Det här tar vi lätt, eller?

På söndag väntar Degerfors IF i Svenska Cupen. Superettanlag med andra ord. Ett ganska så dåligt sådant sett till säsongens facit. Faktum är att laget ligger fjärde sist. Mindre smickrande!

Men har ÖIS då någon chans mot detta Värmlandsgäng?

Ja, visst har de det. Åtminstone om man ser till historien. Med den i bagaget skall det inte vara något problem. Inget snack om saken alls faktiskt.Biffen skall vara klar. För Degerfors är förmodligen det lag som ÖIS har bäst statistik mot under 2000-talet. I alla fall när man sammanslår en bunt av matcher. Tänk er Barcelona mot Gais, Dream Team mot Uganda, Usain Bolt mot Johan Wissman, Marcus Allbäck mot Tobias Hysén – you get it. Över sex matcher hade det/den förstnämnda vunnit samtliga. Så även sett till ÖIS och Degerfors sex senaste möten. Och det i ÖIS favör! Det låter nästan osannolikt, visst gör det. Men det stämmer. Otroligt nog.

Örgryte och Degerfors har alltså mötts sex gånger i seriesammanhang (-07, -08, -10) sedan 2007 då ÖIS åter hamnade i Superettan. Som ni förmodligen redan har listat ut så är det ÖIS som har vunnit rubbet. Allt!

Full poäng till ÖIS.

Noll poäng till Degerfors.

Sex. Raka. Segrar.

18 poäng mot noll.

Det är verkligen inte ankskit det. Snarare är det otroligt bra. Och det är förmodligen någonting som ÖIS inte har mot något annat lag. Degerfors verkar vara ett lag som passar ÖIS och ÖIS ett lag som passar Degerfors allt utom just bra.

But that’s history. Och inte heller har det någonting att göra med matchen till helgen. Numer tillhör lagen olika divisioner och spelarmaterialet är till stor del ett helt annat. Men det bör sitta i. På något sätt. Historia gör ofta det. Oavsett om man väljer att bortse från det eller inte. Vissa lag passar andra bättre eller sämre. ÖIS har haft det förhållandevis enkelt på Stora Valla (2010 Behrn Arena) och Degerfors har haft det tungt i Göteborg. Kanske greppar jag efter halmstrån; men någon inverkan tror jag ändå att det har. Frågan är bara vilken sorts inverkan.

Och räknar man dessutom samman totalsumman av de mål som lagen gjort mot varandra över dessa matcher blir förmodligen Örgrytes supportrar än muntrare. 13-5. Lukta på den! Känn på den! Utklassning!

Så långt är allt gröna skogar. Sex vinster. Åtta plusmål. Det här tar vi lätt, eller?

Man kan tro det. Hoppas också för den delen. Men det finns något som kallas nutid också. Och i vad som kallas nutid går det alltså otroligt knackigt för bruket från Värmland. Denna säsong 2012 har varit en total mardröm för dem. Kvalplats nedåt. Mot Division Ett. 20 poäng av 57 möjliga fördelat på fem segrar och fem oavgjorda. Krydda det med 35 insläppta mål så märker du att krisen är nära. Det är bara Umeå som har släppt in fler.

Försvaret hos Degerfors är alltså en oerhört svag punkt. Och hade det inte varit för de 29 mål som man har producerat framåt så hade man legat tvärsist. För 29 mål är faktiskt mer än bra.

Exkludera Superettans topp-tre-trios målfabrikation så har du DIF i topp. Ett uselt försvar med en godkänd offensiv. Det låter som en kort men ändå överensstämmande sammanfattning. Och det är också där vår stora nyckel ligger. Straffa deras defensiv och det skoningslöst. För där i ligger det bevisligen svagheter. Sätt press konstant och gör det till en oerhört jobbig kväll samtliga av dem. Lämna dem inte en sekunds vila. Gör fasiken inte det! Men bygg framförallt gärna på den oerhört starka och långa vinstsvit som har skapats mot detta lag. Mer än gärna! Ös på bara! På dem!

Det här tar vi lätt, eller?


'Det här tar vi lätt, eller?' have 8 comments

 1. 17 augusti, 2012 @ 20:54 PriMax_ÖIS

  Ja, även Svenska spel och unibet tror på oss.. En vinst hade byggt upp självförtroendet. Tror spelarna vill visa att de platsar i SE!!

  http://www.sponsorhuset.se/redirect.php?i=115&r=http://clk.tradedoubler.com/click?p=78882&a=1564534&g=18825066&epi=a3f0a8de659696f16252706cfd1757f7

  Svara

  • 17 augusti, 2012 @ 22:06 Christian Börjesson

   De måste ha läst den här artikeln och satt oddsen efter det. :-D

 2. 18 augusti, 2012 @ 00:41 Sven R

  Från Dalarna?

  Har alltid trott att Degefors är värmländskt (om än i Örebro Län). :)

  Svara

  • 18 augusti, 2012 @ 20:00 Christian Börjesson

   Va?

   Vad pratar du om?

   :-D

  • 18 augusti, 2012 @ 23:18 Sven R

   Ledsen, ibland läser jag för fort…
   :)

  • 18 augusti, 2012 @ 23:42 Christian Börjesson

   :-D

   Nä.

   I alla fall inte i detta fall. Jag redigerade och försökte därefter leka lite oskyldig. Och se, det gick ju hem…

 3. 18 augusti, 2012 @ 10:40 PriMax_ÖIS

  Någon som vet varför vi aldrig ser Lillström som högerback när vi har ont om backar. Han spelade ju där i ungdomslagen..

  Svara

 4. 18 augusti, 2012 @ 11:09 framtiden

  Är det inte så att det saknas en hel det mittfältare i ÖIS till denna matchen?

  Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se