Sent insläppta mål vanligt eller klyscha?

Besvikelsen efter gårdagens poängtapp i den sista ordinarie spelminuten var stor. Efter en bra första halvlek och en godkänt genomförd andra halva så grusades alltihop genom ett nonchalant försvarsspel precis i slutet. Sahlin släppte sin gubbe förbi sig på kanten alldeles för lätt – och när bollen slogs in mot straffområdet stod både Leinar och Robin och sov. Således nickades bollen enkelt in bakom en chanslös Abrahamsson.

Det pratas ofta om sena poängtapp och insläppta mål i ÖIS-kretsar – så därför tänkte jag kolla upp om det är sanning eller något överdrivet. Och med facit i hand så släpps det in en hel del mål efter att matchklockan slagit 80’, vilket visar på en svaghet, men å andra sidan så görs det många rödblåa mål under samma tidsperiod. Statistiken gäller enbart seriematcher då Svenska Cupen samt träningsmatcherna ofta har en tendens att spelas mot tvivelaktigt motstånd – och här kommer redovisningen.

Ja, ganska så logiskt så ligger dessa tankar kvar från den miserabla 09-säsongen i Allsvenskan. Den präglades av många sena och jobbiga poängtapp – både från en poäng till noll och från tre till en. Ni kan ju historien. Den första halvan var så risig som den bara kunde bli och det var också där många av de sena målen föll.

Vi minns bortapremiären mot Malmö FF, som fick fira sin invigning av den nya arenan med en tremålsseger (61’, 84’, 89’), men vi minns kanske framförallt tappet mot Gefle hemma där Amadou Jawo satte stopp för den första trepoängaren genom ett mål tre minuter från slutet.

Totalt slutade säsongen 2009 med elva insläppta mål efter att matchklockan slagit minut 80’, samtidigt som vi själva endast mäktade med fyra. Precis som hos spelarna så har det fastnat i huvudet hos oss supportrar – och det är förmodligen därför insläppta mål i slutet av matcherna nu för tiden förknippas med ÖIS. ”Inte igen! Det är så typiskt Örgryte.”

Men faktum är att vi gjorde framsteg redan säsongen 2010. Vår egen målskörd på fyra fullträffar kvarstod – men bollar i eget nät reducerades från elva till sex. Självklart har kvalitet på motståndaren en stor roll i det, men det visar också på att stabiliteten i försvaret var något bättre än den föregående säsongen som bäst förknippas med ett ord. Kaos. Men med en fjolårssäsong i färskt minne – samt sena poängtapp som mot Ängelholm (Leinar 3-2 i 84’, 3-3 i 90’) så är det klart att man åter igen blev påmind om dessa jävliga avslutande tio minuter…

Till 2011 förbättrades statistiken. Igen. Kurvan pekar spikrakt uppåt. Hela elva mål lyckade vi spruta in efter 80’ plus tillägg – och av dem minns vi väl Elmanders retsamma passering av Oddevoldmålvakten efter Valters tjongrensning i 93’ ute på Rimnersvallen. Ett otroligt förlösande ledningsmål som gjorde den resan till en av de roligaste på hela säsongen. Tyvärr höll dock en liten trend i sig – och sju bollar smet in bakom Peter i slutskedet av matcherna. Det är 22 % av de totalt insläppta målen under hela säsongen. Bland dessa känns Bunkeflos kvittering hemma just innan sommaruppehållet som den värsta. Lite folk på läktaren, frustration och en total glädjedödare som släckte allt hopp om avancemang. Det var en tung tid.

Men alltså – fler mål framåt än bakåt efter minut 80’. Dessutom med fyra måls marginal. Trots att målskyttet var lidande under hela säsongen. Trots det lyckades vi döda och vända matcher i slutskedet. Matchen nere i Skåne mot Kristianstad som ett exempel.

Nico avgör mot Rosengård. Foto: Okänd

Två mål övertiden som vände matchen och gav Rödblått en 4-3-seger! Eller varför inte Nicos förlösande mål till 1-0 hemma mot Rosengård i den 94:e minuten? Ni ser. Det handlar inte bara om mål i baken i slutskedet av matcherna – det handlar om att avgöra matcher och vända dem till sin fördel.

Den här säsongen har som bekant just börjat. Men kurvan är fortsatt positiv och uppåtpekande. Emil Karlsson gjorde, förvisso ett väldigt intetsägande mål, 1-4 på övertiden mot Karlstad. Wallén fortsatte med att dundra in ledningsmålet mot Bunkeflo. Men så slappnade man ju av och lät Sylvia kvittera i det absoluta slutskedet igår. Piss. Skit. Synd. Men fortsätter trenden så är det snart en Rödblå lirare som ger oss poäng med den sista sparken. Varför inte redan om en vecka mot Boråsarna?

Summa summarum så känns det lite som en klyscha att Örgryte skulle tappa mer poäng än något annat lag i slutskedet – att det skulle vara ”typiskt ÖIS”. Under 2009 fanns det godkänd förklaring. Vi hade helt enkelt en för dåligt rustad spelartrupp som inte hade den nivån som krävs för att lyckas i Allsvenskan. Möjligtvis låg det kvar i bakhuvudet inför säsongen 2010, men där lyckades man hålla tätt i större mått och döda lite av tankarna över att säsongen gick i kras på grund av för nervöst försvar i slutet.

Ifjol började vi själva ösa in mål. Hela elva stycken. Kanske borde det numer kallas att vara typiskt ÖIS att göra mål i slutet? Vi vann flertalet poäng på just upphämtningar i slutskedet – fler poäng än vi tappade på grund av sent insläppta. Under 2012 har trenden fortsatt även om det är tidigt inpå säsongen. Lyckas vi hålla nere den totala målskörden i baken så kan vi snart titulera Örgryte laget som avgör sina matcher i slutet istället för de som darrar läpp och förlorar sina matcher från 80 och framåt…

Nedan följer statistik från de senaste säsongerna.

2012:
Gjorda mål (efter minut 80’):
2
Insläppta mål (efter minut 80’):
1

2011:
Gjorda mål:
11
Insläppta mål:
7

2010:
Gjorda mål:
4
Insläppta mål:
6

2009:
Gjorda mål:
4
Insläppta mål:
11


'Sent insläppta mål vanligt eller klyscha?' have 4 comments

 1. 6 maj, 2012 @ 11:45 nytko

  BRA! Precis denna texten jag ville ha. Jag fullkomligt hatar när folk så fort en sen kvittering eller förlustmål slinker in bakom vår målvakt säger det du skriver: Åhhh så typiskt ÖIS. Då vill jag bara ställa mig en centimeter ifrån deras ansikte och skrika: DET HÄNDER ALLA LAG.

  Men det är för det inte kul när det händer. Verkligen inte. Riktigt surt poängtapp igår, men vi är fortfarande obesegrade vilket iofs inte gör så mycket om man kryssar hälften av matcherna. Men det kommer vi inte göra. Gårdagens match var kanske den näst svåraste på hela säsongen och vi var en hårsmån från att vinna.

  Norrby nästa. Vinst på schemat.

  Svara

 2. 6 maj, 2012 @ 11:53 Frostfödd

  Kolla in säsongen 2006 när vi åkte ur AS…. 10 tappade poäng sista 10´
  Det var förnyat AS kontrakt som rök sista 10 den säsongen!

  http://fotboll.ois.se/Laget/Matcher.aspx?tID=8&troopID=5&seasonID=1&oIDManager=1392

  ”Typiskt ÖIS!”

  Svara

 3. 6 maj, 2012 @ 18:48 Bellman

  Tack för detta, alltid intressant med statistik.

  Vad jag skulle vilja lyfta fram som ett problem under de senaste säsongerna är emellertid att ÖIS ängslighet gång på gång har inneburit att vi har backat hem (rent spelmässigt) när vi leder i andra halvlek.

  Oavsett om det har inneburit mål eller inte för motståndarna så har man många gånger tydligt kunnat se hur ÖIS har spelat bra större delen av matchen för att mot slutet av andra halvlek bli så pass nervösa att de släpper upp motståndarna på egen planhalva och lämnar över pressen till dem.

  Ett lag med självförtroende ska inte behöva byta ut en anfallare mot en defensiv spelare för att försvara en ledning. Ofta innebär detta att vi får färre spelare som kan ta emot uppspel, vilket leder till att motståndarna snabbt tar tillbaks bollen och kan fortsätta att anfalla.

  Så oavsett vad statistiken säger, så tycker jag mig se ett mycket tydligt mönster under de senaste säsongerna.

  Låt oss dock hoppas att 2012 bryter detta mönster.

  ÖIS mot serierseger!!

  /Bellman

  Svara

 4. 6 maj, 2012 @ 23:12 Anonym

  Var det någon mer än jag som såg matchen mellan Hammarby-Varberg Bois. Resultat 1-1 Varberg Bois är inte feg utan står högt med backlinjen och kör på. Hoppas att vi går upp och Bois fortsätter plocka poäng så skön bortamatch.
  Övrigt är ju att vi har haft som supporter många tuffa år man har gått från allsvenska, superetta och nu div1 och man har i central linjen Sebastian,Leinar,Robin som alla har spelat både allsvenskt och superettan tidigare och skulle tycker jag kunna styra upp detta och ryta i, det är därför man blir så besviken. Jag hoppas innerligt att Bengtsson kommer tillbaka i god form för är han på bra spelhumör kan han dra med andra med sitt go. Jag förväntar mig att kapten Leinar är vaken hela matchen i fortsättningen och styr sin besättning för annars sjunker eller kommer inte skeppet någonstans.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se