Skadeskjutet inför mötet med Trollhättan

Football Club Trollhättan. Sug på den.

Efter en, av många anledningar svettig eftermiddag på Ruddalen förra söndagen så har förhoppningsvis de flesta lyckats återhämta sig tillräckligt för att kunna masa sig iväg till Gamla Ullevi igen. För motståndet står alltså FC Trollhättan som genomgått en vinter i klass med den ÖIS upplevde för lite drygt ett år sedan. Klubben var i nära en konkurs och såg ut att tappa i stort sett hela truppen. Förutom att klubben tappade sina största stjärnor Tom Pettersson, Viktor Sköld och Petrit Zhubi. Den spontana känslan är dock att dessa spelare hade försvunnit även om klubben inte befunnit sig i ett så prekärt läge.

Kvar är en av förra årets bästa spelare i klubben, Josef Daoud som leder den interna skytteligan i klubben med två mål. Kvar i klubben är också ÖIS-bekantingarna Boyd Mwila och Edwin Phiri, den sistnämnde som av någon anledning blivit en hackkyckling av folk i klacken, anledning: Okänd.

FC Trollhättan har visserligen ändå startat säsongen aningen knackigt och återfinns först på en åttondeplats i tabellen med bara två segrar och hela tre förluster. Att trion Sköld, Pettersson och Zhubi var viktiga under förra säsongen känns såhär i efterhand som veckans understatement. Konstigt vore väl annat då de tre tillhörde de bästa spelarna i hela serien förra året. Frågan är dock vilken inverkan Trollhättans formdipp kommer att få på matchen mot ÖIS. Rent vardagslogiskt så borde det betyda att matchen för ÖIS del blir enklare. Som bekant är det dock inte vanlig vardagslogik som råder när man pratar om Örgryte idrottsällskap. Med ÖIS-logik så är matcher mot ett formsvagt FC Trollhättan något av det svåraste provet som går att ställas inför.

Det som hände under dagens träning talar väl med den omvända logiken emot detta, på något sätt. Det var nämligen en ur skadesynpunkt en ganska hemsk träning, redan efter några minuter av spel hade redan två spelare fått lämna planen. Dessa två spelare var dessutom inte vilka som helst. Att säga att Christofer Bengtsson och David Leinar inte är två av de största och viktigaste bygggstenarna i det lagbygge som är ÖIS 2012 hade varit en underdrift modell större och att de två linkade av planen med smärtor är såklart inte postivt. David Leinar är visserligen med i truppen till morgondagens match men känslan under träningen var att han inte är fit-for-fight imorgon, tyvärr. Inget ont om Christoffer Bengtsson men han är aningen lättare att ersätta än sin dubbelt så store vapendragare i mittförsvaret.

Ganska förvånade ser Johan Pettersson ut att bli den som ersätter Leinar som mittback och allkonstnären från Mölnlycke håller alltså på att bli en ny Björn Anklev efter att ha flyttats runt en del. Bara under det korta inledande tvåmålsspelet på dagens träning hann han spela både högerback innan David Leinar skadade sig och sedan flytta in som mittback. Förmodligen hade han alltså i vilket fall inte fått starta som yttermittfältare även om Leinar inte gått sönder. Johan Petterssons steg in som mittback placerar Pontus Otterstedt som högerback och därmed får han ytterligare en chans att visa att han i framtiden kan bli den som ska axla Christofer Bengtssons mantel

Hur ska då Joahn Pettersson fungera som mittback? Enligt honom själv har han i stort sett aldrig spelat på positionen. Han har visserligen visat tidigare att han är allsidig och kan spela på många olika positioner, kanske är inte heller mittbackspositionen någonting som avskräcker honom. En fördel med Johan Pettersson som mittback är att han är förhållandevis snabb och mot ett lag som Trollhättan som troligtvis kommer att kontra en hel del är det ingen nackdel att ha en mittback som har snabbheten som en av sina styrkor. Dessutom har han visat sig ganska så stark i man-man spelet, framförallt i matchen mot Norrby då han i den andra halvleken då han satte in ett antal glidtacklingar som höll Björn Anklev-klass och vann en hel del boll. Han har även en del erfarenhet av att spela defensiv innermittfältare och detta kan möjligtvis komma till nytta i spelet som mittback.

De två ytterbacksplatserna kommer att tas upp av Pontus Otterstedt och Joakim Hall som även de är nya sedan förra matchen även om Joakim Hall hoppade in efter Hannes Sahlins utvisning. Alltså är Robin Jonsson, om Leinars skada är så allvarlig som det såg ut, den enda i backlinjen som är kvar sedan matchen för en vecka sedan. Detta ställer naturligtvis stora krav på Robin som nu har ansvaret att styra upp denna relativt oprövade backlinje. Tyvärr finns det vissa frågetecken kring hur Robin klarar av att ta på sig rollen som ledare helt plötsligt. Tidigare har de två natuliga ledarna i backlinjen mest sett ut att ha varit Christofer Bengtsson och David Leinar. Upp till bevis för Robin med andra ord.

Då Tommy Lycén och Jakob Lindström är avstängda behöver även de ersättas. Jakob Lindström ersätts ganska naturligt av Sebastian Johansson som bara byter plats med Jakob och kamperar därmed tillsammans med Filip Holländer på innermittfältet. Tommy Lycéns plats på yttermittfältet kommer att tas av Johan Hedman eller David Bjökeryd beroende på hur man ser det. Då Johan Pettersson flyttas ned i backlinjen blir det två yttermittfältsplatser lediga och dessa ser ut att knipas av Björkeryd och Hedman. För egen del har jag inga som helst problem med att se Johan Hedman på planen då jag till skillnad mot många andra tyckte att han gjorde en bra insats mot Utsikten trots ett tidigt byte.

Att han får starta som yttermittfältare borde inte kännas bra men det gör på något sätt det ändå. Han har under de matcher som han har placerats som ytter faktiskt levererat bra insatser. I bortamatchen mot Karlstad gjorde han sin bästa insats på hela säsongen som yttermittfältare och även under försäsongen fungerade han som ytter på ett bra sätt. Han är dock inte på något sätt en typisk yttermittfältare. Anledningen till att han kommer till sin rätt där är att han blir lite mer delaktig i spelet än om han placeras i anfallet.

Oskar Wallén kommer att placeras bredvid självskrivna Emil Karlsson i anfallet och det känns som att det nu har lossnat en aning för den långe från Kode. De två inhopp han gjort de två senaste matcherna har lovat gott och att han gjorde tre mål i B-lagsmatchen mot Lärje-Angered är knappast ett minus även om Lärje-Angered enligt uppgifter inte var någon direkt värdemätare.

Startelvan om David Leinar inte är i speldugligt skick:

Bänken: Fredrik Andersson, Jonathan Lindström, David Leinar, Alexander Jeremejeff, Markus Anderberg.

Av någon anledning lämnas två platser i truppen lediga och istället för att ta med maximalt tillåtna antalet 18 spelare så tas bara 18 ut. Kanske tillkommer två spelare från Tipselit under morgondagen till truppen för annars känns det onödigt att inte utnyttja alla platser.

På Den officiella hemsidan nämns att det kommer att avslöjas en hemlighet i pausen av matchen och att intervjuer kring detta kommer att göras. Personligen så har jag absolut ingen aning om vad detta handlar om men mina förhoppningar är otroligt höga. Ett ny spelare är förstås den första tanken när någonting ska presenteras och det ska intervjuas. Det känns dock i detta fall inte speciellt troligt. Den andra tanken som kommer upp är att någon annan person som kommer att ingå i klubben ska presenteras men inte heller det känns speciellt troligt då saker inom klubben sällan förändras under säsong då det går bra.

Efter mycket om och men har jag kommit fram till att det något som har med 125 års jubileumet att göra som kommer att avslöjas. Kanske en ny jubileumströja eller en liten slant från några sponsorer i present. M

Skit samma, imorgon är det tre poäng som gäller, oavsett vad överraskningen innebär.

Framåt!


'Skadeskjutet inför mötet med Trollhättan' have 16 comments

 1. 26 maj, 2012 @ 01:54 Anonym

  spännande startelva!

  vet att daniel karlsson tipselit kommer sitta på bänken också

  mot tre poäng på ullevi

  Svara

 2. 26 maj, 2012 @ 02:02 Anonym

  ”Edwin Phiri, den sistnämnde som av någon anledning blivit en hackkyckling av folk i klacken, anledning: Okänd.”

  Anledning okänd vet jag väl inte, har stod ju och pekade finger åt klacken i hemmamatchen.

  Svara

  • 26 maj, 2012 @ 10:41 Felix Jonsson

   Frågan är ju hur oprovocerat det var? Men jag vet inte. För mig är anledningen okänd. Att hacka på Edwin Phiri känns ungefär lika intelligent som att man som mot Norrby skrek hora åt två provspelare som öis inte ville ha. Men jag vet inte.

 3. 26 maj, 2012 @ 03:09 Låt mig drömma!

  Jag har lämnat verkligheten och börjat drömma om att överraskningen är att de på något sätt lyckats få hem Ailton…

  Svara

 4. 26 maj, 2012 @ 06:42 Daniel R

  Blir det denna startelva har vi en medelålder på 23,7. Måste väl ändå vara det yngsta värdet i en tävlingsmatch på mycket länge? Sebastian Johansson är den enda spelare över 30 i denna uppställning. Hade Jakob startat istället för Seb så hade detta värde sjunkit till 22,6 istället.

  Kan ha räknat fel, men det låter väl ändå rimligt?

  Svara

 5. 26 maj, 2012 @ 07:22 Sven R

  Mycket smart att rapportera skadeläget vid sista träningen innan match…

  Trollhättan blir säkert glada att veta allt innan de ens satt sig på bussen till Göteborg!

  Svara

  • 26 maj, 2012 @ 10:38 Felix Jonsson

   Vad ska jag skriva om i en träningsrapport då? Det känns som att syftet med den försvinner om jag inte skriver vad som hände på träningen.

  • 26 maj, 2012 @ 13:25 Sven R

   Har tidigare läst att du inte rapporterar om träningen av fasta situationer. Bra beslut för att inte underlätta motståndarnas planering!

   Vilka som kan spela eller inte upplever jag vara ungefär lika viktigt för motståndarna att veta rent taktiskt.

   Du behöver ju inte alltid redovisa anledningen till din förmodade laguppställing.

  • 26 maj, 2012 @ 14:52 Felix Jonsson

   Det hade känts fel att inte rapportera varför vissa spelare inte kommer till start. Jag ser det inte som något större problem om Jesper Ljung i Trollhättan får reda på det natten innan match. Sånt får han ändå reda på under uppvärmningen och det gör i mina ögon ingen större skillnad.

 6. 26 maj, 2012 @ 07:24 Mendel

  Allt är bara rökridåer….

  Svara

 7. 26 maj, 2012 @ 11:57 DJ-CJ

  Om JP har lirat mycket innermittfältare tidigare hade ju ett alternativ varit att spela hon där och Seb som mittback. Känns som en rimlig lösning.

  Svara

  • 26 maj, 2012 @ 11:57 DJ-CJ

   hon är naturligtvis en följd av att jag på något sätt inte fick med bokstäverna o och m i slutet. *honom.

  • 26 maj, 2012 @ 12:22 Lanslarke

   Att flytta ner Seb tror jag inte alls på. Visst, han klarar nog mittbacksjobbet, men vi tappar mittfältet i stället. Då kommer försvaret under press och då lär det märkas att vi har vikarier i den regionen.

  • 26 maj, 2012 @ 13:29 Anonym

   Jag håller nog med dig. Ett innermittfält med JP och Holländer kanske blir sämre för defensiven än vad JP som mittback blir. Om Sebastian gör ett bra jobb på innermitten så blir det förhoppningsvis inte så mycket att stå i för JP ändå.

   Men jag håller med om att Seb känns mer naturlig som mittback. Och tydligen spelade han en del som mittback under sin tid i Turkiet dessutom. Men än så länge litar jag på Hasse.

   Det bör väl nämnas också att vi inte vet till hundra procent att David Leinar inte kommer spela imorgon. Mycket kan hända under 24 timmar!

  • 26 maj, 2012 @ 14:47 Felix Jonsson

   Ovanstående kommentar var min.

 8. 26 maj, 2012 @ 15:07 DJ-CJ

  Kan det vara någon form av Hall of Fame som ska presenteras? Som jag tolkar det är det någonting i anknytning till matchannonsen och den ser ju onekligen ut att bestå av tidigare spelare. Att någon av dessa skulle intervjuas i paus känns således inte ologiskt.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se