En tung eftermiddag i Hjällbo

Jag ska inte bli långrandig.

Det var då dags för den där matchen. Den där träningsmatchen som det hade varit ett sådant evinnerligt tjat kring. En del påstår att matchen aldrig borde ha spelats och så här i efterhand går det väl att hålla med om det utan att tänka efter speciellt länge. Det var helt enkelt inte roligt över huvud taget den här eftermiddagen i Hjällbo. Förutom solskenet och den trevliga idrottsplatsen så fanns det inte många rödblå ljusglimtar.

För att ÖIS i nuläget ska kunna spela jämnt med ett lag av IFK Göteborgs kaliber så krävs ganska mycket som inte fanns på planen i denna match. Det krävs för det första en helt ordinarie startelva och det var inte riktigt vad som matchades den här gången. Joakim Hall och Pontus Otterstedt fick ta hand om varsin yttebacksplats från start och Hannes Sahlin fick kampera ihop med David Leinar i mittförsvaret.

En annan detalj som krävs för en jämnare match är något att spela för, lite ”grinta”. Det är min fullständiga övertygelse att denna matchen hade blivit betydligt mycket jämnare om den hade varit i exempelvis Svenska Cupen eller tillochmed i seriespel. De mindre laget i en sådan match tenderar att höja sig avsevärt när det finns något att spela för även om detta innebär att även det ”bättre” laget höjer sig ett snäpp.

Dessutom hade matchen med all säkerhet blivt en jämnare historia om ÖIS inte spelat match två dagar tidigare. Men nu blev det inte så och det var väl egentligen aldrig något snack om att IFK skulle gå segrande ur striden även om ÖIS fram till det första blåvita målet stod upp godkänt. Detta ska inte heller vara någon match som ÖIS ska kunna gå vinnande ur rent logiskt sett. IFK Göteborg är i nuläget två divisioner över ÖIS i precis allt. Allt från spelarvärde till träningsmängd.

Då kan man fråga sig varför denna matchen ens spelades. I nuläget känns det hela tämligen värdelöst och jag kan hålla med om argumentet att detta inte är snyggt mot oss supportrar till fullo. Det är inte rätt mot oss som under hela vår uppväxt och skoltid har fått höra fantasilösa skämt och nedvärderande ramsor om att det lag man lagt ned sin själ i är det sämsta som finns och att man istället borde släppa det man håller kärt och byta lag. Att man nu ska få se sitt älskade lag bli förnedrat på ett sätt som detta är inte snyggt.

Fast som jag skrev igår så förstår jag faktiskt tanken kring det hela. Om den nu är som jag tror dvs att man från ledarhåll vill ruska liv i spelarna och få dem att komma upp i ett högre tempo för att sedan kunna utnyttja detta i seriespelet. Det har i många av matcherna i inledningen av serien varit ganska temposvagt och förmågan att köra över sämre motstånd och vinna komfortabelt har inte riktigt funnits. Min gissning var och är att denna veckan med lite hårdare träning går ut på att man ska försöka få spelarna att lyfta ännu ett steg och bli effektivare och tempostarkare.

But still, det är inte snyggt att låta det rinna iväg och bli ett sådant resulat mot något som jag och många med mig har så evinnerligt svårt för. Nämligen IFK Göteborg.

PS. Jag kom på några glädjeämnen i mörkret. Jakob Lindström var precis lika bra som vanligt och förhoppningsvis lyckades han inte charma den osympatiske stockholmaren med det obehagliga överbettet och de tjocka kinderna för mycket. Ingen av oss vill nog se honom ta den vägen. Ingen.

Carl Hawunger och Rasmus Haraldsson från Tipselit Äldre får även de ett plus i kanten, särskilt Carl Hawunger som under sin korta tid på planen han visa att han gärna tar upp kampen om en plats i backlinjen framöver.

I övrigt var det dystert. DS.


'En tung eftermiddag i Hjällbo' have 10 comments

 1. 20 juni, 2012 @ 13:04 Anonym

  Tycker inte att Jacob och Philip var så outstanding i gårdagens lag. Båda målvakterna gjorde många fina insatser, främst Fredrik som bjöd på fina räddningar på frilägen. Pontus skötte högerkanten bra, Sana var ju totalt osynlig, trots ganska dålig hjälp i första. Även Emil startade piggt men tröttnade efterhand. Inhoppen var godkända, men övriga får kanske inte godkänt. Det är viktigt att förstå skillnaden mellan ettan och allsvenskan, dessutom som du skriver, det var bara en träningsmatch. Tråkigt med Jontes skada, hoppas det inte var allvarligt, nu när han äntligen är på gång.

  Svara

  • 20 juni, 2012 @ 13:36 Felix Jonsson

   Av någon anledning glömde jag av att ge Holländer credd, tyckte självklart att han skötte sig riktigt bra det såg ju tillochmed GP. Pontus skötte sig fullt godkänt och även Emil.

   Som du skriver så var Fredrik faktiskt bra trots tre insläppta mål. Jag är, som jag sagt innan inte ett dugg orolig för om han ska kunna axla Peters mantel om han, gud förbjude skulle lämna någon gång i framtiden.

   Fast jag har ändå ganska svårt att hitta ljuspunkter tätt inpå en förlust med 5-0 mot Blåvitt. Hade jag skrivit artikeln nu så hade den förmodligen sett lite annorlunda ut. Men, men.

 2. 20 juni, 2012 @ 14:26 Richard

  Boyd bryter med FC Trollhättan! Dags att hämta hem honom?

  Svara

  • 20 juni, 2012 @ 14:40 Felix Jonsson

   Jag ser det faktiskt inte komma. Hur mycket vissa än verkar vilja att det blir så så tror jag i nuläget inte riktigt på det. Personligen är jag kluven till om det är rätt väg att gå. Visst, Boyd är en duktig spelare, ganska underskattad bland ÖIS-are, men frågan är om det hade sänt rätt signaler till spelarna som redan finns i truppen. Yttermittfältare har vi en hel del redan så där hade han i nuläget inte behövts och inte heller i anfallet är det någon brist på spelare.

   Dessutom pratas det ganska ofta om att det finns frågetecken kring inställningen när man pratar om Boyd och om Hans Prytz är så noga med att spelarna ska visa rätt inställning som jag tror så känns det inte som att Boyd är riktigt rätt pusselbit i lagbygget. Men det är bara vad jag hört. Jag har inga egna erfarenheter av hur Boyd beter sig på träningar.

   Jag är kluven.

  • 20 juni, 2012 @ 15:46 Anonym

   Nej tack till Boyd!!

  • 20 juni, 2012 @ 15:49 Anton

   JA TACK!

  • 20 juni, 2012 @ 18:00 Sektion LM

   Nej, för tusan! Ingen Boyd mer i ÖIS! Varför ska ÖIS som nu äntligen bygger för framtiden och verkar ha svetsat ihop ett LAG värva en nästintill föredetting som är ökänd för att vara ett rejält moralsänke i en trupp? Släpp nu diskussionen om Boyd en gång för alla.

 3. 20 juni, 2012 @ 14:46 Nya Öis

  Bra att matcha de spelare som inte fått mycket speltid innan. Tror däremot inte att resultatet hade sett så annorlunda ut om tex Robin och Bengtsson hade spelat i försvaret. Dom hade haft svårt att hänga med i IFK:s tempo. Däremot tycker jag att Otterstedt gjorde det fullt godkänt på högerkanten han vann duellerna mot Sana som hade det svårt på den kanten. Synd bara att Otterstedt inte får mer speltid som behövs för att utvecklas mer. Han håller helt klart i div.1 i dag. Sahlin skötte sig också ok men jag tycker att Leinar och Jocke hade det betydligt jobbigare i försvaret. Tråkigt också att Jonte blev skadad nu när han har varit i form. Det blev tufft för Otterstedt på den kanten då Jonte blev skadad och knappt kunde springa. Han var helt ensam och utan uppbackning. Tycker inte att resultatet 5-0 är så konstigt,det skiljer ju som sagt va 2 divisioner. I övrigt så skulle vi behöva nån mer anfallare brevid Emil för Hedman och Wallen håller knappt i ettan de är alldeles för långsamma. Kanske dax att låta Henrik Carlsson eller Jeremejeff få chansen. Anderberg kan man också sätta i anfallet men tycker ändå att han gör sig bäst på kanten.

  Svara

  • 20 juni, 2012 @ 20:17 JD1887

   Hade man startat med Karlsson och Anderberg på topp så hade vi fått ett mycket löpvilligt anfall med mycket djupspelande. Hade man haft det så måste man ha Holländer eller möjligtvis en spelglad, offensiv Lillström som kan servera dem passningarna.

   Nej Björkeryd och Anderberg på kanterna och ge Hedman chansen på topp nu!

 4. 20 juni, 2012 @ 16:53 Veckans tankar » Sambadefensiv

  […] och med detta så råder jag er att läsa Felix Jonssons rapport från matchen, och så lämnar jag matchen till handlingarna och hoppas att en liknande match […]

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se