ÖIS dagsform. Det är frågan…

Då var träningsmatcherna 2011 (förmodligen) till ända och vi ser nu fram emot en säsong i Söderettan och förhoppningsvis blir det bara en 1-årig sejour i den serien. Då menar jag att ÖIS slutar som seriesegrare  i år för att spela i Superettan där klubben och klubbmärket mer hör hemma redan nästa år. Ordningen återställd efter pengakarusellen på ÖIS-gården. Men… frågan är om spelarna klarar det. Frågan är om spelarmaterialet ÖIS förfogar över nu räcker hela vägen. Efter gårdagens 0-1 seger för ÖIS på Ruddalen mot Utsiktens BK så ställer jag mig frågande.

För oss som tog oss till Ruddalen trots isande vårvind och en allmänt dassig motståndare (det skall ändå erkännas att Glenns pôjkar gjorde det bra mot ÖIS trots allt) så lämnades det inte mycket positiva besked för oss Öisare. I alla fall inte när det gäller det offensiva spelet. När man stod där och bevittnade detta mittfältsslag så insåg man ganska omgående att ÖIS största huvudbry den kommande säsongen kommer att vara vem som skall göra målen. Har du hört den förut? Som jag ser det nu så har ÖIS inte en enda ren anfallare att ställa på plan. Ingen killer som suger åt sig bollen, håller undan tills fler folk fyller på och sen passar in och skapar målchans. Inte heller en som helt utan respekt drar till bollen stenhårt ur alla omöjliga lägen och låter motståndarens målvakt sträcka ut för allt vad muskelfibrerna håller. Nej, vi har ingen naturlig spets.

Vi börjar längst bak och går sakta men säkert framåt. Försvaret är jag inte speciellt orolig för. Förmodligen har ÖIS i dagsläget seriens bästa backlinje. Hela backlinjen med Peter Abrahamsson i mål får godkänt i gårdagens match. Det blir aldrig direkt farligt någon gång under matchen runt ÖIS mål och jag tycker Valter och Leinar hade en bra ”vanlig dag på jobbet”. Det lilla som hände i ÖIS straffområde löste dem om nu Utsikten ens kom så nära. Även om jag tror att det kommer osa hetare i seriespelet runt vårt straffområde än vad det gjorde igår så kommer de här herrarna att reda ut det mesta. Skönt att se att Valter fortfarande kan glidtackla klockrent och att det fortfarande låter som om åskan slår ner när han gör det! Är det någon motståndare som trots allt ser fram emot att ta fighten med Valter så var så god min herre! Men var beredd att se dina benpipor förvandlas till panflöjter som med fördel säljes till Dana Dragomir för att ha råd med proteser efteråt.
När Dennis Jonsson får chansen att känna på lädret i andra halvlek istället för Valter som fick kliva av så såg man direkt att Dennis har varit med förr. Inga konstigheter alls. Vi har 3 st riktigt bra mittbackar. David Björkeryd och Christoffer Bengstsson på var sin ytterbacksplats såg också stabila ut. Det är skönt att se Bengtssons järnvilja och kämparglöd. Han håller definitivt i Söderettan. Han kan bli lite onödigt het ibland (tjafs med domaren) men just nu är det bara bra för att få igång det unga ÖIS-laget. David Björkeryd var som sagt stabil men kanske inte kommer fram som ytterback på ett sådant sätt som man väntar sig av en back på hans position numera. Detta tror jag har att göra med Jonathan Lindströms något låga utgångsläge som kantspringare på samma kant (vänster) vilket i sin tur resulterade i ett ganska så uddlöst anfall på den kanten.

Ja, när vi ändå är inne på ämnet och kommit fram till mittfältet. Kanske är det många lags problem att hitta naturliga vänsterfötter och kantspringare för vänsterkanten, men ÖIS har ju rent historiskt inte haft några direkta bra alternativ där på många år. Frågan är Jonathan Lindström passar som kantspringare på vänsterkanten? Jag tycker inte det. Jonathan verkar ha kopierat mycket av Pavels trampande på boll och någon vidare acceleration har han heller inte i steget. Jag ser nog hellre att Niclas Elving startar på vänster yttre mittfält kommande matcher, för när han byttes in och tog Jonathans plats så blev det en annan fart och precision i passningarna. Dels kan det ha att göra med att Utsiktens spelare började bli trötta, men jag tycker ändå att Niclas har ett mognare sätt att spela som jag tror gagnar ÖIS anfallsspel. Det känns helt enkelt kvickare och mer rejält. Han hittar insticken enklare eller gör valet snabbare att gå själv om det finns läge.

På innermittfältet så spelade Danny Ervik ihop med Jakob Lindström. Detta var sanna mina ord ingen lyckad kombination. Inget ont om Jakob. Han har en fruktansvärt bra bollbehandling och hittar kvickt passningsalternativ. Men han väger för lätt. Blir det bara lite tätare kroppskontakt än i matchen igår mot Utsiktens BK så tror jag dessvärre att Jakob plockas bort hyfsat enkelt i det defensiva spelet. Offensivt har han mycket att erbjuda, men frågan är om det håller i längden? Än är Jakob ung och har hur mycket utvecklingspotential som helst så jag låter tiden tala för sig så får vi se vad det blir av det hela. Danny Ervik blandar och ger och borde väl nu med sin rutin förstå bättre när det kommer till passningsalternativ. Han slarvade alldeles för mycket igår för vad som kan anses acceptabelt på hans position. Nej, jag hade högre förhoppningar på Danny i gårdagens match och trodde väl att han skulle ta ett större ansvar än vad han gjorde. Det började bra men sen gick det i stå. Hoppas det blir bättre. Nicolas Sandberg som högerytter? Hur låter det? Ja, i mina ögon såg det faktiskt inte så jävla dumt ut. I första halvlek gjorde han en rad fina insatser och kombinationer med de övriga på kanten så att det kom till några hyfsade inlägg in i motståndarens straffområde. Jag vet inte vad det är med Nicolas för jag får aldrig något grepp om vad han kan egentligen men jag tror i alla fall att han mycket väl kan ”omskolas” till yttermittfältare och bli en spelare lite som Anklev var när det begav sig. Krisar det i anfallet så kan han ju alltid gå upp på topp. Sen har vi då ”kronprinsen” Jacob Olsson på den offensiva innermittsplatsen. Jag tror det är farligt att uttrycka sig så om den här mannen. Att lyfta honom onödigt högt till skyarna. Till slut kanske han börjar tro på det på riktigt. Han är fortfarande ung. Han har en jävligt stor potential och när han är i form så är han förmodligen vår bästa spelare i truppen. Om inte än så i alla fall väldigt snart. Han har ett brett register att ta av. Tyvärr så måste jag säga att han ibland, fortfarande, överarbetar situationerna istället för att bli lite mer rak i sin spelstil. Sen har vi hans humör. Visst, Zlatan har också sitt humör, men man får faktiskt vara lite kyligare än vad Jacob ibland visar när det går emot honom. Han tänder till på alla fyra och så smäller det och domaren visar honom en ostskiva. Skall vi ha glädje av Jacob och slippa se honom bära vatten till matcherna för att han är avstängd p g a för många gula (röda?) kort under säsongen så måste han lära sig att tygla sitt humör och ha huvudet med sig in i situationerna. Lyckas han med det så har vi snart en diamant att sälja till högstbjudande i Europa. Men resan är lång och jag tycker Jacob gör rätt i att stanna i ÖIS där han garanterat kommer att få mycket speltid. Försök bara att le lite Jacob! Life is good!

Framme vid anfallet. Oscar Wallén blev på tok för ensam på topp igår i ÖIS 4-5-1 uppställning. Det han gör gör han bra och jag gillar Oscars sätt att suga till sig bollen och hålla den kvar med motståndare flåsandes i ryggen. Det kan komma att bli bra med tiden, men om vi ser till motståndet i Söderettan så tror jag att Oscar kan komma att få det besvärligt som ensam gubbe på topp om ÖIS nu skall fortsätta spela så. Han är stark, men vi pratar inte längre om att ha en Alvaro Santos på topp som själv kan baxa runt på en hel backuppsättning samtidigt som han stormar mot mål. Nej, om Oscar skall klara av det här och inte gå ner sig helt i depression för uteblivna mål så behöver han understöd från mittfältet. Något som knappt hände i matchen igår. Det blev en ganska så enkel uppgift för Utsiktens backar att hålla koll på Oscar men det är alltså inte enbart Oscars fel. Oscar kan inte fixa det här själv.

Sen har vi spelare som kom in under matchens gång (förutom Niclas Elving som jag tidigare har nämnt). Joakim Hall går ju inte att missa i det här som gjorde målet och ser man till hans insats på vänsterbacken så var den helt OK. Han är en tillgång för laget helt klart och verkar ”ettrig” i sin spelstil. Får han lite mer matcher i ryggen i den rödblå tröjan så tror jag att också han kan komma att utvecklas bra. Pontus Otterstedt lyckades faktiskt inte lämna några speciella avtryck på min näthinna igår. Om det beror på att han kom in i 75:e minuten och endast spelade i 10 min i den något förkortade andra halvleken eller om han inte fick uträttat så mycket tänkvärt låter jag vara osagt. Jag ber att få komma tillbaka till hans insatser framöver i andra matcher. Det lilla jag såg var helt OK.

Om man skall försöka sammanfatta det här så tror jag att vi får ta uppstarten av Söderettan med en viss nypa salt. ÖIS är förhandsfavoriter till seriesegern i Söderettan men som jag inledde det här inlägget med så är jag beredd på att det kommer bli mycket tufft. Skall man vara krass så borde det vara en större skillnad på ett lag i Div.2 och ett f d Superettanlag som ÖIS om man enbart ser till gårdagens match. Givetvis har vi förlorat några tongivande äldre spelare men det är trots allt inte allt för stor skillnad mellan truppen i år och förra året. ÖIS borde ha kunnat lägga in en extra växel igår, höjt tempot, och satt minst 2-3 baljor till. Men icke. Nu blev det ”bara” 0-1 på en fast situation för några spelmål var det inte tal om. Motståndet kommer nog dessutom likna mycket det som vi såg igår många gånger. Ett kompakt försvarsspel med några få försök till kontringar. Om ÖIS inte lär sig lirka upp sådant motstånd så kommer det bli svårt att ta de där betryggande 3-poängarna som måste till om laget skall införliva ”experternas” tips om hur säsongen 2011 slutar.


© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se