En träning i lirets tecken

Dagen efter Valters avsked kändes det som att detta var en träning i det vackra lirets tecken. Det var intressant av olika anledningar, dels för att det är dagen innan match men även för att det var första gången vi skulle få se nyförvärvet Johan Pettersson in action.

Så här i inledningen måste man bara skriva lite om vad som skrivits sedan övergången för Johan Pettersson från Gais till ÖIS blev klar. En del anser att ÖIS gör fel som värvar en spelare från Gais och man anser att spelare inte borde byta mellan alliansklubbar. Detta är en uppfattning jag har full förståelse för då jag själv är väldigt mån om att klubben alltid ska satsa på att få fram sina egna produkter och att klubben borde fostra sina egna spelare. Drömmen för mig är att klubben aldrig behöver värva utan bara består av helt egna produkter som stannar hela sin karriär i klubben.

Tyvärr lever vi inte i den världen och spelare rör på sig. Jag cill dock fortfarande tro på att det går att skapa en klubbkänsla och skapa ett lag som man har över en längre tid. Som jag ser det så har Johan Pettersson gjort sitt i Gais och vill nu ta revansch. Varför inte låta honom göra det i den finaste av tröjor. Hade det däremot varit så att man lånat ett större antal gaisare och gjort någon form av lånesatsning likt den Gais gjorde inför den förra säsongen då man lånade in Omotoyossi, Wandersson och Alvaro Santos eller som Halmstad gjorde med sin spanska satsning. Sådant är fel. Att lag startar nya projekt där man helt byter riktning och värvar en hel drös spelare för att ändra om hela sin profil tycker jag är helt fel. Så är dock inte fallet med Johan Pettersson utan där handlar det om en spelare som inte fått chansen i Gais och som nu vill ta en gruvlig revansch i ÖIS på samma sätt som Dick Last och Johan Anegrund kom till sällskapet från IFK Göteborg och sedermera blev delar av en era som vi alla minns tillbaka på idag och få räknar dom som blåvittspelare. Det är min åsikt.

Nog om det, låt oss istället koncentrera oss på det som hände på ÖIS-gården i eftermiddags. Om någon missat det så var det nämligen idag som alla hade kommit överens om att det var dags att ta tillbaka epitetet Lirarnas Lag. Träningen inleddes som sig bör med diverse passningsövningar och olika tekniska övningar, överstegsfinter och dylikt. Noterbart från detta är att Johan Pettersson känns väldigt bekväm med bollen och hade inga som helst svårigheter att utföra överstegsfinter på ett lätt, löst och ledigt sätt. På något sätt påminner han väldigt mycket om Jakob Olsson i sitt rörelsemönster. De något släpiga och aviga men ack så explosiva rörelserna känns tydligt igen. Någon som däremot inte såg riktigt lika graciös ut i sina rörelser va Christofer Bengtsson som visserligen aldrig utgett sig för att vara någon dribbler, och inte heller såg helt bekväm ut med övningen.

Efter detta gick man vidare till att hoppa över häckar, göra armhävningar samt en suspekt fysövning som liknar någon form av torrjuckande. Då detta inte är speciellt intressant för er att läsa om så hoppar jag över detta och går istället över till nästa övning.

Nästa övning som var en ganska simpel övning som består av att en spelare passar till en annan spelare som kommer springande mot honom gör att sedan få tillbaka bollen och skjuta in den i mål. As simple as that! Nu var det alltså upp till bevis igen för Johan Pettersson som imponerade med sin bollbehandling i den första övningen. När man nu kom till skotten började han även där imponerande och visade att det finns bra tryck i de till synes taniga benen. Han har lite av ett så kallat brassetillslag, och det tänker jag inte ens försöka mig på att förklara men det ser på något sätt skönt ut. Tyvärr blev det inga mål för Johan Pettersson och inte så många för de andra spelarna heller.

Efter skotten var det dags för tvåmålsspel, visserligen inte på helplan utan bara från ena straffområdeskanten till mittlinjen och med tre lag som byttes av. Men vad gjorde det när det blev en riktig klang och jubelföreställning. Första målet kom efter att Tommy Lycén ryckt förbi sin försvarare och spelat in bollen hårt en halvmeter ovanför marken till Markus Anderberg som hoppklackade in 1-0 ruggigt snyggt bakom Sebastian Laneby. Strax efter detta var det dags för Johan Pettersson att visa upp sig, efter att ha tagit emot en boll i mitten så chippade han den över sin försvarares fot och kunde sånär runda Sebastian Laneby, men inte riktigt, bra gjort annars.

Sen var det dags för firma Wallén/Jeremejeff att producera sitt första mål. Oskar Wallén tog emot bollen en bit utanför straffområdet och hittade in till Jeremejeff som avslutade klinsikt nere i ena hörnet bakom Peter Abrahamsson och det var inte sista gången som Wallén och Jeremejeff hittade varandra snyggt. Efter det målet dröjde det inte länge innan Robin Jonsson skulle visa upp sina sambatakter när han med en snabb tåfotare gjorde bort Pontus Otterstedt på kanten och på ett tillslag efter det rullade in bollen under den utrusande Sebastian Laneby.

Efter Robin Jonssons mål fortsätter Alexander Jeremejeff och Oskar Wallén sitt fina samarbete och Jeremejeff börjar ta för sig mer och mer och om det inte lossnar för honom i match snart så är det något som inte står rätt till. Han ser mer och mer bekväm ut i laget och tar för sig allt mer. Att en spelare får en liten dipp i samband med att man flyttas upp ett steg är egentligen ingen ovanlighet utan fullt naturligt då träningen trappas upp ordentligt från de man är van vid sedan tidigare. Nu känns det äntligen som att Alexander Jeremejeff börjar komma i fas och snart lossnar det förhoppningsvis även för honom i matchspelet.

Nu var det dags för träningens stora ögonblick. Nu skulle han göra det, pricken över i:et som cementerade denna tränings status som den mest underhållande på länge. Johan Hedman skulle efter att ha spelat riktigt bra hela träningen äntligen få göra målet som fick oss vid sidan att klappa händerna. Hedman tar emot en lite studsande passning nere vid ena hörnet med att slå upp den i luften, sedan kommer den återigen ner mot foten och då slår han upp den lite högre och åt sidan, sedan kommer avslutet, en stenhård volley nere vid stolproten, Smackibonk! Samba! Snipp, snapp, snut så var årets mål-tävlingen slut! Alla andra medtävlare bugar och bockar!

Johan Hedman spelade bra innan målet och fick extra energi efter målet och spelade som på moln efteråt. Han växer mer och mer in i det högre tempot och den hårdare träningen likt Alexander Jeremejeff och börjar mer och mer motsvara de högt ställda förväntningarna. Idag visade han upp sig från precis den goda sida som vi alla hört talas om. Han kom ner och tog emot boll och lirkade in den till fria lagkamrater, han chippade, klackade och spelade snyggt men smart. Så som vi alla vill se Johan Hedman.

Avgjorde hela matchspelet till det röda lagets fördel gjorde dock inte Johan Hedman utan det gjorde istället Jakob Lindström som frispelades av en lagkamrat och kunde panga in det avgörande målet bakom Peter Abrahamsson och glädjen visste inga gränser.

Efter Jakobs mål var denna träning som gick i sambalirets tecken slut och det röda laget kunde titulera sig segrare. Om man ska säga något om Johan Petterssons insats så var den stabil men inte speciellt utmärkande. Han gjorde inga misstag och det syntes att han har potential i sig, men som han själv påpekade i intervjun så var det kanske lite nervöst första träningen.

Med till matchen imorgon åker han i vilket fall som helst och här är truppen:

1. Peter Abrahamsson
30. Sebastian Laneby
2. Christofer Bengtsson
3. Joakim Hall
6. Hannes Sahlin
7. Jakob Lindström
8. Jonathan Lindström
9. Tommy Lycén
10. Oskar Wallén
13. Johan Hedman
14. Emil Karlsson
16. Pontus Otterstedt
17. Robin Jonsson
20. Filip Holländer
25. Johan Pettersson
27. Alexander Jeremejeff

Värt att notera är att David Björkeryd inte är med i truppen. Han har inte tränat i veckan av en okänd anledning. Markus Anderberg som tränat en hel del i veckan kommer att börja spela för fullt nästa vecka och kommer som tidigast att spela i matchen mot Qviding, men det är osäkert. David Leinar som varit skadad en längre tid är påväg tillbaka och tydligen är det sjukgymnasten Erik Nexborn som håller honom tillbaka ett tag extra för att inte riskera något. Det är vaden som spökar för David Leinar men min gissning är att han inte är borta speciellt länge till. Sebastian Johansson har fått en infektion i sin opererade tå.

Matchen imorgon kommer att ha en representant från Sambadefensiv på plats. Det kan hända att det syns några krumelurer på Twitter om allt vill sig väl. En text efteråt blir det i varje fall!


'En träning i lirets tecken' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se