Ett lättlagat 125 årsjubileum

Öis fyller under året 2012 inte mindre än 125 år, och något sådant inte skulle firas ordentligt är så klart otänkbart. Arsenal firade 125 år under 2011, i den engelska huvudstaden firades det så det stod härliga till, statyer, fester och ”hela köret”. Men med tanke på den ekonomiska sits klubben nu sitter i så får nog Marcus Allbäck själv öppna plånboken och köpa några kilo brons och en konstnär om han vill ha någon staty.

Just med tanke på den lite knapra ekonomiska situationen så tänkte jag här komma med några förslag på hur man kan fira på ett lite billigare och smidigare sätt. När jag var yngre gick ett program på TV4 som hette ”lättlagat” ungefär vid den tiden som jag snubblade in igenom dörren efter en dag i skolan. Idén med ”lättlagat” var att folk skulle få tips på lättlagad och billig mat. Se detta som några förslag på en lättlagatversion av ett 125årsfirande!

Jubileumströjor

Naturligtvis är drömmen att laget under hela säsongen kommer att spela i jubileumströjor i gammal stil utan reklam. Den drömmen stannar förmodligen vid att vara just en dröm. Då klubben detta året har som ambition att knyta till sig fler partners så kanske inte just argumentet med en reklamfri tröja det allra starkaste. Att man på något sätt borde uppmärksamma jubileet på tröjorna ser jag som självklart och ett jubileumsemblem har redan tagits fram. Om det emblemet kommer att användas på tröjorna eller bara i andra sammanhang vet jag inte. För min egen del får det gärna användas precis överallt.

Det är på ett sätt synd att man inte kommer att spela i jubileumströjor då en sådan tröja förmodligen hade sålt i betydligt större mängder än vad de nuvarande matchtröjorna gör. För att ta ett exempel så fyllde min andra favoritklubb Southampton FC 125 år under 2010. Under den säsongen togs en reklamfri tröja i retrostuk fram och som fortfarande säljs i supporteraffärerna i St Mary´s Stadium och syns överallt runt om på arenan.

En idé är att ha en jubileumsmatch där laget spelar i en speciellt framtagen dress. Dessa matchtröjor kan sedan säljas under hela säsongen som en exklusiv souvenir.

Souvernirer

Öis officiella souvenirer är under all kritik. Så är det bara. Alldeles för många produkter känns helt själlösa. Jag vill inte gå in i en affär där det hänger rödblåa tröjor som ser exakt likadana ut som de grönsvarta några meter bort bortsett från färgen. Drömmen är såklart att klubben inte ens hade sin souvernirshop ihop med Inter Sport utan hade en rödblå motsvarighet till Blåvittshopen. Att bryta samarbetet med Intersport  är förmodligen enklare sagt än gjort. Däremot borde möjligheten finnas att sälja egna souvenirer på hemsidan och under försäsongsmatcherna.

Vad har då souvenirförsäljningen med 125 års firandet att göra?

125årsjubileet  är ett ypperligt tillfälle för Öis att börja profilera sig som en klubb med ett intressant utbud av souvenirer som speglar vår rika historia. Under mitt senaste besök i London fick jag lite nya idéer på souvenirer. En trend som jag tyckte mig se i en hel del av de otaliga fotbollsaffärer jag sökte igenom var vintagetröjorna! Tottenham, Aston Villa, Arsenal, nästan alla de engelska lagen sålde tröjor från 70- 80- och 90- talet. Det var en Mancherster Unitedtröja från 70- talet med George Bests namn och nummer, En replica av Klinsmanns Tottenhamtröja från 94 och många andra modeller.

På öisgården finns förmodligen mängder med gamla matchtröjor och souvenirer. Det borde finnas ett enormt intresse bland supportrar att köpa dessa produkter. Antingen nytillverkar man några replicor av de gamla modellerna eller så säljer man helt enkelt orginalen. Dessa produkter hade kunnat säljas i den officiella supportershopen på Gamla Ullevi men det hade också kunnat göras till en medlemsförmån. Där det helt enkelt fungerar så att man under några bestämda datum säljer desssa unika souvenirer på Öisgården till medlemmar. På detta sätt tjänar klubben både pengar på försäljningen och dessutom får man folk att vilja bli medlemmar. Vem hade inte velat ha en Öiströja från -85 med Sören Börjessons namn på? Eller varför inte en Tryggvitröja från 2004?

Retroannonser

Idén från förra året om annonser att skriva ut var ganska intressant. Huruvida det föll väl ut och folk skrev ut annonserna har jag ingen aning om, men idén är intressant. För att detta året ta annonserna till en ny nivå så föreslår jag att man nu blandar in lite av vår rika historia i annonserna. Ett exempel: I premiären möter vi Skövde hemma på Gamla Ullevi. Matchannonsen ser ut som den affisch som användes i samband med matchen mot Lyckans Soldater och varje match tas någon annan match ur den 125 åriga öishistorien som förlaga till annonsen. Förslagsvis i kronologisk ordning.

Ett annat alternativ är att en annons från en match som lagen spelat mot varandra under någon tidigare säsong. Exempelvis att man använder en annons från mötet mellan Öis och Oddevold i allsvenskan 1996

Temamatcher

En idé som slog mig när jag kom på idén om retroannonser var idén om matcher med teman. Exempelvis sista matchen varje månad har ett speciellt Öis-årtal som tema. Den matchen finns det en längre text i matchprogrammet om det aktuella årtalet, all musik som spelas på arenan är från det specifika året. Gästen i N3 baren har någon koppling till året och berättar lite  anekdoter från den aktuella säsongen för bargästerna i pausen. Eftersom att det kan vara ganska svårt att att hitta spelare från början av 1900-talet så kan även andra öisare med bra koll på året få ansvara för anekdotberättandet, exempelvis någon idrottshistoriker från museet på Kviberg. Matchannonsen har självklart samma tema som det aktuella året. I pausen i temamatcherna lottas en souvenir från temaåret ut till en årskortsinnehavare.

Detta var bara några idéer som jag fick.


'Ett lättlagat 125 årsjubileum' have 40 comments

  1. 27 januari, 2012 @ 01:59 Edwin

    Att sälja original tröjorna från gamla ”legender” (orkar inte en ny diskussion) känns inte bra då dessa borde tillhöra klubben. Det med replicor var dock en väldigt bra idé.

    Väldigt intressant läsning annars, kanske borde presentera detta för klubben?

    Svara

  2. 27 januari, 2012 @ 02:20 Andreas

    jävligt bra idé, sprid denna till alla på gården!

    Svara

  3. 27 januari, 2012 @ 07:47 PriMax_ÖIS

    Bra idéer. Gillar retrotanken och att göra varje match unik med ett eget tema. Minns att anklev 2010 drog på sig en tröja under sommaruppehållet som var med på bild på hemsidan. Folk frågade Geigert om den gick att köpa men den var orginal.

    Svara

    • 27 januari, 2012 @ 08:19 M.

      Var den tröjan verkligen ”orginal”? Var inte den från den ”provkollektion” som Martin (som jobbat på Nudie/Whipping Floyd och som nu jobbar på Weekday) tog fram på eget bevåg (ÖIS valde dock att inte gå vidare med detta av någon anledning)? Däremot var väl tröjan ”inspirerad” av en gammal modell. Det stämmer dock att den inte gick att köpa, men det berodde som sagt på att ÖIS valt att inte gör något av det initiativet.

    • 27 januari, 2012 @ 08:41 Oskar Ängermark

      Anledningen var väl att det inte gick på grund av avtalet med Intersport?

    • 27 januari, 2012 @ 10:05 M.

      Allt är möjligt om man bara vill. Men det är klart att man kan se det på ditt sätt. Det beror helt på vilken sida av bordet man väljer att placera sig.

    • 27 januari, 2012 @ 10:23 Oskar Ängermark

      Jag sätter mig vid bordet så jag ser vad som är möjligt och genomförbart i så fall. När den kollektionen togs fram så stod det i avtalet med Intersport att de hade ensamrätt på souvenirer där man använder ÖIS klubbmärke eller som kommer säljas som en officiell souvenir från Örgryte IS (detta är också anledningen till att Balders Hage aldrig använder sig av ÖIS klubbmärke förutom i samband med lejonet, som de fått speciell dispens till att använda).

      Förmodligen så tyckte Intersport att kostnaden för det skulle vara för högt och att det stred mot någon slags regel som företaget har i sin policy kring ett eventuellt förslag att förlägga produktionen till någon annan fabrik än Intersports vanliga fabriker.

      Jag är inte helt hundra men jag är till 99% säker att anledningen till att den kollektionen inte trycktes upp var för att det inte gick på grund av avtalet med Intersport.

      Sen kan jag väl tillägga att jag väldigt gärna hade velat se den kollektionen göras i en större skala, om än något exklusiv och mindre än de vanliga souvenirerna.

    • 27 januari, 2012 @ 13:07 Anonym

      M: Det kan mkt väl varit en provkollektion. Jag gillar ”rena” tröjor med få budskap. Det nya jag sätt i Intersport-butiken
      känns inte bra. Billiga glansiga tryck som får sockiplast att kännas modernt. Jag köper hellre kvalitetskläder i rödblått
      trots att pengarna inte går till öis. Finns det inte lite flickvänner därute som kan tänka sig sticka lite halsdukar och
      mössor som vi kan köpa ;)

    • 27 januari, 2012 @ 13:09 PriMax_ÖIS

      Inlägget ovan är från mig

    • 27 januari, 2012 @ 23:21 Tommy

      Fy fan va själlöst att sälja bort vårt varumärke. Hur länge sträcker sig avtalet med Intersport?

      Och borde inte Balders Hage ha rätt att använda den gamla loggan och saluföra den som en inofficiell souvenir?

  4. 27 januari, 2012 @ 08:24 Daniel_K

    Grymt bra idéer!

    Svara

  5. 27 januari, 2012 @ 09:46 Yodabul

    Skit i dom äldsta åren, musiken från 1903 är väl inget ändå att hurra över…. ;)

    Svara

  6. 27 januari, 2012 @ 10:35 DJ-CJ

    Tror du har helt rätt med retrotankarna. Frölunda Indians retrotröja har väl gått som smör? Förmodligen till stor del för att den inte har mycket reklam, plus att den aldrig kommer att gå ur tiden (just för att den är så klassisk). Jag älskar Örgryte IS, det gör jag verkligen, men jag skulle aldrig lägga pengar på att köpa en tröja som är så full av reklam. Därför går jag på matcherna med min ÖIs-halsduk, ingen tröja.

    Nu vet jag inte hur gångbart det är, men det borde finnas intresse hos sponsorer som Stena eller Dunross att få ensamrätt till att synas på tröjorna för en högre slant. Ett företag på fronten, ett på ryggen. Dessa borde naturligtvis tillsammans betala ungefär lika mycket som alla reklamplatser i nuläget gör tillsammans, men är det strax under är det OK för att det ger ett mervärde i form av ökad souvenirförsäljning. De mindre sponsorerna på tröjorna kommer förmodligen fortfarande att sponsra, bara det att de inte syns på tröjan, utan hemsida, arena, matchblad etc.

    Först då köper jag en tröja för laget jag så länge älskat.

    Svara

  7. 27 januari, 2012 @ 11:42 JP

    En specialtröja som används i samband med 1 kronasmatchen borde vara möjligt.

    Svara

    • 27 januari, 2012 @ 13:56 Felix Jonsson

      Bra idé!

    • 27 januari, 2012 @ 19:26 JP

      Man kanske skall döpa om till 125 öresmatchen?

    • 27 januari, 2012 @ 19:45 Felix Jonsson

      Smart!

    • 27 januari, 2012 @ 21:59 Jesper

      Årets mest briljanta idé!

    • 27 januari, 2012 @ 23:25 Anonym

      Den kan man inte missa den är kanon ide!

    • 28 januari, 2012 @ 10:48 ÖIS 1994

      Magnifik idé!

    • 27 januari, 2012 @ 16:21 Anonym

      Det måste väl gå att komma överens med Intersport att ta fram Jubileumströja,Men jag vill ha en t-shirt som man kan ha i sommar med 125år på.
      Reklamfria matchtröjor det snacket kan man ju bara lägga ner, vi behöver alla sponsorer lika mycket stora som små!
      Vid matchen mot GAIS hade det varit perfekt att sälja halsdukar och mössor,men det får vi inte eller?
      Men Öis måste väl vid matcher kunna sälja vanliga lotter med direktvinster? vinster kan vara varukorgar, mm.

  8. 27 januari, 2012 @ 22:00 Jesper

    Anser att vi i god anda kan få trycka ett skönt, gyllene 125 vid nackkragen på matchställen. I klassisk brittisk anda! Det är inte stort, men det syns och är en viktg symbol!

    Svara

    • 27 januari, 2012 @ 22:45 Bartoli

      Eller kanske rentav CXXV?

  9. 27 januari, 2012 @ 23:18 Samuel

    En retrotröja ala 60 tal hade satt fint!

    Svara

  10. 27 januari, 2012 @ 23:40 Anonym

    Jäklar vilka fina ideer det kommer fram här 125 öres matchen är klockren .En sommar t-shirt och en snygg retotröja i 60-70talstuk med jubileum 125 år på. En halsduk med 125 år på också.
    Men sen måste vi ju ha en 125års dag dels för barn, unga, Men också en baluns(som en bal med finkläder frack,smoking och fina kläningar) , det måste väl gå att få många kända öisartister att ställa upp och underhålla med en supebiljett. antingen får man ha det två gånger om det blir stort intresse. Vi kanske skulle läga in en stött på Norrmanen ,han skulle ju känna sig hemma med våra färger.

    Svara

  11. 28 januari, 2012 @ 21:00 Felix Jonsson

    Ny idé, drömmen, jubileumsmatch klockan 1.25. på natten.

    Svara

    • 28 januari, 2012 @ 21:54 PriMax_ÖIS

      Så galen idé att den är genial ;) Säkert väldigt svårt att få igenom men en sådan match skulle sticka ut i mediabruset!!

    • 28 januari, 2012 @ 21:57 Felix Jonsson

      Malmö ville ju få igenom att spela en match vid midnatt, men det gick inte igenom. Förmodligen pga den korta varseln, men jag ska kolla upp detta lite tror jag.

  12. 28 januari, 2012 @ 23:55 Allez Allez

    vad sägs om att lira matchen kl 1:25 den 12/5? :)

    Svara

    • 29 januari, 2012 @ 00:58 Felix Jonsson

      Bra idé, det är en lördag och egentligen spelar Öis mot Norrby IF på söndagen hemma på Gamla Ullevi och den borde inte vara några problem att flytta. Så då är det bara tiden vi har kvar att lösa ;)

    • 29 januari, 2012 @ 05:18 ph

      ligger matcher kl 01.25 på en söndag så kommer det nog inte mer än 125 personer heller ;)

    • 29 januari, 2012 @ 11:48 PriMax_ÖIS

      Söndagen är nog inte aktuell. Antingen blir det 01:25 den 12/5 (dvs natten mellan fredag och lördag)
      Skulle även kunna ha den på natten efter den 12/5 01:25 (dvs natten mellan lördag och söndag)
      Hel GU är såklart abonnerat för en fotbollsfest med 12500 biljetter. (Man hade faktiskt ett gigantiskt disco på Parken i Köpenhamn där alla var vitklädda http://www.youtube.com/watch?v=TRD1xJtjL-U , i vårt party gäller såklart rödblått och lite mer fokus på fotboll ;)

    • 29 januari, 2012 @ 19:52 Jesper

      Det är för fan min 40-årsdag….det måste vi få igenom!!!

    • 30 januari, 2012 @ 14:39 Dido

      Nej nej, jag ska springa göteborgsvarvet på dagen sen, helst inte mör efter natten…

  13. 29 januari, 2012 @ 16:44 Dr. Gniden

    Vi har ju exakt tretton hemmamatcher. Varför inte ha fokus på ett decennium varje match?

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se