Bellmans epistel n:o 11

Epistel nummer 11. Det finns bara en nummer 11. När jag själv växte upp och spelade ungdomsfotboll på 90-talet så blev nummer 11 mitt favoritnummer och således också mitt tröjnummer i fotbollslaget. Från allra första början var det nog Tomas Brolins EM 92 och VM 94 som inspirerade. Men kärleken till siffran 11 växte sig än starkare när den store ÖIS-idolen Marcus Allbäck slog igenom under mitten av 90-talet i just  tröja nummer 11.


Nummer 11 - Marcus Allbäck tackar publiken efter segern mot Motala

Det var dags att rycka åt sig det där halmstråt som alla ÖISare talat om den senaste tiden. Trots att jag ser mig själv som en obotlig optimist så hade jag ju faktiskt räknat bort chanserna till avancemang för några omgångar sedan. Men så länge det finns en teoretisk chans så får man aldrig ge upp och det ska hela ÖIS ha cred för att man inte har gjort.

ÖIS – Motala AIF. Bra drag på läktaren. Åskådarantalet hade dubblerats jämfört med senaste hemmamatchen och en viss nummer 11 hade sannolikt en viss betydelse för det. ÖIS inledde piggt och började föra spelet direkt från start. Motala agerade under stora delar av matchen som det jumbolag man är – väldigt tamt. Nicolas Sandberg lyckades flertalet gånger att sticka i djupet och höll sig mestadels på rätt sida av offsidelinjen och vore avsluten lika vassa som löpsteget så skulle Nico vinna skytteligan.

David Björkeryd spelade från start på vänsterkanten och visade klass. Till skillnad från många andra yttermittfältare på den här nivån så slår inte Björkeryd bara in bollen i straffområdet – nej, han siktar varje gång på en ÖISare och den känsliga vänsterfoten hittar många gånger fram till ett ÖIS-huvud. Just detta skedde i den 20:e matchminuten då Björkeryd smeker in bollen till Jakob Olsson som snärtar till den med huvudet och elegant seglar bollen in i mål. 1-0 till ÖIS.

Kvarten senare noterar vi Björkeryds andra assist för dagen – en något enklare sådan måhända. ÖIS har frispark en bit utanför MAIF:s straffområde. Björkeryd petar bollen till Ervik som drämmer till och stänker in 2-0 till Rödblått.

I paus får vi se nummer 11 kicka gris med de övriga avbytarna och sanningen är den att det faktiskt är roligare att vara på Gamla Ullevi och se ÖIS spela bara genom vetskapen om att Marcus Allbäck finns där nere på gräsmattan.

David Björkeryds kväll kunde nog inte ha blivit mycket bättre. I den 70:e matchminuten slår Jakob Olsson en sylvass passning som skär rakt igenom MAIF-försvaret och når fram till en påpasslig Björkeryd som ur snäv vinkel slår en perfekt boll snett inåt bakåt förbi målvakten dit Patrik Elmander befinner sig, som i sin tur enkelt kan trycka in 3-0 i öppen målbur. Björkeryds tredje assist för kvällen.

I samband med 3-0-målet byts Elmander ut och nummer 11 kliver in på planen ackompanjerad ett fantastiskt jubel ifrån hemmapubliken. De sista 20 minuterna blev en enda lång fest på läktaren, inte för att ÖIS gjorde några fler mål, utan helt enkelt för att det är en magisk känsla att se Marcus Allbäck spela fotboll i den vackra röda ÖIS-tröjan, nummer 11.

Stämningen på läktaren steg ytterligare när det spred sig att Varbergs BoIS lyckats ta ledningen med både 2-1 och sedan 3-1 mot Sylvia, vilket gör att halmstråt fortfarande finns kvar och dessutom växte sig ytterligare något större.

Marcus Allbäcks insats då? Ja tempot var det väl lite sisodär med, men känslan i foten fick vi se glimten av när han satte en riktigt vass och målfarlig passning i djupet till Nico och när han dribblade bort två MAIF-spelare på samma gång. EM nästa?

För övrigt kan det noteras att Filip Holländer gjorde sin debut inför hemmapubliken idag. I den 83:e minuten byttes han in och hann visa upp ett fint fotbollskunnande och en orädd inställning under de minuterna han var på planen.

Nu får vi hålla tummarna för Skövde i morgondagens match mot Norrby. Seger där för Skövde och de har inget mer än äran att spela för i sista omgången.

Undrens tid är inte förbi!

Matchens bästa ÖISare:
David Björkeryd

Matchens hedersöisare:
Nummer 11 – Allas vår Marcus Allbäck


'Bellmans epistel n:o 11' have 5 comments

 1. 15 oktober, 2011 @ 20:32 HC

  Klockren epistel som vanligt och en match som alla öisare borde sett, kändes som
  i ” fornstora dar”!

  Svara

 2. 15 oktober, 2011 @ 20:47 PriMax_ÖIS

  Jag är kanske väldigt dum men jag har hela tiden trott att det kan gå! Hade varit så underbart om vi gick upp. Det känns så j-vla rätt att vi i klacken fortsatte sjunga trots att norrby förnedra oss på plan i vad alla trodde var en måstevinna-match. ”I medgång och i motgång..”

  Svara

 3. 15 oktober, 2011 @ 22:11 Aarno Jokisalmi

  Jag var på ”Nya Parken” i Norrköping idag, spännande utav tusan ända fram till 2-1 målet. Många kommentarer om min keps med ÖIS märket både från Varbergs fan och Sylvianer. Det var dålig bevakning av ÖIS matchen på parken. Tur att det finns egna kanaler. Nu måste vi greja detta och hoppas att det blir Bajen i kvalet.

  Svara

  • 15 oktober, 2011 @ 22:33 ÖIS 1994

   Det kan inte bli Bajen. Brage eller Västerås blir det om vi nu når kvalet.

  • 16 oktober, 2011 @ 08:01 Mendel

   Hur såg Syliva ut då? Är de slut för säsongen? Spelade Borgvart? Och i så fall, verkade han helt och frisk? Det var snack i media om att Sylvia skulle låna in några spelare från IFK. Gjordes detta? Och i så fall, är det n åt som ska anmälas så att vi har kvalplatsen säkrad – eller är det OK att låna spelare från en annan division under pågående säsong?


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se