Varningsfritt mittbackspar

I början av säsongen rycker man mest på axlarna när domaren delar ut gula kort. Men nu, när säsongen satt sig och det har gått si så där hälften av serien, så blir man mer och mer rädd och konfunderad när domaren väljer att varna spelare. Man är helt enkelt inte säker på huruvida spelaren nu fick sitt tredje gula kort och därmed är avstängd i nästkommande match – eller om spelaren i fråga har några ostskivor till godo innan det är läktaren över en match som väntar. Man sätter med andra ord hjärtat i halsgropen minst någon gång per match när en viktig spelare satsar för hårt i en duell och därmed får domaren över sig. Med kommande sammanfattning så hoppas vi att du skall få en lite bättre koll på vilka som riskerar avstängning och vilka som inte gör det. Du skall helt enkelt få lite mer kött på benen och slippa dina nervösa sammanbrott på läktaren. Det låter väl bra?

Örgryte IS har sammanlagt som lag dragit på sig 39 varningar under säsongen (medräknat gula kort som resulterat i en utvisning, exkluderar du dem så blir det totalt 35 gula kort.) 39 stycken! That’s a whole lot! Av de 39 så har alltså fyra av dem varit det andra i samma match vilket har lett till utvisning och avstängning i den kommande matchen – och Tommy Lycén är ensam i laget om att ha dragit på sig en grov utvisning – alltså att dra på sig ett rött kort utan tidigare varning. Något som ju skedde på Ruddalen i mötet med Utsiktens BK.

I dessa tider är det de starka lagen med breda trupper som går bäst. De klarar helt enkelt av att fortsätta spela bra och fylla ut tomrummen när viktiga och framträdande spelare sitter på hedersläktaren och våndas över att de inte kan medverka och påverka vad som sker nere på mattan. Och det är något som ÖIS fått erfara en hel del den senaste tiden (där även skador ställt till det en aning.) När serien återstartade på Rimnersvallen i Uddevalla för lite mer än två veckor sedan så blev både Jonathan- och Jakob Lindström uppskrivna och domarens block. Ingen av dem var alltså tillgängliga i det kommande mötet mot Kristianstad. Skit och pannkaka! Nu vann ÖIS den matchen likväl – men där kom nästa smäll då Hannes Sahlin satte fällben för en av motståndarlagets anfallare. Hej då! Upp på Nya Parkens läktare!

Nu ser det bättre ut. Hannes, Jonathan och Jakob har alla avtjänat sina mindre straff vilket Lindströmarna ju hade gjort redan mot Sleipner. I dag finns det bara två spelare i dagens trupp som ligger på kanten av vågskålen och riskerar att falla över. Och det är Filip Holländer och Emil Karlsson. Två evighetsmaskiner!

Men det är ingen idé att oroa sig; för ingen av de två är några dra-på-sig-kort-maskiner. Nej, Holländer har inte spelat fult nog sedan 2-2-mötet nere i Lund (omgång nio) och för att hitta Emil Karlssons senaste förteelse så får man gå tillbaka till matchen mot Gauthiod där han sent i matchen avgjorde med ett nickmål och därefter hamnade i en ordväxling med hemmalagets målvakt (omgång åtta.) Det känns alltså relativt tryggt att just dessa två herrar är de som ligger närmast att få vila. Vill de så kan de nog hålla sig undan sitt tredje en bra bit till. Det är dessutom två positioner där det oftast finns spelare som kan gå in och täcka upp med bravur om en avstängning skulle inträffa. Det gör det visserligen på i stort sett samtliga positioner även om mittlåset och ytterbacksplatserna är de som förmodligen såras mest vid utvisningar och senare påföljder.

Om några dagar vankas det seriefinal på Gamla Ullevi och passande nog så är det enbart en spelare som är indisponibel på grund av för många gula kort. Nämligen Joakim Hall. Resten kan och får spela! Det är bara skador som kan sätta stopp för att ÖIS för första gången på bra länge har möjligheten att mönstra sin bästa uppställning.

Det var det. Lite blandat om varningssituationen. Hux flux. Men det ser lovande ut framöver. Håller vi oss kalla så kan vi slippa alltför många onödiga avbräck. Och det vill vi ha så få som möjligt. Det är en av grundpelarna i en lyckad slutspurt. Am I right? Och i just den aspekten har vårt ordinarie mittbackspar varit ett stort föredöme. Eller vad sägs om att David Leinar och Robin Jonsson tillsammans hittills har varit helt fria från varningar? Är de för bra för Division Ett så att de aldrig sätts i situationer där de behöver spela ojuste? Eller är de helt enkelt för ”snälla” i sitt spel? Hur det än ligger till i den frågan så bör Leinar/Jonsson vara det mittbackspar som toppar seriens fair play-liga. Must be!

Spelare som återvänder från avstängning till nästa match (Lunds BK): Hannes Sahlin (sedan tidigare varnad mot Skövde, Karlstad, Utsikten x2 samt Kristianstads FF)

Avstängda nästa match (Lunds BK): Joakim Hall (drog på sig sin tredje varning i mötet med IK Sleipner)

Spelare som riskerar avstängning: Emil Karlsson (sedan tidigare varnad i bortmötena mot Utsiktens BK samt IK Gauthiod) och Filip Holländer (sedan tidigare varnad i bortamötena mot IF Sylvia samt Lunds BK)

Spelare med två varningar till godo: Johan Pettersson (Skövde, Trollhättan, Qviding, Kristianstad), Oskar Wallén (Karlstad, Trollhättan, Gauthiod, Oddevold), David Björkeryd (Limhamn Bunkeflo 07’), Peter Abrahamsson (Sylvia, Lund x2), Christofer Bengtsson (Utsikten)¸Tommy Lycén (Utsikten grov utvisning, Lund), Markus Anderberg (Oddevold)

Spelare med tre varningar till godo: Hannes Sahlin (se tidigare varningar ovan), Sebastian Johansson (Skövde, Limhamn Bunkeflo 07’, Norrby), Joakim Hall (Karlstad, Qviding, Sleipner – avstängd kommande match),  Jakob Lindström (Limhamn Bunkeflo 07’, Sylvia, Utsikten, Lund x2, Oddevold, Qviding, Oddevold), Jonathan Lindström (Oddevold x2)

Spelare helt utan varning: Alexander Jeremejeff, David Leinar, Fredrik Andersson, Henrik Carlsson, Johan Hedman, Richard Yarsuvat, Robin Jonsson


'Varningsfritt mittbackspar' have 14 comments

  1. 29 augusti, 2012 @ 13:11 John Ahlberg

    Härlig sammanställning! Men Leinar utan varning?? Låter osannolikt. Men säkert dagens sanning.

    Själv är man svårt mörbultad från morgonens partnerfotboll. Många gula kort borde delats ut där…

    Svara

    • 29 augusti, 2012 @ 13:16 Christian Börjesson

      Visst låter det osannolikt? Men det är faktiskt sant (!). I alla fall enligt min egna statistik samt den på ÖIS.se. Och den litar vi på!

  2. 29 augusti, 2012 @ 13:16 Jacko

    Ikväll spelar Lund mot Sleipner. Har ni någon uppfattning om vilka Lundare som står på 2 och således gärna får smaka på det gula idag?

    Svara

    • 29 augusti, 2012 @ 13:25 Christian Börjesson

      Både Alexander Nuñes Cona (yttermittfältare) och Oskar Sverrisson (mittback) är avstängda. De åkte på varsin grov utvisning mot Kristianstad vilket leder till två matchers avstängning.

      Lund verkar ha tre spelare som sitter på två gula. Alexander Nuñez Cona (ja, igen, är ju som sagt dessutom redan i kväll avständ pga. rött kort), Admir Osmancevic (anfallare) samt Martin Ingelsson (mittfältare).

    • 29 augusti, 2012 @ 20:47 Sven R

      Både Nuñes Cona och Sverrisson spelade mot Sleipner. Var det i så fall för att den matchen kom från en tidigare omgång?

    • 29 augusti, 2012 @ 21:51 Christian Börjesson

      “Utvisad spelare ska stå över i samma tävlings nästkommande match, i den match spelaren är behörig att spela.”

      Skummade igenom tävlingsbestämmelserna och detta var det jag fann. Men det ger ju inget svar på din fråga.

    • 30 augusti, 2012 @ 10:28 Christian Börjesson

      Disciplinnämnden har tydligen inte beslutat om de båda spelarna skall få en andra matchs avstängning (rött ger en automatisk + ev en till.)

      Under tiden som spelarna väntar på DN:s beslut så får de spela. Så där har vi svaret.

    • 31 augusti, 2012 @ 00:42 Sven R

      Enligt SvFF:s hemsida (http://svenskfotboll.se/cuper-och-serier/avstangda-spelare/) är det ”bara” Sverrisson som missar matchen mot ÖIS.

    • 31 augusti, 2012 @ 06:50 Christian Börjesson

      Korrekt. Men det är inte så bara. Oskar Sverrisson är den me ordinarie av de två (Nuñez Cona).

      Sverrisson har startat 15 matcher denna säsong och lägg därtill ett inhopp. Bra för oss att han saknas.

    • 31 augusti, 2012 @ 09:21 Sven R

      Därav citationstecknen runt mitt ”bara”.
      ;)

  3. 29 augusti, 2012 @ 20:52 M5

    Såg oxå detta. Hur ligger det till igentligen?

    Svara

  4. 29 augusti, 2012 @ 21:15 Richard

    Visst har de flesta domarna i den här divisionen tendens att dra kortet allt för ofta?
    det kan liksom ha gått 1 minut i matchen och utan att ge spelarna en chans till att ”förtjäna” sig till ett kort, så får dom en varning?
    Nästan så man längtar till superettan bara för domarnas skull ( och där är dom ändå katastrof)

    Svara

  5. 29 augusti, 2012 @ 22:11 Anonym

    Helt otroligt ingen varning på mittbackarna. På tal om mittback så är Adam Eriksson och provtränar med Ljungkile.

    Svara

  6. 29 augusti, 2012 @ 22:34 Anonym

    Såg u21 mot jonsered. Kollade in leo wiena lite extra eftersom han var på bänken mot sleipner. han är ju bra!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se