”Det här va ju k**en”

”Det här va ju kuken, nu ska jag ta och supa mig kanon på midsommar”

Så beskrev Glenn Hysén sina känslor efter 2-1, 2-1, 2-1 i VM 1990. Jag har svårt att hitta något bättre sätt att beskriva mina känslor efter en dyngsur förmiddag i Uddevalla. Det här va ju kuken.

Idag fanns det väldigt få saker som var positiva och min oro växer, även om den än inte är stor men det gnager i mig. Det fanns ju liksom inte så mycket att skylla på denna förmiddag i Uddevalla. Tidigare har vi mött motstånd från högre serier och förlorat med uddamålet och i alla fall mot Gais såg det bra ut även om det blev en förlust. Men idag var det ingen hedersam förlust. Vilket visserligen är skönt då man gärna inte förlorar med 3-0 mot Oddevold och är nöjd med sin insats.

Oddevold är ett bra lag som troligtvis kommer att slås i toppen i årets upplaga av Division 1 södra. Det finns mycket i Oddevolds spel som är intressant och man känns i nuläget som ett mer färdigt lag än vad öis är. Jan-Erik Lien har redan skruvat ihop sin båt och är redo att sjösätta den imorgon om det skulle vara så. I Oddevoldslägret har man redan helt klart för sig hur man ska gå till strid, och man har valt en bra strategi. Oddevold är ”pam-pam-pam” som Daniel Nannskog hade sagt. Allt fungerar som det ska och när läget dyker upp så sitter bollen där den ska sitta.

Om Jan-Erik Lien har hamrat i den sista spiken i båten och bara ska lacka den så står Hans Prytz fortfarande med ritningen i handen och kliar sig i huvudet. Det visade sig tydligt idag att man har mycket kvar att bygga på. Anfallsspelet känns inte alls så strukturerat som man hade velat och missförstånd uppstår ganska ofta då den ena spelaren tror att den andra ska springa på en yta som den spelaren inte har några som helst planer att röra sig mot. Ganska ofta blir det anfallarna som går skapa sina egna lägen då samspelet med mittfältarna inte riktigt klaffar som det ska. Troligtvis gör också osäkerheten att mittfältarna inte vågar fylla på i samma utsträckning som man önskar, för att man inte litar på varandra riktigt.

Något som varit bra tidigare och som blev sämre idag var försvarsspelet. Robin Jonsson och David Leinar som såg så säkra ut mot Gais hade inte det helt lätt och stundtals såg det inte alls så roligt ut. Förhoppningsvis var detta ett olycksfall i arbetet för om det är något som jag litar på så är det vårat mittbackspar, det är förmodligen vår starkaste lagdel.

Om man ska ta med sig något positivt från matchen så är det de första 20 minuterna då Öis var väldigt bra. Då var man precis så kreativa som man i sina bästa stunder är och det var en njutning att se hur anfallsspelet var precis så varierat och kreativt som det borde vara. Tyvärr fanns inte den där bestämdheten framför mål som det tjatades om till leda under hela förra säsongen. Förhoppngsvis fick vi där se en liten glimt av hur det ståtliga skeppet kommer att se ut när det är färdigt.

Jakob Lindström var som alltid en av de bästa öisarna. Även om han inte tog riktigt så mycket offensiva initiativ som jag önskade så slet han som ett djur och hade nog en av sina grinigare dagar. I ren frustration och aggression vann han en hel del boll på mittfältet och börjar mer och mer se ut som en ny Sebastian Johansson då han även bemästrar det defensiva spelet mer och mer.

Innan dagens match hölls någon form av presskonferensliknande tillställning i klubbstugan bredvid fotbollsplanen där Hans Prytz tydligt påpekade att Jakob Lindström är en av de mest intressanta spelarna i truppen och han bad folket i rummet att hålla ett extra öga på honom: ”Han är en av våra bästa spelare redan vid 18 års ålder så han borde ni hålla reda på. Tyvärr tror jag inte att han kommer att vara i Öis så länge till.” Direkt spred sig en obehaglig stämning i rummet men efter en stund kunde Hans Prytz förkunna att han är Öis spelare och att man vill ha kvar honom men att det finns intresse från andra klubbar. Detta oroar självklart en aning men förhoppningsvis dröjer det i alla fall till sommaruppehållet innan Jakob lämnar, men det ger en tankeställare. Vi kanske inte ska ta Jakob så för givet som vi gör.

Förutom orden om Jakob Lindström som gav lite kalla kårar så nämnde Hans Prytz att man för tillfället har 19 spelare under kontrakt och att han gärna vill ha in två spelare till och prio ett är att få in en mittback och sedan vill man utöver detta få in ännu en yttermittfältare. Inget nytt där med andra ord.

Förutom Jakob Lindström så kan även Hannes Sahlin känna sig förhållandevis nöjd med sin insats. Jag tyckte i början av året att han såg lite väl seg ut på träningarna och att han kändes lite långsam men jag tycker mer och mer att han börjar växa ut till en lite favorit. Han klarar av både det offensiva och defensiva spelet och är säker i sitt passningsspel och dagens match var inget undantag. Utöver Hannes och Jakob så skötte sig Emil Karlsson på ett bra sätt när han kom in efter paus. Även om han inte fick allt för mycket att jobba med så river han upp en del när han får bollen och han har den där bestämdheten och aggressiviteten som är så skön att se hos en anfallare.

Det är ingen lite båt som Hans Prytz ska bygga och en sån båt tar tid att bygga. Han har samlat in de finaste plankorna han har kunnat hitta men för att bygga ihop en sådan båt tar lång tid att bygga och medan bygget pågår så ser det inte alltid så bra ut. Men oj vad det är vackert när det är klart. Men det gäller att bygga rätt.

Men jag litar fortfarande på båtbyggare Prytz.

Men faktum kvarstår ”Det här va ju kuken” (Därmed citerades Glenn Hysén för sista gången på den här bloggen)


'”Det här va ju k**en”' have 21 comments

  1. 19 februari, 2012 @ 09:26 Krilliano

    Problemet är väl att båten måste vara färdig när serien startar och inte som förra året någon gång efter midsommar. Så här har det sett ut i flera år i öis. Att laget spelar bra först i andra halvan av serien. Och så skylls det på dålig försäsong, ny tränare m.m. Finns inget o skylla på nu tycker jag. Upp till bevis. Och för tusan. Se till att få laget i toppform till starten av serien. Allt annat är totalfiasko.

    Svara

  2. 19 februari, 2012 @ 10:22 ÖIS 1994

    Att Jakob är intressant för andra klubbar är väl intet nytt – och borde så inte vara heller. En sådan ung spelare med sådan kapacitet (nåväl, enbart division 1) finns det nog många större klubbar som vill åt. Utan tvekan.

    Men denna gång behöver vi i alla fall inte släppa honom gratis. Med ett fyraårskontrakt påskrivet inbringar det nog en del pengar.

    Svara

    • 19 februari, 2012 @ 11:19 JP

      Ingen risk att han hamnar hos Gais med andra ord.

  3. 19 februari, 2012 @ 11:05 Fredrik

    Bra att vi letar efter en mittback samt en yttermittfältare, tyvärr behöver vi ju även en innermittfältare samt en anfallare. Efter en förstärkning av mittbackspositionen som självklart är prio ett borde vi faktiskt jaga en etablerad anfallare som kan bilda anfallspar tillsammans med Emil. Hedman, Oskar och junioren känns inte på länga vägar tillräckligt bra för att vi skall kunna vinna serien.

    Svara

  4. 19 februari, 2012 @ 11:51 Daniel_K

    Är nyfiken på hur det offensiva spelet blir med Lycén på plan!

    Tänk om Anderberg skulle kunna vara det snabba komplimentet till Emil?
    Om han nu håller sig frisk två matcher på raken.

    Svara

    • 19 februari, 2012 @ 12:04 Anonym

      Snälla,hur många matcher har Anderberg spelat men drömma kan man ju alltid göra . Själv räknar jag aldrig med Anderberg som en pålitlig startspelare och hur ringrostig är inte han om han skulle bli skadefri att spela matcher och vara samspelt med övriga i truppen.

  5. 19 februari, 2012 @ 12:00 Anonym

    För mig var det helt förväntat att det skulle bli 3-0 för det tippa jag härom dagen. Jag har sett hur Oddevold gick i fjol och den spets med Johan Patriksson som de värvat som passar med tidigare lagkamrat från LSK. Oddevold tippar jag 1a i årets Div1 särskilt som de har viljan att ta upp kampen att om att bli Superettalag med LSK i Bohuslän. De har två mål i klubben och dom kommer inte vika ner sig sanna mina ord.
    Tråkigt att det står K*K när man kikar in en söndagsmorgon, med hänvisnig till en IFKare. Lessen men det känns osmakligt för mig.
    Jag tycker att det var bra att det kom en sådan förlust nu, när det är träningsmatch och det finns fortfarande tid att leta kompletterande spelare. Men också möjliget att utveckla spelet samt att jag verkligen hoppas att de kollar in övriga lag hur de spelar för att vara väl förbereda inför säsongen. Men om Öis också fortsätter att spela det spel som gjort sista åren att någon ensam stackare skall stångas med försvaret att göra mål utan att mittfältet fyller på är det fullständigt kört att Öis kommer vara ett topplag. Sen en sak till ÖISspelare är väl så proffsiga att de inte beter sig som kärringar och gnäller sluta med det genast satsa på att spela och kriga istället. Öis behövde den här väckarklockan den var nyttig! Sen har jag en fråga som jag hoppas någon kan besvara för ÖIS böter när det bränns bengaler på träningsmatcher? Jag vill inte att klubben skall behöva lägga onödiga pengar som vi så väl behöver till att förstärka truppen.( Felix du får gärna ändra rubriken) Sen måste det vara skillnad på att värvat en anfallere som J.Patriksson och vår Hedman som kommer från lägre nivå.samt Emil som är ny i laget. Men sen är den en absolut grund att alltid Leinar och Robin är stabila , de får inte svikta för det påverkar hela laget. Det är dom som är grunden och måste sprida lugn till hela laget och pusha på dem andra och det kräver jag av dem för jag anser att de har den erfarenheten från spel både i allsvenska och superettan så det är dax att ta det ansvaret.Har dom det tufft med anfall kräver jag att Sebastian kliver in och tar ansvar att pusha.
    Gräver spelare och supportra ner sig efter denna match? då är ni mycket illa ute och skyll inte ifrån er på något utan se verkligheten . Man vinner inga matcher för att man heter Öis eller spelar i Öiströjan om man inte fungera som en sammansatt maskin och gör grovjobbet och stänger igen käften. Kom ihåg det! Om målet är att vinna matcher!

    Svara

    • 19 februari, 2012 @ 12:25 Fredrik

      På senare år har det börjat delas ut böter även för träningsmatcher, i vissa fall. Av denna anledningen tändes pyrotekniken utanför arenan och således faller inte ansvaret på ÖIS. Om gården sedan väljer att inte överklaga eventuella böter och hänvisa till ovanstående är det frågan om ren och skär inkompetens.

      Så för att svara på din fråga, nej bengalerna ger inte klubben extra kostnader.

  6. 19 februari, 2012 @ 12:42 Hocus Focus

    Gais vill ju ”bli av med” Lindberg/Pettersson/Edström .
    Har aldrig sett nån av dom men ett lån kanske kan va nåt ?

    Svara

    • 19 februari, 2012 @ 12:54 Daniel_K

      Och blåvitt borde la ha några talanger som vill få spela match på seniornivå..!?

    • 19 februari, 2012 @ 18:48 framtiden

      BK Häcken hade förra året ett antal 92or i U19.. bland seriens (juniorallsvenskan elit) bästa yttermittfältare varav en lär ha provtänat för ÖIS. Där fanns en möjlighet….som man verkar ha missat, dessutom fanns det en utomordentlig mittback som man också verkar ha missat…

    • 19 februari, 2012 @ 13:16 Felix Jonsson

      Johan Pettersson tycker jag såg riktigt intressant ut mot öis. Även Lindberg känns intressant. Frågan är om dom vill låna ut till oss och inte Varberg. Man hade ju ett samarbete med dem förra året men jag vet inte hur det ser ut nu. Annars hade det varit intressant.

    • 19 februari, 2012 @ 15:22 Hocus Focus

      Vet inte om Varberg har plats för fler spelare nu…

    • 19 februari, 2012 @ 15:58 Felix Jonsson

      Det kan nog vara så. Men är det någon som är ledig brukar ju spelaren ha en tendens att hamna där.

  7. 19 februari, 2012 @ 15:01 Yodabul

    Hannes Sahlin = Bra? Jag tyckte allt det var på hans sida oddevold kom igenom hela tiden och hans kändes inte stabil, framför allt i första, kanske bättre i andra. Nej, jag ser hellre hall där i första hand och att sahlin konkurrerar på mitten!

    Svara

  8. 19 februari, 2012 @ 16:38 Hocus Focus

    Man ska väl inte få panik efter ”bara” 3 matcher men 0 mål är ju inte bra , det fattar ju de offensiva spelarna i truppen också.
    Enligt röster från andra sidan motorvägen skulle ex. Lindberg och Pettersson vara ”stjärnor” hos oss fast dom är ju inga forwards iofs…

    Svara

  9. 20 februari, 2012 @ 13:06 bukowski

    är alushaj klar för norrby eller provspelar han?

    Svara

    • 20 februari, 2012 @ 15:14 Felix Jonsson

      Vet faktiskt inte säkert men han gjorde mål mot LSK i den första matchen han spelade med dom.

    • 20 februari, 2012 @ 17:34 Oskar Ängermark

      Han är klar för Norrby.

  10. 20 februari, 2012 @ 15:57 Björn

    Känns som att Öis måste agera ,har vi råd att vara kvar i denna serie.

    Svara

    • 20 februari, 2012 @ 17:17 Anonym

      Nej. Men det är ”bara” försäsong. Ta det lite lugnt. Det enda jag är orolig för är offensiven. Antingen behövs det ytterligare en eller två spelare eller så behövs det en ”omtänk” i hur man anfaller.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se