ÖIS-BK Häcken Juniorallsvenskan

Tyvärr måste jag inleda texten med att be om ursäkt för sen ankomst. Men med anledning av arbete och behov av mat blev det inte riktigt som jag hade tänkt mig. Detsamma gällde tyvärr matchen som inleddes med att Häcken redan under de inledande minuterna kunde göra sitt första mål på straff. Det sägs att det var Douglas Montonen som orsakade den efter att Naod Kibrom missbedömt en höjdboll och Montonen blivit tvungen gå in och försöka rädda situationen men inte lyckats med detta.

Så mycket bättre blev det inte heller några minuter senare då 0-2 kom efter att Häcken hade bitit fast bollen på ÖIS planhalva en längre period och tillslut kommit runt på högerkanten. Därifrån lyckades man sedan skicka in ett hårt utåtskurvat inlägg som träffade pannan på en framrusande spelare i straffområdet som enkelt kunde sätta dit pannan och Häckens andra mål för dagen var ett faktum. Likt flertalet gånger tidigare under hade ÖIS Tipselit äldre även denna gång problem med inlägg och hörnor som nådde straffområdet. Det finns klara brister i beslutsamhet och kommunikation tyvärr.

Efter Häckens andra mål spelar ÖIS upp sig en aning och skapar ett antal chanser. Tyvärr lyckas man aldrig komma hela vägen fram till mål utan kommer mest till bra skottlägen utanför straffområdet som Häckens backar ganska enkelt kan slänga sig och täcka. Lägen för att komma igenom finns dock och en liten strimma hopp tänds. Kanske ska detta kunna vända?

Men någon annan vill något helt annat. Häckens anfallare Jesper Westermark bryter in från vänsterkanten och skjuter ett skott som ser ganska harmlöst ut men som ändå skapar en del problem för en solbländad Sebastian Laneby som tippar bollen över ribban. 0-3  kommer på den efterföljande hörnan som sparkas runt inne i straffområdet flera gånger innan den tillslut studsar ut i huvudhöjd framför Häckens A-lagsmeriterade anfallare Jesper Westermark som kan sätta dit pannan och trycka in bollen i nät bakom en chanslös Sebastian Laneby i ÖIS-målet. Bittert

Efter målet gör ÖIS några försök att skaffa sig ett något bättre utgångsläge inför den andra halvleken. Men man lyckas inte och resultatet 0-3 står sig tills det att domaren blåser i pipan för pausvila.

Tyvärr inleds den andra halvleken på sämsta tänkbara sätt då Häckens Carlos Strandberg gör 0-4 ganska omgående efter pausvilan då han rinner igenom ÖIS-försvaret lite för enkelt och kan rulla in bollen vid sidan av Sebastian Laneby.

ÖIS får tillslut ett tröstmål, 1-4 gör ÖIS när Felix Jigliden-Larsson hittar Rasmus Tengfjord som tagit sig in i straffområdet på högersidan och i sin tur skjuter ett skott som målvakten inte kan hålla. Returen släpper han sedan till vänster om sig där David Corneliusson dyker upp och kan rulla in bollen i öppet mål.

ÖIS trycker på mot slutet och det visar sig tydligt att det finns en hel del kvalité i laget offensivt. Daniel Carlsson matar in precisa crossbollar in mot anfallarna i straffområdet, Rasmus Tengfjord är kvick och finurlig och hamnar ofta i bra lägen, Daniel Paulson är en urkraft med en aldrig sinande energi och har ett hjärta som bultar för klubbmärket på hans bröst och Felix Jigliden-Larsson vrider och vänder i straffområdet för att hitta alternativ och hittar dom. Det finns många bra saker att ta med sig anfallsmässigt från matchen. Problemen finns i det oorganiserade försvarsspelet, oförmågan att freda sitt mål och framför allt i förmågan att försvara sig mot inlägg.

Varför problemen med defensiven finns är svårt att svara på, men på något sätt måste det redas ut. Inte bara för framtiden för Tipselit Äldre modell 2012 utan för klubbens framtid. Då tanken med klubbens ungdomsverksamhet är att spelare ska kunna plockas från ungdomslagen raka vägen upp i A-laget är det självklart ett problem om man bara kan plocka upp offensiva spelare.

För om ÖIS ska fortsätta att spela ett spel med en egen prägel på och bli framgångsrika i det så krävs att man har spelare över hela planen som har fostrats i samma tradition och som passar bra in i det spel som A-laget ska spela. Ett ÖIS-igt spel involverar nämligen inte bara offensiva spelare även om många säkert tycker att det låter som en rolig idé. Själv blir jag helt lyrisk när spelare som Danny Ervik och Robin Jonsson som under större delarna av sin tid som ungdomsspelare har spelat i klubben spelar för A-laget. För försvarsspel kan nämligen vara oerhört vackert även det.

Allt är dock inte kört för Tipselit Äldre och hela klubbens ungdomsverksamhet. Vad jag ville säga är att det finns problem med försvarsspelet som behöver lösas. Men det finns också ljusglimtar även i Tipselits försvarsspel. Rasmus Haraldsson som inför matchen hade varit borta en period som följd av en sjukdom är en lovande spelare som från sin högerbacksposition skapar mycket i anfallsväg samidigt som han sköter sina defensiva plikter framgångsrikt.

Carl Hawunger som inte spelade i dagens match p.g.a. halsfluss är ett stort framtidsnamn som mittback med sin spelintelligens och mogenhet. Hawunger som är född 1994 tillhör liksom Rasmus Haraldsson den grupp av spelare ur Tipselit Äldre som tränar med A-laget var tredje vecka.

Avslutningsvis kan vi konstatera att ÖIS den här säsongen inte riktigt går som planerat för ÖIS äldsta tipselitlag och även om det just nu känns som att Degerfors och Öster som är placerade allra längst ner i tabellen är lite för svaga för att gå om så ser det inte speciellt bra ut resultatmässigt.

'ÖIS-BK Häcken Juniorallsvenskan' have 13 comments

1. 25 augusti, 2012 @ 00:04 Anonym

Problemet är inte försvaret det är mittfältet som inte kan hålla bollen och spela upp den och anfallet som missar på tok för många lägen. Naod och Leo är minst lika bra som Hawunger i försvaret så jag förstår inte det ständiga SD-påståendet om att han skulle vara bättre.

Svara

• 25 augusti, 2012 @ 13:53 FrostFödd

Du och Buddy kan ju starta en egen ÖIS blogg om ni nu har så mkt tid över och skriva massa skit…

2. 25 augusti, 2012 @ 00:39 Buddy

Är det bara era kompisar som ni försöker skriva upp här? Totalt kass av dig Felix och oseriöst att inte ens nämna Smailis insats på mittfältet. Vi som såg matchen tycker i alla fall att han var klart bäst på mittfältet och skapade mest. Och målen på hörnorna beror på alla spelare och inte på backarna. Det var väl Danne som inte rensade bort bollen på 0-3? Lägg ner dina skriverier om du inte klarar av att vara opartisk och objektiv. På fejan kan du hajpa polarna.

Svara

• 25 augusti, 2012 @ 00:46 Felix Jonsson

Jag känner inte en enda spelare i tipselit äldre privat men det verkar ju du göra. Det här va tamejfan droppen. Jag tänker inte skriva en jävla rad till om Tipselit Äldre den här säsongen. Det är inte värt det. Har ni inga föräldramöten att bråka med varandra på?

Fy fan va trött jag blir.

• 25 augusti, 2012 @ 00:49 Buddy

Om du sett matchen och missar nämna Smaili när du skriver om mittfältet – ja då skall du nog fundera på om refererande är din grej.

• 25 augusti, 2012 @ 02:21 Jens Z

Varför denna attityd Buddy?

Respektera andras åsikt och vill du göra din egen hörd så kan du göra det på ett mer respektfullt och konstruktivt sätt än vad du gjort här. Att hoppa på någon som lägger ner stor del av sin fritid för din och andra läsares skull, dessutom helt ideellt, är kontraproduktivt, rent idiotiskt och leder i slutändan till dålig stämning på bloggen samt att färre texter kring ÖIS skrivs.

• 25 augusti, 2012 @ 02:31 tipselit

bra skrivit:)

hoppas du förstår Felix att 99,5% vill att du skiver och kommenterar alla matcher du hinner se

keep up the good work you do!!!!!

• 25 augusti, 2012 @ 02:08 Anonym

skit i den personen!
      vi är många många som tycker du är kanon och objektiv!

hoppas verkligen du vill skriva mer och inte bry dig om en person

verkar vara en del som bara tittar och skriver partiskt

snälla fortsätt skriva

• 25 augusti, 2012 @ 09:47 Nikhe

Lägg du ner att läsa om du nu tycker Felix skriver så dåligt. Bra jobbat Felix! Skärp till dig Buddy!

Mot Superettan!

3. 25 augusti, 2012 @ 08:47 Daniel_K

Är första anonym och Buddy föräldrar till spelare i tipselit?
    Med den attityden så har man i så fall allvarliga problem.
    Terapi kanske?

Felix: skit i dessa gamar och skriv för oss supportrar!!!

Svara

4. 25 augusti, 2012 @ 09:20 Janne

Felix du skriver grymt!! Skit i dom andra som bara bryr som om sina egna!

Svara

5. 25 augusti, 2012 @ 10:12 framtiden

uppskattar vad du skriver!!!! gnällspikar – träffas någon annan stans och gör upp
    håller med om att tipselitlaget har allvarliga problem, problemet är att på nästan varje plats var motståndarna bättre och mer välorganiserade.