Inför ÖIS-Qviding eller ”Vem ska egentligen spela högerback?”

En man, många frågetecken.

Okej, vi tar det direkt. Johan Petterssons framtid i sällskapet är fortfarande oklar. Johan tränar dock med laget och såg under dagens träning inte ut att ha några planer på att inte göra det i framtiden. Diskussioner kring Johans framtid verkar dock pågå. Ronny Bjärnlid som ansvarar för spelarfrågor som dessa befann sig vid sidan av planen under träningen och känslan är att saker håller på att hända.

Frågan är dock vad som händer. Det mesta verkar trots allt luta mot att Pettersson stannar i sällskapet säsongen ut då Gais inte visar några tendenser som tyder på att de vill ha tillbaka honom. Samtidigt som Johan själv flera gånger uttryckt sin vilja att stanna kvar i ÖIS. Även Hans Prytz uttryckte i förra veckans intervju med Sambadefensiv att han gärna ser Johan i rödblått även till hösten. Då så, alla nöjda, alla glada?!

Inte riktigt så enkelt. Johans lön sägs betalas av Gais fram till sommaren för att därefter förhandlas om när låneavtalet går ut. En kvalificerad gissning är då att Gais som liksom ÖIS har en något skral ekonomi, inte gärna betalar ut lön till en spelre som man inte vill ha. Alltså är problemet enkelt, ÖIS måste kunna finansiera Johan Pettersson. Punkt.

Nog ältat om Johan Pettersson för den här gången. Anledningen till att denna artikel skrivs är ju för att det är match på Gamla Ullevi imorgon och likt förra helgen är det Qviding FIF som står för motståndet. Förutsättningarna denna gång jämfört med förra mötet är i stora drag de samma. I ÖIS saknas Christofer Bengtsson som under dagens träningspass inte deltog utan istället befann sig inomhus tillsammans med sjukgymnast Erik Nexborn och sin norske akupunkturstuderande kompanjon Morten.

Alternativen till Christofer Bengtsson var en gång ganska många men är numera ganska få. Johan Pettersson är andraval på högerbacken så länge Christofer Bengtsson är i speldugligt skick. Tyvärr är han avstängd. Nästa alternativ på listan är Pontus Otterstedt som tyvärr inte deltog under förmiddagens träning och chanserna till att han ska vara spelklar till morgondagens match känns väldigt små även om han finns med i matchtruppen. Tyvärr då det hade varit intressant att se Pontus Otterstedt från start igen efter hans starka insats i träningsmatchen mot IFK Göteborg där han neutraliserade Tobias Sana på ett mycket förtroendeingivande sätt.

Vilka alternativ finns då kvar? Joakim Hall spelade i inledningen av seriespelet ett par matcher som högerback med blandat resultat. Som det brukar vara med en ”felfotad” ytterback. Lik förbannat känns det nu som att Hannes är det alternativ som känns mest naturligt till höger i backlinjen. Att flytta över Hannes Sahlin eller flytta ut Robin Jonsson känns inte som några lockande alternativ. Robin Jonsson som mittback är en sann fröjd att skåda i sina bästa stunder, som högerback däremot ger han inga positiva minnen. Ni som har lyckats förtränga våren 2009 ska vara glada. Visserligen är förutsättningarna nu inte alls som då. Då var Robin ung och ganska orutinerad på en nivå och en position han aldrig tidigare spelat på. Dessutom i ett lag helt utan självförtroende. Nu är han några år äldre och aningen mer rutinerad. Dessutom tillhör han nu ett lag i medvind som inte ställs på riktigt lika hårda prov defensivt. Men att flytta ut Robin Jonsson och på så sätt splittra honom och David Leinar som varit ett alldeles ypperligt mittbackspar under hela våren, känns bara onödigt. Av samma anledning känns en flytt av Hannes från vänster till höger onödig.

Två oprövade kort som hade varit intressanta att testa är Tommy Lycén och Filip Holländer. Filip har tidigare i karriären spelat ytterback en hel del och oavsett vilken position han sätts på gör utför ett gott dagsverke. Idén med Tommy Lycén som högerback vet jag inte var den kommer ifrån men av någon anledning har den fastnat. Tommys defensiva spel har utvecklats mycket under säsongen och i varje match han spelat har hans egenskaper som bollvinnare har mer och mer kommit till nytta. Om han kan använda dessa egenskaper känns han inte som ett helt omöjligt alternativ som högerback. Fast troligtvis satsar firma Prytz/Karlén på Joakim Hall och det valet är jag beredd att skriva under på.

Förutom högerbacksplatsen är det inte speciellt många platser i laget som är osäkra. Innermittfältet känns numera lika självklart som Peters plats i målet. De platser i laget som är aningen tveksamma är den tidigare nämnda högerbacksplatsen,  yttermittfältsplatserna samt platsen bredvid Oskar Wallén på topp.

Troligtvis kommer den enda yttermittfältsplatsen bemannas av Filip Holländer så vida han inte flyttas ned ett steg i banan och blir högerback. På den andra sidan står valet mellan Tommy Lycén och den numer kurante Markus Anderberg. Om det är så att Markus Anderberg tränat för fullt hela veckan vilket sambadefensiv tyvärr inte har koll på så är känslan att han kommer starta. Markus Anderberg är den spelare i truppen som på minst speltid utfört mest och är en spelare som dessutom alltid är bra på träning. Yttermittfältsplatserna bör därmed tas av Filip Holländer och Markus Anderberg.

I anfallet har Emil Karlsson inte presterat i närheten av sin högstanivå på ett tag och frågan är om hans plats i startelvan snart hänger löst. Om så är fallet så står Johan Hedman och ivrigt bankar på den berömda dörren. Under dagens träning var han stekhet och stärkte sina chanser till en startplats. På sitt patenterat avslappnade sätt stod han hela tiden rätt och hittade precis rätt luckor att smyga in i när bollen närmade sig mål. Dessutom visade han upp avslut som andades klass. Lätta lyftningar över utrusande målvakter. Pressade avslut stolpe in och när det krävdes rullade han in bollen med elegans. Kan det bli bättre.

Samtidigt såg det inte riktigt ut att stämma för den gode Emil. Det gör det visserligen sällan för den långhårige mannen från ”schlätta” men tidigare har allt fallit på plats när väl matchtröjan åkt på. Tyvärr har det inte blivit så de senaste matcherna, förhoppningsvis blir det ändring på detta snarast. För så här ser den förmodade startelvan ut:

Ja, Emil Karlsson får nog trots några matchers formsvacka återigen förtroendet. Åtta mål på de inledande matcherna bör belönas med lite längre tålamod och kommer nog också att så göras. I övrigt är elvan likt det som förklarats ovan.

Qvidings elva ser troligtvis även den ut likt den som mönstrades i förra veckans möte förutom att mannen som varit mitt i Divison 1 södras svar på Zlatans transfercirkus, Isa Bagci. För er som inte hängt med så var Isa Bagci ett av de största hoten mot ÖIS i hela matchen förra söndagen, ända tills han efter en knuff mot domare Mattias Nyman från Kungsbacka fick sitt andra gula kort och blev utvisad. Därefter ryktades det på twitter som att spelaren fått sparken av Qviding för sitt agerande. Bosko Orovic gav inga kommentarer då men dagen efter dök nyheten att Isa Bagci lämnar Qviding upp. Då sas anledningen vara att lönen var för hög. Vem vet?

I övrigt väntas Qviding ställa upp med ungefär samma uppställning som i förra mötet. Vilket betyder att det kommer springas och springas och springas i 90 minuter utan något som helst stopp. Tänk er tio stycken Filip Holländer på uppåttjack, så har ni det. Med andra ord gäller det att stå pall för den inledande anstormningen för att sedan sticka in kniven där den gör som mest skada och vrida om. Qvidings försvarsspel lämnar en hel del att önska och när laget inte lyckas med sin inledande frenetiska press på bollhållaren så är man sårbara. Med andra ord borde det inte vara några problem för ett sylvasst och formstarkt ÖIS som just nu är väldigt tunga och beslutsamma. Och den meningen smakade så ljuvligt gott att vi helt enkelt avslutar där.


'Inför ÖIS-Qviding eller ”Vem ska egentligen spela högerback?”' have 7 comments

 1. 15 juli, 2012 @ 00:05 DrJonas

  Björkeryd skall spela högerback och Hannes vänster, tycker jag.

  Svara

  • 15 juli, 2012 @ 14:34 Christian Börjesson

   Så blir det nog inte. Även om det är ett av mina alternativ också. Men efter att ha sett träningen igår så tror jag inte att Björkeryd kommer att spela från start.

 2. 15 juli, 2012 @ 07:33 Sektion LM

  +1

  Svara

 3. 15 juli, 2012 @ 10:08 Gabriel

  Aldrig bra att flytta på spelare i onödan. Låt Hannes ta hand om vänsterbacken som vanligt och spela Björk eller Hall som högerback.

  Svara

 4. 15 juli, 2012 @ 11:12 Kommittén för Statssäkerhet

  Spela med 3-backslinje det räcker!

  Svara

  • 15 juli, 2012 @ 14:24 Felix Jonsson

   Tanken med trebackslinje gick faktiskt inte genom mitt huvud denna gång men det är en intressant tanke och om mittbacksbesättningen varit lite större så hade jag inte varit helt främmande för att laget spelade med trebackslinje och på så sätt få lite mer folk på mittfältet och därmed få bättre förutsättningar för att trilla boll och få ett spelövertag.

   Men en sådan förändring kräver tid. Och minst en försäsong för att spela ihop. Men varför ändra nu när det går så bra? Men tanken är intressant!

 5. 15 juli, 2012 @ 15:07 Hocus Focus

  Björk – vänster
  Sahlin – höger
  Klart.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se