Med bindel om armen 2012: Del 3

Så var det dags för den sista delen av tre av vår intervju med David Leinar som går under namnet ”Med bindel om armen”. Sambadefensiv skulle vilja ta tillfället i akt och tacka David för att han ställde upp och gör vårt arbete möjligt. Stort tack. Här är den sista delen av intervjun!

Vi har tidigare varit inne på ämnet med de unga spelarna, är du förvånad att det är så många unga spelare som har lyckats kliva fram under de här två åren som laget har befunnit sig utanför elitfotbollen och med kliva fram menar jag att dom har klivit fram och gjort skillnad för laget?

Förvånad är jag väl inte direkt efter Jakobs kometkarriär i fjol när han spelade sin första träningsmatch mot Varberg på bortaplan och gick in och spelade innermittfält hela den andra halvleken och man tänkte: ”Vad fasen gör han” han gick in och var bara helt respektlös och spelade som om han var lika gammal som ”Källa” med en naturlig mognad och en trygghet i sitt spel.

Så tack vare det var jag inte ens förvånad när Filip kom från ingenstans i år liksom. Det är häftigt att se dom här unga växa. Det är häftigt att se att dom har rätt mentalitet framförallt. Många unga som kommer fram idag tror att dom är bättre än vad dom egentligen är och fokuserar därför inte på rätt saker utan skenar lätt iväg och tänker på att dom ska spela i Premier League eller Serie A istället utan att först och främst ta en startplats.

Så jag tror att det är deras mentala bit ihop med deras stora talang som har gjort att dom har lyckats så fort. Som du säger så är dom inte bara en del av truppen eller startelvan utan många matcher dominerar dom ju i Division 1 första och andra året som vi pratar om Jakob och Filip.

Men sedan har vi ju också Jocke Hall och Jeremejeff och dom här spelarna som är vid sidan om som kanske inte har fått spela och utmärkt sig lika mycket men dom kan ju även dom göra fantastiska träningar och dominera fullständigt när det flyter på för dom. Så där har vi också ett sparkapital som gör att dom kan spela ännu mer och växa ännu mer.

Om vi ser tillbaka på dom senaste säsongerna så har det ju varit Markus Gustafsson som slog igenom 2009, Jakob Olsson 2010, Jakob Lindström 2011 och Filip iår. Vem tror du tar steget nästa år och blir den unga spelare som alla kommer prata om?

Det lättaste att svara på den frågan just nu är väl Henrik Carlsson i och med att han är den som har tränat med oss mest. Han är en riktig målskytt ser man och det har han bevisat när vi har avslutsövningar och när han får lägen på träningar och så. Så just nu är det väl han som ligger närmast till hands.

Sen har jag väl inte sett tillräckligt mycket av dom andra. Jag tycker att Daniel Carlsson har varit jätteduktig när han har kommit upp och tränat. Hawunger har också varit jätteduktig när han har kommit upp. Så det finns många som mycket väl kan ta klivet och göra samma raketkarriär som de andra två.

Nu när det har kommit upp så många unga. Vad blir då din roll som lagkapten och lite äldre i sammanhanget i detta? Blir ditt ansvar större nu jämfört med de tidigare åren då det har varit en lite högre medelålder?

Ja, det blir det väl men det är nog egentligen allas ansvar. Framförallt alla äldres ansvar att dela med sig av sin erfarenhet och liksom bara snacka med de yngre och ge lite tips och sådant. Eller helt enkelt bara få dem att känna sig trygga och kan spela på det sättet dom gör på träning när det blir match och kanske helt plötsligt är 5000 på läktarna. Att då få dom att tänka att det bara är en vanlig träning. För så duktiga är dom.

Sedan gäller det väl att hålla samman gruppen så att det är en enhetlig grupp. Och inte dom äldre mot de yngre som det ofta blir. För den grupperingen som det ofta mer eller mindre har det absolut inte varit i år och det tror jag är en utav styrkorna. Det spelar ingen roll om man är född -95 eller -79 man har lika kul tillsammans med den som är hälften så gammal som den som är jämnårig och det tror jag gör att dom kan känna sig tryggare och vågar vara sig själva såväl på träning som match och såväl vid sidan om planen som på planen.

Förr pratades det om att dom unga skulle lära sig sin plats i gruppen och visa hänsyn. Men det börjar växa bort eller?

Ja, på gott och ont kan man väl tycka. Jag är ju gammal och har gått den gamla skolan med att pumpa bollar och putsa skor och liknande. Det där försöker man väl ha kvar lite av. Även om du spelar en viktig roll i startelvan och är ung så måste du ändå ta ditt ansvar och det tror jag ändå är en viktig del så att man inte tappar allt och Hasse får gå och bära allting som materialförvaltare liksom.

Men den hårda biten att man ska putsa skor för de äldre och sånt har väl växt bort.

Men det minns jag när jag var yngre så fick man ju höra ”Ni har det så bra nu, ni skulle sett när jag var ung” Sa dom gamla då så att det har förändrats en hel del. På gott och ont. Men jag tror att det är lättare för dom att ta plats och känna sig välkomna idag än vad det var då. Sen är det nog många unga som de hämmar också för att dom tar för enkelt på det hela. Men som sagt våra unga har huvudet med sig och skenar inte iväg på något sätt utan dom tar det ansvar som krävs. Det är bra

Känner du dig uppskattad av dom yngre då?

Ja då det tycker jag. Vi har som sagt en god relation både gamla och unga. Så jag hoppas att dom uppskattar mina små tips här och var för även om jag tror att dom når längre än vad jag någonsin har gjort så är dom inte där än. Därför hoppas jag att dom tar åt sig vissa saker i alla fall.

Under året har det mesta rullat på enligt planen. I alla fall har det sett ut så från läktaren. Hur har din roll som lagkapten blivit i detta. Har du behövt ta någon spelare åt sidan någon gång och fått be honom lugna sig eller hur har det sett ut?

Nej, faktiskt inte. De unga har huvudet med sig och dom har rätt karaktär.

Jag syftade inte bara på dom unga utan på hela laget.

Nej, nej vi har ju diskuterat i gruppen och vi har ju sagt det efter varje match i år att även om vi har vunnit eller spelat lika och till och med den förlusten vi fick att vi det bättre laget och det finns inget lag som är lika bra. Så det viktigaste har väl varit att förbereda gruppen på att det är ett jobb som krävs för att vinna. För att även om vi har vunnit med 6-0 matchen innan så är det en ny dag och ett nytt motstånd som vi står inför. Är inte vi på topp så kan vi lika gärna förlora, gör vi inte målen även om vi spelar hur bra som helst så kan det bli 0-1 som mot Qviding. Så man får aldrig slappna av och ta för lätt på jobbet för då kan det lätt bli bakslag.

Hur ska ni göra för att behålla den här känslan också över nästa säsong? För ni lär ju möta bättre motstånd och ni kommer troligtvis inte springa hem serien lika lätt nästa år.

Det är klart, vi kommer inte springa igenom superettan lika lätt men det handlar ju där också om att ta jobbet försöka behålla den anda som finns i gruppen nu. För vi vet att vi har ett riktigt bra lag. Vi slår ju ändå Degerfors med 3-0 när dom inte saknar allt för många även om dom var i en tung period. Men vi måste ändå ha med oss det att vi har ett riktigt bra lag och har en bra chans mot alla superettalag också. Men det är ju också viktigt att alla är inställda på att det kommer bli en tuffare säsong. Det ska väl mycket till för att vi ska gå igenom superettan med endast en förlust. Det handlar ju liksom om att kämpa i 90 minuter varje match och ta så många poäng som krävs för att hänga kvar först och främst. Och så får vi hoppas att dom yngre får ta ett steg till.

Hur ser du på nästa år för din egen del?

Jag har börjat prata med Kent inför nästa år för jag tycker fortfarande att det är kul med fotboll och jag hoppas att jag har mer att ge på planen. Och jag hoppas att kunna stötta de yngre även nästa år när det blir tuffare i superettan. Jag ser fram emot roligare matcher.

Om vi ser ännu längre fram, hur länge tror du att du kan fortsätta. Om du skriver ett kontrakt nu, då blir det ett år eller?

Så långt har jag inte tänkt. Mitt kontrakt har ju gått ut men jag har väl inte tänkt så mycket egentligen. Jag har inte tänkt alls på att sluta och jag har inte tänkt på hur länge jag ska hålla på heller men det är väl inte omöjligt att det blir ett år i taget. Det handlar om att kroppen ska hålla och framförallt att man har ambitionen att göra bra ifrån sig på planen. Men så länge som det är så ser jag ingen tidsgräns. Folk blir ju äldre och äldre på fotbollsplanen och det beror väl på att man är mer grundtränad nu än vad man var för några år sedan. Så jag har inget bestämt än. Det får komma naturligt när det inte känns roligt längre eller när kroppen säger emot. Men än så länge känns det bra.

Du har varit väldigt förskonad från skador.

Ja det har jag varit ochd et underlättar ju så klart. Så fort alla krämpor börjar komma så blir det ju tyngre. Men vi får ju hoppas att dom håller sig borta ett tag till.

Men är det bara ÖIS som gäller inför nästa säsong?

Ja det där ju min förhoppning. Jag känner inget behov av att flytta, jag trivs jättebra i klubben och med lagkamraterna och det är klart att man har ju fått ett riktigt ÖIS-hjärta efter dom här åren. Man har varit med om uppgång och fall. Eller mest fall visserligen men nu på slutet har det ju i alla fall varit lite positiva tongångar så det är klart att man vill kriga vidare för klubben.

Som en parentes när vi pratar om andra klubbar så såg jag (Felix) en intrvju med dig strax efter konkursen där du pratade om att det fanns intresse från en engelsk klubb för dig. Vilken var det?

Ja, du vilken var det? Det var något Championshiplag utanför London. Vi tittade på hus där till och med. Något lag norr om London. Förr om åren var det ju ganska vanligt att det ringde någon agent som hade någon ingång någonstans men det blir oftast inte så mycket konkret. Det var nog bara Leeds när jag var över där och tränade en gång.

Jaså? Var det ett provspel när du var yngre eller?

Nej det var 2007 strax innan vi gick upp med LSK. Yngre var jag väl visserligen men det är ju inte så längesedan.

Vem var det som var tränare i Leeds då?

Den gamla Chelseaspelaren Dennis Wise och han som också spelade i Chelsea och Tottenham. Kommer inte ihåg vad han hette. Fransman var han iallafall. (Efter lite efterforskningar har Sambadefensiv kommit fram till att det var Gus Poyet) Jag snodde hans mössa kommer jag ihåg.

Det var bara en parentes. Har du några planer på vad du själv ska göra efter karriären?

Nej det har jag väl inte. Jag kommer nog jobba på samma sätt som jag gör idag på något sätt. Sedan gör jag det gärna i en idrottsförening och gärna i ÖIS ett tag framöver.

Du har inga planer själv på att bli tränare (Som Dennis Wise)?

Jag har ju en tränarutbildning. Jag gick ju den 2010. Så jag har ju avancerad nivå så jag får ju träna i superettan. Så jag kanske blir tränare här, haha.

Är det något som lockar dig?

Jag har ju alltid tänkt att jag skulle bli det. Det var ju därför jag tänkte att jag kunde väl gå den kursen då. Det var ju Dennis Jonsson som hade sökt då och så tänkte jag att då kan väl jag också göra det, bara för att. För på den tiden spelade man ju bara fotboll, man gjorde ju inget annat. Så då tänkte jag att då kan man ju göra det vid sidan om ifall att och känna sig för lite.

Men jag tyckte att det var kul när man väl var där och körde lite praktik och sånt men jag är väl inte helt säker längre på att jag vill göra det. I och med att man har ju levt på fotbollen både ekonomiskt och inte men man har ju haft sena kvällar och varenda helg uppbokad så den biten ser jag jag fram emot att man får lediga helger och kan gå och titta på ÖIS när man har tid och lust framöver. Så att det inte är något måste längre. Det där får man ju inte riktigt om man är tränare direkt efter karriären. Men jag hade ju kunnat tänka mig att suget kommer tillbaka när man har varit borta ett tag. Det där kan ju ta en månad eller så tar det fem år men jag tror väl att man gärna vill tillbaka på något sätt. För att även om man jobbar vid sidan av här i framtiden så är det ändå en skillnad att inte att kretsar kring fotbollen.

Fast det är klart, om man själv slutar så kanske suget kommer ganska fort. Vad vet jag? Men nu har jag i varje fall den grunden att stå på. Sedan får jag väl säkert utöka den om jag ska bli tränare längre fram för den håller väl inte hur länge som helst.

Men det är i alla fall inte omöjligt att jag blir tränare när det väl är dags.


'Med bindel om armen 2012: Del 3' have 10 comments

  1. 26 november, 2012 @ 15:03 Anonym

    Bra och kul att läsa om våra spelare. Så tack så mycket till er arbete ni lägger ner på sambadefensiv!
    Nu hoppas jag verkligen dom där samtalen får fart med Kent C så kontrakten blir klara med befintliga spelarna så det både blir bra för Öis men också viktigt att spelaren även är nöjd för jag tror att det påverkar prestationen och hur spelare mår.

    Svara

  2. 26 november, 2012 @ 21:04 Mendel

    Tack för mycket bra intervjuer!

    Svara

  3. 26 november, 2012 @ 23:15 Lill-Benke

    Efter att ha läst Offsides gaisreportage och lyssnat på P1-dokumentären om ”vinnaren” Mikael Stahre kan man bara säga: Så skönt att va’ ÖISare!

    Svara

  4. 26 november, 2012 @ 23:51 Bellman

    Tack för en gedigen intervju!

    Svara

  5. 27 november, 2012 @ 07:50 Anders Rådmalm

    Tackar för alla era fina artiklar… Ni gör ett mycket bra jobb och det är alltid trevligt att läsa era ÖIS:iga artiklar. Starkt jobbat :)

    Svara

  6. 27 november, 2012 @ 09:59 Daniel R

    Mycket uppskattat med en sådan lång, utförlig och personlig intervju ur Davids perspektiv!

    Svara

  7. 27 november, 2012 @ 10:22 Anonym

    Kan ni inte göra en intervju med JP, hade vart intressant att se hur läget är, vad som har hänt och vad som kommer hända!

    Svara

    • 27 november, 2012 @ 12:26 Anonym

      Får jag önska en intervju.Med den som i nu läget spelat flest matcher för Öis och som vi verkligen hoppas ett kontrakt blir klart inom snarast som är till belåtenhet för bådas parter. Vi behöver den spelare när vi nu är i Superettan ,han är en viktig kugge i försvaret med sitt brytningssäkra spel ,läser spelet gott. Alla vet vem jag talar om ni som följ Öis under många år vår nr 17.

  8. 2 december, 2012 @ 18:58 Anonym

    Kommer Leinar förlänga eller vad händer egentligen?!

    Svara

    • 2 december, 2012 @ 19:46 Anonym

      Vi är många som spänt väntar på svar huruvida Öis kommer skriva kontrakt med flera erfarna spelare. Just nu känns det inte bra.


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se