En förbannelse ska brytas

Nu är det dags, tre mållösa matcher får räcka. Under starten av förra årets serie hade ÖIS stora problem med att sätta dit sina chanser. Detta blev under inledningen till ett problem och något som det snackades mycket om bland både supportrar och även spelare. Detta skapade en ond cirkel. Laget hade svårigheter att göra mål, det blev en snackis att man hade svårigheter att göra mål, det satte sig i huvudet på spelare att laget hade svårigheter att göra mål, laget fick svårigheter att göra mål.

Att säga att laget har hamnat i en svårartad måltorka efter tre matcher är att dra slutsatser för tidigt. Det är egentligen bara matchen mot Oddevold som känns riktigt sur. Två 0-1 förluster mot Gais och Falkenberg känns inte allt för allvarligt. Att man däremot inte har gjort mål oroar alltid. Något som dessutom oroar en aning är att det går lite trögt även på träning. På fredagens träning hade man lite  problem att få in bollen i mål och stundtals såg det inte alls bra ut. Detta är såklart oroande. Glädjande är dock att laget verkar ha gått över till att träna anfallsspel i lite större utsträckning än tidigare och förhoppningsivs kan även det göra att det släpper snart.

Det man gör på träning gör man på match brukar det heta och visst ligger det något i det. Presterar man inte på träning så är det svårt att göra det i matcher. Emil Karlssons måltorka på träning gör mig därför aningen oroad. Tyvärr fick jag vissa ”Nico-vibbar” av Emil Karlsson under fredagseftermiddagen, då han är en spelare som löper sig till överlägset flest lägen men stundtals har väldigt svårt att avsluta kyligt. Istället har Emil tyvärr en tendens att gå på kraft mer än precision och tyvärr fungerar det inte alltid. Men som jag skrev förra veckan så går förmodligen allt som vidrör Emil in när han väl är inne i ett stim. Tyvärr är han inte inne i det där stimmet än, däremot kan ett enda mål ändra på det. Det är ännu en anledning till att det är viktigt att målen ramlar in imorgon. Ett mål och lite flyt kan betyda skillnaden för hela laget har jag en känsla av.

Just nu befinner sig laget i någon form av ”lära-känna-varandra-på-dagis-fas” en del nya har tillkommit i gruppen och alla står nu i hörnen och pratar bara med de dom känner. I och med detta så funkar inte riktigt de första lära-känna-övningarna så bra och resultatet blir inte riktigt som man tänkt sig. Men det enda som krävs är att en unge släpper en ordentlig fjärt så att resten av gruppen börjar vrida sig av skratt så är isen bruten så de fortsatta övningarna går galant!

Även om liknelsen inte var den bästa så förstår ni förhoppningsvis vad jag menar. Just nu är det lite trevande, även om vissa delar, såsom försvarsspelet fungerar bra. Om man däremot skulle spräcka den där målnollan imorgon så kan islossningen mycket väl komma. Gör man ett tidigt mål imorgon så kan det mycket väl bli så att det ramlar in en hel del fler efter det. En så kallad Ketchupeffekt om vi så klyscha till det ordentligt.

Om Emil Karlssons uteblivna målproduktion var ett negativt inslag under gårdagens träning så var ett mer glädjande att en Kodespelare modell större samt hans lille kvicke vän var i fit for fight igen. Den store som under några månader sakta men säkert trappat upp träningen efter sin ryggskada som förstörde slutet av förra säsongen är alltså nu tillbaka i full träning. Under hela Januari och en bit in i Februari var han enbart med och deltog i de övningar som inte innefattade så mycket kroppskontakt. Nu däremot är han med hela träningarna och även i matchspelet.

Hans lille vän som fram tills för några veckor sedan enbart höll sig inomhus har nu hittat ut till plastgräset. Förra veckan började han delta i vissa övningar men idag var han alltså även med när det vankades tvåmål och vad jag såg så drog han inte på sig någon ny skada utan såg ut att klara av det bra, jag skulle till och med vilja säga att han skötte sig riktigt bra. Även om han inte hamnade i målprotokollet så skötte han sig efter omständigheterna bra och hade bland annat ett tungt skott utifrån som gick strax över ribban.

Ni har alla listat ut det. Nämligen att det befinner sig en provspelare vid namn Emilio Rossi på öisgården. Rossi tränar sedan en tid tillbaka med laget och kommer närmast från BK Häcken. I Häcken gjorde han förra året 16 mål för Tipselit då man vann SM. Emilio Rossi har sedan dess varit och provtränat med West Ham, Sunderland och Brage men tyvärr för Emilios del har det inte blivit något kontrakt för honom i någon av klubbarna. Vad detta beror på vet jag egentligen inte men enligt de rykte jag har hört så har klubbarna tyckt att han är lite för liten och ibland kan bli lite för enformig i sitt spel.

Jag själv har bara sett två träningar och har därmed lite svårt att uttala mig om huruvida han är något att satsa på. Det är som jag skrivit hur många gånger som helst tidigare väldigt svårt att avgöra. Jag hade gärna sett att man testade honom i matchen mot Husqvarna men nu blir det inte så. Jag förstår på ett sätt varför man inte testar så många provspelare i match vid den här tiden på året då man förmodligen vill ”sätta ett lag” och spela med de spelare som man vet säkert att man ska satsa på. Men jag hade ändå velat se att man testade lite mer.

Detta innebär att några Tipselitspelare får hålla sig ett tag till och inte får chansen att komma upp bland A-lagsspelarna och visa upp sig än på ett litet tag. Något som kanske egentligen inte är så konstigt då det var likadant förra året och året innan det. Spelare som Jakob Lindström och Joakim Hall släpptes inte upp i A-laget förrän strax innan seriestart och om man tittar tillbaka så är det ju inte alltid spelarna som flyttas upp innan säsongen som är de som blommar ut mest. Jakob Olsson och Nicolas Sandberg t.ex flyttades inte upp inför säsongen utan kom in under sommaren.

Oavsett vilken filosofi man har så tycker jag att det är dags att skaffa en till mittback nu. Varken Felix Sehlström eller Valter är med i truppen till matchen mot Husqvarna och min känsla är att de båda har gjort sitt i Öiströjan. Varför vet jag inte då man behöver mittbackar, men förhoppningsvis har man något på gång. För det behövs minst en till mittback.

Matchtrupp:
1. Peter Abrahamsson
12. Fredrik Andersson
2. Christofer Bengtsson
3. Joakim Hall
5. David Björkeryd
6. Hannes Sahlin
7. Jakob Lindström
8. Jonathan Lindström
9. Tommy Lycén
13. Johan Hedman
14. Emil Karlsson
16. Pontus Otterstedt
17. Robin Jonsson
20. Filip Holländer
24. Sebastan Johansson
27. Alexander Jeremejeff
44. David Leinar

Truppen är ganska väntad. Kul att Tommy Lycén är tillbaka i truppen och förhoppningsvis är klar för start. Jag kan inte tro något annat då han spelade på helt obehindrat under fredagens träning. Att Oskar Wallén och hans lille vän Markus inte är med är inte så förvånande då man förmodligen sparar dem lite tills båda är uppe i matchtempo.

Pontus Otterstedt är återigen med i truppen och det är väl ingen högoddsare att han är den 19:e spelaren med kontrakt som Hans Prytz berättade om innan matchen mot Oddevold. Att han får kontrakt tycker jag är bra, Pontus Otterstedt är en intressant spelare som kan bli en riktig tillgång om man kan utnyttja hans något spretiga egenskaper och fila ihop det till något bra. Stundtals såg det riktigt bra ut när Otterstedt hoppade in och han kunde riva upp en del sår i försvaret på sin kant. Om man lyckas bygga vidare och få honom att bli ännu bättre på det han är bra på, springa ännu snabbare, bli ännu mer oberäknelig och bli säkrare så kan han slåss på allvar om en startplats.

Men imorgon spelar ÖIS och då är det fest! Alla till vippen!


'En förbannelse ska brytas' have 10 comments

 1. 25 februari, 2012 @ 17:29 Anonym

  Kul att det går framåt och att Lycén finns med i morgon hoppas alla är på sitt goaste spel humör i morgon. Blir det vackert väder i morgon är det ju helt juvligt att stå i solen på Vallhalla.Vad glad jag blir att Oskar men även Markus är på väg tillbaka. Jag tror mycket på Oskar och fundera på om han skall bli min målskytt mmh eller har jag mina funderingar på en mittfältare. Vad skönt att de har gått över till att träna det offensiva spelet. Truppen hade behövt åka på ett lite miniläger om jag tolkar dig rätt en helg.

  Svara

  • 26 februari, 2012 @ 12:25 Martini

   ”Truppen hade behövt åka på ett lite miniläger om jag tolkar dig rätt en helg.”

   Mmm. Det är ett exempel på sådant som skiljer spel i olika divisioner.
   Allsvenskan: 1 eller 2 veckor utomlands med gröna planer och schysst klimat.
   S-ettan: 4-5 dagar eller kanske t o m en vecka i Holland/ Tyskland.
   Söderettan: Noll komma noll sådana förberedelser… Tråkigt, men förmodligen omöjligt att motivera med den budget som finns…

 2. 25 februari, 2012 @ 17:44 Cyban

  Gick o väntade på en text, tack för denna inblicken Felix! Skönt att anfallsträningarna är igång, förhoppningsvis går det att se lite bättre mönster i övningarna till nästa vecka.

  Svara

 3. 25 februari, 2012 @ 18:05 snabbaryck

  Nu hoppas vi på fortsatt bra försvarsspel och målskytte…Hoppas våra nyförvärvade anfallare äntligen kan få till det

  Svara

 4. 26 februari, 2012 @ 11:13 Fredrik

  Hoppas nu att Rossi visar sig vara ett fynd… Nu jävlar är det snart match!

  Svara

 5. 26 februari, 2012 @ 12:42 Johannes

  5-0 hat-trick av Leinar!

  Svara

 6. 26 februari, 2012 @ 16:38 Mendel

  Ahh.. Vad skönt… Nu är vi inte längre i kris…

  Svara

  • 26 februari, 2012 @ 17:50 SB

   Så som det ser ut framåt är det tveksamt om man kan avskriva krisen än.

  • 26 februari, 2012 @ 18:32 Hocus Focus

   Nä , Emil kommer ju göra en del men är Hedman skyttekung ?

  • 27 februari, 2012 @ 10:13 Mendel

   Det blir iaf lite arbetsro för anfallarnan och förhoppningsvis gör det att hämningarna släpper lite…. För dem alla…


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se