Kampanj emot ståplatsreducering i Karlstad.

Jag fick ett viktigt mail från Svenska fotbollssupporterunionen:

Kampanj emot ståplatsreducering i 3:e och 4:e omgången

Ni läste rätt. Den omdiskuterade ståplatsreduceringen inom svensk fotboll är fortfarande ett faktum. Vi är just nu inne i en pågående ståplatsreducering som när den nått sitt mål kommer innebära att maximalt 20 % av en arena i Allsvenskan eller Superettan får nyttjas som ståplats – detta med dispens!

Detta har redan inneburit att klubbar tvingats bygga om. Inte för att de egentligen haft behov av det utan endast för att vara reglerna till mötes. Det finns ingenting vettigt i detta. Allt detta sker med argument som är fulla av luft och lätta att ta hål på.
Högre arenastandard? Nej. Fördelning mellan ståplats och sittplats har inte med standard att göra. Det finns såväl ståplatser som sittplatser med låg kontra hög standard.
Mindre våld i samband med matcherna? Nej. Våldet sker ofta utanför arenorna och då torde det inte spela någon roll om folk står upp, sitter ner eller till och med ligger ner inne på arenan. Begränsande av ståplatser straffar skötsamma supportrar som vill skapa en fin inramning.

SFSU:s inställning i frågan är enkel. Varje klubb ska själv få bestämma fördelning mellan stå- och sittplatser helt utefter sina egna behov. Detta ska inte centralstyras. Olika klubbar har olika behov.

I Allsvenskans tredje och fjärde omgång utlyser vi en nationell kampanj. Motsvarande omgångar i Superettan blir andra och tredje omgången, det är viktigt att Superettan är med på tåget. Vi hoppas att de flesta ska ha hunnit avverka sina premiärtifon då och kunna lägga fokus på denna fråga. Vi vill se banderoller, informationslappar på arenor, insändare i tidningar etc. I övrigt lägger vi oss inte i detaljerna av hur ni styr upp kampanjen på er egen match. Har ni idéer som ni vill genomföra samman med motståndarlagets supportrar kan ni komma överens om en plan sinsemellan. Behöver ni hjälp med förmedling av kontakter finns SFSU till hands.

Det är viktigt att vi bestämt sätter ner foten nu, snart kan det vara försent.

SFSU med medlemsföreningar, enade emot ståplatsreducering.

Bortamatchen mot Karlstad på lördag kommer med största sannolikhet bli en lyckad sådan. Inferno Örgryte har redan fyllt sin buss till Värmland och Balders Hage håller på att fylla sin med men för er som fortfarande är intresserade av att följa med finns det fortfarande plats. Resan till Karlstad har med andra ord stora möjligheter att bli en riktigt bra bortaresa.

 

Det finns dock något som inte är riktigt lika bra. Som ni läste i texten så finns det folk som inte har insett vilken enorm betydelse ståplatspubliken har för att få fotbollen att kännas levande. Även om jag själv inte alltid står i klacken så är jag fullt medveten om vilken otrolig inverkan den har. Det är i klacken som nya supportrar upptäcker passionen kring fotbollen. Det är i klacken som den största delen av klubbens hjärta och passion redan finns och när spelare pratar om att dom vill spela inför sina fantastiska fans så är det allt som oftast ståplatspubliken de menar. Emil Karlsson nämnde det senast i intervjun efter premiären att han var tagen av det otroliga stöd han upplevde från läktarplats.

– Magiskt! Finns inget annat ord för ett sådant publikstöd, uttryckte Hans Prytz  sig efter matchen mot Skövde.

Men det är inte bara stämningen som påverkas utan arenor utan ståplats hade gjort det än dyrare att gå på fotboll och detta hade i slutändan kunnat resultera i att det blev en fråga om ekonomi att följa sitt lag i ur och skur. Fotbollen hade alltså blivit en klassfråga. Det hade helt enkelt gjort att flera supportrar inte haft råd att gå på sitt lags alla matcher. Se bara på hur det ser i England där ståplats försvunnit och det gjort att biljettpriserna stigit och folk inte längre har råd med årskort.

För att förhindra denna utveckling kommer detta uppmärksammas på olika sätt från läktaren. Förmodligen genom banderoller med texten ståplatsreducering- Nej tack! För detta är verkligen något värt att uppmärksamma. Det finns ingen som helst anledning för oss supportrar att inte uppmärksamma detta. Det är nämligen något som rör oss alla.

Alla kan bidra till denna kampanjen igenom att på olika sätt belysa problemet. Ett sätt är att dela denna texten, ett annat är att ha symbolen uppe i det högra hörnet av artikeln som profilbild, det bästa sättet är att prata om detta och informera andra. Jag själv är inte speciellt insatt i dessa frågor men jag ser problemet i det och väljer därför att dela med mig av denna informationen. Mer information om hur just kampanjen i Karlstad kommer att se ut kommer troligtvis upp på Amoretfides.se


'Kampanj emot ståplatsreducering i Karlstad.' have 6 comments

 1. 18 april, 2012 @ 18:08 Fredrik

  Detta är en mycket viktig fråga som Inferno Örgryte valde att uppmärksamma i bortamatchen mot Hammarby 2011. Nu är det alltså dags för en omgång till vilket är helt rätt. Den här frågan får inte så mycket uppmärksamhet som den borde.

  Svara

 2. 18 april, 2012 @ 18:26 Konny

  + 1

  Svara

 3. 18 april, 2012 @ 22:29 Anonym

  Klart att ståplatser måste finnas kvar. Dels för de sjungande fansen men också en sektion för att alla skall ha råd att besöka en fotbollsmatch.

  Svara

 4. 19 april, 2012 @ 15:29 DJ-CJ

  Hur många ÖIS-supportrar räknar man kommer vara på Karlstad-matchen? Riktigt kul att det är många som verkar åka med!

  EN ENDA KÄNSLA!

  Svara

  • 19 april, 2012 @ 15:52 ÖIS1994

   Skulle gissa på 200. En buss och en dubbeldäckare fulla, men så tar nog en del bil/tåg.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se