Bellmans epistel n:o 8

Drygt 1400 tappra åskådare hade tagit sig till Gamla Ullevi för att se ÖIS – Gärdsgårdens Giganter – möta Trollhättan. Regnet hade piskat över Göteborg under eftermiddagen, men lugnade sig när det var dags för match. Fotbollshumöret var på uppgående efter de senaste segrarna, men nu var det upp till bevis mot, det för ÖIS så ofta svårslagna, FC Trollhättan.

Jakob Olsson - årets mål?

Matchen inleddes med ett rätt torftigt spel från båda lagen. Ingen lyckades ta initiativet på den blöta gräsmattan och många bollar hamnade hos fel adress. Det oordnade spelet gjorde att inget av lagen lyckades förflytta bollen ifrån mittplanen under stora delar av inledningen av första halvlek. Hetaste chansen hade Patrik Elmander som felaktigt blev avvinkad för offside i en frilägesposition som han förvisso ändå brände. 

Det tydligaste i ÖIS spel för dagen var den totala avsaknaden av kantspel. Varken Anderberg eller Lycén lyckades prestera något alls under långa stunder av matchen och värvningen av Lycén känns alltmer tveksam – speciellt när den innebär en bänkning av David Björkeryd som har bidragit med fina prestationer i flera matcher. Även Adam Eriksson hade problem på sin kant och blev rundad flertalet gånger. Första halvleks bästa spelare var David Leinar som stod för en helgjuten insats och Trollhättan kändes aldrig farliga framåt. 

Bland det mest minnevärda från matchen var den ovanligt långa halvtidspausen som varade i närmare trekvart på grund av en skadad domare. När andra halvlek till slut blåstes igång började den trevande precis som den första men ökade sakta men säkert i tempo. Plötsligt får Lycén bollen längst ut till höger i FCT:s straffområde, han misslyckas med skottet, men bollen når istället fram till Jakob Olsson som inne i boxen inte gör något misstag utan trycker in ett direktskott i buren. 1-0. 

Därefter hann man inte ens andas innan Trollhättan får en frispark på ÖIS planhalva där bollen studsar igenom hela försvaret – upp i ribban och ner till en Trollhättespelare som kan kvittera på mållinjen. 1-1. 

I anfallet blir Jakob Olsson alltmer aggressiv – han kämpar, sliter och är förbannad. Det blir tydligt att vi behöver fler spelare som Jakob som hatar att förlora, som vägrar att ge upp och som ger allt för att vinna varje boll. Vi behöver mer vinnarskallar och lite mer förbannade spelare – däremot så gäller det att även vara smart och inte agera som Valter gjorde  i första halvlek där han käftar med domaren en bra stund – lyckas klara sig undan ett gult kort – för att sedan följa efter domaren och då naturligtvis åka på det gula kortet. Man måste välja sina strider. 

Med kvarten kvar fick vi se något som bör kunna nomineras till årets mål i söderettan. Efter en lite rörig situation får Jakob Olsson plötsligt bollen vid straffområdeslinjen med enbart målvakten framför sig, men idel FCT-försvarare runt omkring sig. De flesta anfallare i söderettan, ja i superettan och allsvenskan med för den delen, hade antingen dragit till bollen hårt och omedelbart och riskerat att skjuta rakt på målvakten, eller i bästa fall hade de försökt att varsamt placera in bollen bredvid målvakten. Jakob väljer istället att sätta skon under bollen och hiva iväg bollen i en lobb över målvakten och in i mål. Jakobs briljanta kyla i det läget förtjänade att resultera i ett segermål. 2-1. 

Men så blev inte fallet. 7 minuter senare kontrar Trollhättan genom att gamle ÖIS-bekantingen Edwin Phiri slår ett slår ett inlägg från högerkanten långt bak i plan som leder fram till ett nickmål som ÖIS mittförsvar helt missar att avvärja. 2-2, vilket även blir slutresultatet – oerhört tungt! 

Matchens 3 bästa ÖISare: 

1. Jakob Olsson
Blev hetare och hetare ju längre matchen led. Visade flera gånger prov på sitt ruskiga skott och visade många gånger upp en riktigt het vilja. Jakob är seriens bästa anfallare – vad vi nu behöver är en riktigt bra lekkamrat till honom där framme. 2-1-målet var som ljuv musik. Ohotad som matchens bästa spelare. 

2. Sebastian Johansson
Sebastian gjorde inte sin bästa match direkt, men placerar sig ändå på topp-3-listan. Det säger en hel del om hans betydelse för ÖIS 2011. Spelade stabilt och när kanterna i ÖIS inte lyckades alls idag och Lillström var blekare än vanligt så var det Sebs fötter som till allra största delen blev spelvägen mellan backlinje och anfallare. 

3. David Leinar
Jag hade lite problem med att utse spelare till den tredje positionen. Men efter att ha valt bort spelare efter spelare så blev det till sist Leinar kvar. Hans första halvlek var riktigt bra och Leinar dominerade i såväl luftrummet som längs marken. Men så kom de där förbaskade målen iallafall i andra halvlek. Hur kommer det sig att vi inte klarar av att fokusera en hel match igenom? Oavsett så får Leinar utmärkelsen som matchens tredje bästa spelare främst på grund av en mycket bra första halvlek. 

Noterat:  

Valter som mittback brukar resultera i ett antal hjärtattacker, men han skötte sig under stora delar av matchen rätt så bra. Däremot är varningen han fick bland det dummaste jag sett på en fotbollsplan (läs ovan). 

Björkeryd hoppade in mot slutet av matchen och hann inte göra så mycket väsen av sig. Men att han bör vara given i startelvan är trots allt ett som är säkert efter den mediokra insatsen av bland annat Lycén idag. 

Dennis Jonsson byttes in när ÖIS tog ledningen med 2-1. Det tog 2 minuter och så hade Trollhättan kvitterat. Nu var det kanske inte Dennis fel. Men jag hävdar alltjämt att ÖIS måste sluta upp med att stänga matcher genom att exempelvis slänga in ytterligare en back. Vi är inte tillräckligt bra för att kunna spela på resultatet, vi måste fortsätta att anfalla – Anfall är bästa försvar!!! 

Mellan FCT:s stolpar stod Richard Johansson, andremålvakt i ÖIS bakom Dick Last en gång tiden som inte verkade ha präglats alltför mycket av förnedringen på Valhalla för några år sedan. Johansson fick knappt alls spela i ÖIS, men när han väl fick chansen då tryckte Norrköping in 5 bollar och så var den ÖIS-karriären förstörd. Mot ÖIS visade han emellertid upp ett stabilt målvaktsspel. 

Se nu till att ta med alla ni känner till Valhalla på lördag. Match mot Varberg och fri entré!


'Bellmans epistel n:o 8' have 23 comments

 1. 31 augusti, 2011 @ 15:54 Jacko

  Gjorde Richard Johansson en enda kvalificerad räddning? Förutom målen skapade vi ju naaada.

  Svara

  • 31 augusti, 2011 @ 15:58 Bellman

   Sant. Men han gjorde iallafall inte bort sig. Jag upplevde att han hade mer pondus på planen jämfört med när han var i ÖIS.

 2. 31 augusti, 2011 @ 17:39 Sektion LM

  Bra skrivet! Håller med om det mesta.

  Svara

 3. 31 augusti, 2011 @ 19:25 Slavisa Cula

  Mycket bra och läsvärd text! Tycker att Jacob Olsson kämpade och slet bra hela matchen och extra kul att han fick göra två mål med tanke på turbulensen för några veckor sedan. Men att kalla honom för seriens bästa anfallare är väl att överdriva? Fortfarande känns han ganska opolerad i sitt spel med många felpass, svårt med positionsspelet och det hetsiga humöret lär nog hänga kvar ett tag till. Men inställningen och vinnarskallen är det absolut inget fel på och får han bara ordning på allt runtomkring kan han kanske bli seriens bästa anfallare nästa säsong? Årets bästa anfallare lär väl bli Allan Borgvardt i Sylvia som redan stänkt in 16 mål, Imponerande!

  Svara

 4. 31 augusti, 2011 @ 22:32 Oskar

  Hoppas verkligen att Roberto sätter Lycén på bänken nästa match och låter Anderberg ta hans postition medans Björkeryd tar vänstermitt. Det var katastrof från Lycéns sida under hela matchen enligt mig. Hoppas även att Joakim Hall får spela vänsterback istället för Adam för det var inte direkt det säkraste där mot Trollhättan.t

  Svara

 5. 31 augusti, 2011 @ 22:33 Anonym

  Alltid lika kul att läsa dina epistel.
  Angående lördag tror jag det blir mycket publik. På Varberg Bois FC hemsida marknadsför man gratis entre, toppfotboll grattis. Deras två bussar är redan fullbokade.

  Svara

 6. 31 augusti, 2011 @ 23:12 Anonym

  ÖIS borde satsa på att få in någon riktig ledare i klubben som kan få det sportsliga att vända och som har erfarenhet av att större klubbar. Typ Thern eller Hasse Borg som båda är fria för tillfället.

  Svara

  • 31 augusti, 2011 @ 23:28 Anonym

   Håller med big time..

   Sommarsillyn med Kocken, Elmander och Lycen är ett redigt tecken på att vi är i fortsatt fritt fall…

 7. 1 september, 2011 @ 12:04 Slicen

  Bra skrivet.
  För mig var det en av de mest bedrövliga matcher jag bevistat. Resultatet 2-2 ger ju antydningar om ett visst underhållningsvärde. Men det gäller absolut inte för denna match! Efter att först ha behövt stå i lång biljettkö (vad fan sysslar du/ni biljettansvarige/a i Öis med?) och därför missat nästan första kvarten, så bjöds man någonting som bara kan beskrivas som ren skit. Knappt ett skott på mål, lågt tempo,idiotvarning och obefintligt kantspel. Därefter en evighetslång halvtidspaus utan information om varför (vad fan sysslar ni med, Öis?). När sedan Jakob gjorde 1-0 hade jag nästan gått in i depression och hade en grav hemlängtan. En ”Rembrandt” 60 sekunder senare och jag trodde jag skulle spy.

  Matchens ENDA kvalitetsmoment bestod i Jakobs lobb till 2-1. Enda!
  Fast det spelade ju ingen större roll när vi sedan har ett försvarsspel som passar bättre på en utomhusteater i Helsingborg – buskis var ordet! Beklämmande och bedrövligt!

  Med samma spel och inställning kommer det att bli en överkörning och bu- och visselkonsert mot Varberg. För Varberg är ju bra – vilket vi INTE är! Ingen spelare får godkänt efter denna match – det var genomrôtet rakt igenom. Spelar ingen roll att Jakob gjorde 2 mål. Hans märkliga uppträdande till-och-med när han gör mål sprider konstiga vibrationer runt omkring sig. Glädjelöst, divigt och nonchalant. Ett uppträdande som säkert inte är så attraktivt för dem som kan göra verklighet av proffsdrömmen.

  Sedan när det gäller biljetter: Det kan ju inte vara så att jag ska behöva komma en timme tidigare för att köpa biljett för att ta plats bland 1400 personer. Likaså ska jag inte behöva tvingas åka miltals dagen innan för att köpa förköp. Så länge det funkade via nätet så var det ju bra, men sen blev ju det som det mesta andra med Öis – det slutade funka. Årskort? Ja, jag har haft det några år men i år blev det inget pga av allt strul.
  Det kan ju inte vara så jävla svårt att trycka ut några hundra biljetter och sälja dem direkt i spärren för en jämn hundralapp. Jag förstår att man behöver ha andra krav när det gäller större publiktillströmning för att ha ordentlig koll. Men fan inte när Öis spelar i Div 1!!! Bottenlöst dåligt och lika dåligt agerat från biljettansvarige/a som spelarna på planen. Skärpning på alla fronter, Öis, för i helvete!!!

  Svara

  • 1 september, 2011 @ 12:21 PriMax_ÖIS

   Håller med om att ÖIS spelade dåligt men jag tror att vi hämmades en del av den regntunga planen. Vi kommer få se ett helt annat spel på lördag!
   Dina kommentarer om biljettförsäljningen håller jag med om. Jag skulle hämta ut undanlagda biljetter och försökte hämta dessa en annan dag men det gick tydligen bara att hämta på matchdagen. När jag försökte hämta ut dessa 3timmar innan match fick jag svaret att dessa inte kommit än och att jag får hämta dem tidigast 2 timmar innan. Så jag hamnade tillslut i samma kö som alla andra. Eftersom jag led så med dem som stod sist så gav jag bort mina extrabiljetter vilket jag egentligen inte ville eftersom jag vet hur mycket ÖIS behöver pengarna.. men hur f-n kan man låta sina supportrar stå i regnet innan match. Kändes som att man pissar på oss!!

  • 1 september, 2011 @ 12:53 bukowski

   om man köper årskort,är man ändå tvungen att ställa sig i kön,eller kan man bara visa det i spärren?kanske är tanken med årskort att slippa
   köa!?

  • 1 september, 2011 @ 13:31 Slicen

   Jag hoppas du har rätt och att vi får se ett helt annat (bättre) spel på lördag. Å andra sidan – varför skulle vi det? Som jag förstår det var matchen mot Oddevold riktigt dålig och de spelare vi skaffat för att spetsa truppen har ju knappast gjort någon särskilt glad. Elmander är säkert kanon att ha i en trupp och i ett omklädningsrum. På planen däremot har han väl sett sina bästa dagar och inte ens då var de ju särskilt bra. Lycén var pinsamt dålig och Kocken behöver ha ordentliga inlägg för att få något uträttat. Ytterspelet var ju obefintligt mot Trollhättan så jag vet inte vem som ska ”göra det”. Ska man behöva hoppas på att Nico ska kunna snubbla in något mål?

  • 1 september, 2011 @ 13:32 Slicen

   Sorry, svaret var avsett för PriMax

  • 2 september, 2011 @ 00:06 Edwin

   Anledningen till den långa pausen var att huvuddomaren skadades sig och man fick leta efter en ny, det kom en från någon match på vallhalla. Sades i högtalarna

  • 1 september, 2011 @ 20:33 Anonym

   Regnet! Där har vi svaret!

   Vi har inte genomusla fotbollsspelare. Vädrets makter spelar oss spratt säsong efter säsong…

  • 1 september, 2011 @ 12:48 nytko

   I alla fall jag hörde varför pausen blev så lång. Speakern sa ju ganska så klart och tydligt att domaren hade blivit skadad och att de skulle försöka hitta en ny domare då man inte har 4:e domare i Div.1..Sen att han sa att det skulle ta 12-15 minuter och det istället tog ca 25 (?) minuter var ju lite halvsegt..men förståeligt.

  • 1 september, 2011 @ 13:21 Slicen

   Jodå, informationen ropades ut i högtalaren. Fast då hade det gått mer än 30 min. Dessutom gick det bara att höra brottstycken av vad som sades eftersom klacken just då roade sig med någon ramsa. Sent, otydligt och lågt skulle jag vilja säga.

  • 1 september, 2011 @ 14:45 Bellman

   Kan tillägga att informationen om den skadade domaren och att de skulle hämta någon från Valhalla ropades ut nästan direkt i pausen faktiskt och sedan upprepades informationen efter ca 30 min.

  • 1 september, 2011 @ 15:30 nytko

   Ja, eftersom jag står i klacken så hörde inte jag den andra gången. Så det är ju precis så du säger Bellman, den första informationen kom ju några minuter in på pausen.

  • 1 september, 2011 @ 13:05 Anonym

   håller med om biljettförsäljningen!!! Är kass!! Sälj vid entren!!
   Har man även bil med så tar det 20 minuter att få ut en parkeringsbiljett på heden också! (inte Öis fel:))

  • 1 september, 2011 @ 17:26 Anonym

   Du får väl skaffa ett årskort eller komma tidigare då? :)

  • 3 september, 2011 @ 06:10 Krilliano

   Dagens i-landsproblem någon? Nej.. Skämt å sido. Biljettförsäljningen är kass när man spontangår på fotboll. Skriva ut på nätet? Går inte det? Eller en automat där man kunde hämta/köpa sin biljett. Sen verkar det som Öisare alltid kommer en minut innan start. Köp årskort. Smidigt o bara glida in.

  • 2 september, 2011 @ 19:26 Krilliano

   Det kom ju ut en gubbe somförklarade att domaren va skadad? Va du på dass? Två ggr dessutom..


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se