TipsElit Äldre nära a-slutspel

Eftersom att TipsElit Äldre vann sin match under gårdagen och därmed inkasserade sina tre första poäng så satte man sig själva i en mycket behaglig sits inför stundande uppgifter. Vinst idag mot det tyska laget SSC Hagen Ahrensburg skulle betyda att man näst intill var klara för a-slutspel med en gruppspelsmatch kvar att spela. Tyskarna å sin sida förlorade under gårdagen en mycket tät och tuff match mot britterna från Elite Football FC så för deras del handlade det om att skaffa sig en realistisk chans att också de gå till a-slutspelet. Det var med andra bäddat för en tempofylld, hektisk och rolig match!

Om laget låg kvar i sängen när matchen började igår så hade de definitivt kommit ur den i tid idag. ÖIS-arna, som inte kunde hamnat på mer än hemmaplan än det här då matchen avgjordes på ÖIS-Gårdens konstgräs, startade i ett högt tempo och visade ganska omgående vilket lag som var hungrigast och mest viljefulla. Redan i minut tre så visade Daniel Paulson vägen då han från sin vänsterytterposition krossade en underbar boll till motsatt sida där Oskar Kivilo tog emot. Under bollens tid i luften sprang Paulson för allt han var värd mot offensivt straffområde och han tajmade dessutom Kivilos inlägg perfekt! Nicken ven dock både över och utanför – men sättet Daniel Paulson startade matchen på tände förmodligen hela gruppen.

I backlinjen var det en förändring från igår – Leo Wiena ut, Carl Hawunger in. En riktig mittback mot en annan. Båda agerar precis så som en mittback bör och skall göra. Benhårda och även väldigt simpla i sitt spel. Inga överstegsfinter eller brassesparkar här inte! Nej, ska bollen bort så ska den långt som fan. Tyvärr var han en aning dumdristig i sina försök till brytningar där han flertalet gånger kom alldeles fel in i situationerna. Synd, för han känns som en riktigt stabil mittback, men förmodligen handlade det mest om lite för hög vilja och lite för lite hjärna. Inget konstigt i det egentligen – Gothia Cup är det största du kan spela som ungdom och visst sjutton är det mänskligt med en övertändning.

I den åttonde minuten fick ÖIS en frispark till höger snett utanför straffområdet. Som alltid sprintade mittbacken Naod Kibrom över för att använda sin känsliga vänsterdoja. Frisparken i sig gav ingenting nämnvärt förutom att den gick via ett försvarsben och ut till hörna – men därefter blev det genast intressantare. En frisparksvariant signerad Naod Kibrom och Daniel Carlsson höll på att resultera i ledningsmålet. Men bara nästan. Efter att Daniel Carlsson spelat bollen snett bakåt så nöp Naod Kibrom till. Bollen gick mot bortre krysset och såg ut att segla in. Men marginalerna var inte på hans sida. Istället för att hitta nätet så fann den ribbans överkant. Skit! Piss!

Matchklockan hade inte ens passerat tio minuter – men redan hade ÖIS satt rejäl prägel på tillställningen. När kommer målet? Och vem gör det?

Men mitt i all hemmapress slarvas det åter igen i försvaret och tyskarna kan sånär chocka samtliga åskådare på plats. Det borde de faktiskt ha gjort! Målet var vidöppet och han hade oceaner av tid på sig. Men vi tackar dig, vem du nu var, för att du sköt utanför. En lång boll damp ned just utanför ÖIS straffområde. Precis som under matchen igår rådde vissa kommunikationsproblem vilket mynnade ut i Laneby kom på mellanhand och Hawunger fick rensa med vänsterfoten. Långt ifrån succé! Bollen gick rakt ut till en helt fristående tüsk som bara hade att lobba bollen över den alldeles för långt utgångne Laneby och in i mål. Men icke sa nicke! Visserligen lobbade han bollen över – so far so good – men bollen gick även utanför målramen. Puh!

Istället tog det bara tre minuter till innan ÖIS gjorde matchens enda mål. Henrik Carlssons kollega i anfallet, Felix Jigliden Larsson, tog emot bollen på offensiv planhalva. Därefter stod han för en mycket fin prestation där han dribblade av både en och två och tre vitklädda innan han innanför straffområdeslinjen togs om hand på tok för hårt och landade i gräsmattan. Piiiip! Ingen tvekan hos domaren. Straffspark dömt.

En straff som Naod Kibrom förvaltade. Rykten har gjort gällande att han efter att ha sett Andrea Pirlos chippstraff på Joe Hart även testade på den själv under seriespelet – med lyckat resultat. Men en gång fick tydligen räcka. Denna drog han stenhårt upp i högra krysset. Ledning! Gött och välförtjänt.

Kort därefter förkunnade domaren att första akten hade nått sitt slut. Ett slut som knappt hann börja innan det också var slut. Det måste ha varit rekord i korta halvtidsvilor-tävlingen. Om den nu finns. Men jag tänker inte lägga skulden på någon för med facit i hand så gynnade det ÖIS! Istället för att tappa initiativet och låta motståndaren prata ihop sig så trummade man på likt i den första halvleken. En halvlek som ju nästan helt och hållet tillhörde de rödblå. Ger man bara fanken i att bjuda på öppna mål framöver så är chansen att gå långt mycket stor. Det vågar jag lova.

Trumma på var det ja! Det var exakt vad man gjorde från minut 26 och till slutet. Det var dominans och en lektion i bollrullande. I den 28:e matchminuten krigade Douglas Montonen till sig bollen på mittplan, tog några kliv framåt, och serverade Henrik Carlsson i djupet som ständigt var ett alternativ med sina löpningar. Nu då!? Nära – men inte tillräckligt. Henke fick in bollen framför mål när han avancerat långt ned mot kortlinjen – men där fanns ingen mer än en försvarare som rensade undan.

Det dröjde ända till minut 39 innan SSC Hagen Ahrensburg ens fick en boll som hamnade i ÖIS straffområde. Tyvärr, för deras del, visade Sebastian Laneby upp stor pondus och auktoritet när han enkelt klistrade den hörna som tyskarna skaffat sig. Riktigt bra! ÖIS-försvaret fick agera även minuten senare när bollen ännu en gång lyftes in i straffområdet. Oskar Kivilo, som idag höll hus på yttermittfältet, nickade undan bollen. Men inte bättre än att bollen damp ned hos ännu en tysk som fick ett bra skottläge. Ganska så omarkerad försökte han sig på ett volleyskott. Missriktat. Missriktat som fan! Över med tre meter. Ännu en gång är det enbart Ahrensburgs oskärpa som räddar ÖIS från ett mål i arslet.

Med bara sju minuter kvar så fick ÖIS ännu en hörna. Precis som tidigare i matchen sprang både Naod Kibrom och Daniel Carlsson ned till flaggan. Variant att vänta? Ja, fast inte likt den som resulterade i en ribbträff i första halvleken. Nej, denna boll slogs istället bakåt i banan där Haraldsson smugit sig en bit fram. Han försökte sedan lobba in bollen i straffområdet men den blev för lång och målvakten skopade upp bollen. Han satte sedan bollen i spel ruskigt snabbt då han insåg att ÖIS hade få spelare med hemåt. Det såg dock inte ut att bli någonting av det då Faramarz Goshes till synes hade koll på situationen. Det hade han nog också – trodde han själv i alla fall. Så säker att han slarvade och missade bollen helt i sin rensning. Det gav en vitklädd fri gata mot Laneby. Han krutade på för allt vad han var värd men rakt på målvakten! Ännu ett enkelt försvarsmisstag som höll på att bli ödesdigert. Vad är detta?

Örgryte såg sedan till att hålla bollen i offensiven i den mån det var möjligt. Man vann hörnor, några inkast – och ett knippe frisparkar. Tyskarna rådde inte på att ta matchen i deras ägo heller. De skapade faktiskt inte ens en enda farlig chans. I samma sekvens som Daniel Carlsson satsade alldeles för hårt mot en tysk back så båste domaren av. Sex poäng av sex möjliga! Nu krävs det endera att man spelar lika i morgondagens match eller att andra resultat går med dem för att de skall bli klara för a-slutspel! Besök ÖIS-Gården klockan 16:20 vet jag. Stödet kan behövas!


'TipsElit Äldre nära a-slutspel' have 11 comments

 1. 17 juli, 2012 @ 20:22 gothia-fantast

  rätta mig om jag har fel men det är inte klart med A-slutspel

  förlorar vi mot engelsmännen med 2 mål samtidigt som fransmännen vinner med två mål mot tyskarna är vi i B-slutspel

  såg också matchen och tyckte att nr 8 i öis var matchens dominant i ett annars ganska jämt lag. kan inte namnen på killarna tyvärr ännu

  spelar kul fotboll även om det var lite för mycket slarv i försvaret

  skall fortsätta att följa laget i gothia cup

  Svara

  • 17 juli, 2012 @ 20:35 Christian Börjesson

   Dumstrut på. Jag var helt enkelt för säker på att sex pinnar skulle räcka. Men nej, det gör det nödvändigtvis inte. Tack för korren.

   Då blir morgondagens match mycket intressant.

  • 17 juli, 2012 @ 20:38 Christian Börjesson

   Nummer åtta är för övrigt Daniel Carlsson. Dock håller jag inte med dig om att han var ÖIS bäste. Det var i mitt tycke Douglas Montonen (#25) och Rasmus Haraldsson (#27).

   Även Oskar Kivilo (#14) stod för en stark andra halvlek.

 2. 17 juli, 2012 @ 21:06 Anonym

  Skumma byten av Sören inför matchen. Tyskland skickar ju inte direkt sin stolthet mot oss, istället ett riktigt bratwurst-tungt och lösigt surkålsgäng som vi inte ens klarar av att göra ett spelmål mot. Tunnt anfallsspel av oss som garanterat ger oss respass mot bättre motstånd. Våra anfallare kommer behöva visa betydligt bättre klass mot bättre motstånd. Och bästa försvararna måste vara på plan i fortsättningen.

  Svara

  • 17 juli, 2012 @ 21:15 Christian Börjesson

   Jag klandrar definitivt inte Sören för att han valde att sätta Tengfjord på bänken och starta med Kivilo. I alla fall inte om man ser till prestationen igår. Varför Wiena placerades utanför plan är jag också förundrad över. Men jag antar att han ville få en nystart efter det mindre lyckade försvarsspelet mot Bordeaux. Tycker i och för sig inte heller att Hawunger gjorde bort sig när han nu fick chansen även om han satsade lite väl hårt i vissa situationer och därmed drog på sig farliga frisparkar.

   Vad som dock är klart är att försvarsspelet måste snäppas upp om laget skall gå långt i turneringen. Något som jag också påpekat både i denna text men även den från matchen igår. Det håller inte att bjuda på dunderlägen när man möter ett Cruzeiro eller vad motståndet än må heta. Lite mer kommunikation och bestämdhet i backlinjen (Haraldsson ett föredöme på de punkterna!) sökes. Hoppas det finnes också.

   Håller även med dig om att vårt anfall kommer att behöva visa mer längre fram. Det skapades trots allt flera kvalificerade lägen idag men de där framme hade inte riktigt finnishen för att trycka dit den. Vi får hoppas att anfallarna bara hade en mellandag. Framförallt Henrik Carlsson har ju all möjlighet att bli skyttekung!

  • 17 juli, 2012 @ 21:41 Jonsson

   Leo Wienna gjorde en halvgroda i början av matchen men hur stabil som helst resten av matchen. Målisen kunde tagit bollen som sakta gick in mellan benen. Han är bäste huvudspelaren och dessutom måltjuv på fasta. Spelförståelsen är outstanding. Om någon är självskriven i försvaret så är det han. Visa grabben lite förtroende och han kommer växa 100% till.

 3. 18 juli, 2012 @ 10:15 måltorka

  Att Tipselit äldre gått dåligt i serien beror främst på att vi saknar målgörare. Vi har inga mål att spela på. Topplagen släpper in mål men vinner matcherna på att det finns mål att ta av. Det syns tydligt i tabellen och spelarstatistiken. Drygt 0,5 mål/match för bäste målskytt.

  Svara

  • 18 juli, 2012 @ 14:46 Anonym

   tittade i statistiken
   bästa målskytt Henrik Carlsson 7 mål på 8 matcher = 87.5%
   näst bäst Felix Jigliden Larsson 5 mål 9 matcher = 55%

  • 18 juli, 2012 @ 15:13 Anonym

   Detär startade maatcher dom haar spelt i fler runt 11 eller 12 och målen är gjorda mot sämsta motståndet. Nästan inge mål mot bra lag

  • 20 juli, 2012 @ 08:14 Anonym

   Kommentera inte, när du inte kan din fakta..

 4. 18 juli, 2012 @ 10:37 Anonym

  Många av baklängesmålen kom i början av serien då Laneby inte vaktade. Ersättarna var för korta och orutinerade så enkla och ofarliga bollar gick i mål. Missade målchanser är huvudproblemet just nu.

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se