Småplock från Gauthiod away

Det tog sin lilla tid. Men nu har man återhämtat sig någorlunda efter gårdagens bravader på ett mycket kylslaget Lunnevi IP. Det såg länge ut att bli mållöst – men med en av matchens sista bollkontakter lyckades tillslut Emil Karlsson spräcka målnolla och sätta bortasupportrarna i extas. Innan dess hade dock både ett och sju hårstrån på huvudet hunnit bli gråa och det på grund av både ribbträffar, räddningar på mållinjen och missade målchanser. Men Emil lyckades alltså ändra tillbaka hårfärgen – och det med en nick från två meters håll.

Det är alltså, efter en stunds frånvaro av denna varan, åter dags att plocka ur godispåsen. Även denna gång ber jag er sätta er till ro i fåtöljen, soffan, eller var du nu helst gosar ner dig. Men glöm inte chipsen och ölen – för utan dessa tilltugg når man inte den absoluta njutningstoppen. I promise.

***

Felix har i sin matchrapport redan varit inne på ämnet – men även jag tänkte snudda vid det. Spelet. Hur var det?

Ja, hur var det egentligen? Ganska så bra, faktiskt. Första halvlek tog man direkt kommandot och även om man inte räknar bollinnehav i denna serie så vågar tippa på att siffrorna låg i favör för Örgryte – och det ganska så stort. Man försökte komma runt på kanterna, dock utan att nå de där riktigt vassa lägena. Jag måste dock berömma Christofer Bengtsson som dirigerade sin högerkant alldeles lysande både genom att hjälpa sina medspelare (främst innermittfältet med Jakob och Seb samt Johan Pettersson på kanten)  genom att skrika och hålla igång en konversation men även genom att hela tiden fylla på och ge Pettersson understöd och överlapp. När man för en gångs skull stod nära nog att höra vad spelarna pratade om så lade jag direkt märke till Bengtsson och hans pondus. Sådant gillar vi – och icke något att underskatta!

I andra halvlek var det fortsatt ÖIS som hade taktpinnen. Man blandade spel på marken med lite längre bollar – och både Holländer samt Björkeryd visade sig från sina bästa sidor då de direkt tog tag i taktpinnen ute på sina respektive kanter. Däremot kan jag ha synpunkter på valet att sätta Björkeryd på ”fel” kant – det är inte naturligt för en vänsterfotad att husera på högeryttermittfältet. Visserligen gjorde han det bra där också, men en av Davids styrkor är inläggsfoten och den används förmodligen bäst på motsatt kant.

***

Måljublet. Wow. Vilken lättnad. Händerna i skyn – vrålar ut sin glädje. För er som inte var där; tänk er Rosengård hemma under förra säsongen. I paritet med den glädjen var det. En kavalkad av missade målchanser, en kontring för hemmalaget där bollen tog i ribban och senare räddades på mållinjen av Robin, föranledde Karlssons kasse. ”Jonte” tog sig in från höger – utmanade sin back med ett par överstegsfinter – och så drog han förbi. Med ett väl avvägt inlägg prickade han sedan Karlssons panna. Gol!

***

Upplevelsen. Ja, det är lite bisarrt faktiskt. Det är som att åka och kolla på lokala laget i Division 6. Knappt någon läktare, gamla klassiska biljetter från en biljettremsa, flera intilliggande planer (där bland annat några av ÖIS:arna värmde upp innan matchen. Någon som kan presentera slutresultatet?) och hälften av publiken hängandes mot ett räcke runtom gräsplanen. Kontrasten mot Ullevi var enorm. Mer och mer förstår man det eviga pratet om att det är årets match för motståndarna att besöka Gamla Ullevi.

***

Uppvärming - men hur slutade det?

***

För dagen stod jag på ”fel” sida då dagens sällskap kommer från bygden. Inget märkvärdigt med det, tänker ni. Nja, knappt. Men jag fick uppleva den berömda trumpetmannen live (bilder från Groundhopping). När spelarna äntrade planen så tog han trumpeten till och blåste spelarna välkommen. En upplevelse utöver det vanliga – och verkligen inte någonting man är van vid hemma på betongblocket.

***

Herr Anderberg. Vad är det som sker egentligen? Det här är konfunderande, faktiskt. Trots att han har funnits tillgänglig flera matcher i rad står han fortfarande på dryga ynka 20 spelade minuter denna säsong (borta mot Karlstad.) Under den vilda måljakten igår grubblade jag en del över varför Prytz aldrig kallade på honom. En joker, en spelare att slänga in för att förändra en matchbild, en spelare som kan göra det oväntade. Helt enkelt en perfekt inhoppare då motståndarförsvaret har nära till spyan och krampen.

Istället fick ”Jonte” åter komma in. Jag erkänner att jag pustade en aning. Nu bevisade visserligen ”Jonte” att han kan göra fina prestationer också – och utan de där överstegsfinterna och det väl lagda inlägget hade vi delat på poängen – men jag kan ändå inte släppa grubbleriet över varför Anderberg aldrig får spela. Det kan knappast vara en skada som åter igen spökar; för då hade han väl knappast varit med i truppen? Men vad är det annars som hindrar Prytzan från att testa?

***

I påsen finns också en liten framåtblick. Härnäst väntar alltså något av en seriefinal nere i Lund. Balders Hage anordnar i vanlig ordning en bussresa och denna gång skall det tydligen röra sig om något av en 125-årsresa. Marknadsföringen har hittills varit lite väl blygsam kan tyckas – så här hjälper jag lite på traven. En mycket tuff batalj är nog att vänta; men med fjolårets 0-1-seger i relativt färskt minne så ser jag inget annat än Rödblå viktoria. Och det vill du väl inte missa!?


'Småplock från Gauthiod away' have 30 comments

 1. 3 juni, 2012 @ 18:08 SB

  ”Trots att han har funnits tillgänglig flera matcher i rad står han fortfarande på noll spelade minuter denna säsong.”

  Det stämmer inte. Han gjorde ett inhopp borta mot Karlstad och spelade fram till sista målet. Bortsett från den detaljen är det en mycket viktig frågeställning som lyfts här. Varför får han inte speltid? Han är truppens bästa alternativ att byta in mot trötta backar. Han värvades som en man med framtidspotential. Han har vid tillfällen värmt upp utan att komma in. Någon som ofta är uppe på gården bör ta ett snack för Sambadefensivs räkning.

  Svara

  • 3 juni, 2012 @ 18:11 Christian

   Haha, lustigt. En vän påpekade exakt det där om noll minuter för två minuter sedan. Oavsett; uselt av mig att missta mig så. Var ju i Karlstad dessutom – och Anderbergs inhopp var ju riktigt lovande.

   Så med detta sagt så blir jag ÄNNU mer konfunderad över att han inte får spela.

 2. 3 juni, 2012 @ 19:17 DJ-CJ

  Tyckte att Björkeryd kom till sin rätt på just högerkanten igår. Gauthiod hade stora och starka spelare som nickade undan mycket och med inåtskruvade inlägg med lite fart på hotade man på ett annat sätt.

  Annars håller jag med om att Björkeryd normalt hör hemma på vänsterkanten.

  Svara

 3. 3 juni, 2012 @ 20:09 Oskar

  Måste ju nämnas att Lillström gjorde sin hitills bästa match i år! Äntligen rör han sig på ett annat sätt när han får en boll. Tidigare matcher har han haft en tendens att alltid slå hem bollen till en av mittbackarna och i princip göra en onödig ansträngning enligt mig.

  Men mot Gautiod gjorde han dock tvärtom. Han tog emot bollen vände upp tittade upp såg var han kunde slå passningarna. Han var kung denna matchen. Dock får han dela kungakronan tillsammans med Robin som var otroligt stabil bak i backlinjen under hela matchen som enkelt tog bort Gauthiods storväxta spelare.

  Kan väl va skoj och fråga om även någon annan såg den sköna liraren från Grästorp i en afroperuk iförd en brottningsdräkt som ledde Gauthiods ”klack”? Han kunde en hel del ramsor som användes runt 1960 talet… och tycktes även gilla att sjunga ”Ofarligt tjalallallaala” varje gång Öis haft en målchans.

  Svara

 4. 3 juni, 2012 @ 21:11 JC

  En som har en del kvar att bevisa enligt mig är Johan Hedman, förutom målet mot Utsikten har han inte uträttat någonting. Man märkte direkt igår när Björkeryd kom in istället att det blev bättre spel på den kanten. Jag tycker man ska bänka Hedman nästa match.

  Svara

  • 3 juni, 2012 @ 21:22 Anton

   Inte mycket han har fått spela på sin riktiga position. Bänka Oskar är det man ska göra och låta Hedman spela där han hör hemma.

  • 4 juni, 2012 @ 11:15 Anonym

   Håller med! Sätt Hedman där han hör hemma bredvid eller snett bakom Emil!
   Hedman kanske inte är något tuff genombrottsspelare, och visst slår han bort en del bollar och är nån gång för långsam, men däremellan så hittar han geniala instick och framspelningar – och kan också komma i läge själv för avslut!
   Det är guld värt för laget att kunna skapa målchanser. Då får man stå ut med en och annan tappad boll.

  • 4 juni, 2012 @ 19:30 Lanslarke

   Jag skulle tro att Hedman spelar på kanten för att han får lite mer tid där. Det blir för trångt i mitten och i dagsläget fixar han helt enkelt inte det. Hedman har ju spelat där uppe i någon/några matcher och då har det inte fungerat. Minns inte om det var i början på serien eller bara i träningsmatcherna.
   Jag har svårt att tro att han fick promenera omkring med bollen i lugn och ro i tvåan heller. Så jäkla stor skillnad på serierna kan det inte vara.

  • 4 juni, 2012 @ 20:29 Lanslarke

   Därför fattar jag inte varför han har sådana problem nu, ska det vara på slutet.

  • 4 juni, 2012 @ 23:12 Analys

   Nej det framstår som ett mysterium för oss som sett Hedman ösa in mål och läckra framspelningar i div 2 i alla år att det bland ÖIS fans diskuteras om han platsar eller ej. Man blir ju nyfiken på att kolla nån match med ÖIS och med egna ögon fatta om han själv helt oväntat sänkt sin nivå, om det är omgivningen som inte fattar hur han ska användas eller vad? Det faktum att tränaren ändå vill ha honom i startelvan tyder ju dock på att han visat mer än vad en del supportrar tycker sig se.

  • 5 juni, 2012 @ 10:59 nytko

   Men herregud, ni höjer verkligen honom till skyarna. Var kom Rotebro förra året? Botten av Division 2 va? Det är ett gaanska stort hopp från botten av Division 2 till den absoluta toppen av Division 1.

   Men visst, han har förmodligen (förhoppningsvis) inte visat hela sin kapacitet än.

  • 5 juni, 2012 @ 16:52 Rödblå

   Men herregud, han är en av ”dina” spelare, varför så pessimistisk och dömande så tidigt? Finns väl gott om exempel på spelare som behövt längre tid på sig att acklimatisera sig. Vi snackar om en kille som käkade tre påsar chips i veckan tidigare och som aldrig hade satt sin fot på ett gym. Bland det första han gjorde i ÖIS var att börja bygga styrka och lägga om kost totalt. Om han nu fått starta 6/8 matcher, blir bättre och bättre för varje match och till slut får spela på sin riktiga position så finns det nog nånting där som inom kort kan bära frukt. Jag förstår att man som Öisare vill att spelarna ska prestera för att få spela men ibland kan man väl ta det liiite lugnt med sågen?

  • 5 juni, 2012 @ 17:04 Analys

   Rotebro är/var/blir måhända aldrig ett topplag ens i div 2, men det är ett faktum att: a. Hedman vann skytteligan i serien, b. han blev uttagen i ”all star” laget i serien c. flera lag högre upp har haft ute trevare under åren för att värva honom. Så nog framstår det ganska tydligt att han borde platsa även i div 1. För mig är det iallafall konstigt som sett honom spela och som sett även div 1 lag i Stockholm spela och kunnat bedöma nivån där.

  • 5 juni, 2012 @ 23:18 nytko

   Rödblå, Analys:

   Nu var ni orättvisa! Jag har inte sågat Johan Hedman. Det enda jag anmärkte var att jag TROR att NI har för stor tro till Hedman kan dominera även i Division 1 FÖR att han har varit så bra i Division 2.

   Jag har som sagt inte sågat Hedman, utan tror tvärtom att han kan bli en bra spelare i ÖIS, men han har inte visat det än, vilket jag hoppas han gör inom en snar framtid, annars finns det konkurrerande spelare bakom som kommer hugga åt sig hans plats.

  • 4 juni, 2012 @ 11:09 Lanslarke

   Det verkar som om varningen Oscar fick var den tredje för året. I så fall är han avstängd.
   JP tog sig för låret när han gick ut. Sådant brukar inte gå över på en vecka. I så fall missar han också Lundmatchen.
   Stämmer antagandet om JP slåss fyra gubbar om tre offensiva platser. Björkeryd, Hedman, Holländer och Lycén. Holländer känns given efter sitt inhopp i lördags. Vad gäller övriga två platser, har jag ingen aning om hur Prytzan resonerar. Jonte kanske inte heller ska räknas bort?

  • 4 juni, 2012 @ 16:24 Anonym

   Inte Otterstedt heller,han kan mycket väl vara med och konkurera på yttermittfältet.

  • 4 juni, 2012 @ 20:36 DJ-CJ

   Tyckte faktiskt att Johan gjorde en rätt pigg förstahalvlek på yttern och gav vid ett flertal tillfällen Sahlin bra lägen för inlägg då han drog på sig spelare och så. Bollbehandlingen blir bättre. Sen håller jag med om att han inte är en naturlig vänsterytter, men det jag vill få fram är att han blir bättre och bättre i mitt tycke.

 5. 3 juni, 2012 @ 21:28 Daniel_K

  Kan någon på SD luska i varför Anderberg är fast på bänken..

  Är det någon spännande förstärkning pågång när fönstret öppnar senare i sommar?
  Får vi behålla alla vi vill ha kvar?

  Halvårsrapport på ekonomin hade varit spännande!

  Svara

 6. 3 juni, 2012 @ 22:03 Hocus Focus

  Tror inte på nåt nyförvärv i sommar.
  Möjligtvis nåt lån för att spetsa till nån av positionerna.
  Några förslag ?

  Svara

 7. 3 juni, 2012 @ 22:22 Felix Jonsson

  Det verkar finnas en del frågor till Hans Prytz. Så vi gör helt enkelt så att ni får skicka era frågor till oss på mail om ni känner för att vara anonyma eller skriva dom på vår facebooksida så fixar vi en intervju med Hasse snart!

  Svara

 8. 4 juni, 2012 @ 16:53 Björn

  Kan någon länka någon sida som håller koll på varningsläget.

  Svara

  • 4 juni, 2012 @ 17:23 Christian

   Det finns nog ingen sådan, men jag håller koll på egen hand.

   Enda avstängda mot Lunds BK är Oskar Wallén (tre gula kort).

   De som riskerar avstängning är:
   Hannes Sahlin
   Johan Pettersson
   Emil Karlsson

   Sedan har följande ett gult kort: Abrahamsson, Bengtsson, Holländer, Björkeryd, Hall.

  • 4 juni, 2012 @ 21:49 timberhochmandie

   http://fotboll.ois.se/Laget/1393/Statistik.aspx?seasonID=9

   Ändra till Div 1 bara, så…

 9. 4 juni, 2012 @ 21:50 Rödblå

  Hedman har alltid varit slarvig i detaljerna och kallades ibland för den ”ojämnaste stjärnan ett lag kan ha” hemma i Rotebro. Men faktum är att han är poängspelare av Guds nåde. Får han spela in sig på topp kommer han blixtra till såpass ofta att han kan vara skillnaden i år. Division 1 ska inte vara ett problem för en Johan i form, ni har inte sett nånting av den karlns kapacitet än. Dessutom är det en jävla bra kille som redan skaffat sig ett ÖIS-hjärta och han är den som är närmast Emil i laget vid sidan av planen (vilket inte ska underskattas samarbetsmässigt). Ge han tre starter på topp nu så pratar vi sen…

  Svara

  • 5 juni, 2012 @ 00:04 Kony Karlsson

   Jag är helt inne på din linje, spela 4-4-2 spel nu med Hedman och Emil på topp, ge honom chansen nu i tre matcher. Kontinuitet är nyckeln till framgång, det funkar inte att byta anfallare varje match vilket man ser på både Oscar och Hedmans form.

   Återigen ge Hedman chansen på topp mot Lund!

  • 5 juni, 2012 @ 08:38 Slicen

   Tror det är uppenbart för de flesta som sett Hedman att han är intelligent och har en riktigt bra blick för spelet. Lika uppenbart är det att han saknar speeden och är lite för trög – han har svårt att ”göra” sin gubbe helt enkelt. Som ytter måste du kunna komma runt och få till inlägget och det gör inte Hedman. Återstår då ett och annat instick eller smart boll i djupet som han kan slå emellanåt vilket han gör bra. Men det blir för lite matnyttigt över en hel match. Som forward kommer han att däremot att göra ett och annat inne i boxen när läge bjuds. Men Wallen är bättre och kraftfullare mot stöddiga mittbackar och måste betraktas som ett klart förstaval tillsammans med Emil.

  • 5 juni, 2012 @ 12:04 Anonym

   kanske läge att testa henrik carlsson från tipselit!
   tror han leder skytteligan både i junior och b-laget internt

  • 5 juni, 2012 @ 17:20 Analys

   Tjonga, spring fort på kanten, skyffla in inlägg och stångas med stöddiga mittbackar alltså?
   Är det den sorts fotboll som man bland ÖIS supportrar tror ska leda upp till superettan…?
   Att däremot snurra upp motståndaren med kroppsfinter borde vara mer ”samba”.

   Hursomhaver finns det väl redan en som stångas där fram i Emil.

  • 7 juni, 2012 @ 14:26 Slicen

   Man måste vara bra på det ena eller andra – det man inte har i fart bör man ha i tyngd. Har man båda spelar man oftare högre upp i seriesystemet än vad Öis gör (teknik och blick ska naturligtvis inte föraktas). Hedman får gärna göra mål från kanten om han vill, men det är väl inte så vanligt. Spelar inte så stor roll om jag vill att Öis ska spela samba-fotboll om man inte är bättre fotbollsspelare än det som visades mot Trollhättan. Man får spela efter det man har helt enkelt. Sedan är det en annan sak att man bör värva spelare i enlighet med en tänkt spelidé – men det är som bekant en fråga om pengar.

 10. 5 juni, 2012 @ 12:54 bukowski

  jag har ansiktsbokat anderberg,han är hel! och redo för inhopp,ingen 100% form,men problem med smalbenet ibland,så Prytz,TVEKA EJ LÄNGRE,ge karln ett inhopp mot pågarna!

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se