Derbytorsk

Det blir inte alltid riktigt som man väntat sig. Allt var som upplagt för en riktigt bra match på ÖIS-gårdens konstgräs denna torsdagsförmiddag. Tyvärr blev det inte alls så roligt som det kunde ha blivit. För det första var vädret allt annat än inbjudande och regnet föll under större delarna av de 90 minuterna som det kickades boll på. För det andra var det riktigt kallt. Och för det tredje så blev slutresultatet allt annat än tillfredställande.

Det började dock ganska bra och ÖIS tog ganska omgående tag i matchen. Det hela blev inte sämre av att IFK Göteborgs nummer 10 Muhamed Dizdar får ett rött kort efter vad som ser ut som ett bråk med ÖIS rivjärn och mittfältsdymano Daniel Carlsson. Att Daniel Carlsson är den som är inblandad i smågruff och smärre bråk som detta är inte speciellt förvånande då Daniel är en av lagets hårdaste spelare som sällan håller igen i närkamperna. Ett beteende som sällan är speciellt uppskattat av motståndarna, så inte heller denna gången.

Efter utvisningen tar ÖIS-arna tag i matchen och de blåvita är faktiskt inte äns nära att få in bollen under den inledande halvleken. Då och då försöker man sig på att med en långboll vända spelet, men utan resultat.

Tyvärr lyckas dock inte ÖIS-arna skapa speciellt mycket heller. Alexander Jeremejeff och Henos Musie har varsitt skott från distans som går någon meter utanför men mer än så lyckas man inledningsvis inte skapa.

Trots ett stort spelövertag så kommer inte det första målet i matchen på en fin kombination utan istället är det på en fast situation som ÖIS lyckas ta ledningen. Daniel Carlsson som i inledningen var inblandad i disbyten som fick en blåvit spelare utvisad får förtroendet att slå en frispark i på högersidan strax utanför straffområdet. Och han gör det bra! Inlägget träffar en pannan på Oskar Kivilo som stormar fram vid den bortre stolpen och kan ge ÖIS ledningen.

Efter målet kan ÖIS-arna fortsätta med det fina spel man hade innan målet men lyckas inte skapa några större farligheter under resten av den första halvleken men kan ändå gå till paus med en ledning och med ett motståndarlag reducerat till tio man. Det såg med andra ord ganska bra ut. Med betoning på såg.

Efter pausen raseras dock allting. Om det såg ut som att ÖIS hade matchen som i en liten ask i första så tog någon den asken, hoppade på den några gånger och tog det som var i för att sedan sno cykeln och sticka iväg skrattandes. Eller iallafall något i den stilen.

Ganska omgående i den andra halvleken kunde blåvitt ta kvittera och efter det går tåget väldigt fort. 1-2, 1-3 och tillslut blir det 1-4.

Visserligen kommer ÖIS:arna tillbaka en aning i slutet och en reducering är ganska nära men det samlade intrycket av matchen är ändå att ÖIS:arna efter sin starka första halvlek skulle tagit hem detta. Vad det är som gör att det inte riktigt håller hela vägen in i kaklet är svårt att peka på. Bristande inställning menar vissa, dålig fysik menar andra. Hur som helst så har denna säsongen inte börjat speciellt bra för Tipselit Äldre.

Nästa helg bär det av till Sölvesborg och möte med Mjällby AIF, känslan är att det är dags att börja plocka vinster för Tipselit Äldre snart.

***

Allt var dock inte värdelöst denna bistra torsdag. En glad nyhet kom i pausen av matchen då det blev officiellt att säsongsinledningens största positiva överraskning Filip Holländer kritat på ett nytt kontrakt som innebär att han iallafall inte kommer att lämna klubben gratis förrän efter säsongen 2013.

En del undrar varför kontraktet han skrivit på inte sträcker sig längre än över en och en halv säsong. Jag själv har inte heller någon aning men en gissning är att med tanke på att man i nuläget räknar med att gå upp så vill man inte knyta upp sig på för långa kontrakt beroende på vilka nyförvärv som görs inför nästa säsong och hur detta påverkar den nuvarande truppen.

Det kan också vara så att Filip Holländers kontrakt eventuellt kommer att förändras ifall det skulle bli superettan nästa år och man ser därför ingen anledning att skriva ett längre kontrakt då detta ändå kommer att omförhandlas nästa år. Men vad vet jag?

Det enda jag vet är att det känns riktigt bra att en spelare som Filip Holländer får ett kontrakt som sträcker sig över nästa år.


'Derbytorsk' have 18 comments

 1. 17 maj, 2012 @ 23:25 öis-fan

  var lockad att se denna matchen!
  men vilken besvikelse. var är inställningen?
  varför går man för defensivt i halvlek när vi är en man mer!
  när vi kommer över mittlinjen är det ju bara dribblingar och inget lagspel.
  finns det inga bättre att sätta in offensivt?
  den enda jag såg som var bra var daniel carlsson och eventuellt henrik som i alla fall försökte passa och göra något offensivt!
  förstår att dom ligger där dom ligger!
  var är lagkänslan och lagspelet? alla verkade ju bara spela för sig själva och inte passa och inte hjälpa till något defensivt!
  kan bara säga katastrof!
  ps. det var henrik carlsson som var inblandad i utvisningen

  Svara

  • 18 maj, 2012 @ 08:03 K.L.

   Tyckte inte alls att varken Henrik eller Daniel var bra eller bättre än resten av mittfältet. Felet med laget är att många av killarna tror att de är bättre än de är eftersom de emellanåt tränar med A-laget, och är därför inte är tillräckligt taggade för ”juniorfotboll” i Tipselit Äldre-matcher.

   Helt idiotiskt upplägg med att vissa ”utvalda” tränar med A-laget. Rätt upplägg skulle varit att de som i Tipselit visar framfötterna i matcher – får komma upp och träna med A-laget. Då skulle vi automatiskt fått en lyft i Tipselit.

   Börjesson och Mattson gör märkliga uttagningar och byten – principen ”alla skall få vara med” tycks gälla. Oavsett nivå. Killarna är ju faktiskt 18 år och myndiga och en del av dem vill försöka göra fotbollen till sitt yrke – då måste ”hard ball” gälla från tränarna; bäst dagsform = startelva, byten görs med optimal spelare.

   Tränarna agerar som för ett pojkfotbollslag – håller igen på inlevelse, tydlighet, engagemang och tuffhet i att ställa krav, för att ingen skall bli ”lessen”.

   Varför är det så jvla svårt för fotbollsfolk att se längre än kompisskapet mellan tränare/ledning/vissa föräldrar till spelare? Varför inte göra det rätta; byta ut tränare som inte levererar önskad utveckling i truppen? Byta ut killar som inte håller måttet i ett lag?

  • 18 maj, 2012 @ 08:23 50/50-lotten

   Tipselit äldre är ju ett lag som är till för utveckling av spelare i första hand, inte resultat. Om det är så som du säger (själv har jag ingen aning) skulle det kunna bero på att tränarna ser potential hos spelare inom några år även om de inte är färdiga (fotbollsmässigt eller inställningsmässigt) ännu. Men självklart bör ju vissa krav kunna ställas.

  • 18 maj, 2012 @ 08:39 K.L.

   Ett problem är att det ofta för tidigt skapas en ”myt” kring vissa unga spelare om att ”de är bra”. Att som ung tro att ens nivå som spelare är mycket hög (eftersom i alla i klubben säger det) har sina risker: Dels ökar det pressen på en ännu ung människa att prestera på planen (vid sidan av allt annat i den åldern som naturligt upptar tankarna), dels att hela maskineriet kan baktända om oflyt uppstår för spelare (skada, verkligheten kommer i kapp(!) För Tipselit äldre talar resultaten sitt tydliga språk. Glöm stjärn-/A-lagssnacket för en stund och börja jobba. Om ni börjar med att gräva där ni står, och fixar till Tipselitspelet först, så kommer resten sedan. Den naturliga vägen.

  • 18 maj, 2012 @ 13:07 Anonym

   ÖIS får änna bestämma sig för om vi skall ha ett utvecklingslag i Tipselit äldre där alla få vara med och får speltid i matcherna eller om ÖIS vill nå så högt upp i serien som möjligt genom att sätta bästa man på respektive position i startelvan. Finns nog killar som hellre snart spelar i andra 18-årslag med klar målsättning att vinna sina serier.

  • 18 maj, 2012 @ 17:11 Felix Jonsson

   Som jag ser det så handlar hela tipselitverksamheten om att leverera spelare till A-laget och var dom ligger i serien spelar då inte så jättestor roll och jag ser ingen större anledning att toppa och bänka spelare bara för att vinna serien. Det handlar om utbildning.

   Sedan är det självklart viktigt att lära sig vinna också, men om vi ska ta ett konkret exempel så är Häcken alltid i toppen av juniorallsvenskan men får i stort sett aldrig upp några bra egna produkter i A-laget längre. En sådan filosofi för ungdomsverksamheten vill jag faktiskt inte se.

   Det enda resultatmålet jag har för Tipselit är att de ska hålla sig kvar i juniorallsvenskan och därmed fortsätta att möta bra motstånd. Och det tror jag att dom klarar. Sören och Johan Mattson är båda väldigt kompetenta tränare och jag är helt övertygad om att dom är på rätt spår.

 2. 18 maj, 2012 @ 15:00 Anonym

  A-laget är i den sitsen att dom måste vinna varje match för att ens ha chans att nå kvalplats till Superettan. Så ser läget snacka om tuff utmaning.

  Svara

  • 18 maj, 2012 @ 16:09 D

   Nej, så här ser det ofta ut. Lund och Kristianstad kommer att få sina formdippar! Dock tror jag att det kommer att krävas mer poäng för att gå upp än ifjol :)

  • 18 maj, 2012 @ 21:49 Anonym

   Är det någon som är sugen på att studera in Lund och heja fram Norrby till seger kostar det bara 40kr i inträde på Borås Arena lördag 19 maj kl 16 00. För övrigt är det vårmarknad inne i stan om ni vill kika på den först.

 3. 18 maj, 2012 @ 16:23 DJ-CJ

  Kul att Holländer kritade på ett kontrakt. Förhoppningsvis förlänger man det ytterligare om vi tar steget upp i Superettan. Förstår om Filip inte ville skriva på för en längre period än 2013 om det skulle vara så att vi inte tar steget upp i år eller nästa år.

  Men det gör vi ju såklart. Han får lira med ÖIS i Superettan 2013, i Allsvenskan 2014 och i Champions League 2015. Det lär han utvecklas av :)

  Svara

 4. 18 maj, 2012 @ 17:54 Karin

  Om killarna får order att gå ut och spela defiensivt i halvlek mot ett lag som har en man utvisad borde väl vara tjäntefel. Killarna kommer att tappa sugen helt och det är ingen utveckling att få spela i ett lag där hälften av killarna inte borde vara med. Att alla skall vara med har man passerat på denna nivå. Fråga killarna i laget vad de tycker om matcherna och laguttagningen. Ingen är särskilt nöjd. Spelar ingen roll vad kilarna i laget gör för enligt tränaren är all bra…. detta skapar inga framtida fotbolls stjärnor

  Svara

 5. 18 maj, 2012 @ 18:11 Danne

  men Felix, det är väll lite skillnad på BK Häckens A lag och öis? En klubb som spelar ut MFF och spelar kanske bäst i Allsvenskan mot en förening som är i div 1? öis måste ju plocka upp spelare från tipselit annars har dom inget lag.

  Svara

  • 18 maj, 2012 @ 19:02 Kaka

   Håller med

  • 18 maj, 2012 @ 20:31 Felix Jonsson

   Nu förstår jag inte riktigt vad du menar? Att ÖIS flyttar upp spelare i den takten som dom är även det en bidragande orsak till att Tipselit inte är lika slagkraftigt.

   Uppenbarligen är ju ÖIS ungdomsverksamhet inte helt borta då spelare efter spelare plockas upp i A-laget och gör det bra. Argumentet att vi bara kan plocka upp spelare för att vi ligger där vi ligger håller inte riktigt då vi ganska nyss tappat två spelare ur de egna leden till Gais och de är just nu tongivande spelare i Allsvenskan.

   Jag tycker mycket väl att jämförelsen med Häcken är relevant då det är en klubb som har resurser att locka till sig de bästa spelarna i landet till sina ungdomslag och flytta upp i A-laget men ändå inte lyckas med detta. Blåvitt som också ligger i toppen av allsvenskan men som sladdar en aning i juniorallsvenskan även om man slog ÖIS har ju ganska nyss flyttat upp David Moberg Karlsson, Joel Allansson och Tobias Sana från de egna leden och dessa spelare har gjort det väldigt bra i A-laget trots att dom ligger ganska långt upp i Allsvenskan.

   Malmö som du nämner har väl även dom en helt okej ungdomsverksamhet? Även om dom ligger i toppen av Allsvenskan?

   Jag tycker att jämförelsen är ganska rimlig.

 6. 18 maj, 2012 @ 19:39 Överskattning

  De som anses vara bäst i Tipselit och som tränar med A-laget är säkert bra i jämförelse med andra juniorer i div. 1 lag, men mot bra motstånd som de övriga lagen i serien åstadkommer de inte mycket. Motståndet är ett nummer för stort. Bättre att låta killarna träna med Tipselitgänget och utvecklas därifrån. Tramsigt att ge stjärnstämpel åt spelare i div. 1 juniorer när de inte klarar av motstånd från juniorlag i Superettan eller Allsvenskan.

  Svara

  • 18 maj, 2012 @ 20:39 Kaka

   Klart att de skall ha moroten att träna med A-laget. Det är väl alla fotbolls spelare mål att få träna och spela med A-laget, vilket lag och division det nu är. Tror inte några i Tipselit gänget tror att de har någon stjärnstatus bara för de tränar med A-laget i div 1. Det är ju inte precis La Liga….. Hoppas att Pryts fortsätter med att plocka upp killar för träning med A-laget.

  • 18 maj, 2012 @ 20:47 Anonym

   problemet är bara att det är ett visst gäng ur tipselit äldre som får komma upp trots att det finns grabbar i laget som är minst lika bra och som inte får komma upp och träna med alaget det blir lite löjligt

 7. 23 maj, 2012 @ 12:00 Veckans tankar » Sambadefensiv

  […] stjärnskott Filip Holländer skrev på ett nytt kontrakt med ÖIS. Felix avhandlade det lite kort här. Det är såklart oerhört skönt att veta att inget lag (*host* GAIS) kan plocka upp ännu en […]

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se