Seger i snöbollskriget mot Stångenäs AIS

Örgryte tog sig enkelt vidare i Svenska Cupen efter en kassaskåpssäker 1-0-seger mot division fyralaget Stångenäs. I uruselt väder med snöfall och halv storm så var det inget skönspel som det bjöds på och det enda som egentligen värmde var just själva segern. Målet gjordes i 8:e minuten av Niclas Elving.

Laguppställningen mot Stångenäs

Ja, det var verkligen ingen rolig match att skriva om. Vädrets makter satte stopp för det. Det snöade i ymnigt under större delen av matchen och det låg ett lager med blötsnö på planen. Hemmalaget var tvungna att gräva djup i förrådet och plocka fram den enda röda boll som de hade. Röd boll, snöfall  och mycket tjonga och spring väntade oss – lite som en tipsextramatch från 80-talet. Stångenäs vann slantsinglingen och valde att byta planhalva så de fick spela första halvlek med en stark vind i ryggen. Med marken täckt av snö var det svårt att spela bollen efter marken och vinden påverkade höjdbollarna som ÖIS försökte slå. Vissa bollar gick inte mer än 30 meter innan de vände i luften.

I den 8:e minuten så tar ÖIS ledningen. Oskar Wallén får en passning från högerkanten några meter utanför Stångenäs straffområde. Oskar vinner en närkamp mot en mittback och får med sig bollen. När nästa back rusar till så släpper Oskar ut bollen till Niclas Elving som bara har gräs och snö mellan sig och Stångenäs målvakt. Elving lägger bollen till rätta och bredsidar stiligt in bollen i det bortre hörnet. Ledning för Sällskapet och vi åskådare hoppas på islossning.

Resten av halvleken är jämn spelmässigt. Vinden hjälper hela tiden Stångenäs att få bollen till ÖIS planhalva och avståndet mellan Nicolas Sandberg och Oskar Wallen och de centrala mittfältarna blir ofta för stort för att etablera något egentligt tryck. Oskar har några halvchanser under halvleken och hans raka spel och uppoffrande stil verkade passa bra i snömodden. Stångenäs skapar även de några halvchanser, den farligaste på ett inlägg som Dennis Jonsson tvingas nicka över en ribba. Sammantaget är ÖIS ledning rättvis och man ser ut att ha bra kontroll på situationen, det märks att man är det klart bollskickligaste laget.

I första halvlek var det ju rent hemska förhållanden, det är ju tur att ni är här som kan rapportera hur förhållandena var, säger Bengt Kristensson. Vädret tvingar oss att inte spela så mycket kortpassningsspel som vi egentligen vill. Bollen fastnade ju i snön, det gick ju inte alls så vi bestämde oss för att spela mer långt.

I halvlek så tvingas ÖIS till tre byten. Det var sedan tidigare bestämt att David Björkeryd endast skulle spela en halvlek pga hans skada och detsamma gäller Valter Tomaz Jr. Från lagledningens sida är man noga med att inte riskera något med Valter just pga hans skadehistorik den senaste tiden. I paus så tvingas även Sebastian Johansson att lämna banan pga sjukdom. In kommer Christofer Bengtsson, Pontus Otterstedt och Mathias Johannesson. Bengtsson tar högerbacksplatsen, Otterstedt tar vänsterbacksplatsen och Johannesson tar plats på det centrala mittfältet.

Vi tvingas göra tre byten i halvlek och det är tre tongivande spelare som går ut också, säger Bengt Kristensson. Men det spelare som kommer in gör det bra och jag tycker Mathias Johannesson gör en fantastisk match.

Med vinden i ryggen så förväntar man sig att ÖIS börja ta över matchen, men det första fem minuterna är det Stångenäs som skapar två heta lägen. Det andra är farligast när man kommer runt på ÖIS vänsterkant i en kontring. Stångenässpelaren skär in i banan och slår en stenhård passning mellan våra mittbackar och Fredrik Andersson i mål mot en framstormande anfallare. Passningen blir en millimeter för långt fram och bollen smiter precis framför anfallarens högertå och ÖIS kan andra ut.

Efter Stångenäs missade chanser så blir resten av matchen en enda lång ÖIS-press. I den 15:e minuten får Nicolas Sandberg dagens första friläge. Oskar Wallén sätter bollen i djupet och Nico löper ifrån sin bevakning och fri med målvakten så försöker han bredsida bollen i det bortre hörnet. Målvakten får fingerspetsarna på bollen som rullar med knapp styrfart mot det bortre hörnet men precis innan mållinjen så hinner Stångenäs mittback upp bollen och kan rensa undan den. Kombinationen av målvaktstouchen och den snöiga planen hindrade ÖIS från att ta ledningen med 2-0.

Bara några minuter senare har Nicolas Sandberg ytterligare en jättechans. Jonathan Lindström kommer runt på sin högerkant och skickar in ett inlägg. Hårt trängd i straffområdet får Oskar Wallén pannan på bollen som går fram mot Nico som sätter pannan till men målvakten i Stångenäs flaxar till och gör en helt fantastisk räddning.

ÖIS press fortsätter och i den 30:e minuten får Danny Ervik ett friläge efter en härlig kombination med Nicolas Sandberg. Danny spelar bollen till en felvänd Nico som tar emot vid straffområdesgränsen. Danny fortsätter löpningen in i straffområdet och Nico släpper tillbaka bollen rätt i steget till Danny. Helt fri med målvakten siktar Danny in sig på den bortre stolpen men avslutet stryker vänsterstolpen.

Matchens sista stora chans får Nicolas Sandberg när han återigen lyckas löpa ifrån Stångenäs naivt spelande mittbackar. Nico blir ännu friare denna gång och när målvakten kommer ut så lutar sig Nico åt vänster och när målvakten tar betet och lägger sig åt vänster så bredsidar Nico bollen förbi målvakten till höger. Snyggt och kylig i ett, men det var ett stort fel. Bollen gick millimetern utanför stolpen och Nico tvingades lämna planen mållös.

I den 88:e minuten åker ÖIS på en utvisning när Mathias Johannesson åker på sitt andra gula kort efter en vårdslös tackling bakifrån på mittplan. Övertänd? You bet. För övrigt var Mathias som sagt väldigt bra, kanske bäst på plan i andra halvlek och han delade ut några rejäla bröstvärmare på Stångenässpelare som hade fått Valter avundsjuk. Trots att man avslutar matchen med en man mindre så lyckas inte Stångenäs ta sig över mittplan och matchen slutar 0-1 och årets första seger för Sällskapet är ett faktum.

Det är första segern så man ska väl vara nöjd ändå tycker jag, menar Bengt Kristensson. Men visst, vi borde gjort minst en tre-fyra mål i andra halvlek och killarna påstår att det är solklar straff när Oskar blir neddragen och blir helt felaktigt varnad för filmning. Hur som helst, seger är alltid seger och det är ju skönt att vinna en sådan här match när det inte går att spela fotboll för vädret.

Avslutningsvis så delar vi ut överbetyg till målskytten Niclas Elving som får epitetet ”bäst på plan”. Han hade lekstuga på sin vänsterkant både i första och andra halvlek. David Björkeryd fick utstå mest tryck av alla försvarare av Stångenässpelarna och han klarade det galant. Det syns att det är en mycket bra fotbollsspelare som ÖIS kommer få stor nytta av i framtiden. Även Mathias Johannesson halvlek var mycket bra även om utvisningen var onödig. Mathias har imponerat stort på försäsongen och dagens match var kanske hans bästa hittills.

'Seger i snöbollskriget mot Stångenäs AIS' have 12 comments

1. 27 mars, 2011 @ 23:00 Anonym

Gött me seger !
    Väldigt tyst om Kabba btw…

2. 28 mars, 2011 @ 03:04 x-et på räcket

Tårtan var bäst….
    Vi kommer att få lida med domare som suger sämre än vädret någonsin kommer att göra, därmed kommer vi också att toppa ligan för gula kort OCH avstängningar. Nästintill tur att Jakobo inte spelade idag – med dagens domare hade det räckt med han tagit ett skuttande steg för att få ett direkt rött kort.

Vad gäller Kabba, fortsatt tystnad är att föredra!

3. 28 mars, 2011 @ 06:17 Alexander

Såg att vi spelade i de bajsbruna dräkterna, var det inte vitt som gällde i år?

• 28 mars, 2011 @ 06:25 Johan Gellerman

Det var förra årets dräkter så de nya har nog inte kommit än. Eller så sparar man dem till serien.

• 28 mars, 2011 @ 22:55 Anonym

Det är Öis vinnar koncept att spela i dom bajsbruna tröjorna. Hur kunde någon tycka att det matchstället var snyggt den personen/er måste varit färgblind.
      En annan fråga är det inte klart med Jakob O ?

4. 28 mars, 2011 @ 08:42 Håkan Wall

Bredvid oss på läktarn stod Stångenäs hejarklack bestående av småtjejer i 7-årsåldern som skrek ”Vi älskar SAIS” och klappade. Det var då en jäkla tur att man inte döpt laget efter staden det spelade i, då hade det blivit lite pinsamt… :)

5. 28 mars, 2011 @ 10:57 Kardinaltetran

Noterar att Leinar har nr 14 på overalljackan på bilden på ois.se, har han övergett 44? Någon som vet?

• 28 mars, 2011 @ 19:39 Fredrik Federgay

Dom sparar in pengar vettö, 4or är dyrare än 1or…

6. 28 mars, 2011 @ 12:24 Lanslarke

Några små funderingar från snöyran.

Nico får mycket skit för alla missade chanser, men annars gjorde han en riktigt bra match igår. Det svåra är att skapa chanserna, att göra mål på dem kommer han att lära sig. Allbäck missade också i början.

Jag tycker Johannesson är en man för startelvan och det på innermittfältet dessutom. För tillfället är han bättre än båda sina konkurrenter. Danny blandar och ger som vanligt. Sebastian har heller inte övertygat så här långt. Han har en tendens att leka Zavadil. Det vill säga tar ett ärevarv med bollen och dräller i största allmänhet. Jag gillade inte när Pavel höll på sådär och han var ju ändå bra på det!

Hur i helsike kan man slå så dåliga hörnor? Höga lösa pastejer är värdelöst redan i vanliga fall. När det blåser som igår är det fullständigt hjärndött. ”Å fan, blåste bollen över kortlinjen. Jag slår en likadan till och ser om det händer igen.”

Bakåtpassningar, ständigt dessa bakåtpassningar. Jag gillar dem inte ens i vanliga fall och hur smart är då när det snöar? ”Å fan, stannade bollen i snön. Jag slår en likadan till och ser om det händer igen.”

• 28 mars, 2011 @ 15:07 Anonym

Du kan ju dock inte påstå att Danny varit ostabil under försäsongen, jag tycker han varit en av de bästa spelarna så här långt…

7. 28 mars, 2011 @ 19:41 Anonym

jag håller med dig lanslarke johannesson är den dästa def-mittfältaren han borde vara given på den plattsen,och hans utveklings kurva pekar rätt upp!

8. 29 mars, 2011 @ 12:55 Anonym

På den snötäckta planen spelade Öis i sina matchande pepparkakgubbar dräkter.