Säsongens första förlust ett faktum

Fan, fan, fan. Finns det något mer att säga? Det tog 13 matcher – sedan bröts förlustnollan. ÖIS är inte längre obesegrade serieledare. Riktigt blytungt. Tyvärr har de bara sig själva att skylla. Matchen skulle ha varit avgjord och nedpackad i ryggsäcken redan efter första halvleken. De vassa målchanserna avlöste varandra och det var ett under att inte bolldjäkeln ville in. Man kunde nästan tro att det var 2011 års upplaga av Örgryte som stod på planen. Men sådan är fotbollen. I alla fall i Division Ett.

Matchen började annars som det brukar. Med ÖIS i förarsätet. Man har på senare tid blivit bortskämd med att laget trycker på från start – och väldigt ofta har det belönats med ett tidigt mål. Idag var inte en sådan dag. I alla fall inte fullt ut. Kommandot togs om hand av ÖIS direkt – men förmågan att få till det där lilla sista som resulterar i nätrassel fanns inte. Det fick vi se prov på redan i den fjärde minuten när en boll damp ned bakom Qvidings backlinje och lämnade öppen gata åt Emil Karlsson. För fem omgångar sedan hade han gjort mål. Inte nu. Den där beslutsamheten som infann sig i början av säsongen när målen rullade in – ett efter ett – är som bortblåst. Hagman i bortakassen kom visserligen ut och gjorde sig så stor som möjligt, men med lite större beslutsamhet så vettetusan om vi inte hade tagit ledningen där.

Emils andra chans i matchen kom inte långt därefter. Efter att Hall gjorde ett bra jobb djupt nere på vänsterkanten och fixat fram en hörna så nådde Karlsson högst och satte pannan till. Mål trodde många. Men icke sa nicke. På mållinjen stod en Qvidingförsvarare och förhindrade bollen från att gå in. Surt? Ja! Förvånande? Nej.

Örgrytes anfallsfotboll fortsatte och fortsatte. Det var faktiskt bara ett lag på banan. Läge efter läge radades upp. Man missade, man missade och man missade igen. Emil Karlsson brände ytterligare ett friläge, Markus Anderberg lyckades skjuta utanför från en helt fristående position i den bortre delen av straffområdet och Anderberg lyckades även en andra gång missa ett givet mål. Wallén serverade Emil Karlsson som stormade fram likt ett ånglok. Anderberg gjorde likadant han. Skott eller passning? Emil valde passningsalternativet. Ett helt rätt val. Hagman i Qvidingmålet var helt ur position och Anderberg hade ett helt öppet mål att skjuta i. Men precis i skottögonblicket kastar sig försvararen och lyckas få foten på bollen vilket gör att bollen styrs ut till en hörna. Hur det gick till? Jag vet inte. Det enda jag vet är att det näst intill är bestraffning på att missa sådana lägen. Till och med, och jag skojar inte, Nicolas Sandberg hade mitt i sin djupaste 2011-kris lyckats få den i nät. Och det säger en hel del!

Vid det här laget borde resultatet ha varit oerhört betryggande. Utan att överdriva hade siffror som 2- eller 3-0 i halvtid speglat matchbilden fullt ut. Istället stod målkolumnerna tomma när domaren aviserade första halvleks ände. Frustrerande. Som fan.

Till den andra halvleken kom Qviding ut som ett helt annat lag. Man började helt plötsligt vinna lite närkamper och vara lite aggressiva. ÖIS kunde inte längre vara lika bollförande – vilket gjorde att spelet också jämnade ut sig. Varför kunde man inte ha avgjort detta för länge sedan?

I den 65:e matchminuten klev Markus Anderberg av och Tommy Lycén kom in i hans ställe. Strax därefter var det ytterst nära att samtliga 2251 åskådare på plats satte läsken i halsgropen. Kamal Mustafa, som likväl som i förra helgens möte var mycket initiativrik och kreativ, utmanade Joakim Hall på vänsterkanten och slog in bollen centralt. Där, mitt emellan mittbackarna, dök Mosele upp och mötte bollen på volley. Ett monsterläge! Som tur var så var träffen inget vidare och Abrahamsson behövde knappt anstränga sig för att klistra det skottet.

Det var någonstans i detta skede som nervositeten och tvivlan började gnaga inombords. Spelet stämde inte alls och gång på gång tappades bollen i känsliga lägen där Qvidingspelarna hamnade i numerära överlägen. Men likväl som för ÖIS i den första halvleken var det skärpan som saknades. Skärpan, skärpan, skärpan. Var fanns den och var hade den glömts?

Men så! Från ingenstans får Emil Karlsson ännu en chans att bli matchhjälte. Tredje gången gillt. En studsande boll smiter förbi försvararen i Qviding och Emil är som alltid hungrig som en varg efter de lösa bollarna. Från en position till vänster i straffområdet har han Wallén centralt eller Holländer på bortre att välja på. Han valde inget av dem. Som en sann målspruta litade han istället till sin egen förmåga och drog till. Pang, bom! Rakt i stolpen. Pust och stånk. Det var verkligen inte Emils dag. Inte för fem öre.

När det verkligen inte kunde bli värre så blev det dock just precis det – värre. När en minut återstod av matchen rang det bakom Abrahamsson. I en blixtsnabb kontring serverade Kamal Mustafa den tidigare nämnde Mosele. Han gjorde vad Emil Karlsson inte rådde på – petade bollen förbi den utrusande målvakten och sköt enkelt bollen i mål. 0-1. Ledning för Qviding och en alldeles galen Bosko Orovic skuttade runt vid bänken.

I ett desperat försök att rädda upp den ruttna situation man försatt sig själva i öste man på framåt i de avslutande minuterna. Leinar placerades i anfallet och tanken var att spela bollen mot honom och därifrån positionera sig för att om möjligt få till en kvittering. Draget misslyckades. Efter att bollen sparkats så långt som det bara var möjligt över på Örgrytes planhalva satte domaren pipan i munnen och blåste av matchen. Skit och pannkaka! Försöket att ta efter Juventus förlustfria säsong grusades. Men framförallt grusades chansen till att dra ifrån i Söderettans tabelltopp.


'Säsongens första förlust ett faktum' have 20 comments

  1. 15 juli, 2012 @ 23:07 Jerome

    Det är lite av Kejsarens Nya Käder över ÖIS och spelarna. ”…ÖIS är bra…!”, heter det allt som oftast. Svar nej, de är inte bättre än de övriga lagen i serien. Ibland har ÖIS sina ljusa stunder – även en blind höna hittar ett korn – men en svala gör som bekant ingen sommar.

    För det andra, utan att värdera honom som person, Leinar är inte tillräckligt bra. Han ger intryck av att vara bra genom sin storlek och kroppsspråk, men faktum är att hans ständiga långbollar, som för sällan når tänkt mottagare, ofta istället resulterar i en kontring. Han saknar den spelförståelse som moderna backar måste ha – att spela bollen till mittfältet för vidare distribution. Leinar sular bollen rätt, och klipper sedan till. Naturligtvis vinner han de flesta luftdueller, skam vore väl annars, med den längden, men andrabollen hamnar tyvärr sällan där den skall.

    ÖIS har ett indirekt stort problem i att backarna inte klarar av att vara spelfördelare – de bara försöker bryta, försvara, och det räcker inte som backinsats i högre spel. Alla backar, även i lägre divisioner, kan bryta och slå långa chansbollar. Backar måste kunna spela fotboll, se ett par bollar framåt.

    Mittfältet blixtrar till ibland men har för låg lägsta nivå. Anfallarna likaså.

    Att missa guldläget att lägga avstånd mellan sig och lagen nedanför – mot kanske seriens sämsta lag – gör bara ett dåligt lag. Ett lag som inte hör hemma i Superettan.

    Prytz/Karlén måste se sanningen i vitögat och strikt se till lagets bästa möjligheter att avancera, och då måste spelare bytas ut om möjligt. Däribland backar, mittfältare och anfallare. Hur mycket de än gillar dem som personer.

    Dags att börja bli affärsmässiga.

    Svara

    • 15 juli, 2012 @ 23:31 Krilliano

      Nja.. Nu är vi där igen. Nog för att jag var förbannad efter denna match. Men i leder fortfarande den här serien och vi har förlorat en av 14 matcher!
      Om vi vinner serien så platsar vi i superettan och därmed punkt.
      Tycker snarare tvärtom mot vad du säger. Tycker att Öis i nästan samtliga matche rär det bättre laget och det har i år visat sig även poängmässigt. Tyckte det var så redan förra året men pga av strul och annat så tappade man matcher och poäng i onödan.
      Därmed inte sagt att det finns saker att förbättra. Leinar är ingen framtidsspelare så är det. Robin är inte heller ultimat med sitt risiga spel på fötterna. Men dom det ser ut nu så är vi bäst i den här serien och det är inte Helsingborg eller Elfsborg vi ska vinna mot ännu.

    • 16 juli, 2012 @ 07:57 Sektion LM

      Att du säger att ÖIS inte är bättre än de andra lagen i serien gör att det blir svårt att ta dig på allvar. ÖIS är precis så mycket bättre än de andra lagen som tabellen visar. Eller har man dragit lott om tabellplaceringarna?

    • 16 juli, 2012 @ 08:20 Christian Börjesson

      Här var det muntert.

      Du kan väl inte ha räknat med att ÖIS skulle gå förlustlösa genom en hel säsong? Någon gång kommer bottennappet – matchen där man inte får bolluslingen i mål eller matchen där laget inte uppnår den standard som brukligt.

      Oftast är vi ett såpas bättre lag att vi lyckas vinna även om spelet inte klaffar fullt ut (förra helgens match ett lysande exempel). Igår var vi överlägsna i 45 minuter och borde haft ledningen med stora siffror. Karma is a bitch.

      Serieledningen är ändå intakt och förhoppningsvis lär sig spelarna något av detta. Oddevold borta blir en liten nyckelmatch.

      Avslutningsvis så vill jag be om överseende med eventuella stavfel eller annat i denna kommentar. Det är ett helvete att skriva på mobilen. :D

    • 16 juli, 2012 @ 22:37 Kaiser

      Den nyktraste analysen av våra mittbackar jag läst på länge!

  2. 16 juli, 2012 @ 00:20 Jidevik

    Surt med en förlust. Bra första halvlek men dålig andra. Pinsamt att se Lycens inhopp, 20 min spel med bristande inställning, usch o fy!! Nu tar vi nya tag mot Oddevold och ser till att gå upp en serie. Heja Öis!!!!!

    Svara

    • 16 juli, 2012 @ 01:37 Oskar

      Enligt mig är det en klassisk ”Lycen match”…
      Går ALLTID halvdant in i dueller o viker undan o kämpar aldrig förstår inte riktigt hur Prytz tänker varje gång han byter in Lycen…

    • 16 juli, 2012 @ 08:07 Anonym

      Personliga relationer? Det verkar finnas många kompisband mellan tränare och spelare i ÖIS. Jag har ibland undrat över varför klubben är så underrepresenterad vad gälller spelare med icke-svenskt ursprung. I andra lag är det en helt annan mix vad gäller etniskt ursprung. Det är lite stekarvarning över ÖIS. Vit medelklass och uppåt.

    • 16 juli, 2012 @ 08:23 Christian Börjesson

      Att Prytz och Lycén skulle ha kommit så nära varandra på ett halvår att det går ut över laguttagningen var något utav det fjantigaste jag hört.

      Nej, bättre kan ni.

    • 16 juli, 2012 @ 10:33 Jidevik

      Håller med men tycker att en bänkspelare som kommer in borde visa mer att han ska spela. Typ Henrik Carlssons inhopp på 4 min då han sprang på allt och visade att jag vill. Bedrövligt att se Lycen strunta i hemjobb osv. Faktiskt oerhört besviken på en sådan mentalitet.

    • 16 juli, 2012 @ 17:40 Felix Jonsson

      Jag hoppas innerligt att det inte är ett medvetet val att välja bort spelare med invandrarbakgrund. Jag tror inte heller att det är så.

      En anledning till att det just nu bara är ”etniska svenskar” i laget är naturligtvis att man inte har råd att köpa in spelare från andra länder då det oftast är en större kostnad att scouta utländska spelare och få hit dom, jämfört med att värva inhemskt.

      Men att det just är så att det är dåligt med spelare med invandrarbakgrund i laget har jag ingen direkt förklaring till men man har under de senaste åren flyttat upp många spelare från de egna leden och där har iallafall inte jag tyckt att det har valts bort spelare som hållit måttet utan rätt spelare har flyttats upp. Sedan att det inte varit några med utländsk bakgrund är nog mest slump.

      Sedan kan det vara så att ÖIS en ganska attraktiv förening för många i den övre medelklassen och inte är lika attraktiva i mer invandrartäta områden för att det forfarande finns lite av en överklasstämpel och att folk med invandrarbakgrund därför väljer andra lag. Men jag har faktiskt inte någon vettig förklaring.

      Kan iallafall inte minnas något exempel på att en spelare med invandrarbakgrund valts bort trots att han hållit måttet.

      Mer svar än så kan jag inte ge.

    • 16 juli, 2012 @ 17:43 Felix Jonsson

      Men det finns spelare i de yngre leden med invandrarbakgrund som kan bli aktuella i framtiden: Bojan Ilic är väl den allra hetaste i ungdomslagen just nu. Men även Henos Musie, Faramaz Goseh och Naod Kibrom är namn som har framtiden för sig samt har invandrarbakgund. Så det är inte bara blonda blåögda bratz i ungdomslagen, finns även andra bratz med andra hårfärger ;)

    • 16 juli, 2012 @ 18:07 Christian Börjesson

      Dessutom har ju vårt a-lag bestått av flera spelare med utländska bakgrunder bara det senaste årtiondet. Så sent som förra säsongen var ju Valter med.

    • 22 juli, 2012 @ 14:59 Sven R

      Överklasstämpeln bär vi med oss oavsett om det är sant eller inte. Min erfarenhet är att den är grovt överdriven.

      Blåvitt sägs vara ”dansband”, Gais påstår sig vara ”rock”. Skall man gå på inmarschlåt torde ju Sällskapet vara ”progg”. Det kanske är dags att byta ut ”Sång till friheten” mot ”Svarta gänget” för att visa hur fel överklasstämpeln är? ;)

    • 17 juli, 2012 @ 09:53 Pehr

      Dom plockar väl ut de spelare dom tror på oavsett etnicitet. Tragiskt att blanda samman fotboll och politik.
      Öis har väl haft tillräckligt med invandrare för att slippa sådana påhopp. Det gäller väl i princip alla svenska lag.
      Tror du är ett troll.

    • 17 juli, 2012 @ 13:50 Zigge

      Jämförelsen handlar om proportioner – ÖIS har i särklass den största andelen ”vita” spelare. Jag tror det beror på att många av sponsorernas barn spelar i ÖIS och att det det därför per automatik är så att dessa spelare hamnar högst i näringskedjan. Sponsorerna måste hållas nöjda. Och alla vet vi att antalet år i ÖIS vägs in på juniorsidan – utbölingar tvingas ta omvägar. De juniorspelare i ÖIS som genom åren ansetts bra, håller man envist fast vid.

  3. 16 juli, 2012 @ 14:34 Anonym

    Jag är besviken efter matchen ,känslan att gå till uppehåll med förlust. Bedrövligt att inte skärpan kan finnas först hos anfallarna och sen hos backarna . Skall man vara Vinnare måste man behålla skärpan hela matchen hos alla. Mitt betyg efter matchen på hela laget är inte godkänt, elogen ger jag till Qviding de ville mer och sluta aldrig spela det gjorde där emot Öis och var nöjda med 1 poäng och det straffa sig ohört i går. Tar sig inte laget i kragen kommer vi inte spela superettan nästa år . Så pissigt har spelet varit de två sista matcherna.

    Svara

  4. 16 juli, 2012 @ 16:38 Öisaren

    Ser ni inte det man bör kunna se om man kan väldigt lite om fotboll??
    Qviding-Öis är ett väldigt orättvist resultat tycker faktiskt att Qviding var värda minst ett oavgjort resultat!!
    Öis-Qviding är vi sett till chanserna i 1 halvlek värda 3 pinnar!!
    Vad jag kan se så spelar Qviding lite fegare mot oss på Ullevi i 1 halvlek!
    Det dom gör i 2 halvlek är att dom stänger av oss och vi kan tyvärr inte lösa deras höga försvarsspel..
    Men jag hoppas och tror att vi kommer vinna div 1 södra i år ..
    Jag personligen tycker att Qviding är ett av dom bättre lagen vi mött i år tycker det är konstigt att dom ligger så jävla dåligt till bara !!!

    Svara

    • 17 juli, 2012 @ 10:09 Pehr

      Dom lärde sig nog mer av oss än vi av dom i första matchen.

  5. 16 juli, 2012 @ 19:12 Anonym

    Vi saknade Bengan och JP..

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se