Falköping blir första anhalten på Europaäventyret *REDIGERAD*

Lotten föll på IFK Falköping. Detta innebär att det är dags för alla att boka av allt man har inbokat den 5:e augusti och istället rikta in sig på en eftermiddag i sensommarsolen i Falköping.

Då ÖIS just nu befinner sig i Division 1 går man numera in i Svenska Cupen redan i den första omgången. Med andra ord blir resan mot Europaplatserna extra lång i år. Till och med så lång att den inte är färdig i år. För inte speciellt längesedan bestämdes det nämligen att en av fotbollsvärldens mest osexiga produkter skulle hottas upp en aning och istället spelas höst/vår och med ett gruppspel. Detta innebär också att cupen drar igång i augusti istället för mars som tidigare år.

Första och andra omgången av cupen kommer alltså att gå till precis som tidigare år och där möts lag som inte tillhör Svensk Eliftotboll (Allsvenskan och Superettan). Vinnarna i denna omgång kommer sedan att mötas i omgång 2 där lag från Superettan och Allsvenskan. I  denna omgång lottas de 32 allsvenska- och superettalagen mot de 32 lagen som gick vidare från de första mötena mellan lagen under SEF-lagen . Har ÖIS tur här kan man få möta något av bottenlagen i superettan som förmodligen inte är helt omöjliga att ta sig an för ÖIS. Jag är nämligen ganska övertyga om att ett lag i serieledning eller som i varje fall är inblandat i en toppstrid har mer av vad det som på hockeyspråk kallas ”momentum” och därför borde kunna slå ett bottenlag från en högre serie. Det är vad jag tror.

Skulle man däremot ta sig vidare från den andra omgången som spelas i slutet av augusti så får man snällt vänta ända till mars innan det är dags för nästa omgång. Nästa omgång som är något så kulinariskt som ett gruppspel! Något som jag inte varit med om under min tid som öisare i varje fall. I detta gruppspel möts alla lag en gång och här finns det så klart stora chanser till riktigt intressanta möten. Gruppspelet består av åtta stycken grupper med fyra lag i vardera grupp. Efter gruppspelet möts gruppvinnarna i kvarsfinaler och därefter semifinaler och det hela avslutas med en final på Swedbank/Friends Arena i Stockholm.

För att se fullständiga regler klicka här!

I första omgången av Svenska Cupen 2012/2013 är det alltså IFK Falköping FF som står på menyn. Detta innebär alltså att ÖIS behöver vinna mot dem och ett ynka lag till för att ta sig till ett gruppspel med stora chanser till att få leka med de stora pojkarna igen. Det kan väl inte vara så svårt?

IFK Falköping FFs A-lag håller till i Division 3 Mellersta Götaland som förövrigt är samma serie som Patrik och Peter Elmanders nuvarande klubb Alingsås. En av de främsta spelarna som klubben har fostrat är den gamla Blåvittspelaren Mikael Nilsson och det sägs att klubbens publikrekord är ifrån en match mot ÖIS som spelades 1974 inför den massiva publiken på 2691 personer.

Mer än så vet jag faktiskt inte om IFK Falköping FF. Men en sensommarsöndag i Falköping på en liten pittoresk idrottsplats lockar bra mycket mer än förra årets tripp till Stångenäs i snöstorm gjorde. Vetskapen om att chansen till ett möte med en eller flera allsvenska klubbar inte är långt borta gör också att Svenska Cupen känns lite mer intressant i år än vad den gjort tidigare år.

Dessutom finns det ju en Europaplats där framme vid horisonten.

UPPDATERING: Jag hade fel, jag läste fel och har nu ändrat mitt misstag. Den andra omgången innebär inte alls helt fri lottning utan där kommer vinnaren i mötet mellan ÖIS och Falköping att möta ett lag från Allsvenskan eller Superettan.


'Falköping blir första anhalten på Europaäventyret *REDIGERAD*' have 15 comments

  1. 5 april, 2012 @ 04:43 Falköpingöisare

    Ska bli kul att se moderklubben få pisk av ÖIS! Välkomna till Falköping!

    Svara

  2. 5 april, 2012 @ 06:45 Falköping inte Falkenberg?

    Varför skall man åka till Falkenberg den 5 augusti när ÖIS spelar i Falköping?

    Svara

    • 5 april, 2012 @ 07:52 Jacko

      Haha, neutral plan kanske? Efter alla oroligheter på läktarna i Falköping….

    • 5 april, 2012 @ 09:03 Felix Jonsson

      Jag såg tabben nu. Jag vet inte hur många gånger jag skrev fel och fick ändra när jag skrev texten. Och det va visst så att jag glömde redigera ett av felen ;)

    • 5 april, 2012 @ 09:30 Ett till

      Du har ett kvar i stycke två ”…om man slår Falkenberg…” :)

    • 5 april, 2012 @ 10:03 Felix Jonsson

      Nu ska det vara åtgärdat

  3. 5 april, 2012 @ 09:29 Sushiman

    ”32 SDF-lag lottas med fri lottning mot 32 SEF-lag. SDF-lag ska ha hemmamatch. Segrande lag avancerar till omgång 3.”

    Står i föreskrifterna för cupen i år, låter inte som fri lottning utan vi kommer lottas mot ett allsvenskt- eller superettanlag

    Svara

    • 5 april, 2012 @ 09:57 Felix Jonsson

      Jag fattade det som att dom bara ”lades i samma skål” och att det sedan blev fri lottning. Men jag kan ha fel, och har säkert det

    • 5 april, 2012 @ 10:54 Anonym

      Mm, du har fel i detta fallet. ;) Men en match hemma emot Varberg eller Umeå ska väl kunna gå att vinna! Sen blir det gruppspelfest mot blåvitt…

  4. 5 april, 2012 @ 11:54 Daniel_K

    Denna gruppspels form verkar ju långt sexigare än vad det va våren 1996!

    Svara

  5. 5 april, 2012 @ 16:51 DJ-CJ

    Tror att det här är ett kanondrag från förbundets håll. I stället för att ha slutet på cupen i samband med Allsvenska slutspurten tror jag att intresset för cupen ökar dramatiskt. Före det att seriespelet drar igång får supportrarna tävlingsmatcher i form av gruppspel, vilket kan göra det hetare än på länge. Att kvartsfinaler till final sedan spelas under våren, då vädret ofta är relativt tilltalande, är nog en hit. Behövs ett ordentligt tävlingsmoment under våren.

    Hoppas verkligen att ÖIS kan vara med i gruppspelet. Vore riktigt kul att få möta lite toppklubbar igen på allvar i tävlingssammanhang!

    Svara

  6. 5 april, 2012 @ 18:36 Anonym

    Ja det ser vi fram mot ,men först har vi en tränings match mot ett lag från div 2 Assyriska bk i morgon. med bla. gamla fd spelare från högre nivåoch med vår förste brasse Valter. Snö utlovas hua,så klä er varmt.

    Svara

    • 5 april, 2012 @ 21:41 Oskar Ängermark

      Jag har inte sett någon rapport om snö. Däremot har jag sett att det kan bli lite lätt dugg precis innan matchstart och att det ska regna lite på förmiddagen också. Runt 7+ ska det vara vid matchtid, så visst ska man klä sig lite varmare men jag vill inte att någon ska vara rädd för att det är en snöstorm som väntas :)

      http://www.yr.no/sted/Sverige/V%C3%A4stra_G%C3%B6taland/M%C3%B6lndal/

    • 5 april, 2012 @ 21:58 Anonym

      Ursäkta Oskar ,det var i mitt område som det raporteras ,ni får bättre väder.

    • 5 april, 2012 @ 22:03 Oskar Ängermark

      Ingen fara :) Jag vill bara inte att någon blir avskräckt och skiter i att gå på matchen.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se