Samtal i vintertid #1: Björn Anklev (Del 2)

Då var det dags för den andra och sista delen av vår intervju med Björn Anklev. Vi som har gjort intervjun är Christian Börjesson och Felix Jonsson, den första delen gjordes mestadels av Christian Börjesson och denna andradel är gjord av Felix Jonsson. Vi vill tacka Björn för att han ställde upp och svarade bidrog både till en trevlig fika och en givande intervju. Tanken är att serien ”Samtal i vintertid” ska gå vidare med nya intervjuoffer. Vi har flera namn i tankarna men ni får mer än gärna bidra med fler förslag.

Vad tror du det är som har gjort att det har gått så bra i år för Häcken som det ändå har gjort?

Det är väldigt många nycklar tror jag. För att det ska gå bra ett år. Men de saker man kan ta på främst, det är väl att det sättet vi har spelat på har passat oss väldigt bra. Den offensiva fotbollen har passat materialet väldigt bra. Jag tror att eftersom att det passar alla så har alla dragit åt samma håll. Sen får man inte glömma att samtidigt som kollektivet har varit väldigt bra så har vi ju också haft individuella prestationer som har varit helt fantastiska med Waris bland annat som gjorde 19 baljor eller vad det var (23 är det rätta antalet. Reds. Anm.)

På försäsongen tror jag att han gjorde tre mål och det var ju vårt stora problem, ”Vem ska göra målen?” Dioh gjorde väl flest som gjorde mellan sju och åtta.

Ni hade ingen självklar målskytt med andra ord?

Nej, nej, det var ju så. Men sen när vi väl kommer in i seriespelet så fungerade ju kollektivet men det brukar oftast inte räcka. Som tur var så hade vi dom här individuella prestationerna och det var inte bara han (Majeed Waris) utan det var flera spelare som verkligen gör det här lilla extra. Så det är väl dom två grejerna som är tydligast.

Du var inne på det tidigare. Det har inte varit speciellt mycket prat om Häcken under tidigare år och man har inte jättemånga supportrar. Tror du att det kan ha varit en fördel för klubben när man har byggt ett lag då man har fått tid att successivt har kunnat flytta fram sina positioner?

Ja, det kan det absolut ha kunnat varit. Framförallt för flera spelare har detta varit skönt. Häcken har ju fått någon form av stämpel på sig att man kan förvalta spelare som inte har lyckats så bra i andra klubbar. Jag tror att det kan ha påverkat dom spelarna att kunna spela i en miljö utan massa press utifrån. Samtidigt tror jag att man väljer hur man vill se på det här med supportrar. Jag lovar dig att om du frågar AIK, Hammarby eller Malmö eller något annat lag som har väldigt mycket supportrar så ser ju dom det naturligtvis som en fördel att ha mycket supportrar och vi som har lite mindre kan säga att det är en fördel att vi inte har så mycket press. Så det där beror nog lite på hur man ser det.

Men i många fall kan det ju vara lugnare att inte har så mycket press på sig utifrån. Det beror på hur det går. Går det bra så spelar det ingen roll, då är allting happy liksom. Men går det tyngre är det nog enklare att inte ha så mycket supportrar.

2008 var du i en liknande guldsits under säsongen som du har varit iår. Ser du några likheter på dom två lagen som du spelade i den gångna säsongen och 2008?

Ja, det som är lika när det går bra är väl att det svåra är att säga vad det är som går så bra. För hade man vetat det så hade alla gjort det. Men på något sätt så finns det en stämning i laget att det kommer att lösa sig. Även om man ligger under eller det går dåligt några matcher så vet man underförstått att det kommer att lösa sig. Sen vad det är som gör att man får den känslan är svårt att svara på om det är tränaren eller spelare eller klubben i sig är helt omöjligt att svara på men det var så vi kände -08 också. Jag kommer ihåg att vi hade en dipp på hösten då vi tacklade av lite men det blev ingen stor grej utan vi visste att om vi bara fortsätter så kommer det att lösa sig.

Lite likadant var det för oss i år. Nu räckte det inte hela vägen fram men det var ändå en sådan stämning. Så nyckeln är väl att lära sig vad det är som gör att det blir en sådan stämning.

Enligt svenskfotboll.se har du spelat 29 matcher i år i ett lag som kom tvåa i allsvenskan två poäng ifrån att få spela Champions League. Det händer när du är 33 år. Varför tror du att det är just nu som du har haft din mest framgångsrika säsong?

Jag tror att det handlar mycket om den erfarenhet man samlar på sig. Nu var ju jag relativt gammal när jag kom till Halmstad, med dagens mått mätt när jag kom till Halmstad. Jag var 24 år. Och under dom här nästan tio åren som har gått så lär man sig en del. Vare sig du spelar eller inte så är du med som situationer och ser saker som gör att du lär dig.

Jag tror väl att det är det som bär frukt nu. Man agerar säkrare och på ett annat sätt i situationerna nu än vad jag gjorde för ett antal år sedan. Sedan tror jag väl också att, nu har vi hittat ett sätt som passar mig väldigt bra också. Då vi spelar väldigt offensivt med yttrar som nästan är som anfallare och hela vårt spel går väldigt mycket ut på att gå framåt. Att då spela med spelare som Martin Eriksson som spelfördelare och Waris på topp och Rene (Makondele) på ena kanten och Dioh (Williams) på andra kanten så har det passat mig väldigt bra.

Du nämnde att du kom till Halmstad ganska sent i din karriär, så sent som vid 24 års ålder. Tror du att det kan göra att du kommer kunna fortsätta längre?

Det tror jag. Jag har ju varit ganska förskonad från skador. Säsongen -06 hade jag en korsbandsskada och förra säsongen var ganska spolierad av en fotskada. Men givetvis, man ser ju spelare som är 23-24 år nu och har ganska stora problem med sina kroppar för att dom har tränat den här mängden sedan dom var 16-17 år. Nu kom ju jag upp ganska sent även om jag inte bara satt still innan det, men det var ju inte samma påfrestning tidigare. För det är ju faktiskt en ganska stor påfrestning att träna på den här nivån och så mycket som vi nu gör. Så där kan jag nog absolut ha något år extra, det tror jag nog.

Hur långt in i framtiden ser du?

Just nu ser jag bara nästa år. Jag har ju det året kvar på mitt kontrakt med Häcken. Sen så givetvis börjar man ju fundera på vad man ska göra. Samtidigt har jag ju lärt mig att det är otroligt svårt att sia i hur nästa år kommer bli. Kommer det gå bra eller dåligt? Kommer jag få spela? Kommer jag vara skadad? Går det bra så har man ju givetvis flera år kvar men får man inte spela eller blir skadad så minskar ju mina chanser eftersom att jag är så gammal som jag är. Så jag ser egentligen bara att jag ska vara skadefri och få spela så att jag får fortsätta att ha bra alternativ sedan när det väl tar slut.

Kanske en hockeykarriär? jag såg ett klipp på eran hemsida där ni spelade hockey.

Haha, ja just det. Det var ju egentligen hockey som jag var bra på när jag var yngre så det gillar jag ju skarpt.

Det var ju blandad kvalité i laget.

Ja, det var väldigt blandat men det är ju också det som är roligt. Det var riktigt skoj.

Om vi ska gå tillbaka till att prata äldre spelare. Är vi för tidiga att döma ut äldre spelare numera i Sverige?

Jag tror att det i många fall kan vara så. Sen ser ju jag också svårigheten för klubbarna att kunna ha tålamod med spelarna för det kostar ju pengar och tar platser för andra och så. Men jag tror ju att det finns många som hade kunnat bli bra om dom bara fick lite tid. Men det gäller ju att ha det tålamodet och att se vilka det är som kan blomma ut sent och det är ju jättesvårt. Så jag förstår ju att man riktar in sig på dom som är duktigare när dom är yngre. Men jag tror att det kan vara så.

Om vi ska prata lite om ÖIS då. Har du följt laget under året?

Ja det har jag gjort. Resultatmässigt följer jag ju dom väldigt mycket, men sen har jag ju tyvärr bara sett två hemmamatcher iår. Men jag har ju kontakt med Leinar upp på ÖIS-gården och har även varit där uppe och hälsat på några gånger och träffat Christer Reinikainen och Hasse och gubbarna och surrat lite så jag försöker hålla kontakten med dom.

Är det ngåra spelare du har kontakt med förutom David?

Nej det kan jag nog inte säga, det är ju inte så många kvar så det är nog bara David som jag håller kontakten med.

Även om du bara har sett två matcher, hur tycker du att det har sett ut?

Jag vill väl inte analysera spelet efter bara två matcher på plats men för mig är det ingen gåta varför ÖIS vann serien. Man har ett väldigt stabilt spel att luta sig tillbaka mot. Speciellt där man har Emil som är snabb och alltid ett hot framåt. Att man dessutom har ett starkt innermittfält i Sebastian och Jakob. David och Robin har ju varit med ett tag så där bak är det väl inga större problem heller så dom matcher jag har sett så har dom varit bra tycker jag.

Förutom dig så har din far synts till några gånger på ståplats, blev han frälst?

Han har nog sett varenda match i år tror jag. Han blev väldigt frälst absolut. Jag tror väl framförallt att det beror på, och här vill jag klappa någon på axeln, ÖIS supportrar. Jag själv har ju bara positiva personliga minnen och relationer till den supporterskaran och jag tror väl att en stor del i att han går på alla hemmamatcher och att han tycker att det är så skoj är nog just på grund av dom supportrarna som han tycker om så mycket och han tycker att det är skitskoj. Så det är deras förtjänst.

Ditt kontrakt går ut nästa år. Kan du se att du någon gång kommer tillbaka till ÖIS?

Ja, givetvis kan jag se det. Sen så återigen, mycket kan ju hända på vägen men skulle det vara aktuellt att jag skulle bryta ett kontrakt eller mitt kontrakt går ut så är ju ÖIS absolut ett alternativ. Men jag blir ju äldre, det är ju inte bara jag som väljer om ÖIS är ett alternativ, haha. Dom ska ju vilja ha mig också. Som du pratade om nyss så håller man ju på med en föryngring som jag tycker är väldigt vettig att man gör rätt värvningar nu. Så det är ju inte säkert att dom vill ha mig men personligen hade jag absolut kunnat tänka mig att spela i ÖIS.

När din spelarkarriär tar slut då, vad har du tänkt på att göra då? Kan du tänka dig att bli tränare?

Det är svårt, jag vet faktiskt inte om det är min grej med alla utbildningar och grejer man ska gå nu för tiden.

David Leinar har ju gått dom.

Ja, det har han ju gjort, givetvis hade det ju varit roligt om man kunde fortsätta med fotbollen på något sätt men nu när jag är uppe i det just nu så har jag svårt att se om man kommer orka fortsätta med den intensitet som krävs för att hålla uppe det. Men sedan är jag ju ganska övertygad om att den dagen man lägger av så dröjer det nog inte många dagar innan man får suget för fotbollen igen och då är det väl kanske en tränarkarriär som är närmast till hands.

Du och David som tränarpar i framtiden?

Ja, varför inte? Han tar hand om forwards och jag backar eller? Haha.

När jag precis ska tacka för mig spränger Chrisitan in ännu en fråga på min del av intervjun.

I ÖIS spelade du yttermittfältare, forward och ytterback men i Häcken har det mest blivit ytter va?

Ja, det har det väl blivit. Har startat en match som högerback och något inhopp som högerback också.

Vilken spelstil har du haft där? Är du lika rivig som du var under din tid i ÖIS?

Ja, det är väl ungefär samma, grejen är ju som vi spelar nu i Häcken och som passar mig väldigt bra är ju att ytterbackarna blir ju som yttermittfältare och yttermittfältarna blir ju som forwards. Givetvis har ju ytterbackarna lite mer defensivt ansvar men generellt sett så tycker jag att det är lite roligare att spela yttermittfältare som vi spelar nu, då vi är så offensiva. Men får jag spela ytterback så funkar ju det också.

Var trivs du bäst?

Jag brukar säga att det beror lite på hur matchen ser ut. När jag spelade högeback i ÖIS -09 i allsvenskan så kan jag tänka mig att det nog inte var speciellt roligt att spela forward eftersom att vi hade väldigt svårt att föra matcher.

Bollen var aldrig där uppe?

Nej lite så var det ju och var den där uppe så var det ju en långboll som man skulle skägga iväg och göra något bra av själv så att just det året spelade jag gärna högerback för det var ju där det hände något. Man vill ju vara där det händer. Jag hade kanske inte velat spela mittback alltid i vårat lag iår, när vi vinner med 6-1 mot Norrköping liksom, då är man ju hellre forward. Men jag anpassar mig efter var jag hamnar.

Tack så mycket Björn!

Tack själva!


'Samtal i vintertid #1: Björn Anklev (Del 2)' have 16 comments

  1. 11 december, 2012 @ 19:21 Björn

    Intervjua Johan Elmander, Marcus Allbäck eller Aílton Almeida. Ni bestämmer själva vem/vilka ni vill ta!

    Svara

  2. 11 december, 2012 @ 20:04 Boddah

    Jeffrey Aubynn, Svante Samuelsson, Marcus Johannesson, Boyd Mwila. Där ärmina lite mer nationella förslag. :-)

    Svara

  3. 11 december, 2012 @ 20:49 Chsa

    Marcus Johannesson

    Svara

    • 12 december, 2012 @ 08:52 Felix Jonsson

      Vi har försökt nå Dräparn, tyvärr utan resultat. Men om någon har en mailadress till honom som vi inte har så är ni självklart välkomna att skicka den till kontakt@sambadefensiv.se

  4. 11 december, 2012 @ 20:56 Mendel

    Ken förstås!

    Svara

  5. 12 december, 2012 @ 00:00 Nikhee

    Stuart MacManus

    Svara

    • 12 december, 2012 @ 00:03 Nikhee

      …varför inte Shejk Abdus Quereshi….:-)

    • 12 december, 2012 @ 13:17 Cye

      Intervju med Stuart hade var gôrkul.

      Glömmer aldrig när han lyckades reta gallfeber på båda Ravellibröderna i derbyt.

      När domaren vänder ryggen till och fösöker lungna ner A Ravelli så visar Stuart phuq-off tecknet åt Ravelli.

      Har för mig att det finns en pressbild på momentet efteråt när Ravelli skriker för han är så förbannad.

  6. 12 december, 2012 @ 11:39 Håkan

    Hur intressant ? Anklev en svikare som jag ser det.Fick chansen att vara i radion ?
    Vem bryr sig om ngn i en annan klubb utan ambitioner att spela mer i ÖIS

    Svara

  7. 12 december, 2012 @ 18:29 Emil

    Fantastiskt trevlig intervju, bra jobbat! Har ni ork att få till fler intervjuer så hade det varit grymt!

    Svara

  8. 12 december, 2012 @ 18:46 Richard

    Källander! ;)

    Förresten att inte ni två blir anställda av ÖIS! två guldkorn utan tvekan, keep it up!

    Svara

  9. 13 december, 2012 @ 11:59 Anonym

    Ett första utkast av spelschema för superettan är klart .Fortfarande inte helt 100 med datum och tider innan klubbarna sagt sitt.

    http://www.fotbollskanalen.se/superettan/hela-superettans-spelschema—bajen-far-ois-i-historisk-match/

    Svara

  10. 14 januari, 2013 @ 16:36 Samtal i vintertid #2: Jacob Ryder » Sambadefensiv

    […] » Samtal i vinterid #1: Björn Anklev (del 1) » Samtal i vintertid #1: Björn Anklev (del 2) […]

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se