Robin Jonsson + Ljungskile = Sant

Så var det då klart att ännu en spelare lämnar Örgryte. En efter en försvinner de och även om man hör positiva signaler från både spelare och personer inom ÖIS om att kontraktsunderskrifter är ”på gång”, så är det fortfarande fler folk som försvinner än skriver på. Denna gång är det Robin Jonsson som alltså skrivit på för Ljungskile. Efter åtta år i Sällskapet, varav fyra i a-truppen, lämnar Robin nu oss för spel i Superettan. Knappast oväntat, Robin har öppet sagt att han vill spela högre än i division ett och vi visste ju om att han provspelat i Ljungskile.

Robin Jonsson, numera i Ljungskile

Robin Jonsson bjuder Felix Sehlström på en åktur under ett träningspass.

Robin kom till Örgryte redan 2003 från Trollhättan och blev uppflyttad till a-truppen inför säsongen 2007. Tillsammans med Christian Lindström presenterades han av klubbchefen Stefan Herre Eriksson som en av de egna spelarna som det nya ÖIS skulle satsa på när man flyttats ned till Superettan och ekonomin behövde saneras. Sannolikt var det första året mer tänkt att vara ett se och lära-år men skador och problem i försvarsspelet gjorde att Robin snabbt fick en plats i laget. Efter att ha varit skadad de första matcherna så gjorde Robin debut i a-laget i cupmatchen mot Timrå och veckan efter blev det seriepremiär i bortamatchen mot Mjällby.

Året efter, det numera smått klassiska succéåret 2008, blev emellertid inte ett personligt succéår för Robin. Efter att ha fått mycket speltid under 2007 så hoppades han att bli bofast i laget som mittback men istället så blev han tränarnas fjärdeval på mittbacksplatsen. Trots detta fick Robin ganska mycket speltid då i princip samtliga mittbackar hade skadebekymmer och totalt spelade Robin 10 matcher det året. Han fick också göra sitt första mål för ÖIS i den betydelselösa sista bortamatchen mot Sirius. Boyd Mwila blev fälld och Robin som i princip var den enda som inte gjort mål i laget det året fick chansen att sätta bollen i nät. Bollen till vänster, målvakten till höger och premiärmålet var avklarat.

Inför säsongen 2009 var mittbacksordningen oförändrad. Robin var fast förankrad som fjärdealternativet och i hopp om att få mer speltid så fick Robin prova lite nya positioner under försäsongen. Efter två matcher som central defensiv mittfältare så hamnade Robin på högerbacksplatsen, en position som han spelat på under ungdomsåren och någon enstaka match under säsongen 2007. När säsongen väl drog igång hade Robin lyckats konkurrera ut Christofer Bengtsson om högerbacksplatsen. Tyvärr så visade det sig att ytterbacksplatserna skulle bli en av ÖIS akilleshälar under den allsvenska sejouren 2009. Hela försvarsspelet var i gungning och Robin hade stora problem på sin kant. Det var inte förrän Åge Hareide kom in efter halva säsongen som försvarsspelet sattes ordentligt på plats. I och med tränarbytet så flyttades även Robin tillbaka till mittbackplatsen och från och med andra halvan av säsongen 2009 så var Robin den givna ettan i mittförsvaret.

Förra säsongen så var det en mittback som hela tiden åtnjöt Janne Anderssons förtroende och det var just Robin Jonsson. Under den första halvan av säsongen så var också Robin en av ÖIS klart bästa spelare, oavsett om han fick spela med Valter Tomaz Jr, Dennis Jonsson eller David Leinar. Insatsen i hemmamatchen mot Hammarby var antagligen hans bästa någonsin i ÖIS-tröjan. Sambadefensiv gav Robin följande omdöme efter den matchen: ”Robin Jonsson var helt enkelt alldeles strålande. Fantastisk. Vi vill nog hävda att det här var den bästa match som vi har sett av en ÖIS-mittback sedan Johan Anegrunds glansdagar i början av 2000-talet.” I sin sista säsong med ÖIS spelade Robin 27 matcher och gjorde två mål.

Nu är då Robin Jonssons tid som Öisare över, åtminstone för den här gången. Vi kommer att sakna hans placeringsförmåga, hans spelförståelse och hans nästan lite blyga men aggressiva sätt att spela mittback. Givetvis önskar vi Robin lycka till i Ljungskile och tackar honom för sin insats i Öiströjan.


'Robin Jonsson + Ljungskile = Sant' have 32 comments

 1. 4 mars, 2011 @ 14:13 Håkan Wall

  Det kanske ska tilläggas att det nu bara är två spelare kvar som spelade matcher under säsongen 2007 och det är Markus Gustafsson och Peter Abrahamsson. Och ingen av dessa tillhörde ens a-truppen det året, även om Markus tränade ganska mycket med a-laget om jag minns rätt. Personalomsättningen hos ÖIS är högre än på McDonalds…

  Svara

  • 4 mars, 2011 @ 14:20 :-)

   Ulrika är ju kvar

  • 4 mars, 2011 @ 14:21 Martin Johansson

   Inte så länge till väl?

  • 4 mars, 2011 @ 14:21 Martin Johansson

   Japp. Den där listan med spelare som lämnat sedan 2003 var rätt gedigen och nu lägger vi ytterligare en spelare till den listan. Dessutom är det ju inte helt orimligt att vi om ett par veckor helt saknar spelare som spelade med laget innan säsongen 2008. Inte helt omöjligt att både Markus och Peter försvinner menar jag. Finns det en marknad för Roffe så finns det en marknad för Peter, och sannolikt för Markus.

  • 4 mars, 2011 @ 14:32 Håkan Wall

   Och då blir den som varit längst i truppen Seif då, Sveriges framtid. Tillsammans med TvB…

  • 4 mars, 2011 @ 14:35 Martin Johansson

   Gulp…

  • 4 mars, 2011 @ 14:41 timberhochmandie

   Hahaha, kul! … Kan vi inte satsa på att behålla Peter ändå..?

  • 4 mars, 2011 @ 21:27 Nr17

   MarGus, osannolikt att någon vill ha en spelare som är så rädd i närkamper, ingen har ens visat intresse någonsin inte ens ÖIS från början, sorry men de är sant…

 2. 4 mars, 2011 @ 14:46 skepparkrans

  kommer framförallt sakna Robins felpass och oförmåga att spela bollen till en motspelare efter att ha vunnit en närkamp. :)

  Svara

  • 4 mars, 2011 @ 15:35 Kaiser Franz

   å, då glömmer du hans patenterade rensningar över långsidan när han var helt ohotad. ;)

  • 4 mars, 2011 @ 15:50 Voldemort

   Underbart. Jag glömmer aldrig när han skadesköt en tonåring från LSK förra säsongen på matchen uppe i Ljungskile. Tjejen satt på övre tredjedelen av läktaren. Vid mittlinjen ungefär….å då var det en passning till Anderberg som han gjorde. Jag ömsom grät och skrattade när jag såg den passningen…
   Sorry, timberhochmandie….jag kommer inte att sakna honom. Fastän jag vet att han är din favorit…efter mig då :-)

  • 4 mars, 2011 @ 17:20 Anonym

   Kommer även sakna hans lederegenskaper och det kraftfulla huvudspelet.

   Skämt åsido, visst hade Robin sina förtjänster, men också en hel del svaga punkter vilket talar för att han aldrig kommer bli en riktigt bra mittback. Även Robin-lovers kan inte påstå att det är någon extrem kapacitetsskillnad mellan Robin och truppens övriga tre mittbackar.

   Tack för tiden i ÖIS Robin och se till att njuta av glamouren och det feta lönekuvertet i Ljungskile.

  • 4 mars, 2011 @ 23:52 Anonym

   Dom övriga tre var ju inte aldrig skadade. Allt tillgängliga för spel. Hur mycket klagomål hörde man inte när D&D spelade ihop två klumpiga orörliga osv. Men det har väl ni glömt idag.

  • 4 mars, 2011 @ 23:55 Anonym

   Undra vem som blir din nya hackkyckling i nya Öis?

  • 5 mars, 2011 @ 08:25 Voldemort

   Om det var riktat till mig så letar jag inte efter hackkycklingar i Öis men Robins ”prestationer” har varit oerhört svårt att missa. Och jag har, till uppenbar skillnad från vissa andra här inne, betydligt större krav på en mittback i uppspelsfasen än vad han har presterat under all den tid jag sett honom. Det räcker inte med att brunka och förstöra som mittback. Du måste ha lite känsla också. Den saknar han och jag tror han kommer passa utmärkt i LSK.
   Lycka till, Rob..ot.

  • 5 mars, 2011 @ 11:06 timberhochmandie

   Fast jag trodde att vi hade rett ut lite av det här förra året… Jag hade ju t.o.m. statistik att presentera för dig! Robin är fullt kapabel att slå korta, enkla, fina passningar till en kollega på mittfältet om han bara får för tränaren… Att sen träffsäkerheten sjunker när uppdraget är att från backlinjen sätta en boll på pannan på Santos eller Nico tycker inte jag gör något. Jag vill nämligen inte se ÖIS spela så.

   Jag antar f.ö. att du hade rätt kul under matchen mot LSK nu senast när vi fick se en boll gå över hela läktaren, trots att den bara skulle ut till sidlinjen. Och det var inte Robin som var avsändaren…

  • 5 mars, 2011 @ 21:58 Voldemort

   Nä, det var det inte men det var säkert han som planerade den….. ;-)
   Timber, korta passningar i sidled kan även en blind höna göra. Det är hans spelsinne jag inte kan med. Som jag säger; att brunka, förstöra och ligga hyfsat rätt i positionsspelet är lätt. Att börja spela upp bollen vårdat är svårare. Han kan det inte och har aldrig kunnat det. Nuff said about this guy. Jag gillar mer din andre favorit, Källa….

  • 4 mars, 2011 @ 17:40 Black Francis

   Hans assist till ett av GAIS mål i premiären 2009 var rätt läcker. Han var väl till och med sämre än en viss inlånad IFK-målvakt då. Men i ärlighetens namn får man väl tillägga att han spelade på kanten då, vilket inte riktigt är hans optimala position.

 3. 4 mars, 2011 @ 14:50 Dahla

  Kan det vara så att han skrivit kontraktet på just ett år för att kunna komma tillbaka om vi går upp direkt?

  Svara

  • 4 mars, 2011 @ 15:04 Felix

   Det hade ju varit väldigt bra om det va så. Fast då kunde han ju likagärna skrivit kontrakt med öis och blivit utlånad ett år samtidigt som ljungskile betalar lönen

  • 4 mars, 2011 @ 15:32 Mendel

   Jag tror att Robin tänkt så också… Spelar båda lagen i SE så vill han kunna spela i ÖIS och inte kosta oss någonting i övergångssumma… Robin är en bra kille.

 4. 4 mars, 2011 @ 15:56 Garotta de Ansjovis!

  Kommer att sakna hans känsliga väster fot…

  Svara

 5. 4 mars, 2011 @ 16:14 Tjuvnyp

  Not a biggie. Han var bra spelförstörare och en trogen Öisare – kändes det som… Men jag tillhör också den skaran som hellre ser en spelande mittback framför en kung av tjongboll..

  Han kommer passa som handen i handsken i Ljungskile.

  Svara

 6. 4 mars, 2011 @ 16:40 Mikael Carlsson

  Hm… Känns inte så farligt ändå. Robin i all ära men skall man vara ärligt har han varit / är han för snäll som fotbollspelare. Skall vi nu ändå nystarta i föreningen så är det lika bra att vi gör det ordentligt med så få från förlorartiderna som möjligt.

  Robin är grymt brytningssäker och han var duktig förra säsongen. Ingen tvekan. Att han därför går till annan klubb är inte alls förvånande. Han är en bra kille helt enkelt och kvaliteten finns där. Bara att önska honom lycka till!

  Nu tar vi nya tag och ger någon annan chansen. Någon ännu bättre än Robin kanske?

  Svara

 7. 4 mars, 2011 @ 18:02 Vergilius

  Våran absolut bäste mittback. Nuff said.

  Svara

 8. 4 mars, 2011 @ 21:44 Ailton

  Fint skrivet Håkan, synd bara att vuxna män måste kommentera med så elaka kommentarer…

  Svara

  • 4 mars, 2011 @ 23:49 Anonym

   Instämmer till fullo, tragiska är vad dom är tyvärr.

 9. 4 mars, 2011 @ 21:59 Jocke

  Har hört att Peter Abrahamsson också har varit i kontakt med LSK. Men om det är nåt mer konkret är dockå frågan. LSK letar ju visserligen efter en målvakt. Men deras förstemålvakt Nick Noble gjorde en stark säsong förra året och LSK verkar leta efter en andremålvakt och både Noble och Abrahamsson är för bra för att sitta på bänken i Superettan.

  Svara

  • 4 mars, 2011 @ 23:13 Anonym

   Är inte Noble skada nu?

  • 4 mars, 2011 @ 23:56 Håkan Wall

   Jo, men enligt LSKs hemsida ska han vara frisk till premiären.

 10. 4 mars, 2011 @ 22:16 Anonym

  Jag kommer sakna Robin han hade en egen spelstil han läste spelet så gott,hans bryttningar han har bollen helt koll lugn ,motståndarn undra vad hände. Han har ju faktiskt gjord någon bra match som högerback matchen mot Elfsborg i allsvenskan hade han väldigt bra grep om Bajrami. Jag satt bredvid en Elfsborgare och han kved.Han var vår bästa mittback som kom upp från U-laget Tack och lycka till i fortsättningen.

  Svara

 11. 5 mars, 2011 @ 02:37 x-et på räcket

  Robin kommer att saknas, fanns väldigt mycket i hans sätt på plan som mången mer etablerad spelare saknar – hjärta och förmåga att vilja i mer än 90 minuter. Dessutom orkade han plocka bort spelare utan att behöva punktmarkera och utan att vara vrålsnabb.
  Att han hamnar i LSk är ingen direkt garant för framtida stordåd, hur många spelare har de lyckats lotsa vidare till större klubbar under de senaste tio åren?!? Synd, verkligen synd!

  Som tillägg, hur fasiken har de råd med sina spelarlöner – om inte vi har det – vad händer vid en revision av vissa av våra ”mindre” klubbar på någorlunda elitnivå;=)?!?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se