5 frågeställningar inför säsongen 2012

Det har nu gått 5 matcher av försäsongen för ÖIS A-lag. 3 stycken återstår (närmast nu FC Trollhättan på ÖIS-gården på lördag. Be there!) Förväntningarna och förhoppningarna börjar så sakteliga stiga, som sig bör inför en säsongsstart. I skrivande stund är det 41 dagar kvar till den stundande säsongen börjar med en hemmamatch mot Skövde.

2012 års säsong blir såklart en väldigt spännande säsong, och jag har till min ständiga ÖIS-följeslagare redan utropat ÖIS som seriesegrare i år. Detta gjorde jag så tidigt som direkt efter fjolårets bittra avslut. Och det står jag fast vid, med en dåres envishet. MEN, för att detta skall kunna slå in, och min självutnämnda status som tippningsguru inte skall få sig en törn, måste några frågetecken rätas ut. Jag kommer här att lista fem frågeställningar som jag ställer mig såhär ca en och en halv månad före seriestart.

1. Vem gör målen?

Denna frågan är kanske den absolut mest ställda inom ÖIS-kretsar de/det senaste åren/året. Men det är befogat. Förra året såg det länge ut som att ingen kunde göra mål, men till slut skärpte sig Nico och Jakob och landade på två respektabla målsummor. Men nu är båda borta. Problemen är därmed större. Eller? Ja, det är väl det som själva frågan är. Om den nuvarande anfallsbesättningen kan göra målen som självklart kommer att krävas för att ÖIS skall kunna knipa en topplacering.

I Emil Karlsson har vi en anfallare som jag och bevisligen många andra supportrar tagit till sitt hjärta på försäsongen. Med sin oerhörda löpstyrka och hunger kommer han att skapa problem för många motståndarförsvar. I Johan Hedman har vi en väldigt svårbedömd spelare. Stor omställning för honom att för första gången i sitt liv byta klubb, och då göra det till en klubb som spelar på en nivå han aldrig spelat på förut. I Oskar Wallén har vi, som ni förstod i min matchrapport från Varberg-matchen, en personlig favorit. Det är inte på något sätt givet att han kommer att spruta in mål. Men potentialen finns. Garanterat. Till sist har vi Alexander Jeremejeff, som jag tror inte kommer att få så jättemycket speltid i anfallet denna säsongen. Även han en svårbedömd spelare då han inte spelat på denna nivån tidigare. (Jag räknar Markus Anderberg som yttermittfältare)

Det kommer bli väldigt intressant att se vem som kommer göra målen. Mitt eget stalltips är att Emil Karlsson och Oskar Wallén kommer bli våra bärande anfallare 2012, och att Oskar Wallén blir den bästa målskytten.

2. Håller yttermittfältet?
ÖIS yttermittfält består enligt mig av tre stycken som jag absolut tycker skall konkurrera om endast yttermittfältsplatser under säsongen, och det är David Björkeryd, Tommy Lycén och Markus Anderberg. Och så är det två stycken som förmodligen kommer få speltid där också men som jag helst ser på andra platser, och det är Pontus Otterstedt och Jonathan Lindström. Otterstedt ser jag helst som högerback, och min namne ser jag helst på bänken/läktaren/hemma i soffan/på Antarktis, ja ni förstår. Inte på yttermittfältet.

Men de tre uppräknade som jag ser som våra bästa yttermittfältsalternativ är bra enligt min mening. Men, det stora frågetecknet är ju, kan NÅGON av de här tre hålla sig skadefri en hel säsong. Tillåt mig tveka.

Min egen åsikt är att Björkeryd är självskriven som vänsterspringare, och Lycén skall ha platsen till höger. Om han fortsätter att visa den hunger han hittills visat det lilla jag sett honom på försäsongen. Markus Anderberg får uteslutande av skadeanledningar stå åt sidan i min startelva. Men. Anderbergs högstanivå och ”potential” är faktiskt, trots allt, ruskigt hög. Så låt oss hålla tummarna stenhårt för att Kode-grabben en gång för alla håller sig skadefri. Jag skulle inte tacka nej till en förstärkning här, men skulle heller inte gråta om det inte blev någon.

3. Kommer Jakob Lindström ta ännu ett steg i utvecklingen?
Fjolårets överlägset största utropstecken. Helt otroligt när man tänker efter och kommer på att man knappt visste vem killen var, och än mindre hade koll på vilken fantastisk innermittfältare detta var. Men Roberto Jacobsson och Tomas Östlund hade bevisligen det, och en jäkla tur är väl det. För tänk om han inte hade fått chansen, vilken spelare man kunde gått miste om.

Jaja, nog om förra säsongen, jag antar att de flesta som läser detta redan har koll på hans enorma utvecklingskurva förra året. Men frågan är då, fortsätter den? Kommer han på allvar slå igenom inte bara i ÖIS och Division 1, utan få ögon på sig även från klubbar högre upp i seriesystemet? Det är min fullständiga övertygelse att det bara är en tidsfråga innan det händer, och det skulle inte förvåna mig för fem öre om blickarna blir intensivare redan i år. För vem vill missa att norpa åt sig denna diamant?

Men nu skall ju detta handla om ÖIS säsong 2012 och inte andra klubbars transferfunderingar. Men dessa två saker hänger delvis ihop. Gör Jakob Lindström ett ännu bättre 2012 än han gjorde 2011 har vi en av Divison 1 Södras absolut bästa spelare, och sådant kan räcka långt. Och i och med det kommer andra klubbar bli intresserade, det kan man inte förneka. Jag vet i alla fall att jag kommer ta vara på, och njuta av, varje minut man får se denna jättetalang i den vackraste av tröjor.

4. Fixar tränarparet att leda ÖIS till framgång?
Denna frågan är väl egentligen inte en fråga om Hans Prytz och Jonas Karlén är tillräckligt bra, eller rätt män för jobbet. För det tror jag att de är. Utan detta är mer en punkt där jag undrar om det verkligen funkar att byta tränare stup i kvarten. ÖIS är ju nästan Sveriges svar på Chelsea när det gäller tränare de senaste åren. Eller vad sägs om sex (!) stycken olika huvudtränare sedan 2009? Funkar verkligen detta? Ja, det är ju inte bra. Långt ifrån. Men nu hoppas och tror jag att ÖIS har hittat rätt. Det känns som att Hans Prytz har den rätta attityden och kunnandet för att lyckas med det här laget. Allt handlar om resultat, och det är jag övertygad om att Prytz (åh vad underbart att ha en Prytz i ÖIS igen!) vet, och även jobbar efter.

Jag menar vad kan egentligen gå fel med en guldhjälte från det magiska året 1985 som tränare?

5. Kommer vi på läktaren att stödja laget lika bra som tidigare år?
Ja, kommer vi det? Klart som fasen vi kommer göra det. Det är en självklarhet. Det är som ni vet i de svåra tiderna de riktiga supportrarna skiljer sig mot ”medgångssupportrarna”. Det SKA inte spela någon roll att ÖIS ligger i den så oerhört osexiga Division 1 södra. Vi ska vara där och stötta laget, klubben, spelarna och skölden vi älskar.

Och om någon nu får för sig att tänka att detta inte spelar någon roll för hur laget spelar, så kan den personen lägga ner den tanken direkt. Vårat stöd hjälper spelarna. Så är det.

Det finns inga ursäkter för att inte vara på plats i år, när ÖIS skall tillbaka till Superettan!

Så, vi kan väl avge ett löfte? Vi ska gå på fler matcher i år (om man nu inte gick på 26 matcher förra året..), vi ska sjunga högre och vi ska i alla lägen stötta spelarna som bär ÖIS-märket på sina tröjor. För det gör skillnad.

Det var allt från mig!

//Jonathan Larsson


'5 frågeställningar inför säsongen 2012' have 23 comments

  1. 7 mars, 2012 @ 22:58 DJ-CJ

    Oh yes, instämmer i att du fått fram de viktiga frågeställningarna. Högerbacksplatsen är väl det du har missat lite grann, men jag förstår det som att du anser att Otterstedt spelar där och inte Bengtsson. Tror det vore den bästa lösningen, då Lycén i form borde ha högeryttern.

    Innermittfältet hade man ju funderingar på innan också. Framför allt hur det skulle se ut bakom Lillström och Seb, men nu verkar det som att Holländer har skött det bra under försäsongen och man kan väl bara hoppas på att han blommar ut.

    Ska göra min säsongsdebut på lördag då jag tar mig till ÖIS-gården och spanar in grabbarna mot FCT. Som jag har längtat! Bor nämligen inte i Göteborg längre och har därför svårt att gå på matcher.

    Svara

    • 7 mars, 2012 @ 23:16 Benskyddet

      Tycker att kombinationen med Lycen och Otterstedt är ett bra alternativ. Tror att det blir bättre speed framåt,sen är de båda två passningsäkra. Skulle gärna vilja se hur de löser högerkanten tillsammans på lördag.

    • 7 mars, 2012 @ 23:47 Anonym

      +1

    • 8 mars, 2012 @ 08:40 Gästkrönikör

      Otterstedt på högerbacken var min tanke ja! :-)

    • 8 mars, 2012 @ 18:56 Johannes

      Tycker de känns som ett bra år att spela in Pontus, hellre de än att ha Bengtsson i super-ettan nästa år… om de nu blir så vill säga…
      de ja ville få fram var att Bengtsson knappast känns som något för framtiden nu när vi blickar uppåt i seriesystemet!

    • 8 mars, 2012 @ 19:48 Sebbe

      Helt rätt tänkt av dig. Är Bengtsson och Otterstedt lika bra så självklart ska man satsa på att ge Otterstedt chansen att få spela och utvecklas. Han är trots allt ung och har framtiden för sig.

    • 8 mars, 2012 @ 11:06 Mendel

      Tror att Holländer och Storström borde kunna lösa innermitten i en nödsituation. Måtte bara inte Lillström och Seb vara borta samtidigt…

    • 8 mars, 2012 @ 20:21 Anonym

      Känns som att det är en mittback som behövs i första hand. Även om vi i dagsläget har 3 st så behövs en till som backup.

  2. 9 mars, 2012 @ 00:21 Sampan

    Min åsikt är att du inte riktigt har koll på kapaciteten i Jonathan Lindström. För det första han är ingen yttermittfältare. För det andra det är inte många i dagens A-trupp som kan slå dom bollarna han gör om han får spela på rätt plats dvs. innermitt.

    Svara

    • 9 mars, 2012 @ 08:06 Vad hade Sven-Agne gjort?

      Ja. sluta mobba Jonte, ge honom en chans.

    • 9 mars, 2012 @ 08:30 Gästkrönikör

      Jag har inte på något sätt mobbat Jonte. Det enda jag sagt är att jag inte tycker att han skall ha en plats i ÖIS-truppen, och det står jag fast vid till 100 %. Och än mindre en plats i startelvan.

      Och varför skulle jag inte ha koll på hans kapacitet? Har kollat på de flesta matcherna de senaste åren. Han har inte imponerat det minsta på mig EN enda gång. Då tycker jag det är väldigt befogat att inte ha kvar honom i truppen.

    • 9 mars, 2012 @ 09:58 #44

      Då kan du inte ha varit på så många träningar antar jag? Det är definitivt mer en regel än undantag att Jonte dominerar som innermitt på träningarna när han slappnar av och tror på det han gör!
      Har han någon gång läst här inne så har jag all förståelse för att han vill för mycket när det väl är match och att det därför knyter sig lite och att han inte når den toppklass han så ofta visar under veckorna….

      Han har kapacitet att bli årets Lindström, och med tanke på hans lillebrors nivå under fjolåret så är det förmodligen den absolut svåraste utnämningen att få i ÖIS 2012 :)

    • 9 mars, 2012 @ 10:30 Gästkrönikör

      Det var värst vad mothugg man fick för en mening i texten. JAG, personligen, tycker att Jonathan Lindström är för dålig för ÖIS. JAG har inget emot han som person. JAG vill lika mycket som alla andra att han överbevisar mig.

      Detta är min personliga åsikt. Om ni tycker att han imponerar på träningar o.s.v. så får han snart börja visa det i matcherna också. Annars kommer min åsikt stå stenhårt fast, att han inte platsar. : )

    • 9 mars, 2012 @ 08:57 Lanslarke

      Jonte tycks bli årets Fredholm.

      En Fredholm är en spelare som läktarexperterna dömer ut som värdelös. Därefter hånas denna spelare vid alla tillfällen de understår sig att bli inbytta. Syftet med mobbningen är att spelaren ska knäckas och bli precis så dålig man i förväg bestämt sig för att han är. Att denna mobbning påverkar resten av laget också samt skadar förhållandet mellan publik och spelartrupp, är något som väger lätt i sammanhanget

    • 9 mars, 2012 @ 09:47 Gästkrönikör

      Nu får ni väl ta och lugna ner er va? Vet att det du skrev inte BARA var riktat till mig, men jag svarar ändå.

      Jag kommer aldrig någonsin att ”mobba” Jonte när han spelar för ÖIS. Då vill jag att han ska vara så bra som det bara går, han får jättegärna överbevisa mig.

      Det jag vill få fram är att jag tycker att Jonte är alldeles för dålig för ÖIS. Punkt. Ingen mobbing, Bara en ren åsikt. Precis som att jag tycker att Jakob Lindström är fantastisk, Valter är en legend o.s.v.

    • 9 mars, 2012 @ 11:01 Lanslarke

      Jag tyckte din formulering var i hätskaste laget. Hur kul är det att läsa att man hör hemma i soffan eller på Antarktis? Det här är ändå något av en officiell blogg och man får räkna med att spelarna läser allt som skrivs. Även om de sällan vill kännas vid det. Det var därför jag drog fram det gamla Fredholmsfenomenet.

      Annars tycker jag det är roligt att du skriver och låter oss ta del av dina åsikter. Ju mer det skrivs om ÖIS desto bättre.

      /Sören B a.k.a. Lanslarke

    • 9 mars, 2012 @ 11:52 Gästkrönikör

      Då får vi helt enkelt vara ense om att vi är oense. Jag uppfattade inte det som det minsta hätskt när jag skrev det, och trodde inte alls att någon skulle uppfatta det som någon slags mobbning..

      Jaja, vi ses på läktaren! :)

    • 9 mars, 2012 @ 11:59 ÖIS2012

      Skall man var lite neutral så stämmer det att jonte har extremt svårt att prestera på match. Han har trots allt tillhört a-truppen i fyra år eller så. Hur många chanser skall han få?
      Jag vet också att han ibland kan dominera på träningar och han har en bra teknik och ett bra tillslag. Men han är på tok för långsam för dagens fotboll, tyvärr.
      Men vi får hoppas att det är detta året som han tar steget…han finns ju i truppen.

    • 9 mars, 2012 @ 18:26 Anonym

      han har ju varit skadad och hoppade på kryckor under en längre tid . Jag tror han kommer var fullgod spelare i år, han kommer jobba stenhårt är jag övertgad om .

  3. 9 mars, 2012 @ 18:36 Rille

    Motståndarlaget ska iår verkligen få veta att de är ÖIS Sveriges Anrikaste förening med Sveriges trognaste fans de möter!, vi ska synas och höras på läktaren som aldrig förr, och på planen ska vi visa varför vi kallas Lirarnas Lag! Samba RödBlått allé!

    Svara

  4. 9 mars, 2012 @ 18:38 Anonym

    Vårtat stöd hjälper spelarna, så är det. men samtidigt skriver man ner en spelare fullständigt aj aj . Kan vi inte alla komma överrens att i år skriker eller skriver vi inte ner våra spelare utan vi stöttar,pushar dom gemensamt är alla med på det. glåporden sparar vi på 2012.
    Sabbar man en spelare ,så sabbar man hela laget glöm inte det! Gemenskap är ordet för 2012 då vi firar 125år.

    Svara

    • 9 mars, 2012 @ 19:07 SB

      Och är de dåliga skall de få snuttefiltar och kramar.

    • 9 mars, 2012 @ 23:14 Samuel

      +1

      Kärlek och trohet så länge du spelar i rödblått.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se