Onödig förlust mot Värnamo

På ett mulet och kallt Valhalla IP förlorade ÖIS ännu en träningsmatch, denna gång mot nykomlingarna i Superettan Värnamo. Trots ett markant övertag i spelet under framförallt den andra halvleken lyckades ÖIS inte få hål på motståndarlaget. Matchens enda mål gjordes av Värnamos Erik Ferman i den 86:e minuten.

Matchen inleds väldigt avvaktande med mycket spel på mittplan. ÖIS för matchen ganska klart utan att skapa några direkt heta lägen framför mål, men det har emellertid inte Värnamo heller. ÖIS främsta hot är en djupledslöpande Nicolas Sandberg som efter några gästspel på yttermittfältet nu är tillbaka i anfallet. Värnamo får ofta möjlighet att vända spelet på kanterna, framförallt på ÖIS högerkant där Steinthor Thorsteinsons offensivlusta lämnar stora hål i omställningsspelet, men Robin Raunegger sköter defensiven bakom Steine med bravur.

Det dröjer faktiskt så långt som till den 34:e minuten innan det hettar till ordentligt framför ÖIS mål. Efter att ÖIS rensat undan ett Värnamoanfall så kommer bollen snabbt tillbaka igen. Med tre snabba passningar, från mittback via det centrala mittfältet så får Bujar Ferizi en passning när han ligger i linje med ÖIS backlinje. Ferizi tar emot bollen i steget vid straffområdeslinjen och med en ÖIS-spelare hängande i ryggen får han ett friläge. Fredrik Andersson uppfattar snabbt situationen och kommer utstormande och gör en briljant fotparad på Ferizis skott.

Bara minuten senare är det nära att Värnamo hittar målet igen när ÖIS står och sover vid ett inkast på mittlinjen. Värnamo gör ett snabbt inkast längst med vänsterkanten och direkt ett inlägg mot Bujar Ferizi som tar en löpning in mot straffområdet och Dennis Jonsson hinner inte med. Ferizis nicktouch stryker Fredrik Anderssons vänsterstolpe och ÖIS kan andas ut.

ÖIS första heta målchans kommer så i den 38:e minuten. Robin Raunegger slår en långboll för Nicolas Sandberg att jobba på. Sandberg är efter Värnamobacken in i situationen, men eftersom backen tappar balansen när han ska rensa bort bollen så tar bollen på Sandberg och hamnar framför Oskar Wallén som får en löpduell mot Värnamos andra mittback. Wallén är först på bollen och väl inne i straffområdet så avlossar han högerkanonen mot den närmaste stolpen. Värnamos målvakt Bill Halvorsen är med på noterna och lyckas med stor möda styra ut bollen till en resultatlös hörna.

Precis innan domaren Antti Kanerva blåser av halvleken så får ÖIS en jättechans. Nicolas Sandberg snappar åt sig bollen i mittcirkeln och startar en kontring mot högerkanten. Steinthor Thorsteinson gör ett överlapp och Sandberg släpper bollen efter backen på Steine. Steine tar med sig bollen ned mot hörnflaggan och slår sedan ett hårt inlägg längs med marken mot Sandberg som tagit ny position inne i straffområdet. Sandbergs avslut är lågt och hårt och Halvorsen i målet sprattlar till och lyckas på något konstigt sätt gör en fotparad. Frågan är om han ens själv vet hur det gick till – men mål blev det inte i alla fall.

Domaren pipa ljuder och den mållösa halvleken är till ända. En ganska tråkig halvlek med få målchanser. ÖIS anfall blir alldeles för korta och man har även problem med att man blir för centrerade i försvarsspelet, vilket ger Värnamo stora ytor på kanterna att avlasta spelet och anfalla ifrån. ÖIS gör ett byte i paus: Ut med Valter Tomaz Jr och in med Christofer Bengtsson.

Den första halvleken var alltså helt jämn, något man inte kan säga om den andra. ÖIS dominerar den andra halvleken klart och skapar också åtskilliga chanser att avgöra matchen.

Redan i den 51:a minuten kommer ÖIS första målchans. ÖIS vinner ett inkast djupt nere på Värnamos planhalva och Joakim Hall kastar snabbt till Steinthor Thorsteinson. Steine vandrar in i banan och avlossar ett skott från den vänstra straffområdesgränsen. Skottet studsar på en Värnamospelare och helt plötsligt ligger bollen helt fri mitt framför målvakten. Nicolas Sandberg uppfattar situationen och kastar sig fram och får en tå på bollen samtidigt som Värnamos målvakt slänger sig fram för att rensa bort bollen. Hopslaget vinns av Sandberg men bollen träffar nyinsatte Hampus Nilsson i Värnamomålet och blir till en resultatlös hörna.

ÖIS fortsätter att ligga på och i den 58:e minuten av det dags för Dennis Jonsson att visa att han utvecklat sin teknik sedan har kom till ÖIS. ÖIS får en vänsterhörna som slås in mot mitten av straffområdet. En Värnamoback når högst och lyckas toucha bollen som går till Dennis Jonsson i den bortre delen av straffområdet. Jonsson tar emot bollen och istället för att avlossa stora kanonen (eller som det hette på den tiden han spelade back i Blåvitt: ”tjongbollsskottet”) så inväntar han sin markering, gör en Cruyff-fint och släpper sedan bollen i sidled till en fristående Sebastian Johansson som väntar vid straffpunkten. Johansson skjuter direkt men dessvärre träffar skottet först en Värnamoback som fläker sig för att täcka skottet och tar sedan på målvakten och går till en hörna.

Även nästa ÖIS-anfall blir farligt. Nicolas Sandberg får en boll bakom Värnamos vänsterback och utmanar mittbackarna. Niclas Elving gör en överlappning på utsidan och Sandberg släpper bollen perfekt efter marken. Elving får bollen inne i utkanten av straffområdet i närheten av kortlinjen, tittar upp och slår ett vänsterinlägg mot inbytte Jakob Olsson. Olsson är helt fri mitt inne i boxen och trots att inlägget är aningen för långt så lyckas han nicka ned bollen förbi Nilsson i målet. Precis när man ska anteckna att ÖIS leder en match för första gången i år så dyker Värnamos mittback Seidu Diawudeen upp som en räddande ängel och kan rensa bort bollen på mållinjen.

Ute på planen så kontrollerar ÖIS händelseförloppet fullständigt. Det centrala mittfältet med Danny Ervik och Sebastian Johansson ser hungrigare ut än en Álvaro Santos i ett konditori och hela backlinjen utstrålar stabilitet trots att den består av två spelare från tipselit. Framåt så fortsätter ÖIS att skapa bra chanser.

I minut 70 så jagar Joakim Hall upp en förlupen boll vid den egna hörnflaggan. Hall spelar upp på Jakob Olsson som tar emot bollen vid mittplan och ser hur Steinthor Thorsteinson tar en löpning i djupet mellan de två innerbackarna. Passningen är perfekt, längs marken på utsidan av den vänstra mittbacken och Steine har bara grönt gräs mellan sig och målvakten. Med en Värnamospelare i hasorna avancerar han in i den vänstra delen av straffområdet. Målvakten kommer ut och gör sig stor och Steines vänsteravslut går tyvärr rakt på honom. Ännu en bra chans som ÖIS missar.

Så i den 85:e minuten så händer då det som inte får hända. ÖIS flyttar upp laget i samband med en fast situation och en Värnamospelare rensar undan, men inte bättre än att ÖIS kan återerövra bollen och sätta ut den till Christofer Bengtsson på högerkanten. Bengtsson försöker kombinera sig igenom med hjälp av Dennis Jonsson men man tappar bollen och Värnamo får ett kanonkontringsläge. Man sätter upp bollen efter vänsterkanten till en fri spelare och Robin Raunegger, som tillsammans med Pontus Otterstedt är enda Öisare kvar på rätt sida bollen, väljer att försöka stöta och bryta uppspelet. Ett direktpass senare är Raunegger överspelad och Otterstedt är helt själv kvar mot fyra Värnamospelare. Otterstedt gör det enda möjliga, han försöker störa bollhållaren samtidigt som han försöker agera ensam backlinje och falla ned mot det egna målet och han lyckas göra det så bra att Sebastian Johansson hinner in i bollbanan när man försöker frispela en av Värnamospelarna. Johansson hinner tyvärr inte få ordning på fötterna – det går för fort helt enkelt – och han lyckas bara bromsa anfallet en halv sekund innan bollen hamnar hos en helt fri Erik Ferman som enkelt kunde raka in bollen bakom en chanslös Fredrik Andersson. Surt var bara förnamnet och ledningen var allt annat än rättvis. Efter målet så lyckas ÖIS inte få tag i spelet igen och man skapar inga fler chanser.

Matchen slutar 0-1 och vi antecknar ännu en förlust. Efter en jämn första halvlek tar ÖIS över fullständigt och om sanningen ska fram så borde vi både gjort ett och två mål under den andra halvleken. Det är det lilla extra som saknas i avslutningarna, både i kyla och kvalitet. Bäst för dagen var utan tvekan det centrala mittfältet där kung Sebastian af Johansson regerade med hjälp av sin trogna undersåte Danny af Ervik. Sebastian såg riktigt på hugget ut och det bådar gott inför säsongen, jag tror att han själv verkligen vill visa att fjolåret var ett undantag och att han kan mycket bättre än så. Även hela backlinjen gör en bra match och Joakim Hall gör ännu en kanonmatch på sin vänsterbacksplats. Med undantag av ett par slarviga inlägg så är han helt felfri och nu börjar det faktiskt bli dags att ställa frågan varför han inte är officiellt uppflyttad i a-truppen. Fortsätter han så här så är han en man för startelvan när säsongen drar igång! Nu är det en vecka till nästa träningsmatch och förhoppningsvis så kommer en stor del av träningen gå till att träna anfallsspel och avslutningar. Försvarsspelet känns nu i alla fall som om det nästan är helt på plats.

'Onödig förlust mot Värnamo' have 6 comments

1. 12 mars, 2011 @ 16:45 Oskar Ängermark

För andra gången i dag så ändrar jag mig angående Best. ÖIS-kommentar. Ever.
    Det centrala mittfältet med Danny Ervik och Sebastian Johansson ser hungrigare ut än en Alvaro Santos i ett konditori = Best. ÖIS-kommentar. Ever.

2. 12 mars, 2011 @ 20:35 JD1887

Best. Fucking ÖIS-kommentar. Ever.

3. 13 mars, 2011 @ 13:14 Anonym

dom bästa igår var sebbe,joakim hall och valters första halvlek.danny tycker jag inte var bra första halvlek,gick bort sig väldigt mycket ,och passen ska vi inte tala om.andra halvleken var bättre men fortfarande många fel pass.