Well, that’s better!

Bättre sent än aldrig.

Då var nollan spräckt även detta år. Skönt. Om jag innan matchen hade fått välja vilka jag hade velat se göra mål så hade det nog blivit just Emil Karlsson och Johan Hedman. Det kan pratas hur mycket som helst om att de inte är så viktigt att vinna träningsmatcher men det är det. Framförallt är det viktigt för spelare att göra mål. Att spelare som är nya i en klubb dessutom får göra mål är ännu viktigare.

Jag måste erkänna att jag var något orolig efter att ha sett träningen på ÖIS-gården (ja, det ska stavas så nu) i fredags då avsluten såg allt annat än knivskarpa ut. Emil Karlsson hade absolut ingen av sina starkaste dagar och jag kände mig inte alls optimistisk efter att ha sett cirka 40 minuters tvåmålsspel. Känslan jag får däremot är att Emil Karlsson, även om han jobbar lika hårt på träning som på match, höjer sig när matchtröjan dras på. När läget dök upp i söndags så fanns det ingen som helst tvekan utan lyftningen över målvakten, som inte är det enklaste från det avståndet, såg ut som det mest naturliga han gjort.

Att även Johan Hedman gör mål känns, som jag poängterade i inledningen, även det mycket glädjande. Johan Hedman som sett lite seg ut inledningsvis, såg mot Husqvarna ut att ha kommit in lite mer i tempot. Det kan såklart ha berott på att motståndet var det svagaste man hittills mött men jag tyckte ändå att det såg bättre ut än innan. Vi måste nog alla också förstå att Johan Hedman inte är en spelare som kommer att spruta in mål för oss detta året. Mot Husqvarna tyckte jag att hans andra kvalitéer kom fram. Flera gånger när han kom ner i banan och tog emot boll som han sedan fördelade vidare så visade hans fina spelsinne sig från sin bästa sida. Bland annat så hade han i första halvlek ett fint samspel med för dagen suveräne Tommy Lycén. När sedan läget framför mål dyker upp så gör han det riktigt bra och visar ingen större tvekan utan placerar in bollen på precis rätt ställe.

Tommy Lycén måste nämnas i en text som denna. Så bra som han spelade på Valhallas plastgräs i söndags var längesedan han gjorde. Det är oerhört skönt när en spelare som presterat bra på träning en längre tid också visar i matcher att han är att räkna med. Som de flesta av er säkert läst under vintern så har Tommy Lycén fått någon form av pånyttfödelse under de senaste månaderna. Från att ha sett smått frustrerad ut och inte visat upp sig från sin bästa sida under förra hösten har han nu fått en bra försäsong i kroppen där han har kunnat ”skynda långsamt” som det brukar heta.

Man måste ha i åtanke när man bedömmer Tommy Lycéns 2011 att han kom från ett års skadefrånvaro till ett ÖIS där han sågs som spelaren som skulle vara tungan på vågen med sin allsvenska rutin. Som bekant så blir det inte alltid som man tänkt sig och Tommy presterade inte riktigt på den nivå man hade kunnat önska även om jag själv tycker att han fick oföskämt mycket skit. Men det är den världen vi lever i som supportrar, det är sällan annat än svart eller vitt även om man försöker framstå som någon som har lite perspektiv på saker och ting ibland.

Att se Tommy på Valhalla i söndags var därför otroligt skönt. Inte bara för besservissern i mig som tyckte att det var skönt att inte hajpat en spelare för mycket igen. Inte heller för människokännaren i mig som känner för Tommy som nu verkar få en revansch på kritikerna. Utan mest för supportern i mig som tror att Tommy detta året kan bli precis det vi hoppades på förra året, eller kanske till och med ännu bättre.

Något annat som gladde mig i solen på Valhalla var Hannes Sahlin. För varje match jag ser med Hannes Sahlin på planen blir jag mer och mer säker på att klubben gjorde rätt när man värvade honom. Lite oväntat har det visat sig att han håller hög klass även som mittback och inte bara som vänsterback. På så sätt har man delvis löst den akuta mittbacksbristen som såg ut att råda i laget. Som det ser ut nu så är Hannes till och med så bra som mittback att David Leinar inte känns lika självskriven bredvid Robin Jonsson som han gjorde för några veckor sedan. När Joakim Hall dessutom gör ett så bra jobb som vänsterback så känns det än mer osäkert vilka som kommer att ta hand om platserna i försvaret. Det är bra på alla sätt.

Men det var inte enbart positivt på Valhalla även om det fanns mycket som var väldigt glädjande. De första 10-15 minuterna av matchen tilläts Husqvarna styra spelet alltför mycket och den höga press som det pratats mycket om från tränarhåll fungerade inte riktigt inledningsvis. När man däremot efter ett tag blir aggressivare och börjar vinna boll högre upp i banan så har inte Husqvarna så mycket att sätta emot och ganska omgående börjar smålänningarna att slå långbollar upp mot sin, inte alltför hotande anfallare. Något som däremot man inte riktigt kom till rätta med under matchen var innermittfältet som inte riktigt kom upp i den nivå man brukar. Samarbetet mellan Sebastian Johansson och Jakob Lindström fungerade inte så bra som det brukar.

Samspelet mellan mittfält och anfall har under våren varit ett ganska hett samtalsämne och en del anser att Jakob Lindström och Sebastian Johansson är för lika i spelstilen för att fungera tillsammans på ett ultimat sätt. Man menar att båda är lite för defensiva och inte ger det understöd man kan önska till anfallarna som på så sätt blir lite för isolerade. Jag kan till viss del hålla med kritikerna om detta. Där har tränarparet Prytz/Karlén någonting att fundera på. Det är inget stort problem då både Sebastian Johansson och Jakob Lindström är fantastiskt duktiga fotbollsspelare. Två av dom bästa man hade i laget förra året. Om man bara lyckas lösa problematiken kring att anfallarna blir lite för isolerade så ser det riktigt bra ut.

Igår löste det sig visserligen relativt bra ändå och Emil och Johan smälte ihop med mittfältet mycket bättre nu än vad man gjorde mot Oddevold och Gais exempelvis. Detta var dock mycket tack vare yttermittfältarna som hjälpte till mycket i anfallet även om man kanske inte kom runt på kanterna så hjälpte man istället till mer i mitten.

Det ska dock sägas att man hittills nästan enbart tränat försvarsspel som Hans Prytz nämnde i intervjun med Tomas och detta gör såklart sitt. Det finns mycket kvar att fila på och förhoppningsvis har vi bara sett lite av vad som komma skall. Det är trots allt bara februari.


'Well, that’s better!' have 15 comments

  1. 28 februari, 2012 @ 09:20 Vad hade Sven-Agne gjort?

    Holländer och Lindström är mina val på mitten, utan tvekan. Kompletterar varandra. Holländer mycket mer kreativ än Seb!

    Svara

    • 28 februari, 2012 @ 09:55 PriMax_ÖIS

      Tror borde Holländer och Jeremejeff kommer få en del speltid iår. Hasse tycks våga spela med många unga samtidigt. Fast Seb lär få en plats i startelven och det är rätt logiskt. Han gör det där jobbet som inte syns men ändå är jäkligt viktigt. Vi kommer säkert möta en del ”grottmänniskor” precis som förra året och då känns det bra att ha en lite större och rutinerad pjäs på mitten

  2. 28 februari, 2012 @ 09:54 nytko

    Äntligen någon mer som tänker samma tanke som mig! För mig känns inte alls Leinar så självskriven som han för vissa är. Har iofs aldrig varit något jätte-fan av Leinar, och Sahlin känns grymt spännande.

    Bengan-Robin-Hannes-Hall. Varför inte? :-)

    Svara

    • 28 februari, 2012 @ 10:16 Sektion LM

      Ja, fast Otterstedt istället för Bengan.

    • 28 februari, 2012 @ 10:56 nytko

      Det är jag inte en motståndare till.

    • 28 februari, 2012 @ 12:39 Öis framtid

      Jag skulle hellre vilja se ett försvar med Otterstedt som högerback istället för Bengtsson. Han är både snabbare.teknisk och med offensiv som spelare. Och de spelegenskaperna är inte fel att ha som ytterback. Sen tycker jag inte att Leinar är given som mittback ser gärna Sahlin där tillsammans med Robin. Med dessa killar tillsammans med Hall skulle bli div.1 snabbaste försvar. Bra att Prytz testar runt lite och vågar se andra möjligheter.

    • 28 februari, 2012 @ 15:36 nytko

      Säger samma till dig, det säger jag absolut inte emot. Imponerar han på en h-backsplats ser jag gärna honom där.

  3. 28 februari, 2012 @ 11:48 ÖIS2012

    Tror att alla ”gamlingar” kommer att spela en del; Leinar, Bengtsson och Sebastian. Vad som är skönt är att det finns riktigt bra spelare bakom. Hall och Otterstedt som fått ett år i a-truppen och en hel del speltid, Sahlin som kommer utifrån, ung men ändå med erfarenhet och Holländer som succesivt kan växa in under sitt första år i a-truppen.
    Dock är det viktigt att dessa spelare får speltid så de fortsätter utvecklas, sedan har de tre gamla fortfarande en del att ge.

    Svara

    • 28 februari, 2012 @ 12:55 Daniel_K

      Sedan har vi tack och lov U21 igen! Vilket gör att fler spelare får mer och bättre matchning!

  4. 28 februari, 2012 @ 15:11 bukowski

    som kreativt alternativ ,javisst ,holländer då
    men nån måste smälla på,vinna boll,vidare till kreativ(fimpen)
    alltså sebs uppgift!

    Svara

  5. 28 februari, 2012 @ 15:36 Daniel_K

    Jag vill ha Leinar till EM!

    Svara

  6. 28 februari, 2012 @ 17:31 Öis2012

    Höjer du inte Tommy Lycén lite väl till skyarna i detta inlägg? Visst han kämpar och sliter, men får enligt min mening inte särskilt mycket uträttat. Han hade en fin löpning i första halvlek på kanten som han gjorde riktigt bra, men förutom den tycker jag tyvärr inte han presterar tillräckligt bra. Vill verkligen att han ska lyckas, men han har en bit kvar dit.

    Svara

  7. 28 februari, 2012 @ 18:42 Hocus Focus

    Det är väl inte så att ni smyglobbar för att Leinar ska spela forward väl ?!?!

    Svara

    • 28 februari, 2012 @ 21:05 nytko

      Osch…nej, nej och åter nej.

    • 29 februari, 2012 @ 15:48 ÖIS 1994

      Leinar gjorde mål som anfallare mot HBK 2009… Han rundade målvakten och rullade in bollen mycket kyligt. Upp med Leinar ;-)


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se