Uppsnack med Otto Martler

17 omgångar är avklarade. Nio återstår. För tillfället toppar ÖIS tabellen med ett försprång på fyra poäng men tätt där bakom härjar Lunds BK. Som ni alla redan har koll på så möts dessa lag om exakt två dagar på Gamla Ullevi. Ettan mot tvåan. Toppmatch i Söderettan. Vinner ÖIS utökas avståndet till sju poäng och ett rejält avstamp tas gentemot de övriga konkurrenterna – men vinner Lunds BK så minimeras avståndet till bara en poäng. Något som hade fått Söderettan att glöda i allra högsta grad. Man kan med andra ord alltså knappt beskriva vikten av den betydelse som den här matchen har. Som en uppladdning inför vad som komma skall så tog jag tillfället i akt och ringde upp den som av många anses vara seriens bästa målvakt – nämligen Lunds Otto Martler. Hur ser han på sitt lags – och sin egen – prestation hittills och vad tror han om möjligheten till att återta förstaplatsen i tabellen? Det, bland mycket mer, kommer att avhandlas i kommande intervju. Luta er därför tillbaka så önskar jag er en trevlig läsning!

I förhandssnacket inför denna upplaga av Söderettan var Lund inte tippade som ett av lagen att nå Superettan. Åtminstone inte om man gick efter de odds som under mars månad gick att finna på olika spelsidor. Högst upp fann man Oddevold och på kvalplatsen tippades ÖIS befinna sig när serien nått sin ände. Men Lund, som fanns att spela som seriesegrare till 10 gånger pengarna, har överraskat många positivt. Man har byggt på det man skapade under fjolårssäsongen där man övertygade och just nu ligger man alltså på kvalplats. Självklart har denna säsong fallit Otto Martler i smaken, även om han fortfarande säger sig vara en aning bitter på att man återstartade serien ganska så mediokert.

– Vi är nöjda med att vi ligger där vi ligger och att vi har gett oss chansen att komma på en bra placering i slutet. Men sen är det ju den här lilla svackan som vi [Lunds BK, reds. anm.] hade precis när serien vände – den är vi lite bistra på fortfarande. Vi hade väl fem matcher där vi bara gjorde något enstaka mål och tog lite för lite poäng så det var tråkigt.

Men rent personligt verkar han tycka att det har gått ännu bättre. Och det är ju svårt att inte övertygas om att så är fallet. På olika internetsidor har Otto annonserats som den bäste målvakten av dem alla i Söderettan – och med sina inledande 512 minuter av denna säsong är det svårt att säga någonting annat. Faktum är att han höll nollan i samtliga av de minuterna. En helt magnifik siffra som han befogat nog, tillsammans med resterande del av sin säsong, är väldigt nöjd över.

– Ja, det blev väl det [512 minuter utan insläppt mål]. Jag är väl uppe i totalt nio nollor nu. Så det är klart att jag är jättenöjd. Det är bara att köra på för det är viktiga matcher som kommer nu.

15 insläppta mål. Det är där Lunds BK står idag. 0,88 insläppta mål per match. Bara ÖIS är bättre (0,76/match). Under alla Lund BK:s säsonger i Söderettan, denna sejouren, har laget varit det målsnålaste av dem alla. Blanda en mycket bra målvakt och ett kompakt försvar så finner du nyckeln. Jag frågade Otto vad han tyckte var den största orsaken till den oerhört låga siffran vad gäller insläppta mål – och han var ärlig och rak i vad han tyckte.

– Jag känner själv att jag har en stor del i det. Men samtidigt så har vi ett bra försvarsspel vilket vi också har haft under alla år. Detta är vår tredje säsong i Ettan och första året släppte vi in minst antal mål, vilket vi även gjorde förra säsongen, så vi är väl kända för att ha ett bra försvarsspel – men jag tycker som sagt att jag har bidragit till det ganska så bra också.

Något som är svårt – ja, näst intill omöjligt – att säga emot. Otto Martler har en mycket stor del i den framgång som Lunds BK skördat denna säsong. Tänk er äggen i pannkakssmeten eller köttfärsen i tacosen. Utan den ingrediensen hade det blivit allt annat än succé. Och som tidigare nätt har nämnts i texten så har Otto blivit omnämnd som seriens bästa målvakt.

– Det är jättekul att höra det. Det är det definitivt. Det känns som att man är där och nosar på den platsen.

Har du fått anbud från högre divisioner?

– Det har varit ganska så tyst faktiskt. Inget konkret. Jag vet bara att det är några klubbar som följer mig men jag har inte hört mer än så.

Kanske satt det någon scout från Allsvenskan och/eller Superettan och spanade in Otto Martler och hans fallenheter för konsten att vara fotbollsmålvakt den nioende juni då ÖIS gästade Klostergårdens IP. Vid den tidpunkten var det omvända roller. Lunds BK befann sig i serietopp med ett ivrigt jagande Öislag hack i häl. Och vi alla minns väl matchen och dess efterföljande debatter. Det handlade inte om vad som presterats på plan utan om domaren. Tre straffar utdelade och på det även triss röda kort. Trots att ÖIS hade ledningen med två bollars marginal vände Lund på steken under de sista självande minuterna och i den femte övertidsminuten pangade Admir Osmancevic in kvitteringen på straff. Självklart kunde detta samtal inte hållas ifrån att snudda vid detta ämne – och Otto Martler medger, trots att Lunds BK tillslut ändå gynnades av domarens bravader, att det är domaren som dyker upp vid en tillbakablick i arkivet och att Mikael Eriksson, som domaren heter, stod för en del kontroversiella beslut.

– Ja, det är framförallt domaren som dyker upp när man tänker på den matchen. Vi [Lunds BK] får ju vara väldigt glada som lyckades få en poäng där. För ÖIS var bättre än oss över 90 minuter. Sen att domaren skall spela sådan stor roll som han gjorde är tråkigt. Det var konstiga domslut både hit och dit.

Som ett avslut på intervjun så vände vi ganska så logiskt nog tankarna mot måndag och vad som komma skall då. Toppmöte i Söderettan. Ettan mot tvåan. Skall fjärilarna i magen åter väckas till liv genom en bortavinst eller skall ÖIS ta ett hästkliv mot Superettan? Jag ställde frågan huruvida det skulle vara praktiskt möjligt för Lund att repa sig och sno åt sig förstaplatsen vid en eventuell förlust. Något som Otto betvivlade.

– Ska jag vara helt ärlig så tror jag inte det, utan jag tror att det blir en avgörande match [på måndag]. Jag tror inte att ÖIS tappar poäng i många matcher till med tanke på att de redan har mött både Oddevold och Kristianstad som är några av seriens bästa lag så det blir en nyckelmatch för oss.

– Och det kommer ju att bli tufft i vilket fall som helst för även om vi vinner så är ÖIS i förarsätet. Vi vet om att det kommer krävas mycket [för att ta sig förbi ÖIS i tabellen].

På förhand har Lunds BK inte heller fått sin bästa möjliga uppladdning. Som Sambadefensiv tidigare har rapporterat om så beslutade Disciplinnämnden att ytterligare bestraffa mittbacken Oskar Sverrisson efter hans grova utvisning i derbyt mot Kristianstad. Ett rejält pungslag för Lunds BK. Men även om Oskar Sverrisson har varit ordinarie och startat hela 15 matcher hittills så ser inte Otto Martler hans frånvaro som ett jättestort problem. Han litar istället på att ersättaren kommer att kliva in och prestera.

– Vi har saknat någon i backlinjen i väldigt många matcher och vi har Mårten Nordbeck som förmodligen kommer ta klivet in och spela mittback och han gör det oftast jättebra. Jag är inte orolig även om det är klart att vi kommer sakna Oskar [Sverrisson] för han har varit en av våra bästa spelare denna säsong.

På Lunds yttermittfält finner man en ung och mycket talangfull 20-åring vid namn Norlla Amiri. Division Ett är en väldigt bra plantskola där man kan finna många fynd och Amiri är utan tvekan ett av dem. Under juni månad bar det iväg till Norge där han provspelade med Brann – men även klubbar som AIK, Malmö FF samt Stabaek ryktas vara sugna på att locka över honom till sin klubb. Därför är det ingen jätteskräll att Otto på min önskan att plocka ut någon för Öisarna att hålla ett extra öga på valde just Norlla Amiri.

– Jag tycker att vår yttermittfältare Norlla [Amiri] har gjort en fantastisk comeback efter skada och har varit riktigt duktig. Så jag hoppas att han kan fortsätta att prestera så som han har gjort efter återuppstarten.

Det råder inget tvivel om att det står oerhört mycket på spel  i den här matchen. ÖIS kan dra ifrån rejält och lämna kvarvarande lag långt bakom. Man kan med andra ord genom en vinst ta ett enormt steg mot Superettan. Men hjälper eller stjälper den tanken minuterna innan, och även under, match? Eller kan Lunds BK ta övertaget genom det? Knappast. De måste framåt. De måste göra mål. De måste vinna. De måste komma ikapp ÖIS i toppen och här finns chansen. Klarar de unga av att leverera? Den press som de kommer ställas inför kanske de aldrig känt på tidigare. Oavsett vad och hur det än blir så står en sak säker: det kommer bli en hejdundrande tillställning med alla sorters nerver inblandat. Och frågar man Otto Martler vilket lag som går hem med höga huvuden och krampade smilband så blir svaret följande:

– Jag hoppas att vi [Lunds BK] vinner med 2-1.


'Uppsnack med Otto Martler' have 10 comments

  1. 1 september, 2012 @ 09:38 PriMax_ÖIS

    Blir spännande på måndag.. Jag tror dock att Otto tippat fel. ÖIS vinner med 2-0!! Att Otto står i mål är självklart men vem får förtroendet av Prytz?

    Svara

    • 1 september, 2012 @ 16:14 Christian Börjesson

      Ja… Vem satsar Prytz på egentligen?

      Sätter mina pengar på Peter trots allt. Även om Fredrik har fyra matcher på säsongens konto och enbart ett insläppt mål. Men man kommer inte ifrån att Peter har varit uttalad förstamålvakt i ÖIS flera säsonger i rad och att han jämfört med Fredrik har större rutin – och dessutom har bevisat betydligt mer.

      Är Peter fullt frisk, utan skavanker, så bör han stå.

  2. 1 september, 2012 @ 10:10 Cye

    Bra artikel, längtar än mer till Måndag.

    Tänk om GP kunde skriva lika bra artiklar inför våra matcher, då skulle intresset höjas ännu mer.

    Svara

    • 1 september, 2012 @ 16:16 Christian Börjesson

      Att GP skulle lägga ned lite tid på sina inför-artiklar är för mycket begärt. :-D Speciellt vad gäller ÖIS.

  3. 1 september, 2012 @ 14:40 Daniel R

    Trevligt kryddad intervju! Kul att få höra lite ”från andra sidan”, inte jättevanligt att man får läsa synpunkter från folk i lag ÖIS möter förutom på deras egna hemsidor.

    Svara

  4. 1 september, 2012 @ 19:57 Kommittén för Statssäkerhet

    Kanske kan bli ett stående inslag, intervju med någon spelare i motståndarlaget…
    Mycket läsvärt!

    Svara

  5. 1 september, 2012 @ 21:13 Daniel_K

    Givet med Anton Hysén inför 125öres matchen!

    Svara

  6. 2 september, 2012 @ 10:00 Kim Ahlberg

    Satsar på ett långskott här (också)…

    Om det finns fler Öisare i Seattle så vore det läge att se seriefinalen på måndag morgon tillsammans, eftersom det är en ledig dag och en tokigt viktig match.
    ÖIS vs. Lund kl.10.00 PDT – Live on LG Sports.

    Vid intresse, hör av er till kim.ahlberg (at) gmail.com.

    Svara

  7. 2 september, 2012 @ 12:37 Anonym

    Blir spännande i morgon.Gp krönika Balkander skriver under hiss ” Imorgon kan Öis mycket väl sätta in superettastöten. Gör det!
    Det här är en match man väldigt gärna inte missar för man vill se om det finns någon kvalitetsmässig skillnad i nivån på lagen hur Öis spelar vs Lund . 1.a kontra 2.a kommer det vara jämt eller har vi den styrkan spelmässigt som Öster har att vi i denna omgången kan öka på glappet till våra konkurenter. Jag kommer vara där och jag hoppas innerligt att flera väljer och känner att detta är kittlande och gör samma val som mig. Bildar en rödblå krans runt arenan tillsammans. Vi skall i år även satsa på att överlägset vinna publikliga tycker ni inte det kära Öisvänner och väcka lite sovande Öisare, men även frälsa nya vem vet mormor eller brorsbarnet kan ju bli charmade så fråga och bjud med.
    Instämmer kul att läsa om Otto,men kära SD avslöla inget om Öis taktik inför i morgon.
    Då bestämmer vi att vi ses i morgon då

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se