Skadetyngt inför matchen mot Degerfors

Svenska cupen.

I åratal har det mest känts som ett nödvändigt ont och en chans att lufta bänken men den här säsongen känns det faktiskt, iallafall lite, roligare. Som bekant så innebär en seger mot Degerfors avancemang till gruppspelet som kommer att spelas i början av nästa år. Ett gruppspel som mycket väl kan bjuda på en hel massa godbitar i form av diverse allsvenska lag och i allra bästa fall något av göteborgslagen.

För att gruppspelet ska nås och eventuella derbyn ska bli verklighet så krävs en vinst mot superettalaget Degerfors IF. Samt att Gais mäktar med att slå hemmastarka Utsikten på Ruddalen vilket känns som en väl så öppen historia. Degerfors IF är utan tvekan ett ”household name” i fotbollssverige och så mycket mer klassisk svensk fotbollsförening går det inte att bli. Men klubben som avlat fram både Benno Magnusson och Ola Toivonen går på knäna. Säsongen har inte riktigt blivit som man tänkt sig och laget som förra året länge slogs i toppen av serien och tillslut hamnade på en hedrande femteplats ligger just nu på kvalplats nedåt och har enbart skrapat ihop 20 poäng hittills.

Lagets form har dock stabiliserats en aning de senaste omgångarna och även om laget inte har plockat speciellt många segrar så har man spelat lika mot lag som tredjeplacerade Halmstad BK och seriesuveränen Östers IF. Man ska dock ha i åtanke att matchen som ska spelas imorgon på många sett skiljer sig från seriematcherna och att det är ganska svårt att sia i vilken startelva motståndarna kommer att mönstra. Likväl finns däremot frågetecken kring vilken startelva som ÖIS kan tänkas mönstra med tanke på veckans dystert fullsatta sjukstuga.

I tisdags skrev Christian om att varken Robin Jonsson, Markus Anderberg, Tommy Lycén, Pontus Otterstedt, Sebastian Johansson eller Christofer Bengtsson deltog fullt ut. I torsdags hade läget dock förbättrats en aning då Tommy Lycén och Markus Anderberg återigen tränade för fullt. Under fredagen hade inte speciellt mycket förändrats från torsdagen och samma spelare befann sig på planen då som nu.

Varken Christofer Bengtsson eller Robin Jonsson syntes till på planen. I Robin Jonssons fall hoppas man dock på att han ska kunna komma till spel i morgondagens match och därför sparades han under träningen och befann sig istället i gymmet. Han är inte med i truppen just nu men det var inte Leinar mot Oddevold heller.

Christofer Bengtsson kommer sannolikt inte till spel då han fortfarande dras med skadan i sin baksida som han ådrog sig i matchen mot Qviding på bortaplan. I det fallet har vi tyvärr inga nyheter men vi kan konstatera att det uppenbarligen är värre än vad man först befarade då den Bengtsson själv sa till sambadefensiv att han trodde att skadan skulle vara läkt till matchen mot Oddevold men så blev alltså inte fallet och nu missar han alltså ännu en match, vilket är mycket tungt.

Sebastian Johansson och Filip Holländer höll sig vid sidan om tillsammans med Erik Nexborn men i Holländers fall ser det dock ut att bli spel ändå. Sebastian Johansson däremot räknas bort. Till sambadefensiv säger han att han hoppas på att kunna vara tillbaka i full träning på måndag.

I övrigt kan vi dock konstatera att det verkar som att man har lyckats få komma underfund med hur Markus Anderberg ska hållas kurant under en längre tid (no jinx). En bedrift som mycket väl kan göra att namnet Erik Nexborn kommer att diskuteras i dunkla korridorer i hufvudstaden om några månader när nobelpriset i medicin ska delas ut. Kom ihåg var ni hörde det först.

Markus Anderberg är nämligen i form. Enligt mig var han en av planens bästa i Uddevalla i måndags och formen verkar han ha konserverat väl. I torsdags var han stundtals helt fenomenal och dagens förmiddagspass fortsatte på den inslagna vägen. När han har bra fart under fötterna och är rättvänd kan precis vad som helst hända. Det finns förmodligen inte en spelare i hela truppen som är bättre en mot en än Markus Anderberg. Fullständigt fenomenal. förutom sin förmåga att utmana på egen hand så har han desstom den senaste tiden förbättrat sitt passningsspel avsevärt och släpper nu bollen i rätt läge oftare. Något som syntes tydligt i matchen mot Oddevold då Anderbergs tidigare förmåga att släppa bollen försent och göra en dribbling för mycket var så gott som helt borta. Keep it up Markus!

En annan spelare som tycks vara på väg att hitta formen är Johan Hedman som mer och mer växer in i laget. När han kom i vintras var han inte riktigt så redo för spel på en högre nivå som man inom klubben kanske hade hoppats på. Han var då ganska långsam och hade inte riktigt den förstatouch som krävdes. Men efter månader av träning känns det nu som att Johan börjar komma till sin rätt i spelet och han börjar framförallt ta lite mer plats. Han vinkar och vill ha boll, han gapar på lagkamrater att dom ska ta löpningar och han börjar se lite sur ut. Sur över den senaste tidens petningar och han är nu ute efter en plats i startelvan. Den solige och glade gamängen Johan Hedman finns fortfarande kvar utanför planen men han är inte längre på den. Hedman har fått nog nu. Troligtvis får han också chansen att visa detta i morgondagens match då startelvan troligtvis formeras på följande sätt:

 

Som sig bör när det vankas cupspel så är det Fredrik Andersson som placeras mellan stolparna. För egen del spelar detta absolut ingen roll. På träning är Fredrik Andersson minst lika bra som Peter Abrahamsson och när Peter dessutom tycks ha hamnat i en mindre formsvacka så är detta en riktigt bra chans för Fredrik Andersson att visa upp sig. Matchen mot Degerfors blir det största provet han har ställts inför sedan han kom till ÖIS och därmed det största han har ställts inför i hela karriären. Stort!

Efter Joakim Halls imponerande insats i Uddevalla får han med största säkerhet chansen igen. Det hade varit fel att peta honom efter en sådan insats. Om det skulle vara så att Robin Jonsson kan spela så petas han troligtvis över till högerbacken samtidigt som Johan Pettersson petas ur startelvan och Hannes tar Halls plats.

På mittfältet saknas som bekant både Filip Holländer och Sebastian Johansson vilket gör att man måste plocka in en annan spelare bredvid Jakob Lindström. Denne någon verkar bli Jonathan Lindström. Lite underligt är det ändå att Daniel Carlsson från Tipselit Äldre inte ens får en plats på bänken då det för tillfället råder en stor brist på innermittfältare i truppen.

Nytilskottet Ricky Yarsuvat tar troligtvis en plats på kanten och tyvärr inte i anfallet. Det är nämligen där han gör sig bäst. Efter att ha sett honom två gånger den här kan jag konstatera att han  gör sig bäst längst fram i banan. Han är mer av en djupledslöpare och måltjuv än en klassisk ytter/yttermittfältare.

Anfallsparet Wallén/Hedman känns dock väldigt intressant. Kraftpaketet Wallén tillsammans med den betydligt mer elegante Hedman har potential att fungera riktigt bra och har faktiskt gjort det i många av de matcher som de två har spelat tillsammans. I förra omgången av Svenska Cupen då Falköping stod för motståndet var kombinationen väldigt lyckad och producerade tre mål tillsammans. Förhoppningsvis fortsätter det så även imorgon.

 


'Skadetyngt inför matchen mot Degerfors' have 14 comments

 1. 18 augusti, 2012 @ 20:29 Jacko

  Hoppas inte det blir denna elvan. För svag för att vi skall vinna helt enkelt. Utifrån skadorna hade jag satsat på:

  Abrahamsson
  JP – Leinar – Sahlin – Hall
  Anderberg – Lillström – Lindström – Björkeryd
  Karlsson – Yarsuvat

  Svara

 2. 18 augusti, 2012 @ 20:44 Anonym

  håller med om daniel carlsson som jag sett ett par gånger och varit väldigt bra i tipselit

  nästa match (onsdag) kan vi vara utan både holländer och seb. och bägge lindströmarna avstängda

  borde testa något nytt på mitten kanske?

  får hoppas både holländer och seb är tillbaka på onsdag

  blir intressant att se yarsuvat på topp

  Svara

  • 18 augusti, 2012 @ 21:07 Jonsson

   Håller inte alls med om att danne är bästa mittfältaren. smaili är minst lika bra. tipselit förlorar ju matcherna på att mittfältet inte fungerar och att anfallarna inte sätter chanserna.

  • 19 augusti, 2012 @ 17:55 Anonym

   Men vid minsta misstag av mittbackarna det hackas det som f-n på dom men aldrig på Carl när han strular till det. Backarna hackar inte på att mittfältet som tappar boll och alla skott utanför av anfallarna. Backarna har blivit lite av hackkycklingar men dom får väl bita ifrån. Dåligt av lagkamraterna.

 3. 18 augusti, 2012 @ 20:45 Carl

  Lindström avstängd och jp är inte med i truppen?

  Svara

  • 18 augusti, 2012 @ 20:48 Felix Jonsson

   JP är med nu och Jonte är bara avstängd i ligan.

  • 18 augusti, 2012 @ 20:49 Christian Börjesson

   1) Nej, Jonathan Lindström är inte avstängd. Det gäller bara i serien och inte i Svenska Cupen. Så vi får klara oss utan honom på onsdag.

   2) Det måste vara något slarvfel av den avsvarige på ÖIS.se. ”JP” är med och skall dessutom spela från start.

  • 18 augusti, 2012 @ 23:14 Anonym

   även jacob avtängd på onsdag , 3 gula

  • 19 augusti, 2012 @ 12:40 Christian Börjesson

   Det stämmer.

   Dessutom är samtliga av Hannes Sahlin, Joakim Hall, Filip Holländer och Emil Karlsson en varning från en avstängning. Och i det läget vi är i nu med skador och dylikt vore en avstängning på vem av dessa det än gäller allt utom bra. Det är väl egentligen bara i anfallet som det finns riktigt bra ersättare för tillfället.

 4. 18 augusti, 2012 @ 22:36 Besserwisser

  Benno Magnusson kommer från Blomstermåla. Han gick som sextonåring till Åtvidaberg och har aldrig spelat i Degerfors.

  Svara

  • 18 augusti, 2012 @ 23:48 Felix Jonsson

   Jag böjer mig direkt. Har av någon anledning lätt att blanda ihop Åtvid och Degerfors. Ung och dum är jag också.

  • 19 augusti, 2012 @ 00:07 Martini

   Kanske det. Och dessutom är du engagerad, positiv och värd att läsa här på SD.

  • 19 augusti, 2012 @ 10:07 Sektion LM

   +1

  • 19 augusti, 2012 @ 12:32 Besserwisser

   Ingen som kallat dig dum, möjligen ung ;-) Var själv med på 70-talet när Benno Magnusson spelade och kunde bara inte låta bli att rätta.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se