Ursäkta röran, vi bygger om.

Klacken sjunger ”Stanna Peter”. Laget närmar sig omklädningsrummet och på läktaren så är folk på väg mot utgången. Samtidigt så står en del supportrar kvar och tittar med tomma ögon ut över Södermalms IP. Säsongen 2011 är över och det slutade i moll. ÖIS var med  in i det sista men en stolpträff och en vändning av Sylvia satte stopp för det rödblåa tåg som forcerat sig fram sedan i somras. Så frågan är, vad var det som hände?

Som ÖISare så har man de senaste åren blivit härdad. Allsvenska supportrar gnäller över domartabbar och spelare som går till konkurrenter. Då kan man inte låta bli att flina och lägga in en kommentar om hur de ska vara glada över att de är med i Sverigetoppen och att de över huvud taget nämns i media i positiva sammanhang. GP skrev visserligen om ÖIS missade uppflyttning. En artikel som ställer sig i raden av negativa artiklar om ÖIS det senaste året. Artiklar om degraderingen, pajkastandet mellan de olika inblandade parterna och om Viljo Nousiainens övergrepp har varit de skriverier ÖIS har fått.

I dagens GP stod det om Heden och GAIS bandy. Krönikören hävdade att det bästa vore om man rev ”gamla fula sorgebarnet Valhalla IP” och flyttade ÖIS och Göteborgs FC till Heden där en ny, mindre, arena skulle byggas.
Det har varit ett löpande skämt från konkurrentsupportrarna om hur ÖIS snart skulle spela sina matcher på Heden. Det kanske blir verklighet?
Vidare så skriver krönikören om hur ÖIS och GFC borde ordna ett samarbete och leta sponsorer tillsammans. Då suckar jag och inser att det är den bilden allmänheten har om ÖIS numera. Vi är små. Vi är oseriösa och tar egentligen bara plats i det fotbollslagstäta Göteborg. Fotbollens huvudstad.

En bister verklighet är att pengar styr dagens fotboll. Hur mycket vi ÖISare än vill att vi ska räknas som seriösa för att vi var först så betyder det ingenting för resten av fotbollssverige. I våra drömmar så är ÖIS med och kämpar i toppen av allsvenskan och leds fram av en kapten med lika mycket hjärta för klubben som Allbäck. För att ÖIS ska komma dit så måste det satsas. Pengar som klubben inte har för tillfället. ”Norrby tjänar massa pengar trots att de ligger i division 1″ säger folk. Jo men Norrby har inte ÖIS målsättning. Där snackas det inte om en satsning utan snarare om hur man ska sälja vidare talanger med vinst. Orkar vi det med de krav som ställs på klubben? De ÖISare som står kvar på läktaren är mestadels folk som varit med flera år. De var med när ÖIS låg i toppen och minns tillbaka när sambalir och brassar tog Sverige med storm. När ÖIS var förenat med anfallslir och klacksparkar i försvaret. Det som gett namn till Sambadefensiv och det som vi fortfarande förknippar med ÖIS. För att komma dit måste det satsas långsiktigt och långsiktighet förknippas med långsamhet. Orkar vi det?

Det var antingen på Svenskafans forum eller i våra kommentarer jag läste något som slog hårt på mig. Någon skrev att det värsta är att inte ens Blåvittsupportrar eller Gaisare bryr sig längre. De elaka kommentarerna har bytts ut till lyckoönskningar och beklaganden och då inser man att ÖIS inte berör . Vi har gått från att vara Lirarnas Lag till det där laget som saknar pengar och motivation. Sveriges första och största fallna jättar.

Vad var det som hände?

Jag var på en träning i slutet av förra säsongen. Janne Andersson kom fram och snackade som vanligt. Vi kom in på diskussionen om varför det inte gick så bra och Janne pekade mot klubbhusets styrelserum och sa kryptiskt ”Det räcker att kolla dit så ser man varför”. Det kan låta som en irriterad kommentar. Som ett sätt att försöka slå ifrån sig. Kanske var det just detta det var men en sak ska man ha klart för sig. Fotboll avgörs lika mycket på styrelsenivå som det görs på planen. Det har blivit Örgryte Idrottssällskaps, grundat 1887, fall.

Framgångarna i början av 2000-talet innebar bland annat att ÖIS lyckades locka till sig en ny generation supportrar. Jag var själv en av dem som blev förälskad i Örgryte i början av 2000-talet. Den nya generationen såväl som den äldre blev vana vid framgångar. Plötsligt var vi ett av Sveriges bästa lag och drömmen om Europa förverkligades. ÖIS begick misstaget som många andra lag begått innan. Man spenderade pengar för att hålla sig i toppen. Resultatet blev att när man väl föll så blev fallet stenhårt. 2004 kvalade vi oss kvar på Tryggvi Gudmundssons stortå och två år senare så föll ÖIS ur allsvenskan för första gången. Supportrar blickade mot Malmö FF och Djurgården som likt ÖIS vart nere i Superettan och vänt för att sedan vinna guld.

När klubben åkte ur 2007 så lades det fram en strategi. Det skulle skyndas långsamt. Man skulle satsa på att ta en stabil plats i Superettan för att inom några år vara tillbaka. Två lag åkte ur allsvenskan året innan tillsammans med Örgryte. Häcken och Öster gick ut och hävdade att vistelsen i Superettan skulle bli ettårig. Det blev det för Öster, men istället för allsvenskan så spelade man sig ur serien och ramlade ned till Division 1. Häcken tappade tredjeplatsen i sista omgången och fick därmed nöja sig med en fjärdeplats. För ÖIS del slutade det med en nionde plats och en mardrömshöst. FC Gothia-idén kom upp och möttes av ett ramaskri från supportrar till alla klubbar inblandade. Resultatet för ÖIS blev att ordföranden avgick efter hot och idén försvann från ytan. Den låg kvar och bubblade som ett irriterande minne och lämnade en bitter eftersmak efter sig. Det var en av de mest konkreta exemplen på det fotbollen närmar sig allt mer och mer.

2008 klev Lars Ranäng upp på ”tronen” i Örgryte IS. Strategin ändrades. Kanske kände man flåset i nacken från sponsorer och supportrar? Ken Fagerberg såldes och räddade med nöd och näppe 2007 års budgetförlust på runt 16 miljoner. Pengar som inte riktigt fanns användes för att köpa in Patrik Elmander och Pavel Zavadil. Marcus Allbäck presenterades på försäsongen efter ett helt fantastiskt initiativ där ÖIS-fans åkte till Köpenhamn för att hämta hem honom. På sommaren återvände vår kung, klubbkärlek personifierat, och inledde med magsjuka som gjorde att han missade matchen mot Jönköping borta. I den matchen gjorde däremot en blivande hjälte, Peter Abrahamsson, sin debut. Hösten kröntes med uppflyttning, läktarras och två mål av Allbäck och ett av Källander. Kärleken till Örgryte fick ett ansikte igen efter FC Gothia-fiaskot.

Satsningen lyckades och inför den allsvenska säsongen 2009 så stod dessutom en ny arena i Göteborg. Gamla Ullevi invigdes i premiäromgången med ett derby mellan ÖIS och GAIS. 1-5-förlusten är ganska talande för det slarv som resulterat i situationen vi befinner oss i nu. Peter Abrahamsson skadades inför säsongen och därför lånade man in två målvakter. Nathan Coe från FC Köpenhamn och David Stenman från IFK Göteborg. Efter att man missat att ansöka om arbetstillstånd för Nathan Coe så slängdes David Stenman in i mål och resultatet blev en förlust lika svårsmält som en sten…man. 2009 slutade nämnts med nedflyttning. En dyrköpt sådan dessutom. Ekonomiska satsningar på Åge Hareide och Sebastian Johansson blev förgäves och det vi har kvar av den hösten är minnena från en superhöst där vi nästan höll oss kvar och notan av denna satsning. ÖIS snubblade på målsnöret och nedflyttningen var ett faktum. Marcus Allbäck satt magsjuk på läktaren. Sagan slutade som det började.

Under 2010 var förutsättningarna klara, satsa och riskera att förlora allt. Eller spara och rikta in sig på spel i Superettan i några år. Med facit i hand så skulle man kanske valt det sistnämnda. Álvaro Santos stannade kvar i klubben, buden som kom var inte bra nog. Ken Fagerberg lånades in och Janne Andersson, en tränare med allsvenska meriter, anställdes. Lars Ranäng satt kvar och uttalanden i media om bland annat Santos vikt var ganska talande för den rådande situationen på ÖIS-gården. Interna strider fortsatte och kraven från supportrarna växte allt eftersom. Man ville inte spela i superettan. ÖIS var ett allsvenskt lag och det var så det skulle vara… 2010 blev mellanåret. Mellan Allsvenska gulddrömmar och Söderettans bistra verklighet alltså. Niondeplats och slutsekundsseger mot Hammarby i sista omgången. Men det slutade inte där. Hösten blev full av rykten om värvningar, tränarbyten och framförallt nedflyttning. Efter ett snack om en sammanslagning med Qviding, denna gången helt på ÖIS villkor så blev det officiellt. Säsongen 2011 skulle ÖIS spela i Division 1. Nedflyttningen innebar att ÖIS blev utan vissa bidrag ifrån Fotbollsförbundet, SEF och tv-pengar. Ett hårt slag mot en redan hårt sargad ekonomi. Det innebar dessutom att ÖFAB lades ned och ÖIS återgick till föreningsform. Den före detta styrelsens försök att rädda klubben med företagsrekonstruktion hade inte varit möjlig om ÖIS varit en förening.

Efter år av interna stridigheter och falangsbildningar så hade verkligheten kommit ikapp ÖIS. Ett år eller två i Superettan var något alla klubbar kunde råka ut för och klara sig ur, men nu var ÖFAB borta. Alla kontrakten sades upp och man stod plötsligt utan ÖIS-gården som tagits av kronofogden. Just den biten löstes ju senare men situationen var ett resultat av olika faktorer. Den gamla sparmodellen som förespråkades av Ryhede och Sven Norfeldt var borta. Kvar fanns rösterna för den moderna fotbollen. Man måste satsa för att vinna är melodin som lett fram till undergången. För att locka hem Marcus Allbäck skulle man visa att man satsade.

Det är lätt att vara efterklok. Superettan är plötsligt ett ganska fint alternativ jämfört med Söderettan. Man kan måla upp säsongen 2011 på olika sätt. Snacket om gärdsgårns giganter är självklart roliga jämfört med verkligheten men det är ett exempel på hur fotbollen var förr i tiden, innan pengarna tog över. ÖIS 2011 är ett resultat av den moderna fotbollen där känslor byts ut mot kapital. Det går inte att charma sig till segrar, nu är blod svett och tårar utbytta mot dollartecken och oligarker. ÖIS 2011 är ett resultat av överpositivitet där man bara kollade på framgångar och ryggdunkningarna framgångar innebar.

Säsongen 2011 har varit en berg och dal-bana. En väldigt dålig sådan dessutom. Det började lågt, fortsatte lågt och slutade med en uppförsbacke som plötsligt slutade. På Södermalms IP klev ÖIS in med en förhoppning om att sno kvalplatsen. Det slutade med en tredjeplats, missad uppflyttning och en tomhet som påminner lite om när ÖIS åkte ur Allsvenskan 2009. Drömmen om uppflyttning och nya satsningar förblev just en dröm. Kanske är det lika bra det. Kanske är det nu vi slutar uppträda som en bortskämd unge som får allt den pekar på. Kanske är det dags att ta tag i det hela på bästa Lyxfällan-manér och inse att en dyr Santos-värvning inte kommer innebära framgång. Kanske är det nu vi satsar på en stark ungdomssektion och bygger nerifrån och upp istället för att förstärka toppen tills det plötsligt kollapsar? Kanske är det nu vi lyssnar på de som har erfarenhet av fallet från toppen för att höra hur vi ska klara oss ifrån något liknande?

Allt är inte mardrömslikt på ÖIS-gården. ÖIS P16-lag vann Sanktanfinalen igår och kan titulera sig bäst i Göteborg. Samma ÖIS-lag kunde i Gothia Cup hävda sig bra och åkte egentligen ur efter den där typiskt ÖIS-iga oförmågan att få in bollen i mål. Jag vill slå ett slag för ungdomsfotbollen. Gå och kolla på Wilhelm Fribergs Minnescup! Då får man se fotboll på en nivå som är helt oförstörd. Där killar och tjejer fortfarande springer ut på plan för att spela det spel de älskar.

Det snackas om charmen med de lägre serierna. Den charmen finns bara så länge allt går ens väg. I år gick det inte vägen för ÖIS på grund av en mängd olika faktorer. Främst för att vi inte tog situationen på allvar. Vi skrattade åt lagen vi mötte och åt platserna vi spelade på. Inför säsongen 2012 fortsätter vi åka till städer som Kristianstad, Uddevalla och Skövde och de enda vi kan beskylla är oss själva. Vi har varit nonchalanta. Nu måste laget veta att det är inte bara att slänga in skorna på planen så sköter de resten. Nu vet vi att Superettan är något att kämpa för. Om inte annat så för att ännu en gång få höra de blåvita och grönsvarta supportrarnas skitsnack om hur ÖIS inte är bra. Och för möjligheten att kunna svara att de bara är avundsjuka för att vi är äldst i Sverige och bytte deras blöjor innan vi gick ut och gjorde… vuxensaker.

Nu kan vi också passa på och göra något vi inte gjorde i år – börja om från grunden. Den där starka ungdomssatsningen har kanske bara börjat men den har inte synts till i A-laget så mycket som man hade hoppats på. Istället för att våga ge killar som Holländer och Jeremejeff chansen från start när de sopat banan på ÖIS-gårdens gräsmatta i en hel vecka så har man gjort de säkra valen. Vad det beror på kan jag bara spekulera i men en gissning på starkt tryck om framgång – och det snabbt – känns inte helt fel.

ÖIS anno 2012 blir förhoppningsvis en ungdomlig resa in i framtiden där ÖIS kan få komma in i finrummets foaje – Superettan. En resa där det vågas satsa på alternativ som kanske inte ger omedelbar framgång. Men som kan ge framgång på sikt. Vi får inte glömma att grundstenen i dagens fotboll fortfarande är kärlek. Och medan andra lag bryter bort den grundstenen mer och mer så måste vi våga satsa på det som gjort ÖIS framgångsrika och älskade. När sponsorerna och pengarna försvinner så står vi supportrar kvar. Säsongen 2012 ska vi visa att vi fortfarande älskar Örgryte IS, grundat 1887.


'Ursäkta röran, vi bygger om.' have 28 comments

  1. 24 oktober, 2011 @ 21:41 Anonym

    Tänkte säga det själv med du hann först :-)

    VI GER ALDRIG UPP VI ÄLSKAR ÖIS

    Svara

  2. 24 oktober, 2011 @ 21:51 Salcini

    Måste säga att din slutsats om ett ungdomens ÖIS är oerhört klokt! Man måste satsa mer på de spelare som kan bli bra på sikt, om de inte satsas på så blir de heller inte bättre. Visst, att starta med 18-åringar i varje match utan att dom gör nämnvärt i från sig är kanske inte heller helt rätt väg att gå. Men låt de för bövelen få komma in och känna på gräset och atmosfären i majoriteten av matcherna istället för att byta in en Kocken, eller Elmander så kan man ju byta de yngre vi har. Låt de yngre fungera som komplementspelare, får man en skada så tar man upp en annan ung kille, skadar sig en till så flyttas det upp ytterligare en. Folk måste se att man faktiskt får chansen att känna på a-lagsfotboll i ÖIS.

    Sen är också frågan hur stort överseende supportrarna har med detta. I våras så skreks det efter nyförvärv framför allt på anfallssidan. Vi fick två efter våra resurser. Var det värt det nu när vi ändå inte gick upp? Hade det inte bara varit bättre att coolt köra på med sina unga killar och bygga på ett potentiellt bra lag om 4-5 år!

    Svara

    • 24 oktober, 2011 @ 22:33 Benskyddet

      Gud vad bra skrivit,äntligen någon som fattar att det måste satsas mer på de unga talangerna vi har i Öis. Hur ska de kunna utvecklas när de får begränsat med speltid. Trodde på allvar att nu när vi åkte ner i ettan så var det ungdomarna man skulle satsas på. Men i stället så kontrakterar med man Lycen,Elmander och Kocken i stället. Och trots usla insatser så får de spela ändå och tar speltid från de yngre spelarna i A-truppen. Man kan inte leva på gamla meriter och vad man har för namn. Alla ska konkurera på samma vilkor.

  3. 24 oktober, 2011 @ 21:57 Danne

    Kunglig text Johan!

    Svara

  4. 24 oktober, 2011 @ 22:15 PriMax_ÖIS

    Väl talat! Klart vi står kvar 2012 :)

    Svara

  5. 24 oktober, 2011 @ 22:27 ÖIS 1994

    En mycket, mycket välskriven text Johan.

    Svara

  6. 24 oktober, 2011 @ 22:41 Fredrik

    Ger vi fler unga spelare från tipselit chansen nästa år tror jag risken är väldigt stor att vi går på Div 2 fotboll år 2013.

    Svara

  7. 24 oktober, 2011 @ 22:46 John Lindblad

    Grymt bra text Johan !! Ni på Sambadefensiv gör ett kungligt jobb.

    Jag tycker att man ska satsa mer på ungdomarna men fortfarande behålla de rutinerade som Seb å Leinar för att ge lite rutin till laget.

    Svara

  8. 24 oktober, 2011 @ 23:00 Slavisa Cula

    Väldigt bra och välskriven text. Snyggt jobbat! Om man inte har pengar så måste man söka andra vägar för att försöka nå framgångar. Att satsa på och utveckla ungdomsverksamheten är förhållandevis billigt men problemet är att det dröjer några år innan man kan se resultatet. Men om klubben skall utvecklas och kunna hävda sig i framtiden tror jag att en seriös satsning på ungdomsverksamheten är absolut nödvändig.

    Svara

  9. 24 oktober, 2011 @ 23:25 Krilliano

    Vackert skrivet.. Det hela är dock ett Moment 22. Om vi fortsätter o spela i den här serien kommer dom som är bra försvinna under tiden vi försöker bygga ett lag. Jakob kan nog bli ett sånt exempel. Han är ju spelaren man vill ha kvar så vi kan bygga vidare. Får hoppas att fimpen och Nico blir kvar och ger järnet och känner att dom kan utvecklas i Öis. Vi måste upp i superettan fortare än kvickt så att vi inte dräneras på spelare i ett alltför tidigt skede. För att inte tala om skillnaden rent ekonomiskt. Och som jag ser det så håller inte dom unga kilar vi har nu för att klara det. Alltså måste vi ha kvar stommen av äldre och satsa stenhårt på att leta unga talanger och givetvis jobba vidare med dom vi har. Sen måste det på något sätt bli attraktivt att spela för Öis. Något som inte bara handlar om pengar. Och det skulle kunna vara att man vet att man får chansen att spela för A-laget även om man är ung. Och en tränare som har god hand med yngre.

    Svara

  10. 25 oktober, 2011 @ 09:19 Lanslarke

    Jag tycker det gnälls för mycket, över att vi riskerar att tappa spelare. Vi måste räkna med att förlora de två, tre bästa spelarna varje år. Det gäller oavsett vilken division vi spelar i. Det hjälper inte att ligga i Allsvenskan. Ifk, Gais och Gothia Cup har ju alla blivit av med ett par, tre gubbar var. Lösningen är att hela tiden kunna fylla på med nya spelare. Helst ska man redan ha en ersättare på plats när stjärnan försvinner. Gais blev av med Mårtensson och då stod Gustafsson redo att hoppa in. Det där är förresten praktexemplet på hur det ska gå till. En ifrågasatt spelare från en lägre division går in och snart är det ingen som saknar den flyktade stjärnan. Nästan tvärtom, faktiskt. Ingen skillnad på planen och en massa pengar på banken

    Det där fungerar i ett bra LAG, vilket Gais är för närvarande, men dessvärre inte ÖIS. Saknas en gubbe hos oss så märks det med en gång. I ett bra lag kan ofta halva laget saknas utan att det gör någon större skillnad. ÖIS kan vara bra i enskilda matcher när adrenalinet sprutar. I vardagslunken finns det ingenting att falla tillbaka på. Då blir vi utspelade av Husqvarna och man är glad att det stannar vid 1-0 i baken.

    Det är där det måste hända någonting, om vi ska avancera i seriesystemet. Vi måste bli mycket bättre som lag. Det måste finas en maskinmässighet. Vi måste kunna mala ner motståndet. När kände ni senast: ”Äsch, låt dem få 1-0. De spelar ingen roll. Vi vinner ändå till slut”? Jag vet inte hur man når dit. Jag vet bara att vi inte är där. Den vanligaste känslan för min del den här säsongen har varit: ”Hoppas det håller till paus”. Det gjorde inte det mot Skövde senast. Det är sällan det har gjort det den här säsongen.

    Svara

    • 25 oktober, 2011 @ 10:50 joalar

      Problemet är att när vi tappar spelare i söderettan så får vi nästan inget betalt.

  11. 25 oktober, 2011 @ 09:54 Pastorn

    Vet ej vad det kostar, men ÖIS borde satsa på nytt med ett b-lag!! Tillhör man inte tipselit så får man ju ingen matchträning över huvud taget.. Det håller inte i längden.

    Svara

    • 25 oktober, 2011 @ 11:37 ÖIS 1994

      Det känns ju lite dumt att ha ett B-lag när vi ett tag den gångna säsongen inte ens hade spelare nog att fylla ut våra egna träningar.

    • 25 oktober, 2011 @ 12:56 Öis framtid

      Har vi inget B-lag nästa säsong heller hur ska då de yngre som inte är startspelare kunna utvecklas. Det är ett måste att spela i U-21 eller Reservelit igen.

    • 25 oktober, 2011 @ 14:28 Pastorn

      Är det inte så att tipselitäldre är stommen i en U21 trupp? Ta en sådan som Fredrik Andersson.. Hur många matcher har han spelat i år? Han valde mellan Norrby o ÖIS o i den först nämnda hade han blivit förstemålvakt. Han lär inte vilja vara kvar om Peter (mot all förmodan) stannar..
      Tror att ett b-lag är mycket viktigt om vi ska kunna fostra och locka till oss talanger!!

  12. 25 oktober, 2011 @ 15:18 Anonym

    En mycket tänkvärd text att ta till sig!
    Med tre Hallandslag i Superettan och ett Bohuslag i andra ändan i viss mån Allsvenska lag. Har vi någon aktraktiv spelare så kommer de få erbjudande garanterat, Vi har ju nu som mål att som GBG lag att spela i Superettan och då vill man ju inte bli av med våra guldkorn som fungerar bra, men samtidigt är det ett kvitto uti från att vi satsar på rätt spelare. Så vi får nog svälja och kännas oss stolta om någon befinner sig i ett annat lag 2012 för då hade vi också en spelare i vårt stall som vill utveckla sig och ville något med sin fotboll och samtidigt måste en spelare kunna försörja sig, det är oerhört svårt i Div 1 kan liknas vid den anställningsform som butiksarbete är. (oförsörjbart) Det är ju bara att titta på de sista tränarna jobba fullt på ett arbete + vara tränare för ÖIS ohållbart.
    Jag vill bara till lägga en sak till ovanstående text som också påverkade fallet och det var den oerhörda hat mot JC som vissa verbalt och fysik styrde klubben ett tag. Om man tänker efter var han inte helt kass men skulle någon våga erkänna det? Egentligen hade det varit spännade att se hur han nu fungerat när starka spelare som Dicken och Källa mfl. är bort.Han har säkert nu med lite distans lärt sig ett och annat. Så som supporter kan man och så hjälpa till att sänka sin klubb och även spelare direkt under match. Jag glömmer aldrig det hack på Mellqvist som på gick hela allsvenska matchen i slut minuten trycker Mellis in mål Öis vinner matchen. Vi satt några stycken till slut skratta vi åt dom , var helt avsjuvärda att sitta jämter och vi höll på samma lag! Så spelarna kan även ha två motståndere i en match som de skall brottas med. Även att vi får mycket beröm för att stötta laget finns dessa på läktare och de hörs tyvärr. Jag kan byta plats vilket jag gjorde, men det kan inte spelarna.Det är synd att vi inte får vara med som GBG i Superettan 2012 för den verkar ju så kul,nej Öis får hitta slitvargarna och en bredd i truppen en bra tränarlösning (som inte behöver jobba 100% på ett annat jobb) Leinar som är kvar nästa år lägga ändå mer fokus på ekonomi och hitta nya inkomstmöjligheter. (ett tips jakt har ju blivit den nya golfen) släpper lagkaptensrollen till Sebastian. Man kan inte sitta på tre stolar samtidigt,det är bättre att ge det förtroende så får man en bätttre delaktivitet/fördelning av arbetet. Sen gäller det nu att ha kanaler ut överallt i områden även utanför GBG att hitta spelare Öis har ju en fördel om spelare vill studera efter som många måste flytta för högskole studier till universitet städer och där har ju då Öis ett plus som man skall ta till vara på.
    Det här är ju en sund näringkedja för att inte stangera inom Svenskfotboll ,men fotbollförbundet behöver ge mer status till Div 1 klubbar mer ekonomisk hjälp.Så av de extra pengarna som kom in genom att Sverige vann över Holland bör komma Div 1 till godo för att få fram fler bra spelare i Svergie. Vi höjer nivån om spelare kan få en skällig lön för det är mycket tid en spelare måste lägga ner för att hålla hög nivå. Inkomst är ju ett måste för alla och Div1 fotboll är idag ingen hobby. Många väljer ju av den anledningen en civilkarriär istället ger mer i plånboken så på det sättet går Sverige miste om talanger/spelare.
    Det kanske är bra att Öis spelar i Div 1 så dessa frågor kan lyftas och trycka på fotbollsförbundet. Att spela Div1 och samtidigt kunna studera skall vara en möjlighet där har vi det. Kombinerat med ett par pappor i laget en tränar trojka som kan ta ungdomar. Det kan kanske på lång sikt kan bli något riktigt bra.
    Sen är en sak till det gäller krav om arenor när man spelar första året Superettan, Fotbollförbundet kan inte ställa dessa höga krav man måste få ett omställnings år/etableringsår. Men givitviss måste man se över säkerheten. Men det är helt sjukt att arena byggs om för flera miljoner och nästa år kanske man ramlar ur och spelar Div 1.
    Det för mig osökt in på arenafrågan för Öis känns det nu som betongbunken Gamla Ullevi är vår arena? Jag tycker det är en viktig sak att vi hittar den känslan för ett lag är det så har vi gjort det nu eller kommer komma frågetecken även nästa år var vi skall spela. Öisgården är borta för mig då kommer vi bli ett gärdsgårdslag och försvinner.

    Svara

  13. 25 oktober, 2011 @ 16:41 cussen

    Oerhört bra skrivet, gud vad man älskar att läsa dessa texter på Sambadefensiv, ni gör ett fantastiskt jobb!

    Även jag tycker att det är mycket bättre väg att gå, att låta den yngre generationen ta ett kliv upp till A-laget, än att lira med lirarna ”kocken” & co.

    Svara

  14. 26 oktober, 2011 @ 12:05 framtiden

    Bygg nytt från grunden. Lyft upp de spelare som anses platsa från U19. Dessutom finns det ett stort antal kompetenta spelare från IFK, GAIS o Häckens ungdomsverksamhet som inte passerar nålsögat till deras A-lag och kickas ut varje år. Där finns många mycket bra spelare som med några års utveckling är på superettanivå eller ännu högre i framtiden.
    Krydda detta med några kvalitetsförvärv, minst en i varje lagdel och det finns en grund till ett lag som kan bära till allsvenskan!!

    Svara

  15. 26 oktober, 2011 @ 12:12 framtiden

    Se t.ex. på Dortmund i Tyskland. För några år sedan var man mer eller mindre bankrutt och hade inga pengar till nyförvärv. Man beslutade sig för att samla ihop sina bästa juniorer samt leta upp ”gamla” juniorer som man tidigare ratat och man skapade ett mycket ungt lag som dessutom hade en klubbkänsla. Några år senare (2011) vann man Bundesliga med detta laget. I lördags hade man spelare födda 1992 och 1993 med i truppen. (Vann med 5-0 över Köln i en fantastisk uppvisning)

    Svara

    • 26 oktober, 2011 @ 16:45 JD1887

      Skillnaden e ju bara att dem ligger i högsta divisionen och att tyska ligan och ungdomar e bättre överhuvudtaget ;)

    • 26 oktober, 2011 @ 17:27 linuslars

      JD1887, att de ligger i högsta ligan gör det väl till ett ännu bättre exempel då det bevisar att det till och med funkar i en av de bästa ligorna i Europa att satsa på ungdomar, och att tyska ungdomar är bättre än svenska behöver inte vara helt sant, då du får tänka på att det finns ca 80 000 tyskar vilket resulterar i en starkare fotbollsnation.

      Men jag ser ett problem med ungdomssatsningen, det är svårt att locka unga talanger till en klubb som lirar i div.1 för en spelare som bor i t.ex. Uddevalla kan ju lika gärna spela i Oddevold, eller ett närmre exempel, Utsikten denna säsongen. Det enda som skulle vara våran fördel i detta är att vi har en historia. Men sen tror jag även man inte riktigt vågar gå till ÖIS med tanke på allt strul som varit i klubben.

    • 26 oktober, 2011 @ 20:19 Felix Jonsson

      Ni är inne på något intressant allihop jag kommer mer till detta i nästa inlägg i serien då jag ska prata om spelare.

    • 28 oktober, 2011 @ 08:51 framtiden

      Jag bevittnade U21 matchen i somras mellan BK Häcken och IFK Göteborg. Vid matchstart återfanns i huvudsak A-lags spelare i varje lag. En bit in i matchen började BKH byta in tipselitspelare och för varje byte som gjordes höjdes tempot och fotbollen blev bättre. I slutet av matchen hade BKH endast 2 man kvar av A-truppen, då har man tagit över matchen med hjälp av bra samspel och högt tempo och avgör genom att göra 2 mål.
      Det finns för stor skepsis mot yngre bra spelare!!!

    • 27 oktober, 2011 @ 14:00 Agent Sam

      Så starkt och vågat att satsa på de yngre. Tänk om vi gjort så mot Skövde,kanske hade det blivit ett helt annat resultat(positvt). Jag tror att flera av de unga killarna hade gjort det bättre än tex Lycen,Elmander,Kocken och Valter. Känns som att deras storhetstid är förbi. Ut med dom + Dennis,Anderberg och Bengtsson till nästa säsong. Är helt övertygad om att det finns andra spelare i Öis som kan ersätta dessa killar. Ta upp Holländer och kanske någon mer från U-truppen. Sen har vi redan killar i A-truppen som Otterstedt,Hall som borde kunna ta en plats i startelvan nästa säsong,om de bara får förtroendet.Hall som vä.ytterback och Otterstedt som hö.ytterback eller på hö.mittfältet.

  16. 26 oktober, 2011 @ 17:00 Anonym

    Varför inte bli sammarbets klubb med ett allsvenskt lag . Spelare där som behöver speltid.

    Svara

    • 27 oktober, 2011 @ 09:59 Jens Z

      För att det är ovärdigt en klubb som ÖIS. Har vi sjunkit så lågt kommer jag förneka det ända ner i division 8.

  17. 30 oktober, 2011 @ 13:02 Jens Zackrisson

    Fantastisk text, Johan. Tack.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se