Premiär!

Imorgon är det banne mig dags!

Efter lite drygt fem månaders väntan är det återigen dags för riktig fotboll igen. De oändligt många träningsmatcherna är avbetade och det är nu det äntligen betyder något. Rent hypotetiskt kan en förlust i morgondagens drabbning betyda att försäsongens alla vinster inte spelar någon som helst roll. Detta är dock enbart hypotetiskt, någon förlust imorgon blir det nämligen inte. No jinx.

En annan fördel med att det imorgon är premiär förutom de tusen som ni allihop troligtvis kan räkna upp är att träningarna såhär års hålls på gräsplanen istället för den betydligt tråkigare konstgräsplanen. En annan fördel förutom att det ser mycket trevligare ut på gräsplanen är att det finns bänkar och stolar bredvid planen vilket är en otroligt viktig förutsättning för att kunna spendera större delen av sommaren och hösten bredvid planen. Jag tackar allra vänligast. Med andra ord finns det inte en enda negativ följd av att serien börjar. Eller jo, numera betyder resultatet något.

Just morgondagens match är en av de allra viktigaste. Den första anledningen är den vanliga, dvs att en premiär alltid är viktig att vinna för att få en bra start mentalt. En vinst i en premiär är självklart en fördel mentalt och ett kvitto på att laget räcker till och är med från start. I denna premiär finns det däremot ännu en dimension. Publiken. Då premiären har alla chanser att locka fler marginalsupportrar än på väldigt länge finns det såklart en chans att få några av dessa på kroken och få dem att gå på fler matcher under året. En storvinst imorgon hade säkerligen höjt publiksiffran i de första omgångarna avsevärt. Bara en sådan sak.

Som sagt så hölls dagens träning på gräset. Vilket givetvis är en fördel även för spelarna då premiären kommer att spelas på gräs. Det bör sägas innan analysen av träningen börjar att jag missade de första 45 minuterna då min buss inte dök upp samtidigt som mig. Detta gjorde alltså att jag missade första delen av spelet. Detta gjorde även Johan Pettersson som strax innan mig spurtade in genom grinden och in i omklädningsrummet. För att efter några minuter inne i omklädningsrummet sedan jogga ned på planen akompanjerad av de andra spelarnas jubel. Förmodligen fylldes bötesburken på med ytterligare några slantar efter den entrén.

Träningen ägnades åt lite tvåmålsspel, lite gymnastik och en hel del nötande av fasta situationer. Hörnor tycks vara någon som stor vikt läggs vid. Under slutet av träningen slogs hörna efter hörna av Johan Pettersson in mot de andra spelarna straffområdet. Att det var just Johan Pettersson som slog hörnorna och inte Filip Holländer kan ses som ett tecken på att försäsongens stjärnskott inte startar i morgondagens match. Tråkigt isåfall, men å andra sidan har Hans Prytz skickat vissa signaler som tyder på att han startar. Vem vet?

Efter detta nöttes frisparkar direkt på mål och där gick det egentligen inte att få någon klarhet i vem som är mannen att stega fram och klappa till på liggande boll. Som det såg ut på träningen så står det mellan David Leinar, Filip Holländer, David Björkeryd och Johan Hedman ifall han skulle få göra ett inhopp. Johan Hedman är ett intressant alternativ och troligtvis har han tidigare under sin karriär fått ta ett stort ansvar när det kommer till fasta situationer och har därmed bra rutin på att slå frisparkar. Jonathan Lindström är även han ett alternativ som faktiskt har ett riktigt bra tillslag. Förmodligen står även hans lillebror med på listan över frisparksskyttar.

Glädjande under träningspasset var att alla spelare utom Christofer Bengtsson syntes till på planen. Det är såklart inte glädjande att Christofer Bengtsson inte syntes till utan snarare att alla de andra var där. Dock var inte Tommy Lycén med och körde för fullt utan stod vid sidan och höll igång med lite olika gymnastiska övningar. Om det berodde på att han är petad imorgon och därför inte tränar eller om han är skadad är oklart. Han är i vilket fall som helst inte med i truppen till matchen. Det är såklart inte heller Christofer Bengtsson.

Enligt osäkra källor så är ett ledband i foten på Christofer Bengtsson av. Detta är visserligen inte bekräftat men om det skulle stämma så är det självklart ett stort avbräck. Så bra som Christofer Bengtsson har spelat denna försäsongen va det längesedan han gjorde och att han nu får en skada i detta läget känns bara tungt. När man ser på Christofer Bengtssons försäsong så ska man ha i åtanke att detta kan vara hans sista. Inför säsongen hade han tankar på att avsluta karriären och han har hunnit fylla 31 och inte längre är i början av sin karriär. Om nu denna skada innebär att han blir borta en längre tid kan det betyda mycket för hans fortsatta säsong och i förlängningen för slutet av hans karriär. Det hade varit oerhört värdigt om han fick avsluta sin karriär med att återigen visa upp den formen han hade under sin bästa säsong 2008 då han spelade samtliga minuter. Snälla låt det bli så.

Istället för Christofer Bengtsson kliver troligtvis Pontus Otterstedt in som högerback vilket känns ganska naturligt då han spelat högerback som mest under försäsongen och dessutom oftast spelar där under träningarna. Pontus gjorde det dessutom ganska bra i förra veckans U21-match mot Qviding på Valhalla IP. Om Pontus under denna säsongen kan skolas in mer och mer som högerback under säsongen så kan han mycket väl bli en värdig arvtagare till Christofer Bengtsson när han så småningom lägger skorna på hyllan. De två är dessutom ganska lika varann i spelstil då de båda är lika ettriga och aggressiva. Även om Pontus är bättre offensivt än Bengtsson och dessutom har en enorm snabbhet att dra nytta av så är Christofer Bengtsson fortfarande mer säker defensivt och därmed förstavalet i nuläget.

Förmodad startelva:

Avbytare: Fredrik Andersson, Markus Anderberg, Alexander Jeremejeff, Sebastian Johansson, Jonathan Lindström, Johan Hedman, Joakim Hall.

Startelvan är förmodligen inte lika självklar som det kan verka. Om det blir Joakim Hall eller Hannes Sahlin som vänsterback ser just nu ut att vara hugget som stucket men med då Hannes fått mest speltid i slutet av försäsongen som vänsterback så faller gissningen på honom. Som högerback har det också pratats om Joakim Hall även om han är vänsterfotad. Det känns dock inte helt troligt med tanke på alla andra alternativ som finns som högerback.

Innermittfältet känns även det lite osäkert. En spelare av Sebastian Johansson, Filip Holländer och Jakob Lindström ska bort. Förmodligen är det Sebastian som ryker denna gången då han inte har spelat någonting under försäsongen. Det hade helt enkelt inte varit moraliskt rätt att peta någon av de två innermittfältarna efter den här försäsongen. Hade jag bara gått på hur det såg ut under träningen idag skulle jag säga att Filip Holländer får kliva åt sidan men med försäsongen i åtanke blir det nog ändå Sebasitan som får sätta sig.

På kanterna och i anfallet känns det ganska självklart vilka som ska starta. Johan Pettersson och David Björkeryd har gjort det bra på kanterna under hela försäsongen och när Tommy Lycén dessutom inte ingår i truppen så känns det ganska självklart. Frågan är dock hur länge till de två är givna med tanke på att snälltåget från Bohuslän, Markus Anderberg bara väntar på att få springa åttor runt tröga gärdsgårdsförsvarare. Dock är han inte i matchform för 90 minuter riktigt än. Men sen…

Om vi såhär i slutet ska skriva några rader om morgondagens motstånd så har Skövde AIK något som man faktiskt måste imponeras av. Trots sina stora problem att behålla spelare lyckas man ändå hålla sig kvar på mittenplaceringar i serien. Genom åren har klubben tappat spelare som Johan Mårtensson, Jakob Orlov, Jonas Lindberg och Oskar Wendt men ändå har man lyckats hålla sig slagkraftiga. Inför denna säsongen har laget tappat Emil Karlsson, innermittfältaren Albin Pettersson och ytterbacken och framtidslöftet Anton Wilstrup. Trots detta skulle det inte förvåna mig en sekund om dom gjorde en bra säsong med sina mått mätt och hamnar i mitten. Visserligen har försäsongen inte gått speciellt bra då de bara vunnit två matcher men det är absolut inget lag att räkna bort.

Det är inte vackert och det går inte speciellt fort men dom vinner matcher. Förra året grisade de till sig hela fyra poäng mot ÖIS och det ska inte hända igen bara. Förmodligen kommer mycket deras spel försvagas då de har tappat Emil Karlsson som förra året var den som satte dit de få lägen som dök upp i deras matcher. Frågan är hur man löser det iår? När han är på vår sida.

Alla och då menar jag alla till Gamla Ullevi!


'Premiär!' have 12 comments

  1. 16 april, 2012 @ 06:58 Fredrik

    Om 12 timmar smäller det!

    Svara

    • 16 april, 2012 @ 07:08 Super-Ken

      Tiden kryyyper fram.

  2. 16 april, 2012 @ 08:34 JP

    Nyckel, i dag och hela säsongen, är att ha tålamod och inte stressa oavsett resultat.
    Full satsning (från laget) och full stöttning(från supporters) i 90 minuter och i 26 omgångar så kommer det här att gå vägen.

    Svara

  3. 16 april, 2012 @ 09:31 L.J

    Gläder mig att Leinar är med. Motorn i laget.

    Svara

  4. 16 april, 2012 @ 10:18 Sektion LM

    Låter illavarslande att det finns indikationer på att Holländer bänkas. Hoppas verkligen att han få starta.

    Svara

    • 16 april, 2012 @ 10:38 ÖIS 1994

      Det vore verkligen inte rätt att låta Seb, som inte spelat en minut hittills, starta… Holländer har gjort det bra och bör belönas.

    • 16 april, 2012 @ 12:05 nytko

      Jag tycker det fanns en tendens att Johan Pettersson övertagit Holländers roll som hörnläggare även under träningsmatcherna. Så jag tror inte det är något speciellt att oroa sig över. Holländer borde, ska och kommer att starta.

  5. 16 april, 2012 @ 12:45 Thomas

    Ska bli riktigt kul i kväll. Tråkigt att Bengtsson är skadad med men samtidigt så tror jag att om Otterstedt bara får chansen att få skola in sig där så kan det bli riktigt bra.

    Svara

    • 16 april, 2012 @ 13:03 Anonym

      Instämmer riktigt tråkigt att Bengtsson är skadad,men jag hoppas han kommer igen för vi behöver ha honom med säsongen är lång. Han måste elda på sina spelare nu från sidan han kan tillföra mycket han har varit med länge och jag gillar han skarpt som person och kan stötta de unga spelarna från sidan.

  6. 16 april, 2012 @ 14:39 Tjalle

    Om ÖIS skall ha den minsta chans att återupprätta sitt rykte som en av Sveriges bättre plantskolor för fotbollsspelare av nationell och internationell klass, måste premiärmatchen vinnas stort. Och alla andra efterföljande matcher. Det duger inte att ha ÖIS harvandes i gärdsgårdsserien. Krafttag måste till av alla! Att vara bäst i Div. 1 är inget att skriva hem till mamma om. Som topplag i allsvenskan kan det däremot vara värt att skicka ett vykort eller messa mossan.

    Svara

  7. 16 april, 2012 @ 16:12 Anonym

    Ett förslag till ÖIS gården ledningen som bestämmer där uppe. Om ÖIS vinner i dag erbjud alla om vi nu får en publik på 3000 personer att köpa Årskort och få 100kr rabatt. man har de veckorna fram till nästa hemmamatch. Vore ju jättebra ide´? Det är ju utbetalning av pension,barnbidrag och lön under nästa vecka att betala med. Det kan ju sägas i kväll som avslutning. Det vore väl väldigt bra att få upp försäljning av årskort nästa vecka? Det är ju så smidigt med årskort.

    Svara

    • 16 april, 2012 @ 23:06 Anonym

      Hur mycket publik tappar vi på det resultatet? 2714 personer väljer att se matchen ÖIS- Skövde en måndagkväll som spelar i div 1 det är stort .det sorliga är att ÖIS tappar grepppet om matchen ,Hur mycket framtida publik tappar vi på att matchen utvecklas så här på vår hemma plan. Det blir till att boosta hårt inför nästa match på hemma plan för det finns ett intresse för ÖIS och hoppas på en bättre match. Gör nu en massiv kampanj för årskort direkt 100kr i rabatt ,på peka smidigheten med årskort. Vi måste fånga upp dagens publik som kom så dom kommer tillbaka. Börja kampanjen i morgon nu kommer ju som sakt pension barnbidrag,lön innan nästa hemma match.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se