Med timmar till matchstart

Dagen är kommen då Oddevold gästar Ullevi. Ända sedan igår har jag räknat ned timmarna och i skrivande stund så är det sju timmar kvar. Nerverna har börjat smyga på en rejält och det känns verkligen hur viktig denna match är. Vid vinst så skiljer det sex poäng ned till just Oddevold på tredjeplatsen – men vid en förlust så inte bara spräcks förlustsviten – utan Oddevold seglar dessutom upp på samma poängskörd som oss och delar därmed också andraplatsen.

Som vi tidigare tagit upp här på sajten så vill vi därför att så många som möjligt visar sitt stöd på Ullevi. Just för att matchen är så oerhört viktig; men även på grund av flera andra anledningar. Det skall anordnas ett tifo där klacksektionen bör vara fylld till bredden för maximal effekt, ganska snart stundar ett långt och jobbigt uppehåll där man inte får chansen att se ÖIS spela, men framförallt så kan detta visa sig vara säsongens roligaste match då det 1) är två topplag som spelar 2) är det enda lag utöver oss som har bortasupportrar på plats. Således bör man för allt i världen inte missa denna match.

Hur formerar Prytz startelvan?

Efter några inhopp från mig så var Felix igår tillbaka med sina sedvanliga tränings- och införrapporter. Alltid lika uppskattade. Där gav han också ett lugnande besked – Anderberg var åter i träning och såg inte ut att vara hämmad av någon skada. Ett mycket positivt besked med tanke på hans skadehistorik; men framförallt för att det vore så oerhört tråkigt om han fått stå utanför laget ytterligare en gång med de senaste, fina, insatser i färskt minne. Jag har hela tiden fortsatt att tro på Anderberg – och att han skulle komma tillbaka starkt – och det har han med råge bevisat att så är fallet. Den lille Kodepågen ser ut att sprudla av spelglädje (konstigt vore i och för sig annars) och när han har den där glädjen så är det väldigt få spelare i denna serie som kan stoppa honom…

Ni har säkert redan läst Felix rapport (om inte, gör det i inlägget just här under) men där går att läsa att Björkeryd saknades på fredagens träning. Oklart varför – men i och med att han återfinns i den matchtrupp som publicerades på Örgrytes officiella hemsida under gårdagen så är en inte alltför stor gissning att han fått någon sorts permission. En annan vinkling på det hela är att han har någon sorts skada (andra i raden som aldrig kan vara helt frisk) men att det kan gå att spela om det verkligen behövs. Ni som på ett eller annat sätt såg den senaste matchen nere i Kristianstad vet ju att Sahlin bytte av Björkeryd i halvtid; och det är ännu oklart varför. Möjligen har där skett någonting som kan liknas vid en känning.

Däremot saknas Johan Pettersson i den matchtrupp som tagits ut till matchen. Det är match tre i raden av missade matcher för ”JP”. Förmodligen är hans skadade knä inte bra nog för att spela match. Bara att kämpa på Johan, så är du snart tillbaka starkare än någonsin.

Elvan verkar alltså bli som följande:

Abrahamsson
Bengtsson – Leinar – Jonsson – Sahlin
Holländer – Johansson – Lindström (d.y) – Anderberg
Wallén – Karlsson

Invändningar? Svårt att ha några sådana. Backlinjen känns helgjuten (oavsett hur det ser ut med Björkeryds status.) Sahlin har varit alldeles för bra för att inleda tre matcher från sidlinjen i rad. Mittfältets innersta del ser ut som vanligt. På vänstern skall Anderberg, med den form han just nu är i, självklart spela. På motsatt kant, enligt vad Felix kunnat utläsa på träningen, skall Holländer spela. Trots att han under sina tidigare Tipselitår spelat innermitt så har han gjort det bra från en yttermittfältsposition under denna säsong. Han har ett otroligt driv – både med och utan boll – och jag gillar det faktum att han gärna driver inåt i planen för att komma till avslut och sätta ett instick till någon av vargarna längst fram.

Längst fram var det ja. Där har vi Wallén och Emil Karlsson. Inget snack om den saken. Jag, bland många andra, bad om ett byte av Wallén inför Kristianstadsmatchen. Mycket på grund av den dåliga insats han stod för på Valhalla i 6-0-krossen. Men Wallén verkar enbart ta kritik som tändvätska. I Kristianstad slog han alla oss tvivlade med knytnäven rakt på näsan genom att sätta dubbla mål. Utöver det var han mycket mer delaktig i spelet och bollmottagningarna som på senare tid lämnat en del i övrigt att önska fungerade plötsligt mycket bättre. En Oskar i försäsongsform? För tidigt att säga – men jag är den första att hoppas…

Det är alltså de elva som skall slåss mot, bland annat, den gamla ÖIS:aren Mentor Zhubi som var i Sällskapet så sent som 2008. Vad som redan står klart är att Oddevold, såväl som vi, är inne i en positiv trend och att det kommer krävas en helgjuten insats och mer därtill för att gå hem med full pott.

Hur skall vi stoppa Patriksson?

Egentligen gillar jag inte att vi, gärdsgårdens giganter, skall fokusera på specifika spelare hos motståndaren. Men i detta fall är jag beredd att göra ett undantag. Patriksson, den 30-årige, lille yvige, anfallaren valde under vintern att lämna Ljungskile för att testa vingarna i Oddevold. Förmodligen för att få lite av en nystart. Under fjolårssäsongen spelade han 25 matcher för Ljungskile (varav 24 från start) – men lyckades enbart göra fem mål. Det att jämföras med 17 mål som han gjorde under sin sejour i GIF Sundsvall  2007. Men målskyttet kan man lugnt säga har vaknat till liv. Under de 11 inledande omgångarna av Söderettan så har Patriksson mäktat med hela 14 mål. Självklart leder han med det skytteligan. Under juni månad har han stått för två hattrick; ett smått enastående facit.

Det är väl egentligen inga större hemligheter över hur man skall stoppa denna komet. I en intervju med P4 berättar han att han passar bra i Oddevolds spel – där bollen går mycket efter backen – så att han kan ta emot, vända upp, och förhoppningsvis därefter göra sin gubbe. Men hur stoppar man honom från att infria sina önskedrömmar?

Man måste ligga oerhört tätt på honom. Så klart. Man måste förhindra honom från att få tiden på sig att vända upp. För då är han vass. Men man måste också jobba stenhårt i anfall och mittfält för att förhindra Oddevold från att spela efter backen. Lyckas man minska ned antalet passningsalternativ ökar chansen att en långboll slås – och där vinner förmodligen både Leinar och Robin en duell med Patriksson enkelt. Han mäter endast 174 cm från marken och på vågen visar siffrorna 74 kg. Verkligen inget som bör skrämma vårt försvar i luftrummet.

Det gäller att ligga tätt på denna måltjuv...

Det stora vinstreceptet i denna match är att eliminera all tid och rum för Patriksson. Med sina 14 mål så står han för smått otroliga 63,6 % av Oddevolds totala målskörd. Det krävs således ingen kärnfysiker för att förstå att det mesta spelet går via honom och att det förmodligen ringer både en och två gånger bakom Abrahamsson om man för ett ögonblick inte är uppmärksam till maximal nivå. Min absoluta förhoppning är att Prytz har legat nattetid och funderat fram och tillbaka för att hitta det mest ultimata sättet att hela tiden vara en pain in the ass för honom. Lyckas vi upprätthålla något sådant under fulla 90 minuter så har vi väldigt mycket vunnet.

Nu visar nedräkningsklockan 6½ timmar. Det närmar sig och det med stormsteg. Väderprognosen visar på över 20°C och på det som kallas himmelen skall det växla mellan sol och molnighet. Det finns således inte mycket att klaga på – och framförallt inget att skylla på. En sista gång uppmanar jag er att masa er till Ullevi för att skåda matchen från läktarplats. Då matchens betydelse är enorm så kan du som åskådare vara skillnaden mellan ett sent gjort mål eller ett sent insläppt sådant. Dessutom får du chansen att uppleva den match som i efterhand med stor sannolikhet kan tillskrivas Söderettans bästa fotbollsmatch säsong 2012.

Då ses vi på Ullevi! Mot tre färska pinnar!


'Med timmar till matchstart' har en kommentar

  1. 30 juni, 2012 @ 10:06 DJ-CJ

    Helvete vad taggad jag är!!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se