Varningstabell: nedifrån och upp

Så här långt in på säsongen så är det ofta vissa lag som sticker ut lite vad gäller antalet varningar och utvisningar. Det är ganska så lätt att få en klar överblick över vilka lag som innehar spelare som inte viker en tum i duellerna och vilka lag som har mer tanke bakom sina aktioner och möjligheten också därefter går in med lite mer hjärna och lite mindre sula i duellerna.

För några veckor sedan publicerades den här artikeln angående ÖIS och gula kort där man kunde läsa om att ÖIS mittbackspar stod på noll registrerade varningar (Robin Jonsson bröt sedan den sviten i mötet med Lunds BK) men att laget ändå överlag hade dragit på sig en stor mängd varningar. Men vad som inte följde med i den artikeln var en sammanfattning kring hur många varningar resterande lag i serien har dragit på sig för att möjligen kunna sätta ÖIS varningstotal i ett perspektiv. Något som alltså kommer nu – kalla det en uppföljare om du vill – istället.

Ur enkelhetssynpunkt så kommer de olika lagen att delas upp i olika kategorier likt en vanlig tabell med tre till fyra lag i varje. Och vi börjar i botten – med de återhållsamma.

De återhållsamma:

11. IK Sleipner 34 varningar (en grov utvisning)
12. Lunds BK 30 varningar (fyra grova utvisningar)
13. IK Oddevold 30 varningar (två grova utvisningar)
14. Karlstads BK 30 varningar (en grov utvisning)

Två topplag – Lunds BK och IK Oddevold – ett mittenlag samt tabelljumbon parkerar alltså bland de återhållsamma i botten av varningsligan. Det går med andra ord inte att utläsa och göra några större analyser kring det mer än att man får svart på vitt att dessa fyra lag drar på sig färre varningar än resterande lag i serien. Om det sedan har att göra med att de är så otroligt mycket lugnare och snällare på planen eller att de har haft turen att bli dömda av domare som glömt korten hemma på hallbordet är svårare att avgöra då man som bekant inte kan se matcherna i serien om man inte väljer att resa land och rike runt.

Men det låter ganska så osannolikt att dessa fyra lag ligger där de ligger på grund av domarna. Nej, någonting annat måste det ju vara. Är de smartare? Eller fegare? Har de fått direktiv av tränaren att hålla igen en smula?

Hade IK Oddevold och Lunds BK legat där de nu ligger om de hade dragit på sig ungefär en varning extra per match? Hade de klarat av så många avstängningar och avbräck i det långa loppet? Jag tror inte det. Visserligen har de två ovan nämnda lag bredare och starkare trupper än de som ligger i toppskiktet av varningsligan – men vad de tre lagen där uppe har gemensamt är att de ligger på ungefär samma placering om man vänder upp och ned på den riktiga Division Ett Södra-tabellen. Bara en slump? Knappast. Med det sagt så känns det som att deras (Oddevolds och Lunds) få varningar är en av kugghjulen i framgångsreceptet.

Mellanmjölken:

7. Kristianstads FF 37 varningar
8. Skövde AIK 36 varningar (två grova utvisningar)
9. Norrby IF 36 varningar (en grov utvisning)
10. Qviding FIF 36 varningar

And we’ve reached the mellanmjolk! Och mellanmjölk, det är exakt vad man kan kalla dessa gäng. Både vad gäller varningsligan men också i den vanliga tabellen. De ligger där de ligger utan någon större sötma kvar av säsongen (bortsett Norrby som ligger djävligt risigt till) och helst av allt vill de väl bara att den sista matchen för säsongen skall blåsas av så att de kan gå på semester och ladda inför 2013 års uppdrag.

De är inte heller några större busar. De tar någon varning då och då, när det verkligen behövs, men vi pratar inte om dobbarna i vädret i varje situation. Ganska så återhållsamt – men ändå bryskt om det någon gång verkligen skulle vara nödvändigt.

Värt att notera är att varken Qviding FIF eller Kristianstads FF har dragit på sig någon grov utvisning (direkt rött kort) i någon match ännu. Det har ju till och med de återhållsamma lagen gjort!

The wannabees:

4. Örgryte IS 41 varningar (en grov utvisning)
5. FC Trollhättan 39 varningar (en grov utvisning)
6. IF Sylvia 38 varningar (två grova utvisningar)

Nu har vi då nått trion som så gärna vill vara med och leka med de stora grabbarna men som inte riktigt har nått ända fram – med ÖIS som närmaste (men ändå så långt ifrån) lag och således också den största wannabeen.

Serieledande ÖIS ligger alltså på en fjärde plats över mest varnade lag. Ändå ligger laget etta i tabellen och det med en bred marginal. Vem vågar tänka på hur det hade sett ut om Örgryte istället hade legat och gullat med de återhållsamma? Hade laget redan då varit klara för Superettan?

Nej, självklart inte. För trots alla dessa varningar och således också avstängningar så har ÖIS trummat på och knappt tappat poäng. Det är nästan så att spelartappen inte ens har märkts av. Något man kan tacka en bred och kompetent spelartrupp för. Även om någon eller några vassa spelare är frånvarande så kan någon annan vikariera och åtminstone göra det hjälpligt. Ta Johan Hedman på innermittfältet som exempel. Han gör det bra efter de förutsättningar han har. Och de flesta andra lag hade inte kunnat ersätta en viktig mittfältskugge (eller vilken kugge som helst) med en spelare som aldrig tidigare har huserat på den positionen men ändå lyckats genomföra det utan att motståndarlaget har tagit totalt övertag just där.

Det vittnar – åter igen – om bredd. Det vittnar om att ÖIS är seriens klart starkaste lag. Och det är väl också därför som de ångar på mot Superettan och sexigare motstånd. Ja. Så är det nog.

Benknäckargängen:

1. Utsiktens BK 50 varningar (två grova utvisningar)
2. IK Gauthiod 48 varningar (en grov utvisning)
3. Limhamn Bunkeflo ’07 48 varningar (en grov utvisning)

Synonymt för dessa tre lag? De ligger bland de fem sämsta i serien. De har således skralt med poäng och de har dessutom minus i målskillnad. Dessutom har de gemensamt att de har dragit på sig flest ostskivor av samtliga lag. Inte så smickrande. Snarare så att Glenn Hysén kanske mest känner för att dra skämskudden över sig och hoppas på en bättre morgondag. För 50 varningar är verkligen inte OK. Inte någonstans. Det är underkänt. Som fan. Dessutom drar de ner sig själva rejält i skiten på grund av detta faktum – för har man inte ersättningsspelare som kan gå in och göra ett lika bra dagsverke som den frånvarande så är det ganska så självklart att man tillslut blir straffad. Och det är väl också därför som Utsiktens BK har tappat betänkligt det senaste. Åtminstone har det säkerligen en liten påverkan.

Även IK Gauthiod, seriens andra nykomling, har ju fallit som en sten under hösten. Och även de tillhör benknäckargängen. Kanske skulle Utsiktens BK och IK Gauthiod gå samman och delta i en ”man-skall-vara-snäll-och-varsam-mot-sin-kompis”-kurs under vintern?

All statistik är hämtad från svenskfotboll.se. Värt att notera är också att samtliga varningar är medräknade – även de som inte finns med i den individuella varningsstatistiken på grund av att de dragit på sig två gula kort i samma match. Dessutom sträcker sig statistiken endast fram till fulländad omgång 19 – med andra ord har vissa förändringar skett efter att den 20:e omgången drog igång under helgen. Men för att göra denna sammanställning så rättvis som möjligt så är inte de matcherna inkluderade.


'Varningstabell: nedifrån och upp' har en kommentar

  1. 16 september, 2012 @ 13:40 Jacko

    Kul läsning! Rent generellt så borde sämre lag som inte ”hänger med” och som har lite boll dra på sig fler kort. Men detta påvisar att de finns många undantag.

    Anmärkningsvärd skillnad mellan Karlstads 30 gula och Kikens 50 gula.

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se