När våren kom till gården.

Nu börjar dom dugga allt tätare. Dagarna då gräset ser ut som gräs, solen skiner och det utan risk för köldskador går att ägna en hel eftermiddag åt fotbollstittade på ÖIS-gården. Idag var en sådan dag.

Det hela började med att ryktet om att en viss Marcus skulle befinna sig på gräset ombytt och klar för träning. Planerna på att sitta hemma en stund till för att sedan ta sig till ÖIS-gården fick då stå åt sidan. Det blev helt enkelt till att sätta sig på bussen tidigare än beräknat. Vissa saker är för bra för att missas. Marcus Allbäck är en av dessa.

Marcus Allbäck modell 2012 är bra. Det kommer förmodligen inte som någon överraskning för någon av er läsare, men han är en väldigt duktig fotbollsspelare fortfarande. Konditionen är dock aningen bristfällig av förklarliga skäl men annars är han precis så elegant som han alltid varit och förmodligen alltid kommer att vara. Passningarna håller fortfarande hög klass och de små nätta vrickningarna till medspelarna finns fortfarande där. Avsluten som alltid varit hans styrka finns också dom med på menyn som man bjuds på. Däremot är avsluten inte riktigt lika vassa som de en gång var, men det är med största sannolikhet mest ringrostighet.

Det känns mossigt, tråkigt och alldeles för nostalgiskt att säga det men Marcus Allbäck hade med en ordentlig försäsong i ryggen kunnat gå in i startelvan på söndag. Så ligger det till.

Övrigt noterbart från träningen var att det var en ganska liten skara spelare som befann sig på gräset under de dryga 90 minuter långa träningspasset. Detta p.g.a. att de spelarna som skulle spela i U21-lagets match klockan 18.30 inte deltog och tränade med de andra spelarna. Träningen innehöll mycket spel men såg ändå ut att vara ganska tung då det löptes en hel del och kvalitén blev därefter. Det syntes inte minst på spelarnas oförmåga att göra mål. Det gjordes förvånansvärt lite mål med tanke på hur många skott som avlossades under de 90 minuterna. Mest oturlig av alla var dock Emil Karlsson som sköt ett skott under tvåmålsspelet som studsade i kryssrippans innerkant och alltså nuddade både stolpen och ribban på samma gång för att sedan studsa på mållinjen och ut.

Träningen avslutades med straffläggning. En straffläggning som i stora delar finns på ois.se. Straffläggningen vanns av det Marcus Allbäcks blåa lag som även om Allbäck själv brände sin straff kunde titulera sig segrare denna eftermiddag trots en lyckoträff av Johan Hedman i slutet som räddades av Peter Abrahamsson men som ändå med en märklig backspinn letade sig in i mål. Lite som detta.

Det var dock inte träningen som var huvudsyftet med besöket på gården denna gången utan U21-lagets match mot Fässbergs IF på kvällen som var huvudfokus. ÖIS U21 denna gång bestod mestadels utav A-lagsspelare, eller vad sägs om Sebastian Johansson, Markus Anderberg, Pontus Otterstedt, Tommy Lycén, Fredrik Andersson, Johan Pettersson, Jonathan Lindström och Alexander Jeremejeff. För motståndet stod Division 2 laget Fässbergs IF:s B-lag. Upplagt för storvinst? Om du säger det så!

Matchen inleddes ganska trevande och såg till en början ut att bli en ganska jämn historia. Hemska tanke. Samtliga spelare förutom Markus Anderberg fick chansen från start, då kan det väl inte bli jämnt? Nej, mycket riktigt så visade det sig efter ett tag att det var ÖIS som skulle ta tag i taktpinnen, mycket tack vare kantspelet som fungerade bra. Johan Pettersson var inblandad i det mesta och skapade en hel del på sin kant där han och Pontus Otterstedt spelade riktigt bra tillsammans.

Efter en kvart kommer det första riktigt farliga läget för ÖIS då Tommy Lycén som inledde matchen piggt bryter in i mitten och frispelar Alexander Jeremejeff som stormar mot mål. Hypersnyggt rundar han Fässbergsmålvakten James Clarke men kommer ur vinkel och väljer istället att passa till Jonathan Lindström som stormar fram i mitten av straffområdet. Jonathan tar emot bollen i höjd med straffpunkten och skottfintar en gång för att lura ned backen som parkerat sig på mållinjen. Tyvärr förlorar han sitt mindgame med backen som inte flyttar på sig och istället står kvar och kan styra bort skottet när det avlossas från Storström. Där skulle det blivit mål.

Alexander Jeremejeff imponerar under stora delar av matchen med sin irrationella och aviga stil och vaskar fram många lägen ur situationer som ser helt låsta ut. Mot ett motstånd som Fässbergs IF är Alexander Jeremejeff som klippt och skuren. Så fort en försvarare inte är på tårna lyckas han ta sig förbi och skapa lägen. I denna matchen är agerar Jeremejeff mestadels framspelare och tar inte speciellt många avslut själv men han gör det bra och tillsammans med Henrik Carlsson som för dagen även han är riktigt bra så ser anfallsspelet riktigt bra ut stundtals.

Lite senare skulle dock utdelningen komma. Efter att Johan Pettersson blivit neddragen fick ÖIS en frispark i höger ytterposition. En frispark som Naod Kibrom fick förtroendet att förvalta, och det gjorde han bra. En mot straffområdet slår han en hög boll som dyker ner i klungan av spelare som rusar mot den bortre stolpen. Mitt i gröten av spelare framför mål får en Fässbergsspelare pannan på bollen som går i en perfekt bana över den chanslösa målvakten i Fässbergsmålet. 1-0!

2-0 kommer ganska omgående efter det första målet och jag ska villigt erkänna att jag tittade bort precis i ögonblicket då målet gjordes men i vilket fall som helst så gjordes det av Henrik Carlsson som via ett Fässbergsben sköt in bollen.

Efter målet visar Pontus Otterstedt upp sin bästa sida och driver på egen hand upp bollen i anfall och drar på sig bevakning nere i offensivt straffområde för att sedan släppa vidare bollen till Henrik Carlsson som med en touch serverar Jonathan Lindström som sånär utökar ledningen ännu en gång till 3-0, tyvärr tar han lite för lång tid på sig och hinner inte riktigt få kontroll på bollen med högerfoten och avslutet blir misslyckat.

Första halvlek slutar därmed 2-0 till hemmalaget och det var på många sätt en trevlig första halvlek med rödblåa ögon sett. Samtliga av A-lagsspelarna skötte sig bra och trots att motståndet inte var det bästa så lyckades man hålla tempot uppe och spela en ganska trevlig fotboll. Som vanligt borde mycket av credden för den trevliga fotbollen tillskrivas Sebastian Johansson som på sedvanligt manér inte la några fingrar emellan utan kunde vinna sina kamper på innermittfältet mot bland andra forne ÖIS-aren Ludvig Brisby-Jeppson.

Ett byte gjordes av Prytz och Nacka under pausen. Markus Anderberg in, Tommy Lycén ut. Ett byte som med stor sannolikhet var bestämt sedan innan. Anderberg som mer och mer ser ut att närma sig matchformen inledde piggt och var nära att direkt dribbla sig igenom hela Fässbergsförsvaret. Tyvärr lyckades en glädjedödare från Mölndal få en fot i vägen så Anderbergs drömstart uteblev.

Isället dröjde det några minuter till innan Jonathan Lindström kunde slita åt sig bollen på mittplanen och spela ut den till Johan Pettersson som i sin tur skickade in ett inlägg mot Henrik Carlsson som tagit sats från en bit utanför straffområdet och bara behövde lätta en decimeter från marken och sätta dit pannan för att 3-0 skulle vara ett faktum.

En stund efter målet kommer matchens kanske allra klaraste målchans då Jonathan Lindström som i den andra halvleken spelade upp sig rejält med en yttersida serverar Markus Anderberg ett friläge i klass med det som Fernando Torres avgjorde den där matchen på Camp Nou med. Markus Anderberg är dock inte lika kylig som Fernando Torres utan får istället för sig att lobba. Lobbförsöket blir dessvärre ganska misslyckat och går istället för över Fässbergsmålvakten rakt i dennes bröst och studsar tillbaka ut i planen. Bakom Anderberg kommer dock Henrik Carlsson framstormande men inte heller han lyckas med sitt försök att lobba in bollen som tyvärr inte träffar målet.

Sista målet i mathcen kommer lite efter Anderberg och Carlssons chanser och denna gången är det inbytte Oskar Kivilo som på högerkanten tar sig förbi sin bevakare och skickar in ett inlägg mot Alexander Jeremejef som befinner sig inne i boxne och kan få kontroll på bollen med ryggen mot målet och vända runt och klappa till bollen, 4-0.

Resten av mathcen spelas sedan mest av och det blir aldrig farligt de få gånger Fässberg tar sig upp i anfall. Samtliga A-lagsspelare skötte sig bra i matchen men i ärlighetens namn är det svårt att veta om detta verkligen var ett godkänt test för att visa om en spelare håller för ett inhopp i A-laget ens. Fässbergs IF U21 bjöd aldrig riktigt upp till dans. Men det är såklart svårt att inte glädjas åt att Markus Anderberg snart är redo för 90 minuter. Det ser faktiskt riktigt bra ut.


'När våren kom till gården.' have 17 comments

 1. 25 april, 2012 @ 10:22 Anonym

  Kan bara säga att Emils skott var inne!!

  stog precis perfekt och den var klart inne!!

  Svara

 2. 25 april, 2012 @ 11:06 DJ-CJ

  Alltid kul med referat från U21-matcherna. Bra gjort!

  Vilka av de från Tipselit är det som ser mest intressanta ut för eventuell A-lagsfotboll framöver? Är det någon som kan få chansen senare denna säsong eller som tar klivet upp nästa? Henrik Carlsson (1995) verkar få mycket förtroende och gör det bra. Även Rasmus Haraldsson (född 94, som väl även spelar i ungdomslandslaget?) verkar sköta sig bra. Eftersom jag inte ser matcherna med ungdomarna har jag dålig koll och skulle vilja skaffa mig bättre uppfattning. Kan någon bidra med lite information och tankar om våra unga lirare?

  Svara

  • 25 april, 2012 @ 12:02 Felix Jonsson

   Jag skulle nog säga att Henrik Carlsson är den som just nu är närmast att flyttas upp. Han imponerar i nästan varje match och har även tränat en del med A-laget. Även hans bror Daniel känns som en spelare som inte är alltför långt ifrån ett lärlingskontrakt nästa år. Han har också tränat en del med A-laget och gjort det bra när han fått chansen i U21. Rasmus Haraldsson har inte haft sina mest lyckosamma matcher den senaste tiden men jag gillar ändå honom som spelare och han har flera egenskaper som är positiva. Stark, ganska så snabb och ganska så kompromisslös i sina ingripanden. Sebastian Laneby har även han chans att bli uppflyttad men som målvakt är det svårt att ta en plats i ett A-lag vid 18 års ålder. Men han har ett år kvar i tipselit efter detta.

   Carl Hawunger skulle även han kunna bli uppflyttad nästa år, men han är också 94a och har därmed ett år kvar i tipselit. Detta är väl de namnen som känns närmat A-truppen just nu men även David Corneliusson och Henos Musie har fått chansen att träna med A-truppen och man vet aldrig vad som händer under ett år.

   Men för att svara på din fråga angående vilka som blir uppflyttade nästa säsong så känns Daniel carlsson närms. han är 93a och har imponerat mest av de jämngamla då jag har tittat.

  • 25 april, 2012 @ 18:57 DJ-CJ

   Tack för informationen! Riktigt kul att få lite bättre insyn i de yngre leden. Verkar trots allt som att vi har en del intressant att hämta där, framför allt med tanke på att Lillström och Holländer presterat så bra och att vi förra säsongen även hade Joakim Olausson, som tyvärr lämnade.

  • 25 april, 2012 @ 12:04 Anonym

   Daniel Karlsson har väl fått matchens lirare i de förra U-21 matcherna i år och har varit riktigt bra de matcherna jag sett som innermitt

   Carl Hawunger har också varit riktigt bra som mittback

   Och Henrik och Rasmus

   Det är väl de som jagg sett i alla fall

 3. 25 april, 2012 @ 11:51 Anonym

  Spela med Pettersson och Otterstedt på högerkanten,de gjorde det riktigt bra tillsammans. Otterstedt kan vara mer offensiv och får bra hjälp av Pettersson som då går ner och hjälper till bakåt. Anderberg var också ok i går.

  Svara

  • 25 april, 2012 @ 13:35 Vad hade Sven-Agne gjort?

   Du menar att du vill bänka Hedman? Det vete fan…

  • 25 april, 2012 @ 15:33 Noterat

   I går var det helt klart Henrik som imponerade av tipselitspelarna. Haraldsson såg inte så vass ut. Av a-lagsspelarna håller jag med om att högerkanten med Pettersson och Otterstedt var piggast. Övriga a-lagare tog betydligt längre tid på sig att komma igång. I första var Lycén och Lindström riktigt svaga, Lindström spelade upp sig i andra. Jeremejeff skapade mycket men var ofokuserad vilket innebar många missar i bra läge. Sebastian syntes inte så mycket men vann mer och mer boll, Anderberg började riktigt pigg, men sen började han överarbeta och tappade för mycket boll. Fredrik var stabil i mål, men utan alltför mycket att göra.
   Om man skall göra någon förändring till helgen utifrån gårdagen så håller jag med om att högerkanten kan bytas ut, men då skall Hedman in på sin riktiga position, släpandes bakom Emil. Med andra ord Wallén på bänken.Med tanke på Holländers goda insats senast så får sebastioan vänta ytterligare minst en vecka innan det blir plats i startelvan. Anderberg får likaså vänta då Björkeryd spelade upp sig även han senast.

  • 25 april, 2012 @ 20:02 Nya Öis

   +1

  • 25 april, 2012 @ 20:31 slugger

   Tyckte leo wienna visade framfötterna och vilja och speluöpfattning som back men man har sett honom för lite ännu.

  • 26 april, 2012 @ 10:30 Anonym

   Spänstig är han i alla fall! Vann nickduellerna mot längre spelare.

  • 27 april, 2012 @ 21:05 Förlust igen

   Nä, det såg inte alls bra ut för Tipselit äldre mot Halmstad. Frågetecken igen kring startelvan, inställningen, anfallarna, mittfältet och försvaret. 3-backslinje (!) Ingen jobbar hem. Vad är det tränarna sysslar med?! ALLA SKALL JOBBA I ETT LAG!

   Med denna coachning och spelarinställning åker de garanterat ur serien.

  • 27 april, 2012 @ 21:41 Anonym

   Att skriva upp spelare efter vinst mot mediokra lag gagnar varken öis eller spelarna ifråga. ÖIS måste sikta mot toppen med A-laget och Tipselit äldre/yngre och då gäller att se verkligheten som den är – det fattas fortfarande en hel del hos spelarna för att kunna nå högre. Receptet är att höja ribban hos alla berörda. Kavla upp ärmarna och börja jobba.

  • 28 april, 2012 @ 11:22 Nya Öis

   Tyvärr så har dom ett ganska tunn trupp i år.Det är väl egentligen bara bröderna Carlsson som sticker ut lite extra. Tror inte att så många av dom kommer att ta steget upp i något A-lag nästa år.

  • 28 april, 2012 @ 12:37 Unga talanger

   Tycker nog att det finns två andra spelare som är mer intressanta och som jag tror kommer före Carlssons innan säsongen är över. En av dem sticker redan ut över genomsnittet – för den som kan se…

  • 25 april, 2012 @ 19:59 Anonym

   Nej det menar jag verkligen inte utan Hedman görs sig bäst i anfallet och ska spela där tillsammans med Emil. Därför bänkas Wallen,tycker inte han har nått upp till det man förväntar sig av honom. Kanske är det så att han passar bättre på konstgräs för det har sett tungt ut för honom på naturgräs.

 4. 25 april, 2012 @ 15:38 Noterat

  Ska kanske inte vara så hård mot Lycén, vänsterkanten är kanske inte hans plats. det var där han spelade

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se