Det var den försäsongen.

Det blev ingen genomkörare i skogen. Men väl ett fullt godkänt genrep.

Försäsongens sista träningsmatch är avklarad och i ärlighetens namn så var det väl inte en av de mest underhållande eftermiddagarna på ÖIS-gården denna vintern. Även om matchen i sig inte var speciellt tråkig så var det svårt att koncentrera sig på något annat än att det är seriepremiär på måndag. Men om man ändå ska försöka säga något om det som hände under de 90 minuterna på plasten så måste det än en gång konstateras att 2012 års version av ÖIS har en tendens att göra mål även om man inte imponerar alltför mycket.

Spelet från ÖIS sida i den första halvleken var väldigt ojämnt. Det  är svårt att påstå något annat. Stundtals lyckas man spela bollen längs med marken hela vägen upp till motståndarnas straffområde och då skapas lägen. Men så av någon anledning ska det ibland sparkas långt. Tanken att försöka nå någon av Emil Karlsson eller Oskar Wallén i djupled och få dem att komma i en mot en lägen med de inte allt för välväxta Elfsborgsbackarna är god. I många fall vann både Oskar och Emil duellerna med Sebastian Holmén och hans kumpaner i den gulsvarta backlinjen. Men situationerna då de duellerna vanns av Oskar och Emil uppstod inte när en hög boll från backlinjen skickades upp mot dem utan de duellerna vanns när laget efter en stunds bolltrillande kring motståndarnas straffområde hittade in till någon av de två kraftpaketen.

Glädjande dock är att långbollarna var färre i denna matchen än va de varit i många av de tidigare matcherna denna försäsongen. Stundtals såg spelet till och med riktigt bra ut och det går i nån mån ändå att konstatera att det går åt rätt håll spelmässigt. Om det är något att anmärka på i anfallspelet förutom långbollarna så är det att det ibland går lite för fort. Det finns en nästan hetsig inställning att bollen så fort som bara möjligt ska in i straffområdet och en målchans ska skapas. I matcher som den mot Qviding är detta sättet att spela alldeles utmärkt. Det blir nämligen mål så fort bollen kommer i närheten av målet då.

Problemet är att det lätt blir ett lite för böljande spel och det skapas inte riktigt någon trygghet i anfallsspelet när det så snabbt som möjligt ska skapas chanser. För egen del hade jag gärna sett att man lite längre stunder kunde hålla bollen inom laget och inte ha riktigt lika bråttom.

Försvarsmässigt är det mycket glädjande att David Leinar mer och mer närmar sig matchform och idag kändes igen som den stabila klippa han var under större delarna av förra året. Hans huvudspel och hans fysik behövs. Det kommer under den kommande säsongen med största sannolikhet slås otaliga mängder långbollar mot David Leinar och de andra i backlinjen och något som visade sig förra året vara en oerhöd fördel var David Leinars huvudspel och förmåga att avstyra anfallsförsöken innan det ens blev någonting. Med andra ord lyder sloganen: ”Mot tjongisar, använd Leinar!”

Kvar att putsa på i backlinjen är då Robin Jonssons uppspel som inte var de bästa idag. Defensivt är Robin oftast fläckfri och att han kommer att göra ett riktigt bra jobb defensivt kommande säsong råder det inget som helst tvivel om. Kvar sedan hans senaste sejour i klubben är tajmingen i ingripandena och förmågan att vara på rätt plats i rätt tillfälle. Däremot finns vissa saker att invända mot hans uppspel som är något svajiga. Just på det området är David Leinar bättre och förhoppningsvis kan ansvaret fördelas på ett annorlunda sätt. Förhoppningsvis behöver det inte slås några långa uppspel från backlinjen över huvud taget och då är problemet löst.

Men va f*n håller jag på med? Hur kan jag gnälla efter en försäsong som denna? Det har ju gått skitbra!

Filip Holländer har ju klivit fram och visat att han är en man för startelvan som knappast kommer att flytta på sig frivilligt. Emil Karlsson har ju gjort fem mål och stundtals varit helt brilliant. Oskar Wallén har ju blommat ut och visat att han faktiskt kan göra precis vad han vill när han känner för det. Klubben har värvat bättre än på länge och har mer en liten budget plockat in fyra nyförvärv som alla gjort det bra. Hannes Sahlin har ju visat att han kan spela både som mittback och vänsterback och dessutom nära på haft ihjäl en gaisare. ÖIS vann nästan mot Gais. Laget har 13-0 i målskillnad de fyra senaste matcherna.Va snackar du om?

Men det visste ni ju redan. Nu kör vi! På måndag smäller det!


'Det var den försäsongen.' have 46 comments

  1. 11 april, 2012 @ 00:53 FredrikvLien

    Inte för att vara sån men, man behöver variera spelet och det kan göras på marken också.. men att bara spela på marken kommer snart att bli läst av andra laget och då måste man visa att man kan tjonga iväg en pärla som landar på fötterna hos en av anfallarna. Jag ser också hellre ett öis som vinner genom snyggt lir men det fungerar inte alltid, speciellt inte där vi är idag. Ibland är det väldigt nödvändigt med dem långa bollarna och det tror jag att spelarna på planen avgör när det är rätt tillfälle och inte.

    Självklart ska man inte tjonga upp bollen i onödan, det gör man endast när det VERKLIGEN behövs. Lämnar dock detta ansvar till dem som är i den situationen.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 01:38 Felix Jonsson

      Du får vara precis hur du vill Fredrik. Visst måste man också nån gång ibland kunna slå den långa bollen och på det sättet vinna. Det jag menar är att vi inte får förlita oss till det utan jag vill hellre att laget blir riktigt jävla bra på att rulla boll och på så sätt löser eventuella knipor. Men då krävs mycket kreativitet och en trygghet i passningsspelet och det hoppas jag kommer med tiden.

      Jag lämnar också ansvaret till Nacka och Prytz men jag kommer inte sluta tycka och tjata och vara jobbig ;)

    • 11 april, 2012 @ 01:48 FredrikvLien

      Haha bra, då ligger vi på samma nivå. Lät lite väl negativ bara!

  2. 11 april, 2012 @ 08:07 ÖIS2012

    Några kommentarer till gårdagens match. Robin måste skärpa sig i uppspelen, framför allt de kortare passningarna. I de två senaste matcherna har han missat massor med korta uppspel. Defensivt är han dock näst intill perfekt. Leinar är tillbaka, diskussionen om han skall spela eller inte stängdes i och med matchen i går.
    Sluta spela med Holländer på kanten, dels kommer han bort ur spelet, för han varken breddar eller får boll centralt, dels för att kantspelet försvinner. Igår så kom Bengtsson fram flera gånger när Pettersson spelade yttermitt, liksom Otterstedt kom fram flera gånger när Lycen kom in. Likadant såg det ut mot Assyriska. Vi behöver en Holländer som har mycket boll och är involverad i spelet.
    Sahlin vann matchen mot Hall om vänsterbacks platsen. Synd om Hall som gjorde så många strålande insatser i de tidiga träningsmatcherna. Björkeryd såg inte ut att vara vän med bollen igår, gud vad många små tekniska misstag, missade mottagningar etc. Dock tar han igen en del via fränt spel och vunna närkamper.
    Elfsborgs U-21 såg oväntat svagt ut, dom måste saknat en hel del spelare som normalt spelar där.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 12:10 Paris

      Ska vi inte köra Seb som mittback då? Leinar och han tillsammans? Då får man lite spelkänsla (lite) där bak och kan ha Holländer kvar på mitten. Robin som första-reserv givetvis.

    • 11 april, 2012 @ 12:52 nytko

      Nejnejnejnejnejnejnejnejnej.

      Robin är ofantligt mycket mer given än vad Leinar är. Enligt mig, ska jag väl tillägga.

    • 11 april, 2012 @ 14:57 Paris

      Och en trebackslinje är utesluten antar jag? Typ 3-1-4-2 med djupa yttrar (Björkeryd och JP) och Sahlin, Leinar, Robin där bak. Med Seb framför som mittfältslibero och Jakob och Holländer som frejdiga innermittar. Vore läckert tycker jag.

      Nu lär vi väl inte behöva oroa oss över detta, då skador alltid inträffar. Och man knappast bör byta formation efter 11 försäsongsmatcher med framgång. Men visst är det en kul tanke?

    • 11 april, 2012 @ 15:33 nytko

      Det är faktiskt en riktigt spännande idé. Men som du säger, inte för tillfället. Formationsbyte är inget att tänka på överhuvudtaget nu.

    • 11 april, 2012 @ 13:41 Bartoli

      Att Robin Jonsson inte är vass med fötterna kan väl inte vara en nyhet för någon? Men på den här nivån kanske vi kan komma undan med det.

    • 11 april, 2012 @ 16:19 Anonym

      Elfsborg A-lag är rejält skadedrabbat, så detta var ett lag med spelare från U 21 och U 19 .

  3. 11 april, 2012 @ 09:34 Nya Öis

    Felix! Du menar väl Hannes som vänsterback och inte högerback som i texten?

    Svara

  4. 11 april, 2012 @ 09:46 Richard

    ÖIS träningspelade på konstgräs igår. Hade det inte varit ett bättre alternativ att spela på gräs sista matchen innan seriepremiären?
    Eller vad säger ni, det är trots allt skillnad, på planerna!?

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 13:58 ÖIS 1994

      Självklart hade det varit mer optimalt, och om jag har förstått det rätt så ville man spelat gårdagens genrep på naturgräset – men tyvärr var det väl inte i den kvalitet som krävdes. Såhär i efterhand så kanske matchen ändå inte hade spelats där i.o.m. det ihärdiga regnandet.

      Lite halvny design för övrigt. Varför detta?

  5. 11 april, 2012 @ 10:14 Egon

    Jocke Hall har det svårt när han möter tekniska och speediga yttermittfältare, såg detta
    mot Qviding (Vreback) och igår. Simon Hedlund rann igenom gång på gång,Sahlin stängde den kanten i andra.Sedan förstår jag inte att Holländer flyttas ut på hö.kant ??
    Så djävla bra som han är på centrala mittf. Leinar behövs som mittback !!!
    Nu är det revansch mot Skövde som gäller,låt oss slippa förra årets misslyckande Tack.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 10:40 Mats

      Holländer in i mitten,han är ingen kantspelare. Där finns andra som gör det bättre.
      Kanske vill Prytz se Holländer på kanten när Sebastian är tillbaka för att han inte vill peta någon av mittmittfältarna. Men det är en jäkla skillnad på att spela centralt och på kanten. I mitten så tycker jag att man ska starta med Holländer och Lillström. Tar nog ett tag innan Seb är i matchform. Sen får man väl se vem av dom som blir ”bänkad”.

    • 11 april, 2012 @ 13:59 ÖIS 1994

      Holländer på kanten kan ju helt enkelt ha varit för att Prytz vill se vad ”JP” går för i mitten. Men jag håller med – Holländer gör sig inte på kanten och bör inte spela där. Skall han spela så är det på innermittfältet!

    • 12 april, 2012 @ 15:19 Salcini

      Jag tyckte jag såg Filip och JP skifta en del. Ibland var Filip den som var mest till höger, ibland JP. Dock så kändes det som att Bengtsson agerade väldigt mycket yoyo och tog hand om kanten själv i det offensiva spelet. Gärna för mig, vi har saknat ytterbackar som kan agera ytterbackar, yttermittfältare och ytteranfallare på samma gång, som brassarna för övrigt klarar galant.

  6. 11 april, 2012 @ 10:26 nytko

    Hehe att försöka få Robin till att få en bra uppspelsfot är nog faktiskt för mycket att begära. Han är av mina ABSOLUTA favoriter i ÖIS, men bra med fötterna är den saken han aldrig varit bra på, och det skulle förvåna mig om han plötsligt blev väldigt bra på det. Lämna över det till någon annan i så stor mån som möjligt. :-)

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 10:53 Ytterell e gigant!

      ++2

    • 11 april, 2012 @ 13:23 Anonym

      Robin är min absoluta favorit i ÖIS också, så underbar i brytningar och läser spelarna helt otroligt. Men uppspelen är inte alltid hundra och det är ju ett mål i år som han skall inrikta sig att förbättra. När jag såg en bild på Robin som nyss av lossat ett skott ? funderar jag på överrörlighet? trötthet? Favo trots det. Men när det verkligen så som mörkats ut så kom först Emil och sen Robin så kände jag att allt vände och att det kommer bli 17 så kul i år. Efter det har det bara fortsatt med Hedman,Sahlin, Oskar blev frisk gjorde mål. De unga killarna har tagit för sig och gjort det mycket bra . Bengtsson spelar som 2008 form. JP ansluter. Laget står upp bra mot elit mot stånd . sen vinner dom match efter match och håller nollan ,laget gör mål så jag har tappat räkningen och det bästa av allt de görs av många spelare och det tycker jag är mycket bra för då får motståndarna större problem. Många har tagit sig upp till ÖIS-gården på träningsmatcherna. En stor erloge till er som gör SD så levande med era texter. Oskar som rapporteringar från matcher via everysport och lyft och marknadsför på OIS.se Även ni som på Svenskafans gör att ÖIS allt är upp to date med inslag. Så Hedmans bloggar! och inte minst vår ledarstab får man inte glömma; t.o.m skerv GP en notis om ÖIS i dag . Som man längtar att allt skall dra i gång , Dra med er gammal som ung nu till Gamla Ullevi så vi får till en skön stämning på arenan. Sen besparar vi oss så inte ÖIS får några böter i år, Klubben behöver slantarna så väl till annat. 125 ÅR kan komma firas med att vi reser oss igen. Nu håller jag tummarna att de andra spelarna blir friska också för alla kommer vara viktiga i årets lag för att nå målet.

    • 11 april, 2012 @ 14:01 ÖIS 1994

      Eftersom att hans skott/rensningar/tjongningar har en tendens att gå kraftigt åt höger så kanske man skulle testat honom som vänsterback… Då kanske krossbollen till ”JP” på högerkanten blivit perfekt. ;-)

      Skämt åsido… Men som du säger; Robin har aldrig haft en vass fot och kommer nog aldrig ha det heller.

  7. 11 april, 2012 @ 10:29 Lanslarke

    Sahlin lär gå in på vänsterbacken. I övrigt tror jag de som startade igår också gör det på måndag. Ett reservation för Bengtsson dock, som haltade betänkligt på väg till omklädningsrummet.
    Jag hade gärna fått med Hedman, men jag hittar ingen plats för honom i dagsläget. När det gäller Sebban får nog göra åtminstone en match i B-laget innan han konkurrerar.
    Intressant med placeringen av Holländer och Pettersson. Holländer började i mitten och Pettersson på kanten, men Prytzan bytte plats på dem efter ett tag. Det tyder på att det blir den senare placeringen som gäller på måndag.
    Lycén lyckades faktiskt med en del grejer i sitt inhopp. I dagsläget ser jag inte vem han skulle kunna peta, men han känns som en tidig inhoppare.

    Svara

  8. 11 april, 2012 @ 10:42 Polaren Per

    Anledningen att Holländer provas på kanten tror jag är att Prytz bill ha så åmnga av sina bästa spelare på planen samtidigt. Sen om det handlar om att få in Seb eller att unyttja JP centralt är nog sak samma.
    Som det känns nu så vill nog Prytz ha JP mer inblandad i spelet då han har en grym förmåga att skapa chanser, både för sig själv men framförallt för våra forwards.

    Kommer bli en intressant 11 på måndag då jag är rätt säker på att Seb förpassas till bänken. Jag tror vi får se samma lag som igår förutom att Sahlin går in istället för Hall.

    Sen vill jag tacka Felix och er andra på Sambadefensiv för det goa jobb ni läger ner. Ni anar inte hur mkt intresse ni skapar för laget med den här sidan. Utan er och Oskar så hade det varit mkt svårare och tråkigare att följa ÖIS

    /Polaren Per.

    Svara

  9. 11 april, 2012 @ 10:55 Sebbe

    Hoppas verkligen inte att Prytz spelar med Holländer på kanten. Som höger yttermittfältare ser jag hellre Pettersson än Lycen. Hur allvarligt är det med Bengtsson?
    Är det Otterstedt som i så fall går in där? Det är ju den enda spelaren förutom Bengtsson som har matchas som högerback. Ett bra alternativ som jag ändå tror på. Men vi får hoppas att att Bengtsson skada inte är allvarlig. Vi har inte råd med en massa skador nu när serien drar i gång.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 11:14 Jacko

      Om Bengan inte kan spela kanske JP tar högerbacken och Lycén högermitten.

    • 11 april, 2012 @ 12:20 Sebbe

      Varför skulle han spela med Pettersson som högerback när han aldrig har testats där? Då hoppas jag att Otterstedt får chansen för han borde vara andra alternativet till Bengtsson. Han har dessutom visat och gjort det bra när han väl fått chansen. Också viktigt om man vill och tror på honom inför framtiden så måste man väl ge honom chansen annars är det väldigt svårt att utvecklas.Vad jag förstod så var Bengtsson tveksam till att fortsätta ännu en säsong. Självklart ska man spela med bästa laget men jag har svårt att förstå varför Pettersson skulle vara ett bättre alternativ som högerback. När han var utlånad till Skövde så var han inte ens given i deras startelva.

    • 11 april, 2012 @ 12:29 Anonym

      Hoppas att Bengtsson är tillbaka på måndag. Annars håller jag med om och vill se Otterstedt som högerback. Har väldigt svårt att se ett annat alternativ just nu.

    • 11 april, 2012 @ 13:07 Jacko

      Lugn i stormen, påvisade bara ett annat tänkbart alternativ om Bengan inte kan spela. JP skall ju enligt uppgift kunna spela högerback också. Personligen föredrar jag dock som ni (och förmodligen alla andra) att Otterstedt matchas om Bengan är skadad.

      Vi får dock hålla tummarna för att han kan spela då han sett ”hetare” ut än på flera säsonger.

  10. 11 april, 2012 @ 12:39 bukowski

    för många straffar emot oss om seb skulle lira mittback
    holländer liksom fimpen är innermitts…

    Svara

  11. 11 april, 2012 @ 12:55 Andreas

    JP var visst given i Skövdes startelva för 3 år sen när han var där. När han kom till Skövde låg dem 8, när han kom dit kom de till slut 2.

    JP är enligt mig en riktigt bra fotbollsspelare och ska vara i startelvan. Lillström, Holländer och JP ska vara på mittfältet enligt mig.

    Pettersson – Lillström – Seb – Holländer

    Skulle det funka? Inget fel på kreativiteten på mittfältet isf.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 14:05 ÖIS 1994

      Jag skulle aldrig, om jag fick formera laget, utelämna David Björkeryd ur en startelva. Han har, när han varit fri från skador, visat sig vara en riktigt bra vänsterspringare med god fysik, teknik och dessutom eminenta inlägg och hörnor. Vänsteryttermittfältet är Davids… Ingen annans.

  12. 11 april, 2012 @ 14:02 Mac

    Kom igen… Elfsborgs lag bestod av mestadels 93or men även 94, och 92or. Varför så nöjda? Skulle inte öis vunnit mot dem hade det varit skam.

    Svara

    • 11 april, 2012 @ 14:20 nytko

      Vi är nog mest nöjda för att vi har 13-0 i målskillnad på de 4 senaste matcherna. Kanske inte de bästa motstånden, men försvaret ser stabilt ut, och till skillnad från förra året verkar vi ha spelare som regelbundet kan hitta målet. Därför är vi nöjda.

      Alla till Gamla!

      En enda känsla..

  13. 12 april, 2012 @ 03:34 Daniel R

    Blir så jävla glad när jag läser alla rapporteringar, inlägg och kommentarer från supportrar (då jag för närvarande bor i Australien och inte kan följa några matcher live). Känns som att vårt mittfält den här säsongen är skottsäkert. Som det ser ut just nu har vi väl 7 klasspelare som konkurrerar om 4 platser? Känslan är i alla fall att denna säsongen kommer att bli den bästa på länge för vårt kära rödblått, önskar jag kunde vart där och sett det med egna ögon!

    Svara

    • 12 april, 2012 @ 11:31 Charles

      Lite av ett lyxproblem ja, enda problemet är att vi har 7 pers som konkurrerar om innermittsplatserna och noll om platsen till höger. Storström är ju egentligen den enda i truppen(säkert glömt någon) som ”är” högermitt. Men gissar på att gaisarn tar den platsen till premiären, alternativt Hedman som har gjort det ok i vissa matcher. Holländer och lillström är givna i mitten enligt mig om man ser till dagsformen, sen är ju sebs rutin jävligt viktig vilket kan bli nyttigt när man vill bevaka ledningar.

    • 12 april, 2012 @ 11:43 ÖIS 1994

      Truppen kryllar ju av högermittfältare. Jag är inte helt säker på ”JP”, men han kan ju spela lite överallt känns det som. Vidare har ”vi” Anderberg (som ju gjorde comeback i U21 igår – gôtt!) och Tommy Lycén.

      Kryllar var kanske att ta i, men det finns ett knippe spelare som utgår från högerkanten i alla fall.

    • 12 april, 2012 @ 13:21 Calle

      Storström är väl egentligen innemittfältare. På högerkanten finns Lycen,Anderberg,Otterstedt och Pettersson men han har väl mest hållit till på mitten liksom Storström gjort tidigare. Tycker att de 3 förstnämnda är mera kantspelare med snabbhet.

    • 12 april, 2012 @ 13:35 Charles

      Möjligt med Otterstedt men han är inte något första val för mig än, sen har han mestadelen av hans speltid under försäsongen varit på högerbacken. Lycéns naturliga position är enligt mig på vänsterkanten och Andebergs är vänster/anfall. JP är i grunden innermitt och många av hans kvaliteter försvinner om man sätter honom på en ytterposition.

      Så ordet ”kryllar” tycker jag är lite överdrivet

    • 12 april, 2012 @ 14:11 nytko

      Håller med dig Charles i allt förutom JP. Jag tycker han kommer till pass ganska bra ute på kanten. Även om han också är bra som innermitt såklart.

      Däremot helt rätt att Anderbergs rätta position (enligt mig) är till vänster och så även Lycén. Men tyvärr så har ju dom en spelare som dom enligt mig inte konkurrerar ut på vänsterkanten, nämligen David Björkeryd.

      Så:
      JP-Holländer-Lillström-Björkeryd

    • 12 april, 2012 @ 14:38 ÖIS 1994

      Och om du hade läst hela mitt inlägg istället för att stirra dig blind på ett ord så hade du sett att jag själv tyckte att orden inte passade in…

  14. 12 april, 2012 @ 14:14 Steffe

    Länk till intervju med Prytz från söderettans upptaktsträff igår.

    Svara

    • 12 april, 2012 @ 14:19 Steffe

      Länken hamnade på mitt alias.

    • 12 april, 2012 @ 19:19 PriMax_ÖIS

      Tack för länken!

  15. 12 april, 2012 @ 20:53 C

    Äntligen har vi haft en försäsong med konkurrens om platserna – inte bara utfyllnad med de spelare som är spelklara. Äntligen har vi flera spännande ungdomar som faktiskt tar chansen när de får de (lite trött på alla lovande spelare som aldrig riktigt tar chansen)

    Skall bli riktigt intressant att se hur första uppställningen ser ut i premieren. Får Pettersson, Lycen, Hedman, Seb (om han är skadefri), Björkeryd plats i startelvan? Eller borde jag skriva, vem av …. får plats i startelvan. Oavsett – Äntligen har vi en bänk värd namnet.

    Och avseende Robin så är det väl bara att säga till honom att slå en kortpass, antingen till Leiner eller Hannes. Svårare än så skall det väl inte vara?

    Svara

    • 12 april, 2012 @ 21:30 Anonym

      Har inte varit speciellt imponerad av Björkeryd det sista. Han kan så mycket mer. Likaså Lycen och Hall som båda är väldigt ojämna. Hur är det med skador,är alla spelare tillgängliga på måndag? Bra med konkurens ingen ska känna sig given.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se