Med Jakob mot Kristianstad och vidare?

Härföraren?

Då var det dags igen. Efter en målfest av sällan skådat slag för en vecka sedan på Valhalla IP och en rekorderlig käftsmäll några dagar senare så är det återigen dags för en match som troligtvis blir lite jämnare än de två senaste. Med undantag för matchen mot Sleipner så är ÖIS mitt inne i en period av hårda prövningar. Perioden inleddes med alltid lika tuffa FC Trollhättan på hemmaplan, följdes upp med den krångliga bortaresan till Grästorp som i sin tur följdes upp av ett möte med Lund på bortaplan. Efter en andningspaus mot Sleipner är det nu återigen dags för riktig prövning nere i Skåne, och efter det kommer Oddevold på besök.

Med andra ord är det nu och inte om några veckor som formtoppen ska infinna sig. Med två poäng extra i Lund så hade serieledningen redan varit ett faktum men istället är det nu en poäng upp till Lund som likt som likt flera före dem gick på en mina i Grästorp förra helgen. Då Lund i den här omgången möter IK Sleipner på bortaplan och med största sannolikhet inte darrar på manchetten i Norrköping blir det extra viktigt att ÖIS får med sig tre poäng från sin tripp söderut.

Kristianstad var länge laget som hindrade ÖIS från att avancera upp på en andraplats och inledde serien strålande och var obesegrade fram till den fjärde omgången då Skövde blev för svåra. Man höll dock ångan uppe och plockade in fler trepoängare fram till den sjunde omgången då de likt ÖIS spelade 2-2 mot Sylvia och man har sedan dess inte vunnit i serien. De två senaste matcherna har laget dessutom åkt på två tunga förluster mot Utsikten och Trollhättan. Med andra ord är det ett lag i kraftig motvind som välkomnar ÖIS:arna på söndag.

Upplagt för vinst?

Innan matchen mot Sleipner skrev jag på Twitter att ÖIS inte någon gång under säsongen förutom i matchen mot Karlstad på bortaplan vunnit riktigt komfortabelt. Som ett brev på posten efter det kom matchen mot Sleipner som inte direkt var någon nagelbitare och årets andra komfortabla seger var inhämtad. Självklart går det att diskutera vad som är en komfortabel seger och inte. En del menar säkert att matchen mot Norrby på hemmaplan som vanns med 3-1 kan ses som en ganska så säker seger men sett till hur den matchen utvecklade sig så kändes den inte förrän Emil Karlssons förlösande 3-1 mål lugn.

Mot Kristianstad har ÖIS alla chanser att återigen ta tag i en match från start och sedan ta kontrollen och göra några fler mål. Förutom detaljen att matchen spelas på bortaplan så är det mycket som talar för att ÖIS har goda möjligheter att faktiskt ta en säker seger. För det första så har ÖIS under hela säsongen med några få undantag startat matcherna bra. Bland annat av den anledningen har laget fortfarande inte varit i underläge än. I just denna matchen kan det bli avgörande att få in ett tidigt mål. Det faktum att Kristianstad har har sladdat i tabellen och inte imponerat i sina senaste matcher gör att man kan ana att laget förmodligen har ett självförtroende som varit betydligt bättre. Därför är gäller det att göra processen kort för bästa effekt. Mål tidigt kan troligtvis vara en av nycklarna till seger. Ett lag i en negativ trend som Kristianstad börjar lätt tvivla på sin förmåga och ett tidigt mål kommer bättra på grubblandet.

Något annat som talar för en rödblå seger i syd är att Kristianstad är ett lag som tidigare legat i toppen av serien och säkerligen har ambitioner att spela likt ett topplag. Historiskt sett har ÖIS som bekant lätt för lag som bjuder upp till dans. Förra året gjorde jag en sammanställning av statistik gällande lite allt möjligt kring ÖIS säsong 2011 och det var tydligt att det var mot bottenlagen och inte toppskiktet som superettaplatsen förlorades. Denna säsongen har dock varit aningen annorlunda i det hänseendet då ÖIS helt plötsligt inte har en enda vinst mot topplagen. Visserligen har ÖIS inte förlorat och Oddevold samt Kristianstad är kvar att möta. Men det är skillnad mot förra året då man hade en målskillnad på förkrossande 11-1 mot Varberg och Sylvia samt bara hade tappat två poäng på de fyra matcherna som lagen möttes i. Så vem vet egentligen?

En lite för nervös träning

Nog pratat om Kristianstad, det hölls som bekant en träning på ÖIS-gården idag på den, för att vara en lördag, något oortodoxa tiden 18.00. Tyvärr gick den vane träningsåskådaren och skribenten ändå upp 9.00 denna midsommardag med allt vad det innebär för att ta sig till ÖIS-gården. Väl där upptäckte han via internet att träningen flyttats och åkte hem igen med svansen mellan benen.

18.00 däremot var det träning på riktigt, en träning som för första gången kunde avnjutas från den nybyggda terassen framför det stora huset på ÖIS-gården mitt emellan natur- och konstgräset. Därifrån kunde det konstateras att Jonathan Lindström efter sin smäll i matchen mot IFK Göteborg i tisdags inte deltog. Han är inte heller med i truppen till matchen. Väldigt trist då Jonte precis arbetat sig in i startelvan. Skadan det rör sig om sitter i foten. Inte heller Alexander Jeremejeff deltog under träningen, rykten säger att det i hans fall rör sig om sjukdom.

Johan Pettersson däremot var tillbaka på planen. Dock inte fullt ut, under det avslutande smålagsspelet satte han sig vid sidan, förmodligen som en försiktighetsåtgärd för att han ska kunna spela i morgondagens match.

Smålagsspelet som blev ovanligt händelserikt och stundtals riktigt nervöst och snudd på obehagligt. Det hela började med att David Leinar ganska tidigt sparkar ihop med Pontus Otterstedt och hoppar mot sidlinjen i smärtor. Till en början ser det riktigt allvarligt ut men som tur är så kommer David bara halvvägs till sidlinjen innan han kommer på att han är just David Leinar och faktiskt inte kan vika ned sig på det sättet och vänder tillbaka. Några minuter senare är det däremot dags igen. Denna gången är det Hannes Sahlin som linkar av efter en smäll på hälsenan. Hannes däremot tar sig hela vägen fram till en trädbänk som står vid sidan av planen där han sätter sig ned en stund. Efter någon minut är han dock tillbaka på planen igen och alla är nöjda och glada.

Strax efter att Hannes linkat av är någon högre makt på humör för sattyg igen när jag och den andra supportern längs sidlinjen rånas på vad som kunnat bli det snyggaste målet som gjorts på ÖIS-gården på länge. Ett långt utkast från Peter Abrahamsson går mot Jakob Lindström som från sin position till ute vid sidlinjen cykelsparkar in ett inlägg till Emil Karlsson som stormar fram mot bollen och hoppklackar den förbi Fredrik Andersson, tyvärr är världen inte alltid så rättvis och vacker och tyvärr står stolpen precis i vägen. Ett rån helt enkelt.

Jakob 2.0?

På tal om Jakob Lindström så känslan att han är inne i en period där han håller på att ta nästa steg i sin utveckling. Efter att under försäsongen och inledningen av säsongen inte riktigt ha imponerat på mig som innan så känns det nu som att han är på väg att överraska oss alla igen. Han har många gånger fått kritik för att han inte är tilräckligt offensiv och spelar för mycket i sidled och inte har modet att slå tillräckligt många öppnande passningar framåt i planen. Känslan är att Jakob just nu genomgår en förvandling och håller på att bli en mer offensivt lagd innermittfältare som mer och mer växer in i rollen som den offensiva av honom och Sebastian Johansson.

Jakob börjar mer och mer bli den dominanta spelaren som sticker ut under träningarna. Det förvånar mig inte ett dugg om Jakob till hösten fullt ut har vuxit in i rollen som spelfördelare på riktigt och blir det offensiva hotet på innermittfältet som kan slå passningarna som saknats sedan Marcus Gustafsson åkte till fel sida motorvägen och blev kvar.

Självklart är Jakob Lindström självskriven i den startelva som förväntas i morgondagens match:

Startelvan känns ganska given med tanke på hur det såg ut i den förra seriematchen. Det enda frågetecknet är om Hannes Sahlin går tillbaka in i startelvan direkt efter att ha suttit på bänken senast eller om Björkeryd behåller sin plats som vänsterback. Troligtvis så går Björkeryd återigen in som mittfältare och då till höger om man ska se till var han hållit hus de senaste matcherna. Markus Anderberg känns självklar som startspelare efter sin lyckade comeback förra söndagen.

Att Oskar får chansen på topp igen känns enligt mig helt rätt. När det väl lossnar för Oskar så kommer det att lossna ordentligt därför är det bra att han får fler chanser. Det såg dessutom bra ut under träningen för Oskars del och det verkar som att han är påväg ur sin formsvacka. Kanske lossnar det redan imorgon för Ogge W?

Mot Skåne!


'Med Jakob mot Kristianstad och vidare?' have 12 comments

 1. 24 juni, 2012 @ 12:20 Hocus Focus

  Given startelva alla dagar i veckan.

  Svara

  • 24 juni, 2012 @ 12:32 JD1887

   I nuläget hade jag tagit bort Wallén som inte övertygar. Men oj vad han har det i sig.
   Jag hade istället låtit Karlsson vara ensam längst fram med Holländer släpande alternativt forward med Karlsson.

  • 24 juni, 2012 @ 12:38 Christian

   Det är också den uppställning som jag föredrar. Ut med Wallén – upp med Holländer (som inte får plats på mittfältet när Johansson och Lindström är tillgängliga.)

  • 24 juni, 2012 @ 13:03 DrJonas

   +1

  • 24 juni, 2012 @ 16:15 DJ-CJ

   Kan inte annat än hålla med!

  • 24 juni, 2012 @ 18:23 JD1887

   Får äta upp min kommentar till viss del då Wallén precis gjorde mål!

 2. 24 juni, 2012 @ 12:50 Jacko

  Upp med Anderberg på topp, flytta över Björkeryd till vänsterkanten och in med Holländer på högerkanten. Sedan är vi redo att spela boll.

  Svara

  • 24 juni, 2012 @ 13:25 Christian

   Anderberg på topp i vanligt fall: ja. I detta fall: nej. Han är som Emil, springer i djupled, vilket gör att vi inte har någon som möter i anfallet om dessa två skall kampera ihop.

   Därför är Holländer/Wallén/Hedman ett bättre alternativ så länge som Karlsson spelar (vilket han skall göra i varje match!).

  • 24 juni, 2012 @ 13:54 Jacko

   Holländer som släpande anfallare bakom Emil kan jag köpa helt klart. Den elvan med Björkeryd och Anderberg på kanterna är det absolut inget fel på.

   Wallén är dock iskall och ingen för startelvan (tyvärr) och Hedman har väl inte heller i ärlighetens namn rosat marknaden i år.

  • 24 juni, 2012 @ 14:39 Christian

   Precis så, och det är ju därför jag ovan skrev att jag vill ta ut Wallén och sätta in Holländer.

 3. 24 juni, 2012 @ 22:25 Anonym

  Yes,det gick bra för laget och Oskar idag. Vad jag längtar till nästa hemma match på lördag. Hoppas på skön stämning mot Oddevold.

  Svara

 4. 25 juni, 2012 @ 22:01 bukowski

  iskall? gör sina baljor ändå,lite konstiga signaler om man petar Oskar,jo höörudu
  2 mål duger inte,du bänkas!?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se