En statistiknörds betraktelser

Efter att ha följt debatter, både i våra egna och andras föreningars fora (främst Oddevold och Lund), fick jag lite inspiration att titta på säsongen ur ett statistiskt perspektiv. Delvis, tror jag, på ett något oortodoxt sätt. Jag har också nöjt mig med att titta på tävlingsmatcherna i serien och därmed bortsett från resultaten i Svenska cupen. Som bakgrund kan berättas att jag sett samtliga hemmamatcher och merparten av bortamatcherna. Jag har dock inte följt några träningar, annat än via de rapporter som getts via Sambadefensiv och i några enstaka fall andra sajter. Mina analyser och slutsatser är högst amatörmässiga, jag är ju trots allt bara läktarcoach…!

För mig precis som för alla andra ÖIS:are jag pratat med under säsongen, så har det känts som mest nervöst när vi leder med 2-0. Vi har nog alla sagt det halvt på skämt, halvt på allvar, men ändå med hjärtat i halsgropen. Nåväl, fanns det då någon större anledning till denna nervositet?

ÖIS har under årets säsong lett med 2-0 i följande matcher:

Motståndare Slutresultat

Skövde (b) 2-2

Karlstad (b) 1-4

Norrby (h) 3-1

Utsikten (b) 0-2

Lund (b) 2-2

Sleipner (h) 6-0

Kristianstad (b) 0-3

Qviding (b) 1-4

Oddevold (b) 2-2

Sleipner (b) 0-4

Lund (h) 2-0

Gauthiod (h) 6-0

Utsikten (h) 5-1

Norrby (b) 3-0

Sylvia (h) 4-0

LB-07 (b) 1-3

Laget har alltså lett med 2-0 i 16 av säsongens 26 matcher. I tre av dessa har de tappat denna ledning till ett oavgjort resultat. I hela 13 har de gått vidare mot seger och vid elva tillfällen dessutom gjort ytterligare mål. Jag måste nog tillstå att, åtminstone min nervositet känts onödig!

Alla känner väl nu till hur Division 1 södra slutade för ÖIS del:

Totalt

SM, VM, OM, FM, GM, IM, MS, PO

26, 18, 7, 1, 65, 17, +48, 61

Hemma

13, 9, 3, 1, 32, 6, +26, 30

Borta

13, 9, 4, 0, 33, 11, +22, 31

Vissa ytterligare basfakta är väl också kända, t ex att laget bara legat under i en match (förlusten hemma mot Qviding), att man inte släppt in mer än två mål i någon match och att de fem man gjort det i slutat oavgjort (Skövde-h, Sylvia-b, Lund-b, Oddevold-b, Trollhättan-b), att man bara i två matcher (Qviding-h, Karlstad-h) gått hem mållösa samt att man inte förlorat totalt (hemma/borta) mot något lag och bara spelat oavgjort mot två (Trollhättan, Qviding). Man kan allt säga att laget varit lika bra på borta- som på hemmaplan.

Jag har i olika fora läst att supportrar både från Lund och från Oddevold, förväntat sig att ÖIS skulle komma in i en mindre formstark period under säsongen. Själv svarade jag lite kaxigt på ett sådant inlägg, att vi hade vår ”dip” mot Qviding hemma. Som tur(?) var visade sig detta påstående vara rätt! Men hur ser det egentligen ut om vi delar in säsongen i höst och vår, eller före respektive efter sommaruppehållet?

Vårsäsong, före uppehållet inom parentes

SM, VM, OM, FM, GM, IM, MS, PO

13, 9, 4, 0, 32, 10, +22, 31

(14, 9, 4, 1, 32, 11, +21, 31)

Höstsäsong, efter uppehållet inom parentes

(12, 9, 3, 0, 33, 6, +27, 29)

13, 9, 3, 1, 32, 7, +26, 29

Även här verkar det som laget har varit jämna över hela säsongen, kanske t o m med en liten övervikt på en bättre höst- än vårsäsong. Då tänker jag främst på att man släppt in något färre mål och kanske lite ”justering” för hemmamatchen mot Karlstad. Jag tror nämligen att den matchen hade slutat annorlunda om seriesegern inte blivit klar halvvägs in i matchen, utan istället varit klar innan eller efter. Man kan också se att det inte spelar någon större roll om vi ser på säsongen ur perspektivet före respektive efter sommaruppehållet.

Har laget kanske ändå någon annan svaghet? Hur ser det t ex ut om vi delar in säsongen i första respektive andra halvlek?:

Första halvlek

SH, VH, OH, FH, GM, IM, MS

26, 16, 11, 0, 32, 3, +29

Andra halvlek

26, 12, 10, 4, 33, 14, +19

Här verkar vi ha sprungit på något! Laget har bara förlorat fyra halvlekar på hela säsongen (Skövde-h, Sylvia-b, Lund-b, Qviding-h), men samtliga dessa är andrahalvlekar. Detta är också matcher som spelades före sommaruppehållet och tappats till oavgjort eller förlust. Man har också släppt in flertalet av målen i andra halvlek. Är det orken eller koncentrationen som tryter? Låt oss titta på vår- respektive höstsäsong:

Vårsäsong, före uppehållet inom parentes

Första halvlek

SH, VH, OH, FH, GM, IM, MS

13, 10, 3, 0, 20, 2, +18

(14, 10, 4, 0, 20, 2, +18)

Andra halvlek

13, 5, 5, 3, 12, 8, +4

(14, 5, 5, 4, 12, 9, +3)

Höstsäsong, efter uppehållet inom parentes

Första halvlek

(12, 6, 6, 0, 12, 1, +11)

13, 6, 7, 0, 12, 1, +11

Andra halvlek

(12, 7, 5, 0, 21, 5, +16)

13, 7, 5, 0, 21, 6, +15

Här kan man faktiskt se vissa skillnader! Samtliga förluster sker före sommaruppehållet och tendensen är att laget flyttar målgörandet till andra halvlek. Personligen tror jag att detta varit ännu tydligare om de två sista matcherna på hösten betytt något! Vad beror detta på, då? Min enda förklaring är att laget nog hade det lite svårt att upprätthålla koncentrationen före sommaruppehållet. Detta verkar ha rättats till under sommaruppehållet och dessutom verkar det som om man faktiskt varit fysiskt starkare än motståndarna och därför orkat ”hela vägen”. Att jobbet fortfarande inte är klart visar väl sig i att man fortfarande släpper in målen i andra halvlek.

På mig tycks det ändå som om tränarparet Prytz/Karlén gjort ett gott arbete under deras första år med laget. Det tog ett tag att få koncentrationen att gälla hela matcherna, men den tuffare träningen som vi hört rapporteras om här på Sambadefensiv tycks också ha gjort att laget orkat hela vägen. Kanske att det även finns förklaringar i laguttagningarna och bytena som gjorts, men så långt har jag inte orkat/hunnit fördjupa mig. Det skulle väl i så fall ge ytterligare ”cred” till tränarparet, för deras coachning?

Hur långt detta arbete också räcker i Superettan står skrivet i stjärnorna. Men nog borde ytterligare en vinters träning göra laget starkt nog att åtminstone ge de flesta motståndarna en match om poängen?

I all ödmjukhet lämnar jag nu dessa betraktelser vidare för andra att studera, fördjupa sig i och kritisera.

// Sven R


'En statistiknörds betraktelser' have 6 comments

  1. 30 oktober, 2012 @ 03:26 Daniel R

    Mycket intressant läsning för någon som gillar statistik! Som sagt känns det som att våra tränare under sin tid i ÖIS har fått laget att både fysiskt och psykiskt koncentrera sig ändå in i slutminuterna.

    Svara

  2. 30 oktober, 2012 @ 11:43 DJ-CJ

    Kul med gästinlägg, Sven! Ett väldigt trevligt sådant dessutom. Oerhört imponerande att enbart ha förlorat fyra halvlekar på en hel säsong. Det har onekligen varit ett starkt lag den här säsongen. Får hoppas att föreningen fortsätter skynda långsamt och bygger på sikt!

    Svara

  3. 30 oktober, 2012 @ 13:16 D

    3 insläppta i första på hela säsongen! Sjukt!

    Svara

  4. 31 oktober, 2012 @ 22:17 Zorich

    Det här årtioendet har ÖIS alltid varit bättre under hösten än under våren.
    För mig är ÖIS mer eller mindre förknippat med just hösten.
    Därför är statistiken inget som helst uppseendeveckande.
    Därmed inte sagt att läsningen var tråkig, tvärtom. Det bevisar bara ytterligare att vi är ett höstlag att räkna med.

    Bra skrivet, mer sådant.

    Z

    Svara

    • 1 november, 2012 @ 00:28 Sven R

      Då kan man kanske säga att den relativt lilla skillnaden mellan vår- och höstsäsongerna är det riktigt spektakulära?

      Det är kul med statistik, man kan ”bevisa” nästan vad som helst!!! ;)

  5. 31 oktober, 2012 @ 23:07 Martini

    Utan att vara kaxig så är det faktiskt imponerande siffror. Prytz&Co har gjort det riktigt bra i år!

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se