan så stack Ängelholm in bollen i ÖIS straffområde. Ängelholms forward tog emot bollen med David Leinar i ryggen och satte direkt tillbaka bollen till Björn Westerblad som fick fritt skottfält några meter utanför straffområdet. Vristträffen blev perfekt och bollen borrade sig in i Peter Abrahamssons vänstra hörn och det var 0-3. Suuuuuuuck…

Efter det tredje målet kändes det som om Ängelholm hade full kontroll på händelserna ute på planen. Därför kom det som inträffade under halvlekens sista fem minuter som en blixt från klar himmel. Först fick ÖIS en straff när Steinthor Thorsteinson blev fälld efter en dribblingsräd i Ängelholms straffområde. Först blev han upphakad och stora delen av publiken skrek efter straff men domaren friade, men när han sedan tog sig förbi nästa spelare så möttes han av en gammal hederlig glidtackling som inte var i närheten att träffa boll. Nu kunde inte domaren fria längre utan pekade på straffpunkten. Fram klev Sebastian Johansson och slog straffen till vänster efter marken men Ängelholms nya amerikanske målvakt Matt Pyzdrowski chansade åt rätt håll och räddade.

Minuten senare så gjorde ÖIS emellertid 1-3 och det var Nicolas Sandberg som stod för ett riktigt vackert mål. Steinthor Thorsteinson fick bollen på högerkanten och skar in i banan. Thorsteinson tittade upp och släppte bollen till Sandberg som fanns djupt inne i straffområdet med Ängelholmsförsvararen Marcus Lindberg i ryggen. Sandberg tog emot bollen och drog den sedan bakom stödjebenet i en underbar skottfint och medan Lindberg funderade på om han ville ha senap och ketchup på den korv han precis skulle inhandla så bredsidade Sandberg in bollen otagbart i målvaktens högra hörn.

Strax därefter ljöd domarens pipa för halvtid och paussiffrorna 1-3 speglade ändå halvleken. Reduceringsmålet i halvlekens sista minut tände ändå ett litet hopp för en ÖIS-comeback men spelet ramlade ihop totalt under den andra delen av halvleken. Nu var goda råd dyra som de säger och just goda råd (gärna i form av en stor hårtork) var nog vad Öistränarna Roberto Jacobsson och Bengt Kristensson delade ut till spelarna i paus.

Inledningsvis så hade halvtidssnacket en positiv inverkan på ÖIS spel i alla fall. Redan efter någon minut hade Nicolas Sandberg ett distinkt avslut i burgavel efter att ha jobbat till sig läget från en utspark av Peter Abrahamsson. Även Steinthor Thorsteinson fick en bra chans när han fick fritt skottfält från några meter utanför straffområdet men siktet var lite för högt inställt hos islänningen.

Efter den inledande perioden med lite ÖIS-press så tog Ängelholm över spelet på planen. Man trillade inte särskilt mycket boll men de fick många farliga kontringar där de tog sig fram till avslut. Det var endast oskärpa i sista passningen som hindrade Ängelholm från att öka på sin ledning.

I den 64:e minuten så försvann även det sista lilla uns hopp som ÖIS har av att ta en poäng i matchen. Martin Andersen utmanade Christofer Bengtsson i den högra delen av ÖIS straffområde och när Bengtsson försökte glidtackla bort bollen och missar så föll Andersen rutinerat på den liggande Bengtsson. Även om Andersen helt klart sökte straffen och hade god tid på sig att undvika kontrakten med den liggande Bengtsson så dömde domaren straff. Helt korrekt.

Mikael Dahlgren var exekutor av straffen och satte bollen hårt och välplacerat till höger och trots att Peter Abrahamsson var på bollen med yttersta delen av fingerspetsarna kunde han inte förhindra målet. 1-4 var ett faktum och man hörde hur den feta damen sjöng någonstans i bakgrunden – matchen var avgjord.

Efter det fjärde målet så tappade ÖIS lite konceptet ett tag och man kunde tacka Ängelholms oskärpa att man inte förlorade med större siffror. Johan Blomberg hade bl.a ett friläge efter att Valter Tomaz Jr missat helt i markeringen och kom rejält på efterkälke i en kontring. Skottet gick dock tätt utanför Peter Abrahamssons vänstra stolpe.

När domarens signal gick så förkunnade den att ÖIS förlorat ännu en träningsmatch, denna gång med 1-4. Ängelholm var det klart bättre laget och man spelade ut ÖIS under stora delar av matchen. Man måste tillstå att när Ängelholm har flyt så har de ett fantastiskt roligt spel att se på, där spelarna satsar 100 procent i kontringarna och alltid går rakt på mål. Kan de behålla det här spelet i Superettan så kan det räcka långt.

För ÖIS del så var detta ett klart steg tillbaka. Trots att man visade goda intentioner inledningsvis så tappade man helt konceptet och positionerna och både försvaret och mittfältet var rena autostradan för snabba Ängelholmsspelare. Det finns helt klart mycket för Roberto Jacobsson och Bengt Kristensson att tala med sina spelare om under den närmaste veckan. Premiären i Svenska Cupen är ändå bara en vecka bort. Bäst i ÖIS var målskytten Nicolas Sandberg som efter en tung start på matchen visade hur mycket en gnutta självförtroende kan göra för hans spel. Även Peter i målet spelade stabilt och kan inte lastas för något av Ängelholms mål och Jonathan Lindström gjorde ett intressant inhopp med några bra aktioner offensivt.


'Ingen solskenshistoria mot Ängelholm' have 3 comments

 1. 19 mars, 2011 @ 16:47 JD1887

  hahah sicken kommentar!

  ”Argast var nog Valter som gärna hade tagit ett enskilt snack med domaren i ett stängt rum utan vittnen om tillfälle erbjudits.”

  Svara

 2. 20 mars, 2011 @ 10:10 Rude Boy

  Jag tar med mig minut 2-15, Nicos snygga mål och vädret. Alla till Brastad!

  Svara

 3. 20 mars, 2011 @ 10:11 Rude Boy

  Mycket bra referat för övrigt som vanligt så sett.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se