Luka Mijaljevic Till Kroatiska Högstaligan!

Under våren och sommaren så har Luka Mijaljevic haft problem att slå sig in i Örgrytes startelva och är nu klar för NK Istra 1961 i Kroatiska Högstaligan HNL 1. Laget ligger för närvarande en fjortondeplats med tre poäng inspelade på de fyra första matcherna. Informationen om den Kroatiska fotbollsligan är ganska knapp och om någon orkar gräva lite, eller rent av följer den, så är ni välkomna att kommentera!

Luka kom till ÖIS inför förra säsongen från KF Velebit efter att Velebits tränare, ÖIS-bekantingen Ivica Skiljo, tipsade om Luka och hans vänsterfot. På den tidigare versionen av Sambadefensiv på nyheter24.se så beskrev Ivo Skiljo Luka såhär: ”Luka är en vänsterfotad anfallare som kan göra det där lilla extra med bollen. Han har ett riktigt bra skott och är en välväxt kille som kan ta för sig. Hans främsta styrka är just att han kan göra det oväntade medan hans temperament kan vara en svaghet, men det tycker jag egentligen inte är en svaghet.”

Allt detta fick vi bevis på förra året då Luka klev in i ÖIS anfall en jäkla vänsterdoja, något han visade framförallt i bortamatchen mot Öster då han gjorde ett grymt snyggt mål från en bra bit utanför straffområdet. Skottet som följde gick i en perfekt båge, otagbart för målvakten. Spelmässigt så påminner Luka lite om Zlatan, bra med boll men inte riktigt lika vass utan. Mitt bestående minne av Luka ifrån säsongen 2011 är tyvärr från matchen mot Lund på Gamla Ullevi som slutade 1-1. ÖIS jagade ett segermål och Luka, som byttes in i halvtid, visade tyvärr varför han inte fick så mycket speltid i år då Nico sprang upp på vänsterkanten med bollen. Luka småjoggade uppåt men verkade vara utan tempot som krävdes för att skapa en målchans och Nicos initiativ rann ut i sanden när han inte kunde skapa något ensam. Matchen slutade orättvist 1-1 och ÖIS hade med lite tur kunnat haft årets första seger i den matchen.

Luka släpps gratis till den Kroatiska klubben men ÖIS har en vidareförsäljningsklausul. Tyvärr vet jag inte hur mycket den är på men förhoppningsvis kan en succé för Luka inbringa lite sköna cash i framtiden! Vi önskar Luka all lycka i framtiden. Vi vet att det är en spelare med stor potential som tyvärr aldrig kom till sin rätt i ÖIS. Förhoppningsvis så kommer han tillbaka som en fullt utvecklad Zlatan-kopia i framtiden och leder det nya Örgryte ut i Europa!

”Luka till!” (så fick vi in lite Göteborgshumor i det hela också)

Dessutom så ryktas det lite kring en annan spelare i truppen. Niclas Elving har inte fått så mycket speltid i ÖIS denna säsongen och man kan väl säga att skadan förra året då Niclas råkade ut för ett benbrott och blev borta mer än halva säsongen förstörde mycket. Niclas är enligt rykten påväg till bröderna Lindströms förra klubb Ahlafors på en utlåning. Med Tommys intåg i ÖIS så har Elving fått sitta på bänken de senaste matcherna. Lägg till att Anderberg och Otterstedt storspelar så skulle det krävas en skada på någon av dessa tre spelare för att Niclas kan komma tillbaka in i startelvan. Förhoppningsvis så skulle en utlåning göra Niclas gott!


'Luka Mijaljevic Till Kroatiska Högstaligan!' have 55 comments

  1. 15 augusti, 2011 @ 19:38 x-et på räcket

    Det enda jag vet om NK Istra är att de spelar i gult, har Pula som hemstad och ständigt har problem med att behålla sina bästa spelare. Dinamo, Hajduk och Rijeka hugger ganska vilt…så, med lite tur kan vi nog få in lite pengar ganska snart.

    Svara

  2. 15 augusti, 2011 @ 20:56 Sandgren

    Fast Elving kommer från Ahlafors med gubbar !

    Svara

  3. 15 augusti, 2011 @ 22:32 Felix Jonsson

    Nya turer om Elving, det är försäljning som är på gång. Synd egentligen för han känns som en bra kille att ha i truppen, går alltid in och gör ett stabilt jobb och är ödmjuk, men men..

    Svara

    • 18 augusti, 2011 @ 15:51 Oskar

      Det där kan jag absolut inte hålla med om. Har inte sett en enda match som Elving har gått in och gjort ”ett stabilt jobb”. De gångerna han har blivit inbytt eller spelat från start har helt och hållet dödat den kanten han varit på.

  4. 15 augusti, 2011 @ 22:55 AlexU

    Roligt för Luka! Att byta motstånd från sylvia, varberg och lund till Hajduk split, Dinamo zagreb och Rijeka är inte helt fel. inte heller att byta publiksiffror från dryga 1000 till (ibland) 30000. Det kommer också bli ganska enkelt att följa Luka eller iaf NK Istra, eftersom ligan är stor internationellt.

    Om just NK Istra vet jag inte mycket, desto mer om Kroatien i stort. Som x-et redan nämnt är Dinamo Zagreb och hajduk Split (kanske även Rijeka) de stora lagen. Matchen mellan dinamo och hajduk får ses som (en av) balkans största. Dinamo är lite förhandsfavoriter till ligan i år då de har en stark trupp. (kan ses mot malmö snart).

    Pula (som x-et också nänmde) är en av kroatiens största turistorter och är beläget nordväst i Dalmatien, kroatien. Ganska nära den större staden Rijeka.

    Kroatien är ett land med fantastisk inställning till fotboll, Luka är lyckligt lottad som har fått komma dit. Stjärnor som Davor Šuker, Zvonomir Boban, Dario Zrna, Luka Modric, Ivica Olic och Niko kranjcar kommer alla från kroatien!

    Det blev väldigt off(öis)-topic och mycket strunt kanske och jag ber om ursäkt för det. Men någon blir väl glad som slipper googla!

    Svara

    • 16 augusti, 2011 @ 22:06 Rude Boy

      Några 30000 kommer det inte till Istras matcher utan snittet förra säsongen var 1950. De flesta lagen i ligan drar färre åskådare än vad vi gör. 30000 kan det komma på kroatiska stormatchen Hajduk-Dinamo men annars är det riktigt usla siffror.

    • 16 augusti, 2011 @ 22:43 AlexU

      ja det framgick kanske inte men jag menade självklart inte istras matcher utan givetvis större matcher som den du nämner.

  5. 15 augusti, 2011 @ 23:15 Bartoli

    Elving var en konstig värvning från början. För gammal och oetablerad för att tas in utifrån.

    Luka kommer jag inte heller att sörja. Det anas talang men han får ut för lite av den under match.

    Hoppas dock att båda killarna kan få en nytändning i sina nyklubbar och önskar dem lycka till.

    Svara

    • 17 augusti, 2011 @ 09:21 Anonym

      Kunde inte sagt det bättre själv..

  6. 15 augusti, 2011 @ 23:53 SB

    Elving var riktigt bra när han kom, sen bröt han ett ben och kom aldrig igång igen.
    Att han skulla vara en tveksam värvning är bull… Han kan mycket väl ha sina bästa dagar framför sig. Följdfrågan blir till vilket gäng det ryktas om att han skall säljas?

    Svara

    • 16 augusti, 2011 @ 00:21 Johan Orebäck

      Är nog lite mitt fel som skrev utlåning. Det kan mycket väl vara så att han är på väg att säljas till just Ahlafors. Frågan är vad de har att erbjuda. Det känns inte så jätteaktuellt med någon vidareförsäljningsklausul. som i fallet Luka.

    • 16 augusti, 2011 @ 01:07 SB

      För vilka pengar?

    • 16 augusti, 2011 @ 08:47 JP

      Dom kanske går in och sponsrar 1-kronasmatchen

    • 16 augusti, 2011 @ 11:23 :-)

      Vad kan han vara värd?En säck med bollar?

    • 16 augusti, 2011 @ 16:45 Anonym

      Säck bollar?! skojar du? En träningsväst eller en gul kon på sin höjd..

      Värdet på hela truppen exklusive Abraham och Jakob är en säck bollar.

    • 16 augusti, 2011 @ 11:14 Anonym

      Han är väl en jättetveksam värvning. Inte ens tveksam, en jätteflopp. Värvades till en allsvensk klubb där han inte var i närheten av att platsa. Och platsar idag inte i en mittenklubb i div 1 södra. Har gjort 5-6 hela matcher för ÖIS a-lag på 3 år och egentligen aldrig visat att han har här att göra.

      Det handlar om flera hundratusen, kanske mer än så? i lönekostnader och övergångspengar som gått rakt åt helvete. (bra jobb dicken) Vi fick inte ens ut en habil truppspelare för pengarna. Inget ont mot Elvning det är en i raden av jättedåliga värvningar utan någon som helst avkastning på pengarna vare sig av förädlingsvärde eller avkastning på planen.

      Och SB, ska vi slå vad om att han inte har sina bästa dagar framför sig? Att han aldrig kommer att nå säg superettan. En nivå som han aldrig varit i närheten av…

    • 16 augusti, 2011 @ 11:52 Sandgren

      Jag måste bara säga har inte Elving det kompetensen att spela i Superettan? Jag vill minnas att Elving avgjort 2 st matcher i år. Efter ett benbrott behöver man bygga självförtroende. Kolla på Henri Scheweleff han åkte på ett benbrott kom aldrig tillbaka i ÖIS gick till finska ligan och regerade !

      Jag hoppas isåfall det är en utlåning på gång och han kommer tillbaka med lite mer självförtroende!

  7. 16 augusti, 2011 @ 08:51 Garotta de Ansjovis!

    Chansen/risken att Luka som inte platsar i ett lag i 3e divisionen i Sverige, ska ta en plats i högsta ligan i Kroatien.
    Hur stor är den tror ni?

    Svara

    • 16 augusti, 2011 @ 10:53 Joakim G

      Jag tror att den är större. Dels för att man har en annan syn på fotbollen i Balkan men även för att den Kroatiska högstaligan är rätt usel om man ser på genomsnittet. Det är lite ”Portugal” över den om ni hajar…

      Jag önskar Luka all lycka, det är en riktigt bra snubbe och hittar han bara sig själv och bollen kan trilla in någon gång, får man stor nytta av hans vänsterslägga där nere.

      JG

    • 16 augusti, 2011 @ 11:16 Anonym

      Sant botten av den Kroatiska ligan riktigt usel. Toppen däremot betydligt bättre än den allsvenska toppen.

    • 16 augusti, 2011 @ 12:05 Oskar Ängermark

      Jag som sett hyfsat många träningar, framförallt i år, får ta och hålla med Joakim här.
      Om/när det väl lossnar för Luka så kan/kommer han bli riktigt bra.

      Han är riktigt stark i kroppen och har en grymt fin teknik. Sen om han bara kan få till siktet med den där vänstersläggan så kan det bara bli hur många mål som helst.

      Tränaren i NK Istra 1961 har sagt att han tror mycket på Lula och jag antar att det betyder att han kommer få ganska mycket speltid också. Vi får hoppas för ÖIS och Lukas skull att någon av de större klubbarna i Kroatien får syn på honom och köper honom för en fin slant.

    • 16 augusti, 2011 @ 13:22 Anonym

      Att tränaren ”tror på” ett nyförvärv får väl endå ses som en riktig kliché? Aldrig hört en tränare säga något i stil med ”vi får se hur det blir” eller liknande…

    • 16 augusti, 2011 @ 16:36 Garotta de Ansjovis!

      Precis skulle vara skoj att få höra en tränare säga att våran nya spelare, han är helt kass…

    • 16 augusti, 2011 @ 17:20 Felix Jonsson

      Men man värvar väl en spelare för att man tror på honom eller? Det kan ju hänga ihop på nått sätt?

  8. 16 augusti, 2011 @ 11:36 JD1887

    Va sjutton har hänt med Jonathan Lindström?! Får aldrig spela och va inte ens med i truppen förra matchen.

    Svara

    • 16 augusti, 2011 @ 11:49 Sandgren

      Hade en känning i baksidan så det var en säkerhets åtgärd

    • 16 augusti, 2011 @ 13:48 Heja ÖIS

      Även om han har en känning i baksidan så har han verkligen inte i en startelva att göra. Tycker det är konstigt att han fått så pass mycket speltid som han ändå fått,vad det nu kan bero på? Han är så lååångsam! Tycker faktiskt att Elving håller bättre klass. När nu Anderberg och Otterstedt och (Lycen) är i bra form så tror jag han får svårt att få speltid.

    • 16 augusti, 2011 @ 13:50 sambaliraren

      Håller med dig om allt!

    • 16 augusti, 2011 @ 15:51 Krilliano

      Du har så rätt.

    • 17 augusti, 2011 @ 09:29 Lorens

      Jag kan tycka att Jonte har sina kvaliteter. Innan axelskadan mot Lund så var han matchens lirare och gjorde ett bra inhopp mot Varberg. Har inte tänkt på hans löpsteg så mycket men han har ett bra tillslag med dojan och gick på rena Beckhampassningar som han slog bortåt Elving och Nico i Varberg. Med lite tur hade han satt ett mot Husqvarna. Bra, hårt skott men målvakten räddade.
      Det är väl låret som spökar? Jag tycker att han ska få mer speltid.
      Men det tyckte jag om Luka också :)

    • 17 augusti, 2011 @ 10:46 Ronny

      Han har sina kvaliteter men det är ännu en kille som man från första dagen sett att han aldrig kommer hänga med i tempot. Och ändå fortsätter vi satsa på samma spelare år efter år.

      Inför nästa år behöver vi få in sportslig kompetens som kan bygga en trupp och som kan ta på sig att lägga ner arbetet som krävs för att värva ihop ett lag från scratch. Det finns väl inga kontrakt att ta hänsyn till när året är slut (?).

      Inget mer 7 mittbackar inga ytterbackar. Inget mer bara breddspelare inga spetsspelare. Inget mer kode. Inget mer föredettingar som aldrig varit bra. Inte bara meat & potatoes/park lane killar.

    • 17 augusti, 2011 @ 11:41 Framtidens ÖIs

      Tänk om Öis kan få hjälp av Mackan med att hålla i nyförvärv och se vilka som bör få fortsatt kontrakt nästa säsong. Kanske han kan kombinera detta med den tjänst han har på förbundet. Då slipper vi ha pappor,farbröder och morbröder som ska lägga sig i det hela. En klubb som Öis skall skötas av de som kan fotboll. Samtidigt så förstår jag att det handlar om pengar.

    • 17 augusti, 2011 @ 11:52 Ronny

      Visst handlar det om pengar. Men det handlar framförallt om hur man hushåller med sina resurser. Vi har störst spelarbudget i hela söderettan. Är man då inte ens med i toppstriden har de sportsligt ansvariga misslyckats totalt, så är det bara.

    • 16 augusti, 2011 @ 20:49 nytko

      Jonathan Lindström hoppas jag att tränarna gör allt för att hålla så långt ifrån startelvan som möjligt…

    • 16 augusti, 2011 @ 21:46 JD1887

      Har inte sagt att han ska spela heller, men jag hade inte hört nåt bara ;)

  9. 16 augusti, 2011 @ 15:17 Voldemort

    Tack för den här tiden, Luka. Tycker det är synd att du inte har tagit chansen/fått chansen i Öis då jag tror du har en rätt så fin potential som bollspelare. Att du inte har fått ut den i ett kaotiskt öis är väl inte mycket att säga om…
    Ta chansen nu istället och blomma ut till det du kan bli.

    Btw, att Luka ”joggade” när virrpannan Nico drog på kanten berodde nog mer på att han hade jagat som ensam forward och troligtvis dragit på sig en pingislunga än att han inte ville. Du får nog se på matchen utifrån ett större perspektiv när du bedömer spelare…

    Utöver det så måste jag säga att jag tycker synd om Sebastian Eriksson. Det har inget med blåvitt att göra utan en ren medmänsklig tanke till en ung fotbollsspelare som skulle kunnat gå till serie A i helgen. Nu är det väl fråga om han någonsin kommer dit. Livet kan vara grymt ibland…

    Svara

    • 16 augusti, 2011 @ 15:33 Oskar Ängermark

      Får väl säga att den som man minst av allt skulle vilja byta plats med just nu är Sebastian Eriksson. Snacka om att ha otur. Först ett snyggt mål och sen ett korsband som går av. För jävla tråkigt…

    • 16 augusti, 2011 @ 17:03 Fredrik

      Skulle säga att det inte är det minsta tråkigt. Alla motgångar för blåvitt är av godo.

    • 16 augusti, 2011 @ 19:17 Oskar Ängermark

      Blåvitt kan jag inte bry mig mindre om. Däremot kan jag känna medkänsla för någon.

    • 16 augusti, 2011 @ 19:31 Anonym

      Där satte du spiken i kistan. Oavsett hur lite man bryr sig om de blåvitrandiga pälsdjuren så kan man visa medkänsla gentemot en person.

  10. 16 augusti, 2011 @ 21:58 Rude Boy

    http://www.soccerway.com/teams/croatia/nk-istra-1961-pula/
    En liten länk för er som vill följa Luka närmre. Bra för att följa fotboll överallt. Han får många att tampas med…7 anfallare och 16 mittfältare i laget. Men eftersom redan hela tre omgångar har gått, Istra går som ett blysänke och vi pratar Kroatien så har väl halva truppen redan fått respass.

    Svara

    • 18 augusti, 2011 @ 15:36 x-et på räcket

      En anledning till att det finns väldigt många spelare i de Kroatiska lagens trupper/presentationer är – vad jag förstått – att de inte gör speciellt stor skillnad på A- och U-trupper. De unga släpps fram tidigt och får nödvändig träning tillsammans med mer etablerade spelare, samt får kämpa om en plats på lika villkor i tidig ålder. Inga fjantiga reservlag att ta hänsyn till här inte;=).

  11. 16 augusti, 2011 @ 21:59 Rude Boy

    Good luck Luka. Synd att du missade matchen mot Lucko.

    Svara

  12. 16 augusti, 2011 @ 23:27 Anonym

    Öis har fått in en 17 årig mittback från LSK. Hoppas att nästa spelare att lämna är Valter för han har inte varit stabil sen han kom. Hur många dåliga värvningar gjorde Dicken?

    Svara

    • 17 augusti, 2011 @ 01:20 Danne

      Vem är denna 17 åring?

    • 17 augusti, 2011 @ 02:34 Felix Jonsson

      Leo Wiena, från Uddevalla från början. Han är enligt vad jag hört med i hallandslaget och kan lira mittback och def. Innermitt.

    • 17 augusti, 2011 @ 07:46 PriMax_ÖIS

      Killen har redan spelat en match med tipselit yngre och gjorde då mål mot sin moderklubb IFK Uddevalla. En bra debut!
      http://fotboll.ois.se/9040/Nyhet.aspx

    • 17 augusti, 2011 @ 12:18 Felix Jonsson

      Och han är värvad till tipselit, inte till a laget ännu, så det inte blir några missförstånd

  13. 17 augusti, 2011 @ 08:54 Hocus Focus

    Det är ju helt naturligt att några lämnar när vi skaffat nyförvärv.
    Och i fallet med Jonathan L. så är han nog som sagt för långsam.
    Faktum är att om man begåvats med att vara långsam kommer man aldrig
    att lyckas i (elit)fotboll.

    Svara

    • 17 augusti, 2011 @ 11:51 ÖIS 1994

      Så sant som det är sagt. Jonte är för seg och kommer aldrig att bli något märkvärt.

    • 17 augusti, 2011 @ 15:35 Rude Boy

      Precis! Se på Kim Källström. Värva bara ”snabba” spelare.

    • 18 augusti, 2011 @ 15:40 x-et på räcket

      Beckham har också varit ansedd som sjukt snabb….åtminstone om man skall tro vad tabloiderna skriver om honom;=). På plan har inte visat det…!

  14. 17 augusti, 2011 @ 11:54 sambaliraren

    Kul att det kommer upp unga killar men hur många spelare har vi inte redan som kan spela mittback Leinar,Danny,Valter,Adam, Dennis och nu Felix som är tillbaka. Sen inget ”B-lag” att få spela i om man inte får speltid i A-laget. Som det ser ut nu så är många spelare tillbaka från skador och snart har vi väl en trupp på 30 man.

    Svara

    • 17 augusti, 2011 @ 15:37 Rude Boy

      Läs gärna innan du kommenterar.

  15. 17 augusti, 2011 @ 17:51 Magnus

    O.T. Blir det några pengar för Olausson? Eller hur ser den övergången ut?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se