Marcus Lantz: ”Ska bli djäkligt kul”

En av skrällarna på dagens presskonferens på Öisgården var sannerligen den gamla Helsingborgs- och Landskronamittfältaren Marcus Lantz. Kostymklädd sjönk han dock genast in bra bland Mattias Asserståhl, Kent Carlzon och Hans Prytz som också satt framme vid podiet. Efteråt fick vi tag i Marcus. I vår lilla pratstund pratade vi lite kring hans roll (som framkom en aning oklart under själva presskonferensen) i ÖIS och lite därtill.

Marcus Lantz, nu är du i ÖIS. Varför blev det så?

– Vi flyttade upp till Göteborg och jag har tränarutbildning. Jag kände att det var vad jag ville hålla på med. Sedan så pratade jag med ÖIS, så…

Det var lite oklart: är det som tränare för U-21?

– Tanken är att de skall ha en stor trupp på 26 man. Jag skall försöka vara med och hjälpa till och dela med mig av den kunskap som jag har samlat på mig.

Är du mer tänkt för de yngre spelarna med tanke på din erfarenhet och vad du kan ge dem?

– Ja, det är klart att det är lite mer för dem yngre. Men är det någon av dem lite äldre som vill ha tips, hjälp eller liknande så fungerar det också. Så det är inte bara till dem yngre men det är kanske de som känner att de behöver det mer.

Hur långt kontrakt har du skrivit med ÖIS?

– Jag har skrivit för två år, men efter första året så har både ÖIS och jag möjlighet att säga upp det. Vi tror verkligen att det skall fungera men om något skulle ske så är det möjligt. Om vi skulle känna att det här inte var vad vi hade tänkt oss, till exempel. Men tanken är två år – minst i alla fall. Förhoppningsvis längre än så. Men två år till en början.

Är det ett del- eller heltidsjobb?

– Det är heltid. Vi satt och pratade lite där nere och det kommer att vara träningar varje dag i januari men även förmiddagsträningar för dem som vill. Så vissa dagar blir det två pass.

Vet du när träningen börjar igen?

– Det är sagt att det skall vara tester andra, tredje och fjärde januari. Sedan tror jag att den riktiga fotbollsträningen börjar måndag den sjunde.

Har du följt ÖIS någonting i Söderettan?

– Det har jag gjort. Jag har inte sett matcherna men jag har följt med i resultaten. Det har blivit mer och mer i och med den här kontakten och att jag flyttat upp. Då har man kollat in lite extra.

När togs den kontakten?

– Den riktiga kontakten togs efter att det blev helt klart med Superettan. Då blev det mer konkret i och med att de visste vilken serie de skulle spela i.

Det var aldrig aktuellt med en liknande roll i Landskrona?

- Nej. Vi hade bestämt oss redan i somras att vi skulle flytta till Göteborg. Det har aldrig funnits några tankar på att jobba där nere i Skåne, utan jag har hela tiden varit intresserad av att försöka jobba med någonting inom fotbollen här borta.

– Jag ser det som en fantastisk möjlighet att få komma in i Örgryte. Ett gammalt klassiskt lag, så det skall bli riktigt kul.

En typisk fråga: hur känns det att vara här?

- Det är första gången jag är på Öisgården. Jag sade det till dem här innan att nere i Skåne har man inga sådana här ”gårdar” utan där har man allt på arenan. För mig som skåning så tycker jag att det är fantastiskt att komma hit. Man har en egen gård där man är och tränar så bara det skall bli djäkligt inspirerande. Även om man har hållit på med fotboll på elitnivå i 19 år så har jag aldrig varit på en sådan här gård. Det känns väldigt familjärt.

Ska du sitta med på bänken under a-lagsmatcherna?

- Jag vet inte. Så långt har vi inte kommit. Men jag tror inte att det är tanken från början. Det har vi nog andra som sköter. Men det lär växa fram under året, hur upplägget blir.

Kommer du att få något inflytande på U-21?

- Det har vi inte heller diskuterat. Vi har den här gruppen på 26 man som vi skall hjälpas åt att träna med. Det här är nytt för mig också så det får också växa fram. Men oavsett hur det blir så kommer det att bli djäkligt bra och skoj framför allt.


'Marcus Lantz: ”Ska bli djäkligt kul”' have 43 comments

  1. 21 november, 2012 @ 18:33 adam waller

    Heltidsanställd med de meriterna…plus flummig befattningsbeskrivning. Vad kostar det här kalaset tro? Blir orolig. Tack för grym rapportering dock!

    Svara

    • 21 november, 2012 @ 18:38 Sven R

      Håller med! Det känns lite som ”…en chans vi inte får missa, hitta på något för honom att göra…”. Knappast lika genomtänkt värvning som de tre spelarna, som känns helrätta!

  2. 21 november, 2012 @ 18:53 Rude Boy

    Det är väl inga konstigheter. Han ska vara ass tränare med ansvar för U21-laget. Vi kommer att spela U21-serien eftersom vi är ett elitlag igen.

    Svara

    • 21 november, 2012 @ 19:02 Sven R

      Hur många ass tränare skall vi ha då?

      Jag trodde Karlén var den vi skulle satsa på och han har väl inte varit anställd, utan bara haft en mindre arvodering? Får han också anställning eller skall han dumpas?

      Själv tycker jag teamet Prytz/Karlén verkar ha kompletterat varandra och det verkar synd att bryta upp det!

    • 21 november, 2012 @ 19:10 Rude Boy

      Tänkte inte på det. Men alla goda ting är tre.

    • 21 november, 2012 @ 19:38 Sven R

      Vi kan ju hoppas på det, men anledningen att jag reagerade var just att det kanske inte var på tränarsidan jag upplevde att vi skulle investera just nu.

    • 21 november, 2012 @ 19:37 Anonym

      Jag är också undrande ? Jag kan tänka mig att Lantz inte jobbar för under 35 000kr i månaden. Det hade jag heller lagt på det kontrakt som bröts, för grunden till allt i hop är att vi spelar fortsättningsvis i Superettan det här verkar som att det bara kommit till huxflux .

    • 21 november, 2012 @ 20:24 Smurfalizer

      Har du 26 man i en ungdomstrupp kan jag garantera er att det behövs en jefla massa människor runt dem för att de ska prestera och utveckla sig. Lantz kommer bli en perfekt förstärkning som har erfarenhet från flera länder och otaliga klubbar. En jätteförstärkning!

      Tror inte det rör sig om några jättepengar. Marcus har en stabil ekonomi och förstår nog att ska man lyckas är det viktigt att börja från grunden. Pengarna lär ha varit sekundära.

    • 21 november, 2012 @ 20:26 joalar

      Hade vi värvat Lantz som fotbollsspelare hade det nog inte varit billigt. Nu är det frågan om en tjänst där han inte har samma meriter och därmed inte kan ha samma löneanspråk.

  3. 21 november, 2012 @ 19:56 Lill-Benke

    Dags för ny Kentintervju!?

    Svara

  4. 21 november, 2012 @ 21:00 Sven R

    Christian:

    Jag förstår inte sista frågan och svaret på den. Skall inte Lantz som tränare för U21 ha inflytande över det? Eller är det en felskrivning och frågan gäller A-laget?

    Svara

    • 21 november, 2012 @ 21:21 Christian Börjesson

      Det rör sig, av hela intervjun att döma, inte om att han skall träna U-21-laget. Därför är väl frågan relevant.

    • 21 november, 2012 @ 21:33 Sven R

      OK, sorry att jag missuppfattade. Men jag måste säga att hans roll känns ännu mera otydlig nu och jag VILL ändå vara positiv!

    • 21 november, 2012 @ 21:51 Christian Börjesson

      Men det verkar ganska snurrigt får jag säga. På ÖIS hemsida står det att Marcus Lantz skall leda U-21-laget, men det framgick varken på presskonferensen eller i vår intervju med Marcus efteråt. Att döma av hans uttalanden så vet han inte riktigt vad som väntar än.

    • 21 november, 2012 @ 22:09 Sven R

      Där har du nog förklaringen att jag missuppfattade. När man studsar runt på nätet och läser lite olika på diverse sidor, så vet man till slut inte var man läst något!

      Sedan måste jag hålla med adam waller och tacka för en grymt bra rapportering från presskonferensen. SD:s redaktion fortsätter att utvecklas och imponerar mer och mer på mig.

      Nu får det dock dröja lite innan ytterligare smörande sker. ;)

  5. 21 november, 2012 @ 21:03 DJ-CJ

    Tror att det skickar bra signaler till ungdomarna, att det kommer in en herre som de unga vet vem det är och har goda meriter. Tränarstab behövs om det är 35 man. Sedan antar jag, utifrån allt jag har läst, att det inte är en superlön han har.

    Kul att man satsar på att bli en förening som ger unga plats.

    Svara

    • 22 november, 2012 @ 10:27 DJ-CJ

      Läste igenom mitt inlägg och undrar varifrån jag fick 35? 26 så klart.

  6. 21 november, 2012 @ 22:05 Anonym

    Ska Lantz vara U-21 tränare aktivt, åka på matcher, vara med på träningar etc? Eller är han tilltänkt som a-lags tränare som ska vara stöd för de unga ?

    Svara

    • 21 november, 2012 @ 22:14 Salcini

      Känns väl mer som det andra alternativet. U21 är ju ingen egen trupp utan är ett hopplock av A-lagsspelare, samt TE Ä-spelare. Känns ju dock väldigt märkligt att ge heldtidstjänst till någon som kommer att ha hand om matcher 14 gånger/säsong. Dessutom så är det ju inte en gammal ”lirare” man har tagit in, utan en brunkare som stångar sig igenom det mesta. Inte direkt en sådan typ av spelare som man vill ska ge råd åt våra ungdomar i ”Lirarnas Lag”.

  7. 21 november, 2012 @ 22:26 Hasse

    Vad skall Sören Börjesson göra ?
    Känns som det blir många löner att betala.
    Medan andra klubbar drar ner på personal
    (Kansli och tränarstaben ) så gasar Öis

    Svara

    • 21 november, 2012 @ 22:44 Anonym

      Det är detta jag menar jag hoppas inte Öis fått storhet vansinne bara för vi vann div 1 serien .

    • 21 november, 2012 @ 22:46 Annonym

      Vad gör Sören i dagsläget egentligen?

    • 21 november, 2012 @ 23:02 Konflikt?

      Jag börjar undra om det finns olika viljor hos Börjesson och Carlzon. När Kent kom in i bilden i försomras hamnade plötsligt Henke, Danne och Carl på sommarläger med A-truppen. Alla utgick nog ifrån att de tre representerade toppen i TEÄ-truppen. Henke flyttas sedan upp och nu senast Carl och Pålsson. Kents vilja? Börjesson är den som känner sina killar bäst och utnämner Leo Wienna till bästa spelare. Inte henke, Danne, Carl eller Pålsson. Skulle leo varit det naturliga uppflyttningsvalet om Börjesson fått bestämma? Får inte ihop matematiken riktigt.

    • 21 november, 2012 @ 23:19 Felix Jonsson

      Det är någon här som lobbar lite väl tydligt för Leo Wiena så fort chansen ges. Det kanske är dags att lugna sig en aning?

    • 21 november, 2012 @ 23:26 Konflikt?

      Men håll ändå med om att det är lite märkligt. Du och ni skriver om era uppfattningar om spelare, får inte vi andra göra det? Nu är det ju dessutom en intressant frågeställning då ungdomsverksamheten är den som skall vara i fokus.

    • 21 november, 2012 @ 23:32 Sven R

      Det är ju inte säkert att Prytz efterfrågar samma kvaliteter som de Börjesson belönar.

    • 22 november, 2012 @ 00:14 Rött&blått

      Visst är det en intressant frågeställning men man kanske inte skall överdriva betydelsen av priset för bästa spelare som delades ut vid lagets säsongsavslutning. Det är självklart flera personer i klubben som är med och har åsikter om vilka spelare som skall flyttas upp. Prytz ord väger självklart tungt tillsammans med Sörens och Kents åsikter. Sedan har vi ju också de assisterande tränarna Karlén och Mattsson samt medlemarna i sportrådet som följer de flesta matcherna.

      Därför tycker jag inte att man behöver vara orolig för att någon ung spelare i klubben favoriseras eller missgynnas.

    • 22 november, 2012 @ 07:54 Samhällets antimateria

      Vänskapskorruption är ett laddat ord och en företeelse som genomsyrar hela samhällskroppen, inte minst fotbollsvärlden. Farsor med relationer till tränare får lättare in sina ungdomar i klubbar och alldeles säkert även hjälp med uppflyttningar genom systemet. På bättre spelares bekostnad. Men det vet vi ju alla redan om, eller hur?

    • 22 november, 2012 @ 10:01 Anonym

      Antimateria: Så är det kanske till viss del, även i Öis. Men Prytz får vara bra mycket kompis med farsan om han plockar upp spelare som inte håller, vilket i förlängningen kan medföra att han själv förlorar jobbet.

      Har inte så stora farhågor om Lantz brunkaregenskaper. Han verkar vara en vinnarskalle och sådana behöver vi. Lirartradition och personer som representerar och försvarar detta har vi gott om ändå. Och som jag förstått det ska Lantz inte påverka själva spelet. Är allt bara finansierat tycker jag detta verkar rätt ok även om jag också har känslan att man, som vanligt inom idrotten, ger jobbet till någon bara för att han är ett namn. Kanske finns det en anonym ledare i Fässberg, Kongahälla eller Argo som gjort jobbet minst lika bra? Men som sagt, finns pengarna är jag på.

    • 22 november, 2012 @ 10:02 Lill-Benke

      Bra inlägg där! Och den som skrev det var jag.

    • 21 november, 2012 @ 23:19 Felix Jonsson

      Han är huvudtränare för Tipselit Äldre.

    • 22 november, 2012 @ 07:10 D

      Avlönad?

    • 22 november, 2012 @ 10:04 Lill-Benke

      Ja. Han har också diverse andra funktioner inom ungdomssektionen.

  8. 22 november, 2012 @ 08:16 Daniel K

    Antingen höjs Kent till skyarna eller så sänks han till avgrunden.
    Kan VI inte bara lugna ner oss och helt enkelt avvakta?
    Kommer säkert att hända fler saker som kan tolkas positivt och negativt.
    Låt oss se vad resultatet blir! I stället för att bli så hysteriska!? ;)

    Svara

  9. 22 november, 2012 @ 08:21 Alfred

    Tycker värvningen av Marcus är helt logisk i och med förklaringen att ÖIS ska satsa ungt. Att komma till en klubb, eller för den delen att bli uppflyttad till A-truppen, som 17-åring kan inte vara helt lätt. Att det då finns en mentor i klubben till vilken man kan vända sig med sina frågor/problem/funderingar låter helt sunt. Jag tror inte att det alltid är så enkelt för en ung person att vara auktoritär/frågvis/hjälpsökande i förhållande till en tränare som man ska prestera inför.

    Känns helt rätt att ha tjänsten i en klubb som gör anspråk på att vara en elitklubb.

    Svara

  10. 22 november, 2012 @ 09:03 Janne P

    Med tanke på ekonomi så är det inte så konstigt att man undrar över hur många ledare som behövs och hur mycket de tjänar osv. Säkert hjälper den duktiga redaktionen här på Sambadefensiv oss att reda ut det.

    Jag är åtminstone mycket positiv till att klubben knyter till sig en person som har erfarenhet nog att trovärdigt arbeta som mentor för unga killar med proffsdrömmar. Det finns inte så många ex-proffs runt laget vad jag vet. Allbäck hade ju varit klockren men har ju en liknande roll på annat ställe.

    Svara

  11. 22 november, 2012 @ 09:45 Gerpa

    Marcus Lantz = Players Manager? Han kan praoa hos Mackan Allbäck. :-)

    Svara

  12. 23 november, 2012 @ 22:54 Lj

    Marcus jobbar för en symbolisk summa. Vill vara kvar i Göteborg eftersom hans sambo kommer härifrån. Tycker att vi skall ta emot honom med öppna armar med tanke på hans erfarenhet.

    Svara

    • 24 november, 2012 @ 07:40 Lill-Benke

      Vet vi detta?

    • 24 november, 2012 @ 08:23 Lj

      Ja


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se