En vinst hämtad i Borås

Jag skrev igår att Norrby är ett lag som bjuder upp till dans, och oj så rätt jag hade. Norrby tog snabbt tag i taktpinnen och visade att man är vana vid att rulla boll på konstgräset. I inledningen var det verkligen så att det bara var Norrby som rullade boll också. Som jag skrev i texten igår så är Norrby absolut inget typiskt Divison 1-gäng som slår långt och hoppas på det bästa. Snarare tvärt om, man rullar nästan för länge och flera gånger under matchen hördes folk i hemmapubliken skrika: ”Men skjut då!”

Sköt gjorde man dock i inledningen och matchens första farliga chans kom på ett långskott från Norrbys yttermittfältare som jag tyvärr inte kan namnet på. Ur ett ganska dåligt läge ute vid straffområdets hörn klappar han till bollen som går mot Peter Abrahamssons bortre kryss och dyker snabbt men dessvärre för Norrby supportrarna på plats går bollen nån meter utanför stolpen.

Norrby fortsätter att rulla boll på mittplan och ÖIS sjunker ganska djupt ner i banan medans Norrbyspelarna i godan ro rullar runt bollen och söker lägen till instick. Efter åtta minuter kommer man också mycket riktigt igenom och spelar sig sånär till ett läge för Norrbys anfallare att lägga in bollen i öppet mål men domaren signalerar för offside. En ganska tveksam sådan. Phjuh!

När ÖIS spelar bra och skapar chanser i den första halvleken är det mycket tack vare omställingar. Efter lite drygt tio minuter är Tommy Lycen nära att på helt egen hand göra 0-1. Efter att ha fått bollen på mittplan och ryckt ifrån Norrbys yttermittfältare avancerar han upp mot straffområden och i höjd med straffområdeskanten kommer nästa hinder på vägen. Men inte heller Norrbys högerback är någon match för Tommy som tar sig förbi och istället för att slå ett inlägg fortsätter in mot mål när han tagit sig runt försvararen. Tyvärr får han lite för dålig vinkel när han ska skjuta och skottet räddas av Norrbymålvakten och studsar sedan på Tommy och ut till en inspark. Det kunde blivit riktigt snyggt.

Det är just Tommy Lycen som är glädjeämnet i den första halvleken. Han är mycket kreativ på sin kant och inläggen han får in håller en högre klass än de gjort på mycket länge.

Efter ungefär en halvtimma kommer han än en gång runt på kanten och skickar in ett inlägg mot Oskar Wallen som står placerad på exakt samma ställe som han gjorde när han nickade in det snabbaste målet i svensk elitfotboll förra året. Denna gången väljer han också att nicka och nicken blir hyperfarlig. Det blir till en lobbnick som den korta men ack så reflexsnabbe Mergim Krasniqi i Norrbymålet får göra en enhandsräddning på och tippa över ribban.

Emil Karlsson får kort därpå två lägen att ge ÖIS ledningen. Först i den 40:e minuten missar Partik Snygg i Norrby en tillbakapass och Emil kan bara ånga på mot mål från mittplan. Första touchen petar Emil rakt fram och börjar trampa på, andra touchen däremot får han på tok för långt ifrån sig och Patrik Snygg kan reda ut sitt misstag.

Kort därpå kommer Tommy Lycen runt på sin kant och skickar in ett inlägg mot Emil Karlsson som får gå upp helt ostört några meter framför Krasniqi. Men det är bara konstatera att det inte är Emils dag. Han nickar målvakten rakt i magen.

Sista chansen i halvleken får Oskar Wallen som på ett inkast från Bengtsson står på ena sidan av en Norrbyback och skjuter på volley med sitt långa ben på andra sidan av honom. Skottet går mot krysset men Krasniqi som förmodligen är en av de mest reflexsnabba i serien gör en räddning som hade platsat på vilken Fotbollsgodis-DVD som helst. Kort därefter blåser domaren av första halvlek.

Även om det sett till chanser kanske var fördel ÖIS så var det verkligen inte fördel ÖIS spelmässigt. Norrby trillade boll friskt runt det rödblå straffområdet. Som tur var så har ÖIS en väldigt stabil backlinje som Boråsarna hade problem att komma igenom. Man kom många gånger fram till straffområdenskanten men lyckades inte komma igenom den mur som stod där.

ÖIS anfallsspel bestod mestadels i omställningar på Tommy Lycens kant. I övrigt spelades det alldeles för många långbollar från den rödblå backlinjen upp mot Emil och Oskar som slet för att få tag i bollen. Problemet bestod oftast i att mittfälet blev på tok för stillastående och framförallt för högt. När bollen hamnade i backlinjen lyfte snabbt mittfältet och lämnade backlinjen helt utan andra alternativ än att skicka iväg en långboll.

Till andra halvlek ville vi med andra ord se ett mycket mer rörligt lag där det fanns alternativ för backlinjen att spela upp bollen på istället för att bara lägga upp den på de två anfallarna.

Och se på f*n, Hans Prytz tänkte precis likadant som oss på läktaren. Andra halvlek inleddes på ett mycket lustigare sätt än den första och spelet blev genast mycket mer varierat, mycket mer öisigt. I den 49:e minuten skickar Emil Karlsson in en boll till Oskar Wallen som nickar ner den till Filip Holländer som kan gå på skott. Tyvärr rakt på Karsniqi.

Det dröjer inte längre än till den 53:e minuten innan utdelningen kommer. Hannes Sahlin som traskat upp en bit i planen tittar upp och lyfter en boll mot Oskar Wallen som stressar sin mittback till ett misstag och snabbt suger tag i bollen och ställs en mot en med Mergim Krasniqi. Är Oskar någon som räds över sådant? Not bloody likely! Oskar tittar på Mergim, Mergim tittar tillbaka, Oskar flinar lite lätt och lägger in den med vänstern under armen på Norrby målvakten. Svårare än så är det inte.

Efter målet fortsätter ÖIS att spela frejdigt och fartfyllt och ställer Norrbybacklinjen inför många svåra uppgifter. Filip Holländer springer som om han hade tre lungor, Tommy Lycen fortsätter tysta tvivlare, Christofer Bengtsson är lagkapten och älskar varje sekund av det och är piggare än på länge. Till och med så pigg att Peter hörs skrika över hela planen: TA DET LUNGT BENGTSSON! När Bildsköne Bengtsson är lite väl långt upp i banan. Man kan säga mycket om Christofer Bengtsson men att han älskar det han håller på med är det ingen som helst tvekan om.

Med andra ord ser det en stund i den andra halvleken ut precis som man vill att det ska se ut när man går på fotboll. Tyvärr så släpps Norrby in i matchen igen den sista kvarten och man är nära att kvittera både en och två gånger. Dock lyckas ÖIS:arna rida ut stormen och kan ta med sig en vinst hem.

Sammanfattning:

De bästa spelarna för dagen var Christofer Bengtsson, Robin Jonsson, Filip Holländer och Tommy Lycen. Bengtsson ser ut som att han aldrig njutit mer av att befinna sig på en fotbollsplan och han tar på sig ansvaret som lagkapten på ett föredömligt sätt. Robin Jonsson spelade mittback precis så genialiskt, vackert och säkert som bara han kan göra. Ni som den gamle Robin som klev fram i precis rätt läge och gjorde glidtacklandet till något vackert, han återuppstod lite på Borås arena idag.

Att Filip Holländer är duktig råder det väl inget tvivel om, han börjar nu på allvar visa att han förtjänar en startplats även när Sebastian Johansson är tillbaka helt från sin skada. Tommy ”försäsongskungen” Lycen gjorde det mesta rätt emot Norrby och var oerhört kreativ. Överlägsen när det kom till att skapa farliga lägen för sig själv och andra.

Slutligen måste jag berömma Hans Prytz, kostym och en stilren rock över. Öisigt!


'En vinst hämtad i Borås' have 7 comments

 1. 23 mars, 2012 @ 09:09 Smurfalizer

  Förutom segern gläds jag extra mycket över att höra Mr Prytz bar kostym. Najs. Klass.

  Och utan våra Allsvenska veteranfirma Leinar/Johansson håller man alltså nollan borta mot en motståndare som vi fick stryk av hemma i seriespelet senast. Bra det också.

  Framåt och bakåt verkar det redan funka hyfsat. Bra jobbat Prytz & Co. Nu får vi hoppas mittfältskriget kan vinnas lite mer övertygande i nästa match. Vi har ju sparkapital i vår egna jordfräs i form av Seb Johansson och Holländer/Lindström lär utvecklas och bli vassare för varje fight de får deltaga i. Har goda förhoppningar om att även denna lagdel kommer lysa framåt vårkanten.

  Tror Hasse Prytz kommer ha bra ordning på gubbarna när det vankas seriepremiär.
  Det känns så. I år blir det krig. Inga poäng ska förloras – bara vinnas. Med tillräckligt mycket blod, svett och krigar-hjärta ska den här jävla serien besegras. Vi kan göra det!
  Kämpa Rödblått!!

  Svara

 2. 23 mars, 2012 @ 10:35 voldemort

  Helt OT, men ändå inte…jag ställer mig frågan, då vi är lite kort om folk på MB position, varför man ratade Felix Sehlström? Nu till Utsikten där han uppenbarligen uppskattas för sina meriter? ibland blir jag förvånad…

  Svara

  • 23 mars, 2012 @ 16:34 Annonym

   Vilka meriter är det vi talar om? Hur många tävlingsmatcher har han gjort under sina 3 år i a-laget?

  • 23 mars, 2012 @ 16:40 voldemort

   10 u landslags framträdanden? Läs fotbollstransfers.se själv….och han har väl knappast varit tre år i a-laget? Skit samma, jag har aldrig tyckt att han är en stjärna men han får chansen som en ”välskolad och rejäl” back hos Glänn o grabbarna? i samma serie? Vad är det vi inte ser när vi har uppenbar BRIST på mittbackar?

  • 24 mars, 2012 @ 13:11 Felix Jonsson

   Jag vet egentligen inte varför Felix Sehlström fick lämna laget, men det är ju inte helt omöjligt att han själv ville lämna. Förmodligen såg han att han inte skulle få chansen så mycket i år då Robin, Hannes och Leinar fanns framför honom och därför ville hamna i ett lag där han fick mycket speltid. Det kan också ha varit så att man från tränarhåll tyckte att han var för skadebenägen och därför släppte honom ganska enkelt. Det är mina gissningar

  • 24 mars, 2012 @ 17:27 1887 Örgryte

   Han är i den åldern där han behöver få speltid och med övriga i truppen är det inte troligt att han skulle få mycket speltid. Skall han utvecklas så måste han få spel tid och inte fastna på bänken.
   Förhoppningsvis så får han speötid, utvecklas och kommer tillbaka och tar en ordinarie plats.

 3. 24 mars, 2012 @ 19:31 nytko

  Fin rapport.

  Och som jag sade efter Varbergs-matchen. Oskar Wallén blir vår målskytt i år. Det känns mer och mer sannolikt för varje match som går.

  Riktigt kul att höra dessutom att Filip Holländer spelar som han gör.

  Och Robin är Robin ja. Såklart.

  23 dagar kvar..En enda känsla..

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se