Oskar – som de tre musketörerna. På egen hand, med tre värjor!

Tanken var att samla ännu en grupp för panelarbete. När jag fick grepp på Oskar, så strök jag grupptanken. Här finns en person med gyllene hjärta och genomtänkta svar….där mina tankar kring frågorna dessutom var tvungna att bli en smula annorlunda – han är ju van vid att ställa frågor. Nåväl, jag följde ett mönster sedan tidigare. Men, fick också in vissa andra aspekter.
Nästa tanke blev; hur gör jag detta med en kille som har att göra? Sms och dator blev lösningen! Nedan följer Oskars tankar och svar i ett relativt flytande flöde. I stort sett utan avbrott och reflektioner från min sida:

# Vilken lagdel har vi bäst balans i, om vi jämför mot truppen 2011?
”Det kanske låter lite konstigt men jag säger nog faktiskt att den truppdel som har bäst balans är vårt anfall. Jag tänker att det kanske låter lite konstigt då jag själv aldrig har hört någon svara den lagdelen innan, på någon liknande fråga, haha. Jag tycker att vi har en bra mix och balans på flera sätt i anfallet. Vi har ungdomlig entusiasm (Jeremejeff och Wallén) och något äldre och mer erfarna herrar (Karlsson och Anderberg). Observera NÅGOT äldre.
Sen är det givetvis också en bra mix bland spelartyper. Vi har två riviga kämpar i Wallén och Karlsson, där Wallén är något mer av en sniper än Karlsson och den sistnämnde är något mer av en köttig Patrik Elmander-typ. Vi har även en teknisk och finurlig Trequartista i Hedman. Många snygga passningar kommer komma från hans fötter med rötter i Rotebro (låttext för någon fjantig rappare).
Sen har vi då också två spelare som verkligen kan bryta mönstret, fast på två helt olika sätt. Jeremejeff kan hoppa in och göra precis vad man än vill att han ska göra. Han är duktig med kroppen, fötterna och skottet. Behöver du en som håller i bollen? Han är din kille! Behöver du en som ska knoppa in långbollar? Han är din kille! Behöver du en som får igång publiken med snygga dribblingar och ett kalas-skott? Han är din kille! Han är komplett alltså. Sen kommer vi då till sist till Anderberg, som varit i ÖIS i över tre år nu men ingen vet riktigt vad han kan göra fullt ut. Det alla vet är att han är snabb i fötterna. So far so good. Men förutom kvicksilvret i bakfickan så har han dessutom en fantastisk teknik och ett hejdundrande skott. Vem vill inte ha in en sån kille när det är 30 minuter kvar och matchen står och väger. Perfekt.
Kort och gott har vi en grym balans då vi har alla startalternativ vi möjligtvis kan tänkas ha, beroende på matchtyp. Grymt sa grisen och fortsatte till nästa fråga!”
# Hur har Peter Abrahamsson kunnat förbises av allsvenska klubbar, ännu ett år?
”Först och främst ska man väl säga att det, för vår egen skull, är en jäkla tur att Allsvenska klubbar tydligen lever i blindo när det gäller grymma målvakter. Peter är utan tvekan en av våra viktigaste spelare och håller minst sagt en god Allsvensk klass redan nu med sin pondus i straffområdet och felfria tajming. Två egenskaper som är grymt svåra att träna upp.
För att gå vidare till frågans kärna så tror jag helt enkelt att det är något av en slump. Vi i Sverige har den senaste tiden fått fram många duktiga unga målvakter (Noring, Dahlin, Hansson bl.a. (Varför är alla från Skåne?)) och då har delvis ett par klubbar inte behövt värva målvakter utifrån och samtidigt har vi då storklubbar som hellre värvar ett större och ”säkrare” namn (Alvbåge, Turina, Christiansen) än någon som hade en bra säsong men sen fick en otursskada och sen dess inte riktigt blivit prövad på hög nivå, förutom 2010 som var ett katastrof år för alla i ÖIS.
Kort och gott har vi haft en riktig jävla bonnröta! Tråkigt svar? Ja. Korrekt svar? Vette fan!”
Jag skulle vilja tillägga att Dahlin inte är skåning, inte den Dahlin’aren iaf. Och, den Oskar tänker på står INTE för grannklubben.
# Vad gör Hasse till rätt tränare för oss?
”Hasse har kommit in i ÖIS med en otrolig energi och vill-göra-anda. I helgen hjälpte han t.ex. Cristian John i kiosken när Future Cup besökte ÖIS-gården. Vilka tränare ställer sig i sin klubbs kiosk en ledig helg?
Hasse har förstått att det inte är taktiksnack och småändringar som vinner den här serien. Det är en jävla kämparglöd och tro på det man gör. Vi ska spela rolig fotboll och vi ska inte tro något annat heller. Men däremot kan vi dessutom kämpa för det också. På något sätt verkar de två inte gå ihop men Hasse verkar veta hur man gör för att få ihop det och han lyckas förmedla detta till killarna också.
Kort och gott, än en gång, så är Hasse den rätte för ÖIS då han känner såpass starkt för klubben och har rätt personlighet att få killarna att känna samma stolthet och ära när de representerar ÖIS.”
# Vad använder du som lockbete gentemot ofrälse när du arbetar för att få nytt folk till matcherna år 2012?
”Den sista frågan och som för mig, i mitt arbete, även är en av de roligaste och mest utmanande du ställt ikväll.
Om jag fick välja ett par punkter som säger varför man ska hålla på ÖIS så är det följande:
– Stolthet. Om man håller ÖIS så kan man banne mig vara stolt över att vara det hur man än ligger i serien eller vart man än är i världen. Vi är äldsta fotbollsklubben i Sverige och kommer alltid vara det. Vi har en historia som mäter sig med de allra största klubbarna i Europa och vi kommer alltid komma tillbaka. Vi har varit och pendlat i så många olika serier så många olika gånger och till slut kommer vi alltid tillbaka och visar att vi var först, störrt och alltid kommer vara det.
– Lirare. ÖIS har, så länge jag kan minnas, varit Lirarnas Lag (med vissa korta epoker som undantag då såklart). Det säger sig självt att det är roligare att se på ett lag som bjuder på bicicletas än ett lag som slår långbollar och hoppas att deras anfallare är längre eller snabbare än motståndarnas back. Även det är något som aldrig kommer förändras. Det ligger i föreningens ande att alltid bjuda på det lilla extra. Vi ska inte bara vinna matchen. Vi ska även göra det med en klackspark i krysset och mos på korven!
– Kamratskap. Ett vackert ord som tyvärr fått en negativ klang på grund av ett långrandigt gäng som har svårt att vinna matcher. Så fort jag började hos ÖIS så blev jag mottagen som aldrig förr. Folk skulle sluta samma vecka som jag kom men de hindrade dem inte från att omfamna mig och direkt bete sig som goda vänner sen flera år tillbaka. Det kanske bara är på ÖIS-gården vi har det så men jag vill gärna tro att vi ÖIS:are är såna. Vi är glada, vänliga och lätta att umgås med. Vi tar inte livet på så jäkla stort allvar. Det hänger nog lite ihop med lirandet faktiskt. Det är bättre att försöka med ett gäng bicicletas och förlora en match än att slå 20 långbollar och göra ett vinnarmål på en av dem. Det tycker jag i alla fall.
Något mer som jag skulle vilja locka med, just i år, är att de nyfrälsta kommer vara med på en jäkla resa som de förmodligen aldrig kommer få vara med om hos ett annat lag. Vi ligger i Sveriges tredjedivision just nu. En riktigt jäkligt läge att befinna sig i. Fast med en charm. Tänk er helvetet fast med ett stort fint panoramafönster där man ser den där fina sommarängen som Windows använder som standardbakgrundsbild (långt ord). Inget illa ment om vår serie men visst är det fantastiskt att tänka sig en eventuell framtid en stund där vi först kan få befinna oss i Superettan och bli tjenis med TV4 Sport-gänget en stund innan vi fortsätter uppåt och får säga hej till finlirarna i Armani-kostymerna på Canal+? Nu menar inte jag att folk ska kolla ÖIS-matcher på tv utan det var snarare en del av kakan som vi förhoppningsvis får smaka på inom en relativt snar framtid.
Jag vill även flika in att det egentligen är alla ÖIS:ares ansvar att fortsätta bygga vår klubb. Det räcker egentligen med att vi väljer vår ÖIS-halsduk, när hösten kommer, istället för någon tråkig svart historia. Eller köpa ett medlemskort för 350:- och sen sätta den pin man får på sin jack-krage (Det gör jag! Med stolthet!). Alla människor syns och syns det då att man är ÖIS:are så har man helt plötsligt fått vår underbara klubb att växa lite, lite grann bara för att folk blir mer och mer medvetna om ÖIS.
Vi kan ta det fantastiska exemplet som Facebookevenemanget för seriepremiären. Jag har tjatat om detta i flera dagar nu, känns det som, men det är faktiskt helt otroligt. Vi har över 700 som anmält sig till seriepremiären via Facebook. Det är över 15% (om jag räknat rätt) av alla som gillar ÖIS på Facebook. En helt otrolig siffra som de flesta klubbar i Sverige aldrig ens skulle drömma om att nå! Vi har en otrolig kämparglöd i ÖIS och det är jag riktigt stolt över. Visa att ni också är stolt över ÖIS och allt vi har klarat av genom åren. Vi kan klara av detta också och då är vi ännu starkare än någonsin tidigare!”

Oskar får ur sig mycket, det finns mycket substans och mycket vettigt som sägs. Kort sagt, Oskar har i mina ögon koll på vad han vill se, vad han vill vara med om och vad klubben kan och skall få gjort. Han blir de tre musketörerna, helt på egen hand! Jag kan bara buga mig och tacka för de svar ni andra får ta del av!


'Oskar – som de tre musketörerna. På egen hand, med tre värjor!' have 8 comments

  1. 15 april, 2012 @ 20:32 John

    Det där med att vi ÖISare är lite lika tycker jag är klockrent. Mycket intressant läsning!

    Svara

  2. 15 april, 2012 @ 20:38 Tommy Saari

    Oskar gör ett fantastiskt jobb förr oss som inte bor kvar i Göteborg eller av annan anledning inte kan följa öis på plats.

    Svara

  3. 15 april, 2012 @ 21:05 martin

    Är lite orolig för västgötaklimax i morgon… Känns som både laget och många av spelarna haussats lite för hårt. Med lite mer måttfulla omdömen under vintern och våren skulle det kännts mindre pressande inför morgondagen – för oss alla. Men vi hoppas på det bästa!

    Svara

    • 15 april, 2012 @ 21:53 Jesper

      Martin, å andra sidan känns balansen bättre i år – kontra några år innan. Och, de unga känns också mer redo än vissa tidigare uppflyttade.
      Hausse, eller inte, årets trupp är bättre än 2011 års. Och, bättre uppbyggd än de vi såg 2009-2011.

    • 15 april, 2012 @ 21:59 11

      Jag såg precis tipselit äldre mot elfsborg. Klasskillnad på mittfält och anfall/avslut. De som tror att tipselit är ett topplag i den serien kommer nog bli besvikna. Alldeles för dålig löpvilja och jävlaranamma. Om alaget och tipselit äldre vill tillhöra toppen krävs en helt aannan attityd, hunger.

    • 16 april, 2012 @ 12:10 kylskåpet

      såg också matchen!
      katastrof minst sagt
      6-7 startspelare borta eller på bänken
      då blir det så här tyvärr

  4. 16 april, 2012 @ 08:24 För kort som målvakt

    ”Det är bättre att försöka med ett gäng bicicletas och förlora en match än att slå 20 långbollar och göra ett vinnarmål på en av dem.” Den inställningen förklarar varför ÖIS befinner sig i den nationella tredjedivisionen.

    Svara

    • 16 april, 2012 @ 08:59 Turbo

      Svensk division 1-fotboll är ingen bra fotboll, vare sig i en jämförelse med Superettan, Allsvenskan eller allra minst i jämförelse med motsvarande div. 1 (”3:e ligan”) i exempelvis Holland, Tyskland, England, Spanien m.fl.

      Att som ÖIS:are bli lyrisk över en vinst i en träningsmatch mot Elfsborgs U21 eller Qviding, är att lura sig själv – att vinna mot nyss nämnda lag…gör ”vem som helst”…

      Ribban ligger åtminstone hos mig på en mycket högre höjd; ÖIS måste snabbt få fram spelare med främst VILJA och löpstyrka. Spelare som vill och orkar ta sig ur passningsskugga, ta yta, kämpa tillbaka bollen efter förlorad duell, backar som följer med i anfall, möta bollen vid passningar och spelare som förstår grundkonceptet i fotboll – att bredda spelet.

      Dagens ÖIS kommer inte ens att nå en kvalplats, allt måste upp ett par snäpp till.

      Tränarna måste bli mer ”internationella” vad gäller ställa krav, visa känslor på matcher – leva ut – och därigenom rycka med sig spelarna. Den svenska återhållsamma ledarstilen ingjuter varken tillräckligt med vilja eller möjligheter till överprestationer hos spelarna. VILJAN måste ALLTID synas hos både tränare och spelare. ”VI BÅDE VILL, KAN – OCH MÅSTE VINNA!”

      That’s the spirit!


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se