Hans Prytz: ”Vi är bästa laget i serien”

Lund och Oddevold satte tryck på ÖIS i helgen efter bortavinster och nu var det upp till bevis för Lirarnas Lag att försvara fempoängsledningen i serien. Sambadefensiv talade med Hans Prytz efter 3-0 mot Norrby.

Ny seger för Örgryte.

– En första halvlek där vi inte kommer upp i nivå, som vi borde. Vi lokaliserar ändå problemet och ändrar det efter paus. Vi är lite för passiva i vårt försvarsspel och kliver inte upp i press, vilket gör att Norrby får sätta igång spelet bakifrån, hittar vissa lössningar, äger en del boll och skapar några lägen, men vi styr upp det jättebra och får utdelning direkt i andra efter höran. Bra avslut av Leinar! Då känns det som om Norrby inte riktigt tror på det längre.

Nåt vi kunde ändrat under match?

– Vi försöker ligga på och få upp framför allt vår högersida i bättre press, men det är mycket att hålla ordning på och inte helt lätt. Ibland klarar man av det, vi gjorde det bra mot Kristianstad hemma, där vi backade hem och fick upp laget. Idag nådde vi inte riktigt ut i första utan fick ta det i paus och i andra var det klockrent.

Svårt att få kontakt med alla också?

– Det kan vara svårt med de som spelar på andra sidan, då får man använda sig av kurirer och det är inte alltid man lyckas. Idag tog vi det i halvtid och den hörnan vi jobbar fram i inledningen av andra är frukten av att vi kliver dit i press, så vi får jättebra betalt där. Sedan kostar vi på oss lyxen att missa en massa lägen, när de är desperata och närmast skänker bollen till oss, men det må vara hänt en sån här dag. Det viktigaste är poängen, så jag är nöjd.

Det blev en markant skillnad.

– Ja, det är så här aggressiva vi ska vara, vi har varit bättre aggressiva än avvaktande och det är viktigt att vi orkar vara det framöver också.

Fyra omgångar kvar.

– Det är inte mycket att spela på, vi är lika tråkigt som vanligt och lägger fokus på lördagen. Vi var upp och tittade på Sylvia-Lund igår.

Och?

– Inget nytt, de gav Lund en bra match och är ett bra lag. Vi får absolut inte tänka nåt annat än att vi ska gå 100%. Det var egentligen det vi sa idag också, vi är det bästa laget i serien, vi är bättre än våra motståndare och ska inte ge dem chansen. Nu kom vi inte dit i pressen och då kanske vi är sårbara, så vi gör bäst i att gå med full fart från start.

Lättare att möta lag som inte har mycket att spela för?

– Inget som jag direkt reflekterar över. ÖiS är laget som alla vill slå, så har det varit hela året och det har vi fått leva med. Vi har hanterat det bra hittills och det ska vi göra de sista matcherna också.

Johan Hedman har nu fått två väldigt korta inhopp.

– Har egentligen inget att säga om bytena. Vi hade 2-0 när Tommy kom in och sedan ägde vi matchen. Ricky kom in och spelade en liten stund, Hedman kommer in och jag vill visa att han är nära ändå.  Nu är Oskar avstängd i nästa match, så där har jag nåt att fundera på.


'Hans Prytz: ”Vi är bästa laget i serien”' have 23 comments

  1. 2 oktober, 2012 @ 06:41 Sven R

    Detta inlägg borde kanske publiceras på amoretfides.se egentligen. Men då den sidan för tillfället inte verkar uppdateras, får det bli här istället.

    Redan i somras efterlyste jag på amoretfides.se nya sånger för att stötta tränarteam och lag, istället för det klagande som då förekom. Jag gör själv inte anspråk på att vara en begåvad textförfattare, men för att utmana de mer begåvade lämnade jag ändå ett bidrag som lämpligen kunde sjungits efter seger (mel. Oh, When the Saints):

    ║:När Hasse Prytz
    När Hasse Prytz
    När Hasse Prytz coachar vårt lag
    Då tar vi tre poäng som standard
    När Hasse Prytz coachar vårt lag:║

    (För personer som har problem med anglifieringen av svenska språket, kunde “coachar” bytts mot “matchar”).

    Den här sången har inte tagits upp av klacken och jag har inte hört några nya heller, så jag antar att det fortfarande finns tveksamheter kring Prytz bland klackfolket. Nåväl, det är inte mycket att säga om. Jag har den största respekt för vår klack, som förresten skötte sig exemplariskt på Ryavallen trots provokationer från Norrbys skitungar på läktaren.

    Nu vill jag inte jinxa något, men jag hoppas att ovan nämnda begåvningar tänker på lämpliga sånger att hylla laget med vid ett eventuellt avancemang till SE. För att återigen utmana, kommer därför här ytterligare ett förslag på ny sång:

    Örgryte IS klättrar upp igen
    Nu väntar Super-ettan för vårt lag
    Vi hyllar gänget som är allra bäst
    Örgryte IS klättrar upp igen

    Denna sång går att sjunga till melodin ”Imse Vimse spindel”, men min tanke är nog att ”Pomp and Circumstances” ger en mer passande inramning (lite jobbigare att sjunga dock, det krävs nog en del övning – men det är väl det mötena på Skotten är till för?). ;)

    Svara

    • 2 oktober, 2012 @ 06:48 Sven R

      När jag i efterhand läser igenom mitt inlägg, lägger jag märke till att det går att byta ut fjärde strofen i mitt första förslag till:

      Då går vi upp till Superettan

      …så det blev tydligen två förslag! ;)

    • 2 oktober, 2012 @ 07:14 Sven R

      För tydlighets skull vill jag också påpeka att mitt andra förslag inte är bundet till avancemang till SE. När vi så småning om återtar vår rättmätiga plats i svensk fotbolls riktiga finrum, kan andra strofen ändras till:

      Nu väntar visst All-svenskan för vårt lag

    • 2 oktober, 2012 @ 07:34 Sven R

      Efter att ha lyssnat på ”Pomp and Circumstances” (http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Pomp_and_circumstances_No._1.ogg), för första gången på länge, får det nog bli så här istället:

      Örgryte IS klättrar upp igen
      Nu väntar Superettan för Sällskapet
      Vi hyllar gänget som är allra bäst
      ║:Örgryte IS klättrar upp igen:║

      Sjunges lämpligen två gånger.

      Andra strofen är fortfarande knepig, men jag ser som sagt sången mer som en utmaning än som ett färdigt verk!

    • 2 oktober, 2012 @ 07:41 Sven R

      I denna version skall nog ”gänget” bytas not ”laget”.

      (Jag skall försöka sluta att använda SD som arbetsyta och jobba klart nya förslag innan jag publicerar dem) :~

    • 2 oktober, 2012 @ 11:34 Llanson

      Vad är fet för tveksamheter som finns kring prytz, aldrig hört nån klaga på prytz? Vad är det folk stör sig på?

    • 3 oktober, 2012 @ 01:00 Sven R

      Jag gjorde ett antagande att vissa har samma invändningar som uttrycktes i det som sades/skrevs i vintras och våras. Balkander på GP stängde t ex kommentarfältet och tog bort kommentarerna i sin blogg till nyheten att Prytz skulle bli ny tränare för Sällskapet.

      Själv tycker jag Prytz verkar ha gjort ett jättejobb, både med den fysiska biten, inställningen och sättet att utnyttja vårt spelarmaterial. Med all respekt för Roberto och de problem han ställdes inför när han tog över, så kanns dagens ÖIS som ett betydligt stabilare lag än förra året.

    • 2 oktober, 2012 @ 13:20 Pehr

      Nu står IÖ för ramsjungandet i hög grad och dom har knappast något nytt på G.
      Såg i går hur Gellerman stod och manade på folk att sjunga men höll själv käften stängd.

    • 2 oktober, 2012 @ 16:25 Johan G

      Du är medveten om att det inte hörs speciellt mycket bakåt när man pratar/sjunger, så om jag hade varit den enda som sjungit så hade det knappast nått spelarna på planen ändå. Hade du haft så stor inblick i IÖ som du verkar vilja ge sken av (men som du för den sakens skull inte har) hade du också vetat att min roll primärt inte är att sjunga hela matcherna, även om jag gör det 95% av matcherna ändå, så huruvida jag gör det är egentligen oväsentligt. Fast du kanske uppskattar mer att det står en person och sjunger 90 minuter vänd mot klacken än en som manar på ett par hundra att sjunga lite extra ut mot planen? Ja alla har vi olika sätt att se på det.

    • 3 oktober, 2012 @ 01:22 Sven R

      Som jag skrev i mitt inlägg ovan, så har jag den största respekt för vår klack (och de som anför dem)! De är oerhört intensiva i sitt stöd för laget och är oftast den ”tolfte spelare” som man önskar från läktaren.

      Dessutom finns det självdistans (visades t ex i bortamatchen mot Kristianstad) och självkontroll (visades nu mot Norrby och skitungarna som höll till bakom ÖIS avbytarbänk, samt med hanteringen av ungdomar med rasistiska tillrop vid en tidigare match.)

      Personligen uppskattar jag också att hela upplägget går ut på att stötta ÖIS och inte att störa/håna motståndarlaget. Dessutom tror jag det finns utvecklingspotential om vi kan locka lite mer publik. Växelsången mellan de två långsidorna på 125-öresmatchen var magisk!

      Mitt inlägg skall alltså inte ses som kritik, utan tvärtom som en utmaning att fortsätta utveckla klackens arbete och kanske göra det ännu roligare än vad det är idag. Som jag också hoppas framgår av mitt inlägg, upplever jag heller inte mina förslag som några litterära mästerverk. Min förhoppning är att andra, mer begåvade personer, kan utveckla Sällskapets sångskatt!

    • 2 oktober, 2012 @ 15:05 Magnus Börjesson

      ”Oh When The Saints” är ett lite tveksamt låtval, då IFK:arna brukade använda en variant av den ganska träget. (Det var sån där långkörarsång med många verser: ”När änglarna marscherar in/tar tre poäng/tar SM-guld” osv.) Nu har jag i och för sig inte varit på en IFK-match på många år, så de kanske har lagt ner den.

      Undrar om det inte fanns en gammal ÖIS-sång på temat upp en division med melodin ”Pomp And Circumstance” / ”Imse Vimse Spindel”? Det måste varit tidigt 90-tal, när ÖIS mötte GAIS i hissen. Texten var något med ”ned faller Grönsvart, Bosse Falk får krupp”, tror jag. :) Texten fanns med bland en samling gamla sånger på supporterklubbens hemsida en gång i tiden, men den har försvunnit i någon av alla flyttar. (Kanske att jag skulle kunna hitta den i någon gömma på datorn hemma, om jag ids leta.)

    • 3 oktober, 2012 @ 01:33 Sven R

      Själv tycker jag inte att något lag kan kapa en melodi, ”Oh, When the Saints” sjungs traditionellt av flera engelska klubbar med olika texter och där har ju redan blåvitt stulit idén. Om jag inte är felunderrättad är en del sånger och ramsor som framförts av ÖIS-klacken under åren, adapteringar av andra lags.

      MEN, som jag hoppas framgår av mitt tidigare inlägg, upplever jag heller inte mina förslag som några litterära mästerverk. Min förhoppning är att andra, mer begåvade personer, kan utveckla Sällskapets sångskatt! Med eller utan ”Oh, When the Saints” som melodi.

      Vad gäller ”uppflyttningsvarianten”, så kanske den gamla sången ligger och gror någonstans i bakhuvudet och det var därför jag valde just de melodierna. Kan man hitta den går det kanske, med kosmetiska förändringar, få den att fungera även nu och därmed faktiskt både räddat och utvecklat sångskatten! :)

    • 3 oktober, 2012 @ 03:08 Magnus Börjesson

      Ett lag kan definitivt ”kapa” en melodi, enligt mig. Om man var först med en sång, eller först med att importera den till Sverige (vilket är mycket vanligare), och man sjunger den ofta och bra, då är det ganska andefattigt av andra lag att ta efter. Därmed definitivt inte sagt att det inte förekommer! Vi har väl till och med ett par såna låtar i repertoaren själva. Men det är en hederssak att försöka undvika det i görligaste mån.

      Nu vet jag i och för sig inte om IFK var först i Sverige med ”Oh, When…”, eller om något annat lag använder den för tillfället. Dessutom finns det någon luddigt definierad gräns bortom vilken en sång blir så utbredd och självklar att ingen längre kan sägas äga den (typ ”Carneval de Paris”), och det är möjligt att den här sången kvalar in i den ligan. Men jag var hur som helst inte jätteförtjust i din text.

      Angående sång till Hasse Prytz: Det fanns ett gammalt förslag på sång till Anders Prytz för några år sedan, som väl tyvärr aldrig riktigt slog igenom. Bara att vara lite miljövänlig och återvinna! :)

      Melodi: Alles of niets (FC Utrecht-sång)
      Hasse Prytz!
      Hasse Prytz!
      Hasse Prytz allez allez!

      (Är det förresten ”allez” eller ”olé” som är mest på modet nu för tiden? ÖIS-klacken har väl både och i repertoaren, tror jag.)

      Den gamla ”Imse Vimse Spindel”-varianten slutligen var från 1992, och gick så här. Egentligen ingen jättebra text, tycker jag nu när jag ser den. Med undantag då för Bosse Falk-raden! Men den kan det nog vara svårt att återanvända.

      Rödblått, Rödblått, Rödblått,
      Örgryte går upp,
      ned faller grönsvart,
      Bosse Falk får krupp.
      Upp stiger Rödblått,
      krossar alla lag.
      Rödblått, Rödblått, Rödblått,
      ÖIS är vårat lag.

    • 6 oktober, 2012 @ 10:10 Anders Roths privatliv

      Just så gick den. En helt fantastisk sång om du frågar mig! En nostalgitripp idag vore inte fel. Såklart utan att byta bort Bosse Falks namn. Töntig som fan givetvis, men är det någonting man kan sakna med dagens klack är det just självironin och den självpåtagna töntigheten. På alla andra sätt är klacken överlägsen nittiotalets. Men visst saknar man ibland lite Oh-oh-Ola, olalalalaolalala Carlsson, Stor-Klas, Lill-Klas, Klasse Palm, flärpfester mm?

  2. 2 oktober, 2012 @ 08:36 Anonym

    Skumt att inte JP får speltid längre, har det hänt något? Han är våran bästa högerback. Han såg INTE glad ut efter slutsignalen igår.

    Svara

    • 2 oktober, 2012 @ 10:34 Jacko

      Tror helt enkelt att Prytz anser att Bengan är ett bättre alternativ just nu. Jag hade gärna sett JP som högerback istället. Känns som en mer långsiktig lösning oavsett om vi går upp eller inte.

      Bengan var lysande mot Utsikten men helt kass igår mot Norrby. Tror dock inte att Prytz vill ändra så mycket nu i sluten så troligen startar Bengan även mot Sylvia.

    • 2 oktober, 2012 @ 12:31 Anonym

      Stabillitet är viktigt nu i de närmaste matcherna . Det går inte labba med laget nu. För det är verkligen en match i taget som gäller nu. För inget är absolut klart än.

    • 2 oktober, 2012 @ 13:05 Jacko

      Helt rätt. Nu valde de Bengan och då får de köra på honom helt enkelt. Jag hade dock valt JP när de väl stod vid valet för några matcher sedan.

    • 3 oktober, 2012 @ 01:31 steffe_öis

      Bengan gör det bra på högerbacken men JP borde ju absolut få en del speltid som yttermittfältare så pass bra är han ju så han borde få några inhopp i alla fall även om det e mycket konkurrens på yttermittfältet.

    • 4 oktober, 2012 @ 12:25 Anonym

      Man får ju ta ett nytt beslut om säg två matcher för då vet vi ju lite mer var vi står. Men nu måste man verkligen gå in med säkraste laget och bak linjen känner ju varandra utan och innan med Peter Bengan Leinar Robin som spelat många år tillsammans och nu Sahlin som till kommit. Men givetvis måste även dessa spelare vara dels på topp och leverera och ha stort fokus. Annars åker dom av planen. Tillsammans med Sebastian har vi en defensiv som har gjort att de unga och orutinerade som tex.Hedman spelarna verkligen har kunnat utvecklas. Att det inte blev mål första halvlek för Norrby i Borås är tackvare denna rutinerade backlinje annars hade det sett annorlunda ut. Bengtsson kommer ge allt och tryter orken är det ju bara att byta in JP. MEN jag hoppas verkligen ingen spelare är sur och sprider negativ stämning för den inte får spela . Utan verkligen är beredd för att få komma in och spela när som helst. För inget är avgjort och det kan ju bli kvalmatcher. Så verkligen alla behövs i truppen och det hoppas jag dom verkligen fattar att laget hela föreningen går före jaget. Det är ju verkligen tillsammans vi kämpar även vi supportrar för att lyfta upp föreningen till Superettan 2013 och särskilt viktig känns det dels för att föreningen fira 125 års jubileum och all den extra publicitet som det medför. Nu har det ju verkligen kommit till en extra tändvätska och det är ju att även Gais spelar i Supperettan nästa år. Jag ser att vi kan få många roliga matcher. Vi har lika viktiga matcher som allsvenska lag . För defenetivt inget är klart hoppas verkligen alla är medvetna om detta och sluter upp på Vallhalla på lördag kl 16 . Den 6 oktober. Vi har verkligen blivit den tolfte spelare ,samt gjort att Öis lever vidare och sprids, upp märksamhet i medier som gynnar både oss och hela föreningen. Väl möt kära rödblå vänner.

  3. 2 oktober, 2012 @ 16:07 Fredrik

    JP är inget att ha. Lägg absolut inte pengar på en sådan medelmåtta om vi skulle gå upp i SE.

    Svara

    • 3 oktober, 2012 @ 08:23 Jacko

      Möjligt att JP inte kommer bli någon stjärna i ÖIS men han är fortfarande en duktig spelare. Dessutom så kan han spela på flera positioner vilket är riktigt värdefullt då vi knappast i framtiden heller kommer ha råd att ”lyxa” med t.ex två riktigt duktiga högerbackar som endast kan spela på den positionen.

    • 5 oktober, 2012 @ 08:23 Erik

      Sådant tänk är värdelöst, ska äldre spelare plockas in externt så ska det vara spetsspelare. Resten ska plockas in från ungdomsleden, inga medelmåttor ska plockas in med motivering ”all-around”-spelare som kan spela lite här och där.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se