Årets match, kan det bli bättre?

Västkustderby? Nej, det låter helt enkelt för mycket Blåvitt. Så vi fortsätter väl att kalla detta årets match. Visserligen stämmer väl inte det heller då det förhoppningsvis (no, jinx) kommer att dyka upp en match som betyder superettan eller ej och då kommer den garanterat att smälla högre. Men vi kan väl kalla det årets match på förhand i alla fall, för man vet ju aldrig någonting.

Oberoende av vad matchen kallas så kommer det med största sannolikhet att bli en av årets tuffaste matcher. Det råder det nog ingen större tvekan om. Oddevold går in i matchen med en form som är på uppåtgående även om man så sent som för två veckor sedan förlorade med 0-2 mot Utsiktens BK på Ruddalen. Framförallt har laget en av seriens hetaste spelare i startelvan. För Johan Patriksson är en av seriens hetaste, och troligen också bästa spelare. Han leder skytteligan ganska överlägset med sina 14 mål på tio matcher. Visserligen tar han, till skillnad från Emil Karlsson, hand om straffarna och hittills har det blivit tre straffmål för den gode Patriksson.

Det pratas mycket om Johan Patriksson och en hel del av detta prat är sannerligen berättigat. Men Oddevold är mer än bara Johan Patriksson. Henrik Palmersjö, Angelo Vega och Mentor Zhubi är alla tre spelare som bidrar till att Oddevold har ett offensivt mittfält som är värt all respekt. Däremot är det tunnare defensivt och rapporter talar om att deras backlinje inte imponerat och två insläppta mål mot Trollhättan samt tolv insläppta mål hittills denna säsong utan att ha mött varken ÖIS eller Lund visar på detta.

Joakim Jensen som med sina 38 bast är den bohuslänska backlinjens grand old man har nyss kommit tillbaka från skada och en del av baklängesmålen kan säkerligen ha sin förklaring i det. Hans rutin från klubbar som Hammarby och Ljungskile väger tungt och är viktigt för en klubb som Oddevold. Men åldern måste ta ut sin rätt, spring Emil, spring Oskar, spring Anderberg!

Träningsveckan för ÖIS:arna har varit positiv och det verkar som att man nu efter en lite hårdare träningsperiod med fysiskt mer krävande pass nu har gått över till mer spel. Det filas inte så mycket på avslut och andra tekniska detaljer i nuläget utan fokus ligger snarare på att få spelet att fungera. Det spelas på två mål ofta och tempot skruvas hela tiden upp ett snäpp. Troligvis är även detta en del i projektet med att få upp tempot hos spelarna som verkade starta veckan innan den i vissa läger så kritiserade matchen mot IFK Göteborg. I nuläget verkar dock det hela fungera. Spelarna har sannerligen kommit upp i tempo och 9-0 i målskillnad är svårt att klaga på.

Dagens träning på ÖIS-gården fortsatte i samma anda som de senaste träningarna och efter den sedvanliga uppvärmning beståendes av lite hopp över häckar, krypande under häckar, trippande i stegar och skuttande mellan koner. Efter den gick man återigen ner till planen och så var det dags för spel igen. Glädjande var att Markus Anderberg återigen var med på planen ombytt, och med fotbollsskorna på. Det såg dessutom riktigt lovande ut. Inga tecken på otäcka skadekänningar så långt ögat kunde nå och troligtvis tar Markus Anderberg plats som en av två yttrar i morgondagens startelva.

Om det skulle vara så att Markus Anderberg tar sig in i startelvan imorgon så betyder det att han för första gången på väldigt länge startar tre matcher i rad. När han gjorde det senast vet jag inte men det var sannerligen ett tag sedan. Det fina i kråksången är att han verkar ha lyckats bevara sin form ifrån de senaste matcherna. Löpningarna är lika knivskarpa som tidigare och även avsluten ser ut att ha konserverats fint. Dagens målskörd blev två mål på tre chanser för Anderberg och det får ses som bra. Det första läget fick han alldeles i inledningen av tvåmålsspelet på stor plan då han löpte ifrån samtliga backar och sånär lyckades suga ned en långboll med ett utsträckt högerben men tyvärr studsade bollen ifrån honom några meter för långt och Peter Abrahamsson kunde hinna ut och täcka det ganska tama avslut som följde.

Efter den första missen skärpte Kodesonen sig och fortsatte springa sig fri och den andra gången gick det bättre. Mottagningen av genomskäraren prickfri, avslutet likaså, en Ni Natalesk vrickning runt och lite över Peters utsträckta fot. Så ska en slipsten dras. Nästa strut signerad Anderberg kommer när man lite efter det inledande tvåmålsspelet på stor plan är slut och det så kallade smålagsspelet tar vid. På kanten får Kodes Garrincha bollen, saktar ned för att sedan rycka förbi sin back och ta med sig bollen i en svepande rörelse. Han får den där meterns försprång som han inte borde få och detta gör att Anderberg kan peta fram bollen en halvmeter för att snabbt och bestämt klappa till med full kraft intill den närmsta stolpen, otagbart för Peter Abrahamsson.

Anderberg är i form, det borde ge honom en startplats. Här är de andra som troligtvis också får det:

Den enda platsen i backlinjen som känns aningen osäker är vänsterbacksplatsen där David Björkeryd startat de senaste två matcherna. Signalerna som skickats ut i veckan är dock att Hannes Sahlin ska ta tillbaka platsen och då David Björkeryd dessutom inte deltog på dagens träning så känns det som att det lutar åt start för Hannes som vänsterback.

Då Björkeryd förmodligen inte startar och Johan Pettersson inte finns med i truppen av okänd anledning så får Filip Holländer ta hand om platsen till höger på mittfältet samidigt som Markus Anderberg troligtvis spelar till vänster. Oskar Wallén och Emil Karlsson känns mer och mer det självklara anfallsparet för Hans Prytz. När dessutom Oskar Wallén har börjar producera poäng så känns det hela ännu mer givet.

Slutligen kan vi nog konstatera att Hans Prytz börjar hitta sin startelva. Och allt börjar falla på plats. En seger imorgon borde väl inte vara några större problem?

(no jinx)


'Årets match, kan det bli bättre?' has no comments

Bli först att kommentera detta inlägg!

Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se