Årets tuffaste match att vänta

Eftersom att Felix har lämnat landet för att stötta just vårt land i Ukraina så vikarierar jag idag på införrapporten. Tyvärr har detta också medfört att vi inte har haft någon från Sambadefensiv på dagens träning – och kan därför inte heller rapportera det färskaste från densamma. Men förhoppningsvis blir detta något av läsvärde ändå.

Morgonens destination är alltså Lund. Staden från där det lag som just nu stormar igenom Division 1 Södra kommer från.  Med sju segrar och en oavgjord (poängtapp mot Glenns Utsikten) match så toppar man tabellen med smått otroliga 22 av 24 möjliga poäng. Även om man hade en del tur i den senaste matchen, då man avgjorde sent borta mot Trollhättan efter ett långskott, så har man överraskat något otroligt. De fanns inte med i förhandssnacket – utan tippades snarare att sno åt sig någon av sina sedvanliga slutplaceringar – någonstans i det övre mittenskiktet.

Vårt eget Sällskap slet, efter Emils sena mål i Grästorp, åt sig andraplatsen i tabellen. Även om man precis som Lund fortsatt är obesegrade så har man tappat ledningar i ett par matcher vilket har resulterat i något onödiga poängtapp och därför också en liten lucka uppåt. Marginalen är idag fyra poäng – och därför känns morgondagens match ytterst viktig. Vid vinst bryter man serieledarens förlustnolla, men framförallt så knaprar man in tre poäng och placerar just bakom. Vid förlust så ligger vi hastigt och lustigt sju poäng bakom. Sju poäng! Visserligen fick vi se prov på darrande lag under slutspurten av den förra säsongen – och därför är tabellen till intet sett avgjord – men får man välja att leda med sju poäng eller ligga efter med sju poäng så är svaret slaget i sten.

Även om annonseringen kring morgondagens 125-årsresa till en början var något blygsam så har den kommit igång rejält de senaste dagarna. Medlemmar i supporterklubben åker till rabatterat pris – och prenumererar man på ÖIS Lirarnytt så kan man där igenom erhålla en rabatterad resbiljett. Förhoppningen är att bokningen har tagit fart och att en stor busslast (strunt samma hur supportrar tar sig ner egentligen – bara de är där!) skall ta över Klostergårdens IP och göra den till något av en hemmaplan. Något som Lunds BK:s målvakt Otto Martler redan ställt in sig på:

” – Vi kommer att möta ett av seriens bästa lag. ÖIS är ett bra gäng med bra publikstöd. Det kommer säkert att kännas som en bortamatch för oss. Det krävs att vi spelar på den nivån vi kan i 90 minuter. Det ska bli fantastiskt roligt.”

Frågan är bara hur roligt Otto Martler kommer att få det. Förhoppningen är att vi skall sätta ned Lundspelarnas fötter på jorden igen – och historien (om en väldigt kort sådan) tyder ju på att så kan bli fallet. Under förra säsongen var Lund likväl som nu en mycket starkt hemmalag och Örgryte var ett av få lag som lyckades vinna där nere. Matchen vanns för övrigt med 1-0. Upprepning imorgon?

 

Segervrålet efter förra årets 1-0-viktoria. Foto: Martin Brittberg

Som jag tidigare varit inne på så har vi idag tyvärr ingen inside-info att ge gällande startelvan imorgon. Det som dock står klart sedan tidigare är att vi får klara oss utan Oskar Wallén i de främre regionerna. Efter en brysk tackling mot Gauthiod så fick han ostskivan i nyllet får tredje gången och är således avstängd. Sett till de senaste matcherna så skall det inte vara någon större förlust rent spelarmässigt – och det bör öppna för att Johan Hedman åter får chansen på sin originalposition.

Om inget oförutsägbart har skett under dagens träning (skada eller annat) så känns därför följande elva mest trolig:

Abrahamsson
Bengtsson – Jonsson – Leinar – Sahlin
Pettersson – Johansson – Lindström – Lycén
Karlsson – Hedman

Noterbart är att Tommy Lycén har avtjänat sitt straff efter det röda kortet på Ruddalen. Efter hans fina prestationer under den senare delen av säsongen så känns det som att Hans Prytz åter kör med Lycén från vänster. Det innebär att Filip Holländer åter igen får inleda från sidlinjen. Inhoppet senast imponerade, i alla fall i mitt tycke, inte tillräckligt för att knipa en startplats.

Framåt tror jag alltså att Hedman får nytt förtroende. Trots sin ovana yttermittfältsposition så var insatsen mot Gauthiod något bättre än vad tidigare visats; något som kanske kan tyda på att formen är på väg att stiga. Med Oskar indisponibel känns därför valet av Hedman helrätt.

Mot Lund och tre färska!


'Årets tuffaste match att vänta' have 29 comments

 1. 8 juni, 2012 @ 20:34 timberhochmandie

  JP rapporterar knäskada på twitter…

  Svara

  • 8 juni, 2012 @ 21:29 og

   Ajdå, han behövs verkligen imorgon.

  • 8 juni, 2012 @ 22:23 Anonym

   Och Hedman rapporterar kraftig förkylning på sin twitter…

 2. 8 juni, 2012 @ 22:43 Christian

  Då känns Lycen till höger och Björkeryd som bästa kombination. I anfallet får Holländer komplettera EK.

  Svara

 3. 8 juni, 2012 @ 22:54 Anonym

  Jag tror på att Grabbarn fixar det i morgon, åker dom i tid och skakar av sig bussresan.

  Svara

 4. 10 juni, 2012 @ 15:33 Björn

  Nägon som kan klar göra hur avstängningarna ser ut och hur många matcher dom
  får. Någon snälla?

  Svara

  • 10 juni, 2012 @ 15:35 Christian

   Eftersom att ingen av de två röda var ett direkt rött kort så får de bara en matchs avstängning vardera.

 5. 10 juni, 2012 @ 15:40 Björn

  Hänger det första gula med eller tas det bort i statistiken

  Svara

 6. 10 juni, 2012 @ 16:27 Ville Vilja

  Så här är det – ÖIS mittfält och försvar lämnar mycket övrigt att önska; ledningen/-arna tappas på grund av att inte försvaret kan stoppa anfallen utanför boxen. Naturligtvis ser ett bra försvar till att mota Olle i grind en bra bit från målområdet – för att inte riskera straffsituationer. Leinar & Co är för mediokra som försvarare.

  Svara

  • 10 juni, 2012 @ 16:59 Ville Vilja

   Emil Karlsson är den ende spelaren i laget som håller tillräcklig nivå för spel i Superettan och även allsvenskan. Han är i en klsss för sig och enda anledningen till att vi ligger i topp. Utan honom hade vi harvat runt på nedre hlvan av tabellen.

  • 10 juni, 2012 @ 17:38 Christian

   Emil Karlsson är i ärlighetens namn inte särskilt bra på att spela fotboll. Däremot gör han mål – vilket är vad som syns i supporterkretsar. I premiären skyfflade han in två mål från nära håll, mot Karlstad hade han öppet mål från en meter, mot Gauthiod missade han åtskilliga lägen men fick tillslut ett öppet mål från nära håll. Han spelar oftast inte särskilt bra; men kompenserar det med att vara en jäkla målskytt.

   Inget ont om Emil, jag älskar honom förmodligen lika mycket som alla ÖIS:are just nu, men att han skulle vara bättre än någon annan på att spela just fotboll i detta lag håller jag verkligen inte med om. Det har varit en del ”turmål”, eller kassar som jag hade satt. Dock blandat med delikatesser som långskottet mot Sylvia – vilket man inte bör ta ifrån honom. Det var snyggt som stryk.

  • 10 juni, 2012 @ 18:53 Ville Vilja

   Då tycker jag ”myten” Leinar är märkligare – blev inte han typ vaald till årets sämsta back när han kom till ÖIS? Okej att han plaatsar att spela i ettan, men högre…tveksamt. Att vara fysiskt stor som baack innebär ju inte per automatik att man är en bra back. Infaasningen med nya backar borde redan påbörjas.

  • 10 juni, 2012 @ 17:25 Anonym

   håller med till 100%
   mittfältet försvinner totalt under matcherna och låter motståndarna komma fram till backlinjen utan problem
   inne/ytter mittfält måste löpa mycket mer och kämpa
   detta är det stora problemet med dagens lag
   sist byttes jonte och hedman in i slutet för att säkra vinsten och det blev pannkaka (igen). Måste ha bättre spelare.

  • 10 juni, 2012 @ 17:38 Ville Vilja

   ÖIS kan nog glömma Superettan. Hungrigaste killarna från Tipselit äldre blir ett tillskott för 2013 och kan kanske bidra till nytändning och ligavinst för A-laget nästa år. Finns en handfull killar där som redan skulle göra nytta i A-laget.

  • 10 juni, 2012 @ 17:40 Christian

   Det låter ju som en ytterst smart idé – att ge upp Superettan med 17 omgångar kvar och kvalplatsen just nu i sin hand. Med en någorlunda kvalitativ domare igår hade vi dessutom legat en poäng bakom förstaplatsen.

   Kom igen nu, ryck upp dig lite!

  • 10 juni, 2012 @ 17:45 Ville Vilja

   Det känns inte stabilt för topp-placering när allt hänger på Emil Karlsson…de övriga spelarna övertygar inte som möjliga Superettaspelare. De hör tyvärr fortfarande hemma i div 1 som högst.

  • 10 juni, 2012 @ 18:26 DrJonas

   Killarna är unga och dom blandar därför högt och lågt. Helt normalt. Men många har talang och spel i sig för högre divisioner. Så tålamod och positivism kommer räcka långt.

   Men sånna jäkla rookiefasoner att dra på sig gula och röda till höger och vänster! …och att sedan skylla på domarn håller inte. Gå därifrån och knip igen

  • 10 juni, 2012 @ 21:27 Sambaliraren

   Känns som att vi glömt Otterstedt,hade gärna sett honom ute på en kant med hans snabbhet och fina passningsspel. Är han skadad eller varför är han inte med i truppen?

 7. 10 juni, 2012 @ 20:59 yttre

  JP håller dock för högre spel

  Svara

 8. 11 juni, 2012 @ 10:28 Anonym

  DrJonas
  Jag håller inte med att skylla på ungdom och att dom är nya.
  Det handlar inte bara hur man spelar ,det handlar om hur man klarar av att hantera underkasta sig domarna i Div 1, Samt att klara av även att hantera när motspelare jävlas med en för att vinna en serie speciellt i DIV 1 och jag tror det är ännu svårare för lag som har spelat i Allsvenska och Superettan. Men vi har ju klart några med oerfarenhet dels spelare men också vår käre Prytz. Men någon som inte imponera som kapten men den erfarenhet han har så måste han ryta till och styra upp bättre på planen så en match inte spårar ur när man leder en match med 2-0 han är på planen och varit lagkapten i två år jag föväntar mig. Hade jag valt en kapten på planen hade Bengtsson varit given för mig, hans kroppspråk och vinnareinställning är bättre på planen. Lagkapten får ransaka sig i sin roll på planen som ledare. Jag är otroligt besviken att en spelare som Abrahamnsson som varit med så länge att inte han kan knipa käft. Den här matchen blev verkligen speciellt och kanske blir avgörande för slutavslutningen Oddevold slickar oss precis. Men självklart hoppas jag laget och varje individ tänker till hur avgörande för hela laget och hela föreningen och att alldeles för mycket pengar står på spel också, samtidigt sviker de många supportrar som reser med till en borta resor och alla går på hemmaresa. Tänk till innan ni öppnar käften mot domarn nästa gång!
  Nu hoppas jag att vi supportrar inte ger upp stödet efter denna match och tror att ÖIS lärt sig mycket av denna match och nya poäng finns att spela om. Så glöm inte kom till Gamla Ullevi och stötta vår 125 åriga förening den 17 juni kl 17 SÖNDAG jag hoppas innerligt att vi ses framför allt för alla som jobbar runt laget och vår förening samt är tacksamma för våra alla sponsorer. Vi ses om inte annat för den underbaa gemenskap och vi kan ju alltid diskutera hur våra ex-öisare som leder/spelar sköter sig i EM.
  Någon spelare som jag måste ge kred till är Robin ändå är en klippa i det tysta.

  Svara

  • 11 juni, 2012 @ 12:55 bukowski

   blir nog inte mycket folk på GU på söndag!

  • 11 juni, 2012 @ 13:02 Christian

   Nej, förmodligen ingen alls.

   Matchen spelas på Valhalla IP.

  • 12 juni, 2012 @ 23:11 bukowski

   nähä,ironi…

  • 11 juni, 2012 @ 18:25 DrJonas

   Jag menar, precis som du, att ungdom inte är en ursäkt för att dra på sig dumma kort…det är inte OK!
   Vad som däremot är naturligt, och måste vara tillåtet, är att kunna göra en, två eller t.o.m tre mindre bra insatser spelmässigt och inte bli petad.

  • 11 juni, 2012 @ 21:45 Proffs

   Tränarkulturen i ÖIS är enligt mussleprincipen, lev inte ut, markera inte tydligt, ligg lågt för att inte sticka ut, dra inte på dig uppmärksamhet – var svensk. Hela ÖIS håller på att sunka ihop stämningsmässigt. Inget bett någonstans. På träningarna vågar däremot tränarna försöka härma tränarna från TV, för då finns ju ingen publik. Våga visa lite vilja och själ på matcherna! Kom igen nu för i hlvete, vi håller på att tappa greppet om toppen i serien! Låt de naturliga ledarna vara lagkaptener och ta ansvaret!

   Vill vi verkligen ligga kvar i ettan 2013?!

 9. 12 juni, 2012 @ 01:33 Sven R

  Jag tycker det är dags att vi supportrar tar ett steg tillbaka och lugnar ner oss lite. Det är tydligt att alla i Sällskapet känner en stor press på sig: styrelsen, administrationen, tränarteamet och spelarna. Alla vet att det förväntas att vi spelar i Superettan nästa år.

  Vad har laget visat hittills i år?

  Jo, vi har en spelartrupp som även om den inte håller allsvensk klass än, ändå är tillräckligt bra för att utmana alla lag i div 1 södra (troligtvis också tillräckligt bra för att klara sig ok även i Superettan). Detta trots att det finns andra lag som har minst lika starka spelartrupper. Jag tror vi kommer att se en jämn serie med fyra-fem lag som slåss om de två topplatserna i slutet av säsongen.

  Spelsystemet verkar fungera och jag tycker mig också se att grabbarna orkar mer än förra året, så tränarteamet verkar också göra sitt jobb!

  Laget har visat att de kan kämpa in i det sista och avgöra matcher på övertid, men har också haft lite otur/orutin och släppt ett antal matcher i slutminuterna. Som skrivits av andra tidigare på denna blogg, så brukar sådant jämna ut sig i det långa loppet mellan jämna lag.

  Vi har också dragit på oss en del onödiga gula och röda kort som även de kan hänföras dels till otur med domarna och dels till orutin. Vad gäller domarna får grabbarna nog räkna med att de, liksom vi supporters, har lite svårt att inse att ÖIS just nu är ett div 1-lag och inte håller allsvensk klass. Därför bedöms vi lite annorlunda och grabbarna måste inse detta och uppföra sig därefter. Den ljusa sidan av detta är att även motståndarna ser oss som allsvenska och därför har större respekt för oss (här spelar klacken en stor roll!). Vad gäller orutin så är det så att vi har många unga killar i laget (vad f-n, flera av dem bor väl fortfarande hemma hos morsan…?). Detta kommer att rätta till sig med tid och rutinen kommer. Visserligen har andra lag också unga killar, men inte med tillnärmelsevis så hårda krav på sig som våra!

  Så mitt råd till alla supportrar: håll huvudena högt och var stolta över lagets insatser hittills, stötta tränarteamet och spelarna så att de vet att vi tror på dem i framtiden samt gå på matcherna och ta med er så många ”closet-öisare” som möjligt så vi fortsätter att stötta laget på bästa sätt. Då är jag övertygad om att vi kan se Sällskapet en högre serie nästa år!

  Svara

  • 12 juni, 2012 @ 11:24 MBE

   Bra skrivet, Sven! Det var tydligt i pressklippet på Lunds hemsida med Prytz att man inom laget känner stor press. Laget har torts allt skapat ett utmärkt utgångsläge inför fortsättnignen. Vi har på ett antal positioner en bra bänk vilket flera av konkurrenterna inte kan visa upp. Detta kommer märkas när skador och avstängnignar ramlar in hos våra konkurrenter. Tycker att laget gjort det bra så här långt. Förra matchen avgjorde de på tilläggstid, denna matchen förlorades på tilläggstid. Stolpe in, stolpe ut.

  • 21 juni, 2012 @ 00:06 KG (Den riktiga)

   WORD

   Inte så mycket mer att snacka om. Alla Öisare skall banne mig se till att vi förtjänar att vinna den här eländiga serien och ta ny sats mot högre höjder.

   Heja Öis


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se