André Who?!

Gästkrönikor är alltid trevligt. Särskilt när dom berättar något nytt om någon ny. Låt oss höra lite om den där nye killen från Holmalund…

Jag antar att rubriken till denna text stämmer ganska så bra in på de flestas reaktion när André Nilsson presenterades som ett utav flera nyförvärv den 21 november under fjolåret.

För de allra flesta så har ni förmodligen inte heller fått någon bild utav Andrés kvalitéer som fotbollsspelare heller då han olyckligt slet av främre korsbandet i knäet när han skulle göra sitt sista framträdande i sin moderklubbströja.

Ni har hört storyn så jag ska försöka hålla mig kort. Holmalund (Andrés tidigare klubb) ställde frågan till ÖIS om det var OK att han deltog i en inomhusturnering som spelades på konstgräs i Tångahallen.

ÖIS svarade att detta var OK om André inte skadade sig. Men hur det gick vet ni redan vid det här laget.

André själv beskrev de kort efteråt i Alingsås Tidning såhär:

”- Jag kände ganska direkt hur de högg till i knäet men jag tror inte att det ska vara någon fara då jag kan belasta knäet hyfsat utan några större smärtor, så jag skall nog kunna vara tillbaka snart igen.”

När provresultaten kom var det alltså en chock även för André själv.

Att en spelare i Andrés ålder (född 1995) drar på sig en skada av denna sort är naturligtvis alltid lika tråkigt men även oroväckande.

För en spelare som precis blivit klar för en klubb på elitnivå och som satsar på att göra allt han kan för att konkurrera om en plats på försäsongen, från inställningen att försöka bli årets Filip Holländer till att istället få träna rehabilitering i sex månader är ju minst sagt retligt, både för Nilsson och för ÖIS.

Så, vilken spelartyp är då egentligen André Nilsson?

Vad vet vi mer än att han gjorde 17 mål och 15 assist i Division 3 förra säsongen?

Jo, att det är en spelare med sina största kvalitéer i det offensiva spelet vi fått in är det ingen tvekan om. Men även hur imponerande hans statistik från fjolåret än må vara så var det trots allt i division tre. Steget från en lägre division är stort. Superettan kommer att bjuda på ett helt annat motstånd vad det gäller fart och fysik.

André Nilsson har alltid varit duktig, men aldrig hade jag kunnat tro att han skulle bli så bra som han faktiskt är. Han var alltid en utav de bättre i Holmalunds 95-lag, men han var inte lagets stjärna på något sätt. Nej, André Nilsson är en spelare som har tränat sig dit han är idag. Vilket är positivt, då de flesta talanger som är ”stjärnor” redan vid 10-11 års ålder ofta försvinner helt.

André fick sitt genombrott i division tre säsongen 2010/2011 då han fick chansen i Holmalunds A-lag.

Hans främsta styrka har sedan länge varit hans passningsspel kombinerat med att han är väldigt lugn och trygg med bollen. En framspelare är något han alltid har varit så förhoppningsvis får vi se mer av den varan i ÖIS-tröjan framöver.

Målskyttet däremot är något som tog fart ordentligt först under den gångna säsongen, helt klart ett rejält lyft i utvecklingskurvan och en otroligt nyttig egenskap att både kunna utmana själv eller hitta till en medspelare i bättre läge.

Han dominerade i Holmalund förra säsongen och ledde laget till kval, ett kval som man sedan tyvärr förlorade.

Men det var inte bara i Holmalund som André imponerade, han fick även som yngsta pristagaren någonsin titeln Alingsås bästa fotbollsspelare för säsongen.

Att försöka förutspå hur Nilsson kommer klara sig i Superettan i dagsläget är dock svårt.

Skillnaden mellan division tre och Superettan är som sagt stor och eftersom han inte kunnat delta i träningarna är det svårt att säga hur han står sig mot övriga lagkamrater, en sak är dock mer säker. Den kommande säsongen kommer det först och främst handla om att ta sig tillbaka från skadan, och därefter blir det nog mest se och lära för Nilsson.

Det ska sägas att André valde mellan klubbar som IFK Göteborg, IFK Norrköping, Norrby IF, Malmö FF och Helsingborgs IF men ändå valde ÖIS, detta med motiveringen:

”- Jag kommer till en klubb där jag kommer att få fortsätta på seniornivå vilket känns viktigt för mig, dessutom har jag fått ett väldigt seriöst och proffsigt intryck av ÖIS som förening. Jag har även haft en bra känsla när jag besökt klubben och haft en bra dialog.”

I Holmalund spelade André mestadels innermitt men även yttermittfältare, då oftast till vänster. Han är dock tänkt som en central spelare i ÖIS, i alla fall om man får tro Kent och vad han sade till André innan kontraktet var påskrivet och klart.

Det skall även nämnas att André idag (onsdag den 30/1) opereras för sin korsbandsskada, vi vill förstås önska honom lycka till och hoppas att så snart som möjligt få se honom på fotbollsplanen igen!

//Johannes Jönsson


'André Who?!' have 13 comments

  1. 30 januari, 2013 @ 14:43 Erik

    Mycket bra inlägg av en till synes mycket duktig skribent!

    Svara

    • 30 januari, 2013 @ 15:56 Pehr

      +1

  2. 30 januari, 2013 @ 16:04 Jacko

    ”Öis svarade att detta var okej om André inte skadade sig”. Ett helt bisarrt svar om det stämmer.

    Givetvis borde vi inte tillåta spelare med kontrakt att spela i andra sammanhang än med oss. Helt klart en miss.

    Svara

    • 30 januari, 2013 @ 16:09 Björn

      Alltid lätt att vara efterklok.

    • 30 januari, 2013 @ 16:13 Johannes Jönsson

      Jag är själv vän med André och han har bekräftat att detta var det svar Holmalund fick ifrån Öis, sen är det precis som Björn säger alltid lätt att vara efterklok.

    • 30 januari, 2013 @ 18:09 Jacko

      Handlar inte så mkt om att vara efterklok, snarare sunt förnuft.

    • 30 januari, 2013 @ 18:45 Dr. Gniden

      Oavsett om det är rätt eller fel att låta honom spela matchen är ju själva uttalandet rätt märkligt. Lite som om man skulle låna ut sin bil med orden ”Se till att inte krocka”. Hur gör man när olyckan ändå har skett?

      Händer det så händer det. Är övertygad om att både Holmalund och André gjort allt för att han inte ska skada sig, men ska man spela fotboll är det omöjligt att gardera sig från allt, inte minst lömska korsbandsskador. Skadan kunde ju lika gärna dykt upp på en träning på ÖIS-gården.

    • 30 januari, 2013 @ 19:06 Johannes Jönsson

      Helt klart lite märkligt att Öis faktiskt lät André spela med tanke på konstgräs och allt vad de kan innebära men oavsett hur mycket man vrider och vänder på de eller om man tycker att Öis/André gjorde fel/rätt så kvarstår ändå resultatet av situationen, tyvärr hände de som inte fick hända

  3. 30 januari, 2013 @ 16:26 PriMax_ÖIS

    Hoppas på en snabb rehabilitering. Hade varit kul å se André till sommaren

    Svara

    • 30 januari, 2013 @ 21:03 Christian Börjesson

      Ja, det är inte så mycket annat att göra än att hoppas att operationen slog väl ut och att André är tillbaka snabbast möjligt. På något sätt känns det väl ändå som att ÖIS med Erik Nexborn i spetsen skall se till att det är helt och hållet läkt innan han är på det igen. Trots all den drivkraft och vilja att komma tillbaka från André så måste det få ta den tid det tar. Han är som sagt väldigt ung och sköts detta på bästa sätt så kanske det kan komma någonting gott ur en sådan här förbaskad skada ändå. Det stora målet bör nog ändå ligga på säsongen 2014, då kan han kanske utmana om a-lagsplatserna på allvar.

  4. 30 januari, 2013 @ 18:49 DJ-CJ

    Tack för trevligt inlägg!

    Har tyvärr inte sett honom att spela, men att som 17-åring (eg. 16 då han, om jag inte minns fel, fyllde 17 först efter säsongen) göra så många poäng på seniornivå är inte illa. Fick dessutom ett väldigt positivt intryck av hans personlighet när Oskar intervjuade honom i studio ÖIS. Han verkar påminna lite om Tibbling i Djurgården; ung, hårt tränande, som inser vad det krävs för att nå sin dröm.

    Förhoppningsvis kan han vara tillbaka i full träning efter sommaruppehållet och göra några matcher på hösten för att vara helt fit for fight 2014.

    Återigen, välkommen till klubben!

    Svara

    • 30 januari, 2013 @ 19:03 Johannes Jönsson

      Tack för god respons!, angående åldern har du helt rätt, han fyller år sent på året vilket betyder att han mycket riktigt var 16 under den gångna säsongen, det hoppas vi nog alla ;)

  5. 30 januari, 2013 @ 20:37 Richard

    Helvete va sjukt, jag ser nu att jag har spelat mot honom, förra året i DM, har för mig att han var ganska duktig då! ;)

    Svara


Dela dina tankar

Din e-postadress kommer ej att visas.

© 2015  Sambadefensiv   kontakt@sambadefensiv.se